SMART CITY CHINA

China start officieel met het blockchain-based smart city identificatie-systeem

De Chinese krant Global Times publiceert vandaag het nieuws dat het Chinese Smart City project officieel is begonnen.

De Chinese smart cities krijgen allemaal een eigen “wereldwijde digitale ID”. Het systeem is namens de Chinese Staat ontworpen door drie blockchain instituten uit de stad Shijiazhuang. Het systeem gaat informatie opslaan in een fraudebestendige blockchain en moet het uitwisselen van informatie tussen steden makkelijk maken.

China heeft 160 steden met meer dan een miljoen inwoners. Smart cities moeten de druk op de stedelijke infrastructuur verminderen. China is daarom al in 2012 begonnen met het experimenteren met smart cities. De eerste smart cities zijn uiteindelijk in 2016 gestart. Vanaf vandaag is er dus een officieel nationaal smart city systeem.

Volgens Deloitte had China eind vorig jaar al meer dan 500 smart cities. Vorige week is ook de nationale Chinese blockchain uitgekomen. Samen met het nationale smart city project staat China niets in de weg om het hele land in no-time ‘smart’ te maken.

Nederland

Smart cities zijn de droom van elke gemeentelijke bestuurder. Je kan er namelijk alles mee bijhouden: infrastructuur, verkeer, veiligheid, gezondheidszorg, evenementen, woningbouw, etc. Alle informatie kan worden bijgehouden in de Internet of Things. Nederland is dan ook op grote schaal in zee gegaan met Huawei om van steden zoals Amsterdam, Amstelveen, Tilburg en Groningen smart cities te maken.

Het grote verschil tussen Nederland en China is dat de Chinese staat alle informatie bijhoudt. In het geval van China kan dat slechte gevolgen hebben voor de mensenrechten, maar in Nederland zijn we al onze gemeentelijke data aan het delen met Huawei. Wat is wenselijker?


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!