ECB versus Libra

ECB snapt Libra niet

De Europese Centrale Bank (ECB) en de deelnemende EU-lidstaten hebben vorige week uitgebreid kritiek geleverd op Libra. David Marcus, CEO van Calibra, het wallet zusterbedrijf van Libra, zegt vandaag in een twitter-betoog dat Libra geen bedreiging vormt voor Europese landen.

Het standpunt van de ECB is het beste samengevat door Yves Mersch, lid van de raad van bestuur bij de ECB. 

Geen garanties

Ten eerste betwijfeld de ECB de kredietwaardigheid van Libra. Er is geen partij die garant staat voor Libra zoals een nationale bank dat doet voor een nationale munteenheid. Er is geen deposito garantie die de aandeelhouders beschermt en als laatste zijn de leden van de Libra Association, maar gelimiteerd aansprakelijk voor enige misstappen. 

Soevereiniteit

Het tweede punt van de ECB is een principe kwestie: alleen een land mag een munt eenheid scheppen. Wanneer een particuliere partij dit zelf doet brengen ze de financiële stabiliteit van een land in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan het innen van belastingen. 

De ECB is ook sceptisch, omdat er bij Libra een sterke machtsconcentratie is bij Facebook. Het is volgens Mersch inherent tegenstrijdig om een decentrale munteenheid centraal te reguleren via Facebook. 

Tevens snapt Mersch niet waarom Libra überhaupt bestaat:

Het feit dat Libra ondersteund wordt door een reeks activa in soevereine valuta maakt het uitgeven van een private valuta compleet overbodig. 

Wat is volgens Marcus het doel van Libra?

Libra is ontworpen om een beter betalingsnetwerk en systeem te zijn boven de bestaande valuta, en om zinvolle inhoud te leveren aan consumenten over de hele wereld.

Daarbovenop zegt Marcus dat Libra wel degelijk garanties heeft: voor elke Libra-munt is er een 1 op 1 equivalent in sterke conventionele valuta. Omdat er een 1 op 1 verhouding is creëert Libra geen nieuw geld en blijft het dus buiten het financiële domein van de staat. 

Als laatste geeft Marcus aan dat Libra sterk regulerend overzicht juist aanmoedigt. Dit is echter geen antwoord op de constatering van de ECB dat Facebook teveel invloed heeft op Libra.

Patstelling

Op de vraag of Libra wel of niet een nieuwe munt eenheid is zijn beide partijen het fundamenteel oneens. Het uitbrengen van Libra is een belangrijk precedent voor de toepassing van crypto in het dagelijks leven. Toch zal er eerst een officiële uitspraak moeten komen over de wettelijke status van Libra. 


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws