Vlag van de Europese Unie

EU confronteert Facebooks Libra mogelijk nu al met een onderzoek

De Europese Unie is bezig met onderzoek naar de digitale munt Libra van Facebook. Volgens persbureau Bloomberg hebben autoriteiten van de EU vragenlijsten opgesteld over een mogelijke concurrentieverstoring door de Libra.

Libra heeft al veel kritiek over zich heen gehad, zo zou de munt de financiële stabiliteit aan kunnen tasten, volgens de Amerikaanse Federal Reserve. Ook zijn er zorgen dat er met Libra de mogelijkheid is tot witwassen en financieren van criminele activiteiten. Daarnaast heeft Facebook al een slechte reputatie als het om privacy gaat

Partijen die betrokken zouden zijn bij het Libra-project, zijn volgens Bloomberg al op de hoogte gesteld. De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de Libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

Eerder uitte president Donald Trump ook al kritiek op de Libra door aan te geven dat ze eerst een bankvergunning zouden moeten aanvragen om door te mogen gaan. Trump gaf aan dat de enige echt munt in de VS de Amerikaanse dollar zou moeten en zijn en gaf zijn mening ook op Twitter:

Ongereguleerde cryptovaluta’s als Libra en Bitcoin zijn veel te volatiel en kunnen criminaliteit in de hand werken. Dat zijn geen echte munten, hun waarde is gebaseerd op gebakken lucht.

Facebook onthulde in juni dit jaar zijn plannen voor de Libra. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn op Facebook Messenger en WhatsApp. Daarnaast werkt de digitale munt samen met MasterCard en Paypal en leveren bedrijven als Ebay, Uber en Spotify ook hun aandeel.

Mark Zuckerberg heeft beloofd alle zorgen bij toezichthouders weg te nemen voordat de digitale munt wordt gelanceerd.