Ernst & Young

Failliete QuadrigaCX wordt door 4 instanties onderzocht

De failliete Canadese crypto exchange QuadrigaCX wordt door minstens vier verschillende regelgevende instanties onderzocht.

Dat blijkt uit een rapport van Ernst & Young (EY), die de afhandeling van het faillissement van QuadrigaCX overziet, wat CoinDesk in handen heeft gekregen. Onder deze instanties bevinden zich in ieder geval de FBI, de Royal Canadian Mounted Police en een instantie uit Australië. Dit zijn de vier die zich op dit moment al hebben gemeld bij EY, maar mogelijk lopen er nog meer onderzoeken. Een van de verzoeken tot inzage van documenten valt onder een geheimhoudingsverklaring en is dus niet bekend gemaakt.

Daarnaast heeft Ernst & Young aangevraagd om de verdere afhandeling te verplaatsen vanuit de huidige jurisdictie in de provincie Nova Scotia naar de provincie Ontario. Dit zou voor minder kosten zorgen aangezien veel advocaten en crediteuren vanuit Toronto opereren. EY verwacht dat er meerder hoorzittingen zullen komen en dat is dus makkelijker te regelen als alles in dezelfde omgeving zit.

Verdachte omstandigheden

De exchange raakte eind vorig jaar in de problemen nadat de oprichter, Gerald Cotten, volgens zijn weduwe was overleden aan de ziekte van Crohn in een ziekenhuis in India. De omstandigheden van het overlijden van Cotten werden vanaf het begin al betwijfeld, omdat het erg makkelijk zou zijn om een overlijdenscertificaat te verkrijgen in landen als India.

Hij was de enige werknemer en niemand anders had toegang tot de private keys van de wallets van het bedrijf. Begin dit jaar wist Ernst & Young toegang te krijgen tot vijf van de in totaal zes wallets, maar deze waren in april vorig jaar al geleegd. Ook de zesde wallet bevatte geen cryptocurrency's meer, deze waren zes dagen voor het overlijden van Cotten verplaatst.