Witte huis

FED waarschuwt voor onhoudbare situatie en negatieve spaarrentes

De Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, luidt eens te meer de noodklok om de ontstane situatie in het land. Daarnaast waarschuwt de FED voor negatieve spaarrentes.

Het hoofd van de Federal Reserve heeft toegegeven dat het huidige economische beleid in Amerika “niet duurzaam” is, maar dat het niet aan de FED zelf is om dit recht te trekken. Dit zijn de woorden van Jerome Powell tijdens een congres van het Gezamelijke Economische Commitee op 13 november. Hij stelt dat de nationale schuld van het land sneller stijgt dan het nominale BBP. 

Powell: Negatieve spiraal oplossen “niet aan ons”

“Uiteindelijk is dat natuurlijk geen duurzame situatie om in te verkeren”, zegt hij. Powell voegt toe:

Hoe dat is op te lossen – dat is namelijk makkelijk gezegd – is een kwestie van de juiste aanpak en de juiste timing. Allebei is dat een issue wat niet aan ons is om op te lossen.

De schuld van Amerika is inmiddels de 23 triljoen dollar ontstegen, omgerekend zo’n $70.000 per inwoner van het land. Omgerekend is het ook meer dan $1 miljoen voor elke Bitcoin die ooit uit zal komen. Naar zijn mening is de oplossing uiteindelijk eenvoudig: zorg dat er meer binnen komt dan dat er uit gaat. Uiteindelijk blijft dat toch een kwestie van de vinger op de knip houden en uitgaven prioriteren. 

Trump wil negatieve spaarrentes

Het commentaar van Powell valt gelijktijdig met de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump die eens te meer pleit voor negatieve spaarrentes - zodat spaarders geld moeten betalen om spaargeld op te kunnen slaan – en Trump bekritiseert de FED voor het nalaten van deze negatieve rentes alvast in te voeren.

Het was de schuldgedreven economische crisis en de gevolgen ervan, die ervoor zorgden dat Bitcoin op de markt kwam. Terwijl deflatie hard om zich heen lijkt te slaan bij fiat geld, lijkt Bitcoin – net als goud – een manier om een stabiele investering te doen. 


Wij vieren heel december feest! Vier jij met ons mee?

Open elke dag je adventskalender en claim je gratis prijs!

Ontdek je prijs!

 

December Feestmaand!