Energiecentrale

Frauduleus IT-bedrijf minet op kosten van de staat

Een IT-bedrijf in Armenië wordt ervan beschuldigd frauduleus gebruik te hebben gemaakt van de electriciteitsvoorziening van een energiecentrale om crypto te minen. 

Fraude met het energienet kennen we al langer onder wanbetalers, houders van wietplantages en illegalen. Nu kan hier het frauduleus inzetten van resources om crypto te minen aan toegevoegd worden. 

Een energierekening van $150.000,-

De Armeense Binnenlandse Veiligheidsdienst laat in een kennisgeving weten dat het IT-bedrijf ervan beschuldigd wordt de stroomvoorziening binnen een energiecentrale misbruikt te hebben voor mining-doeleinden. De autoriteiten laten weten dat het bedrijf een groot aantal computersystemen heeft geïnstalleerd, die louter zijn ingezet om zoveel mogelijk crypto te minen. Deze systemen draaiden illegaal op de stroomvoorziening van de centrale, waardoor het bedrijf nu energiefraude ten laste wordt gelegd. Het zou gaan om een totaal van 1.5 terrawatt, ter waarde van minimaal $150.000,-. De systemen hebben vermoedelijk minstens anderhalf jaar gedraaid. 

Illgale mining-praktijken nemen toe

Onderzoek heeft uitgewezen dat wereldwijd 70% van alle mining-activiteiten zijn oorsprong in China kent. Hierdoor nemen ook de illegale praktijken in die regio stevig toe. Zo schreven wij eerder deze maand over een illegale mining-operatie in China. Lokale criminelen hebben in een groot netwerk 9.000 computersystemen in laten zetten voor hun mining-activiteiten. Een vijftiental mannen wisten meerdere eigenaren van internet-cafe’s te bedreigen, waardoor de systemen konden worden ingezet voor mining-activiteiten. 

Onlangs werd ook bekend dat ook hackers niet stilzitten en via verschillende wegen proberen om inkomsten te genereren door systemen in te zetten voor mining-activiteiten. Hackers wisten via een rootkit verschillende Linux-systemen te infecteren met malware, om op die manier de systemen illegaal in te zetten voor hun eigen doeleinden.


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo