Medewerkers van een bank in vergadering

Cryptocurrency van People’s Bank of China is klaar voor gebruik

Volgens Mu Changchung, de vice-directeur van de People's Bank of China ( PBoC ) is er na vijf jaar onderzoek met succes een prototype ontwikkeld die in geheel het land in gebruik kan worden genomen.

Een hoge functionaris bij de PBoC heeft gisteren tijdens een vergadering van de China Finance 40 Group aangekondigd dat het land zijn Digital Bank Digital Currency ( CBDC ) zal uitrollen.

Changchung geeft aan dat het CBDC-prototype klaar is voor gebruik en dat de Digital Money Research Group van de PBoC al de volledige blockchain-architectuur van de digitale valuta heeft overgenomen. China zal niet volledig uitgaan van deze blockchain-architectuur, omdat dit de retailhandel met het buitenland niet ten goede zal komen. 

Het CBDC zal een tweeledig systeem gaan creëren, Changchun zegt hierover:

''The People’s Bank of China is the upper level and the commercial banks are the second level. This dual delivery system is suitable for our national conditions. It can use existing resources to mobilize the enthusiasm of commercial banks and smoothly improve the acceptance of digital currency.''

De keuze voor een tweeledig systeem heeft te maken met de complexe economie in China, het enorme grondgebied en het inwonersaantal. Hoewel de CBDC de problemen met grensoverschrijdende transacties zou kunnen oplossen, zal de aanwezigheid van gedetailleerde regelgeving en duidelijke operationele processen in verschillende landen een probleem kunnen zijn.

Ondanks de positieve ontwikkelingen die door Mu worden omschreven, blijft het nog onduidelijk wanneer de CBDC wordt gelanceerd.