Mao Blauw

China geeft Blauw Boekje uit: wat wel en niet mag in Chinese fintech

China publiceert het Blauwe Boekje van financiële technologie. Het boekje moet duidelijkheid geven over wat wel en niet mach in de Chinese fintech. Het Blauwe Boekje moet helpen in de strijd tegen online fraude ter waarde van 110 miljard yuan.

Het Blauwe Boekje wordt onder toezicht van de Chinese Volksbank uitgebracht en stelt duidelijke richtlijnen voor wat wel, en wat niet, mag in de Chinese fintech industrie. Het boekje is bedoeld om fraude tegengaan. Het Blauwe Boekje beschrijft misbruik van blockchain technologie als een “zwarte industrie van online fraude ter waarde van 110 miljard yuan”.

Blockchain bedrijven komen onder het nieuwe beleid van Xi Jinping in aanmerking komen voor subsidie. Het Blauwe Boekje moet helpen bij het beoordelen of een blockchain bedrijf deze subsidie wel verdient.

Volgens het boekje zijn 70% van alle blockchain bedrijven in China verkeerd bezig. Dat zijn in een land met 1,3 miljard inwoners meer dan 25,000 blockchain bedrijven. China wijst deze bedrijven aan, omdat ze hun eigen tokens hebben uitgebracht.

Het uitbrengen van een private digitale valuta is nu officieel illegaal waardoor de hele crypto industrie in China, volgens het Blauwe Boekje, behoren tot de “zwarte industrie”.

Revolutionaire boekjes

Dat de nieuwe fintech richtlijnen in een Blauw Boekje staan is kenmerkend voor de revolutionaire status die aan blockchain wordt toegekend. Het bekendste revolutionaire boekje is Mao Zedongs Rode Boekje. Het Rode Boekje dicteerde een duidelijke politieke koers die de nek kostte aan iedereen die hiervan afweek. Door het Blauwe Boekje een vergelijkbare naam te geven wordt een duidelijk signaal gestuurd: ja blockchain is belangrijk, maar je kan je maar beter aan de regels houden!

Illegaal

Crypto mag alleen nog maar gemined worden of een bezit zijn, alle andere handelingen zijn illegaal. Denk hierbij aan crypto exchanges en reclame maken voor crypto.

Het blauwe Boekje komt in drie uitvoeringen:

  • Hoe de blockchain industrie gereguleerd moet worden
  • Hoe blockchain door regelgevers gebruikt kan worden
  • Hoe blockchain gebruikt kan worden in fintech


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!