Baby

Eerste Braziliaanse geboorte geregistreerd met blockchain

Volgens de Braziliaanse krant Istoe Dinheiro is in Rio de Janeiro het eerste blockchain geboortecertificaat van Brazilië uitgeleverd. 

De nieuwe techniek zorgt ervoor dat geboorte registraties veel efficiënter gedaan kunnen worden. Vanwege de decentrale techniek achter blockchain is het niet meer nodig dat de registratie plaatsvind in het lokale registratiekantoor. De registratie van deze baby zou vijf minuten hebben geduurd.

Het nieuwe registratie systeem maakt deel uit van een proefprogramma. Het programma is ontwikkeld in een samenwerking tussen IBM en Braziliaans blockchain bedrijf Growth Tech met als hoofddoel het versnellen van het registratieproces.

Het kind wordt eerst door de dokter als levend verklaard, de ouders geven het kind een naam en de informatie wordt vervolgens naar een notariskantoor gestuurd. De notaris blijft nodig om het hele proces wettelijk te maken.

Blockchain in Brazilië

Het toepassen van Blockchain om de bureaucratie terug te dringen wordt in Brazilie op het hoogste, federale niveau, aangespoord. Een goed voorbeeld van de toepassing is het gebruik van blockchain bij de afdeling infrastructuur van de gemeente Sao Paolo. Hier heeft blockchain twee taken: het versnellen van het registreren en opvragen van gegevens, maar cruciaal ook het terugdringen van corruptie.

Doordat blockchain gegevens transparant en betrouwbaar zijn, ontneemt blockchain de potentie van ambtenaren en aannemers om ambtelijk het proces te vertragen. Volgens Istoe Dinheiro is de corruptie, door de afwezigheid van transparantie, in Brazilie goed voor zeker 172 miljard reals. Omgerekend een slordige 37 miljard euro. 

Sao Paolo is met 12.18 millioen inwoners de grootste stad van Brazilie en heeft al jaren te kampen met kapotte bruggen en straten. Blockchain moet hier de straten letterlijk weer begaanbaar gaan maken.