Liever kaast dan crypto

Bij falen fiat valuta valt DNB terug op goud

Voormalig RTLZ-beurscommentator Willem Middelkoop heeft via een tweet heel wat stof doen opwaaien in cryptoland. Middelkoop heeft op de website van De Nederlandse Bank (DNB) een stuk geworden waarin staat dat Nederland, bij een crisis met de fiat valuta (de euro), kan terugvallen op de nationale goudvoorraad.

Middelkoop's tweet maakt geen verwijzing naar crypto. Toch is het nieuws door alle grote cryptonieuws-kanalen overgenomen. Grootste verbazing: waarom ga je achteruit in de tijd en niet vooruit?

Kentering

Dat de tweet zoveel aandacht heeft gekregen is kenmerkend van een kentering in het gedachtegoed rond fiat valuta. Als een fiat valuta gebaseerd is op een vertrouwens-overeenkomst waarom zou goud dan een beter alternatief zijn als het vertrouwen in fiat valuta is kwijtgeraakt? Is de waarde van goud ook niet gebaseerd op een vertrouwens-overeenkomst dat we goud allemaal mooi en glimmend vinden?

De website van DNB geeft aan

Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de Centrale Bank. Dat geeft een veilig gevoel.

Gedateerde redenering

Voor crypto en blockchain is deze redenering gedateerd. Beide fiat valuta en goud zijn één trede verwijdert aan de echte werkelijkheid, namelijk dat het object maar een symbolische vertolking is van de vertrouwensband die mensen met elkaar hebben.

Crypto en blockchain gaan ervan uit dat dit vertrouwen niet intrinsiek is. Daarom ga je op de blockchain een smart contract aan (die je bindt aan de overeenkomst) en zijn de contracten volstrekt transparant en inzichtelijk. Eerlijkheid door openheid.

Gabor Gurbacs, digitale activa strateeg bij investeringsmaatschappij VanEck, spreekt schande:

Dit is een gevestigde Centrale Bank! Dit zegt veel over de tijd waar we in leven.

Fysieke voorraad

DNB heeft naar eigen zeggen 600 ton goud, waarvan het merendeel in de VS, VK en Canada ligt opgeslagen. Hoe weet je zeker dat je 600 ton hebt? Kan je het realtime meten? Wat als de volgende crisis echt uitbreekt? Kunnen we dan fysiek bij het goud komen?

Als er echt een crisis uitbreekt dan hoop ik dat we serieus gaan nadenken over hoe we met geld omgaan. Laten we het aan mensen en de politiek over? Of zeggen we eindelijk gedag tegen de psychologie van de koude grond? Dat gezegd, goud blinkt wel mooi: als we toch iets arbitrairs moeten kiezen waarom niet bling-bling gebaseerde valuta?


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws