Australische vlag

Crypto populair bij extremisten volgens Australische minister

De Australische minister van Binnenlandse Zaken is van mening dat terroristen en extremisten vanwege de anonimiteit veel gebruik maken van crypto.

Volgens de minister, Peter Dutton, kunnen terroristen en extremisten nauwkeurig onderzoek ontlopen wanneer ze gebruik maken van de anonimiteit van cryptocurrencies. Hij laat dit weten op een evenement gericht op  counter-terrorisme in Melbourne deze week. 

Hij stelt dat de toenemende mate waarop digitale munteenheden, prepaid creditcards, online betaalsystemen en crowdfunding-platformen gebruikt worden, ervoor zorgt dat terroristen nieuwe manieren hebben waarop hun activiteiten kunnen worden gefinanciëerd. Volgens hem is de anonimiteit die onlosmakelijk verbonden is met deze nieuwe betaalmethoden voor terroristen dermate interessant dat ze deze methoden aangrijpen om in alle duisternis hun praktijken gefinancieerd te krijgen. 

Dutton, die met zijn afdeling Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor immigratie, grenscontrole, sociale veiligheid en de politiemacht, zei verder dat naties over de hele wereld een voorsprong moeten behouden op moderne betaalmethoden en hiervoor expertise buiten overheden in zullen moeten zetten.

De minister richt zich ook op non-profitbedrijven en liefdadigheidsinstellingen. Vanuit hun karakter zijn zij populaire organisaties voor criminelen om geld te distribueren op een manier die vaak onopgemerkt blijft voor de bedrijven of instanties zelf. “Vaak weten deze organisaties niet eens dat ze worden gemanipuleerd om hieraan mee te werken”, stelt Dutton. 

Crypto volgende grens in strijd tegen terrorisme

Tijdens een jaarlijkse conferentie tegen terrorisme die eerder dit jaar werd gehouden liet Sigal Mandelker, de Amerikaanse ondersecretaris van Financiën, weten dat ze vond dat cryptocurrencies de volgende grens in de strijd tegen terrorisme zou vormen. Ze zegt hierover:

Terroristische organisaties en hun volgelingen blijven constant op zoek naar nieuwe manieren om geld te verzamelen en versturen, zonder dat dit opgemerkt kan worden door de autoriteiten. Terwijl de meeste terroristische groeperingen dit nog altijd via cash geld en het traditionele ecosysteem proberen, is er een grote zorg dat er steeds meer gekeken wordt naar cryptocurrency’s als een nuttig alternatief. 


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!