Ronde koepel met daarin het logo van de Libra-cryptocurrency

Facebooks Libra ligt in de VS nog altijd onder een vergrootglas

Maxine Waters, de voorzitster van de House Financial Services Committee van de Verengde Staten, heeft aangegeven dat ze de cryptocurrency van Facebook onder een vergrootglas blijven houden.

Onderzoek naar Libra

In haar uitspraak op 23 augustus liet ze haar plannen zien voor de herfst van 2019. Op deze lijst staat onder andere dat ze doorgaat met het onderzoek naar de Libra en de software-wallet die wordt ontwikkeld door Calibra. Calibra is de dochteronderneming van Facebook. Mevrouw Waters pleit al langer voor meer toezicht op Facebook en haar stap richting de digitale assets.

In juni, toen Libra werd aangekondigd, wilde Waters direct al een onderzoek starten. In juli is ze hier samen met de leden van het congres mee gestart. Bij het onderzoek hoorde ook een openbare ondervraging van David Marcus. Hij is hoofd van het Libra-project. 

Angst voor duistere praktijken

Secretaris Steve Mnuchin zei na de lancering van de Libra dat het project hem zorgen baart, met name op het gebied van monetair beleid en internationale financiën. Hij verwees naar de mogelijke facilitering van terrorismefinanciering, het witwassen van geld en mensen-en drugshandel.

Hij is ook geen van fan andere cryptomunten. Zo zei hij dat Bitcoin meer wordt gebruikt voor het witwassen van geld dan cash. Cryptocurrency's worden volgens hem gedomineerd door duistere praktijken en speculatie.

David Marcus zei dat ze ervoor zullen zorgen dat Libra aan alle noodzakelijke wettelijke kwalificaties zal voldoen.