Man verdrietig

Coinbase UK treft schikking met gedupeerde

De Engelse tak van cryptocurrency-exchange Coinbase heeft na een twee maanden durende rechtzaak geschikt met een gedupeerde die 80 Bitcoins (BTC) in een e-mail phising-aanval verloor.

Het is de eerste keer dat er in Engeland en Wales een rechtzaak gaande is waarbij cryptocurrency een rol speelt. Dit opent wellicht de deuren voor rechtbanken in beide landen om in de toekomst Bitcoin als bezit te zien.

Gestolen Bitcoin verplaatst naar Coinbase

Juridische nieuwssite Law360 maakt melding dat Coinbase UK een schikking treft met het slachtoffer, Liam Robertson, om zo een einde te maken aan een rechtzaak die inmiddels al twee maanden voortduurde. 

Robertson verloor zijn 80 Bitcoin toen een bedrijf waarin hij investeerde gehackt werd. 60 van de 80 Bitcoin werden verplaatst naar een digitale wallet die door Coinbase werd beheerd. De andere 20 werden verstuurd naar verschillende local exchanges. Via een Bankers Trust order wist Robertson de identiteit van de eigenaar van de wallet te achterhalen en daarmee onomstotelijk te bewijzen dat door die persoon zijn Bitcoin werd ontvreemd.

Cryptocurrency in rechtsysteem UK nog zoekende

Cryptocurrency klopt aan de deur in Engeland. Volgens de advocaten van Robertson helpen zaken als deze om cryptocurrency meer op de kaart te krijgen en zou het bijdragen aan een betere nazorg en juridische bescherming van slachtoffers van fraude met cryptocurrency.

In juli dit jaar legde een Britse rechtbank Coinbase het gebod op om de gestolen Bitcoin niet verder te verspreiden en om deze te bevriezen. Die uitspraak schept heel waarschijnlijk een toekomstig precedent, wanneer de vraag opkomt of Bitcoin gezien kan worden als een bezit, aldus Law360.


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo