Haven

Douane van Thailand gaat blockchain technologie gebruiken

Thailand gaat een op blockchain gebaseerd systeem invoeren voor het traceren van verzendingen en delen van informatie.

Volgens de Bangkok Post is de douane van Thailand bezig om samen met IBM en Maersk de TradeLens-technologie in te zetten om de douane-processen te stroomlijnen. Dit is onderdeel van het zogeheten Thailand 4.0 project dat als doel heeft om het land in twintig jaar naar een meer geavanceerd niveau te tillen.

Met TradeLens kunnen bijvoorbeeld containers precies en efficiënt gevolgd worden en kan de bijbehorende informatie met alle partijen gedeeld worden. De techniek is ontstaan in een samenwerking tussen IBM en AP Moller-Maersk, en digitaliseert het vracht proces, waardoor data direct beschikbaar is en niet valt aan te passen. 

Het platform wordt al in meerdere landen (waaronder ook Nederland) gebruikt als pilot door instanties, maar Thailand zal een van de eerste landen zijn die het systeem daadwerkelijk invoert.

Transparantie en efficiëntie

Volgens Patama Chantaruck, directeur van IBM Thailand, zal de implementatie op meerder manieren voordelig zijn voor alle betrokken partijen. Ze zegt:

Tradelens zal de Thaise douane voorzien van een automatisch en onveranderlijk traceersysteem, wat voor een veiligere, transparantere, efficiëntere en simpelere workflow, met vrijwel onmiddellijke informatie verspreiding vanuit een divers netwerk van partijen uit het ecosysteem.

Door de techniek zullen ambtenaren notificaties krijgen van containers die vertrekken uit de haven van herkomst, en door de transparantie van blockchain is het makkelijker om fraude en vervalsing op te sporen. De techniek zal eerst geïmplementeerd worden in de haven van Chon Buri, en later ook in de haven van Bangkok.