Chinese muur

China brengt stilletjes nationale blockchain uit

China heeft dinsdag, voor westerse begrippen, stilletjes hun nationale blockchain uitgebracht. Het gaat om een beta-test die tot maart moet lopen.

Chinees staats-mediabedrijf Xinhua heeft op dinsdag bekendgemaakt dat de officiële nationale blockchain live in beta-test zit. Het blockchain netwerk heeft voorlopig nog geen naam en er wordt alleen maar verwezen als het blockchain-based service-network (BSN). Het netwerk wordt een "transregionaal service-netwerk" genoemd en moet de toekomstige technologische ontwikkelingen van China gaan ondersteunen.

Grootaandeelhouders van de blockchain zijn de Chinese staat, met het Staats Informatie Centrum (SIC), China Mobile en China UnionPay. China ziet de nationale blockchain als noodzakelijke infrastructuur om als land verder te ontwikkelen. Het persbericht noemt bijvoorbeeld The Internet of Things, waardoor er een oneindige hoeveelheid aan praktisch toepassing zijn waar het BSN-netwerk voor gebruikt kan worden.

De criticus denkt: uiteraard zal dit netwerk ook gebruikt worden voor intern toezicht op de burgers. Waarschijnlijk wel, dat gezegd, China is wel de eerste grootmacht met een eigen openbare blockchain.

Geen CBDC

In het persbericht staat niets vermeld over de Chinese nationale crypto CBDC. Echter is het wel aannemelijk dat CBDC uiteindelijk op het BSN-netwerk wordt uitgegeven. Aandeelhouders China UnionPay, en uiteraard de staat, zijn namelijk bij beide initiatieven betrokken.

Koude Crypto Oorlog

Eerder deze week kwamen er kritische geluiden uit Canada. Scepsis van Amerikaanse wetgevers, met betrekking tot de release van Libra, zou de financiële controle over ontwikkelende economieën aan China geven.

Deze angstretoriek is gisteren overgenomen door David Marcus; de CEO van Calibra.

Marcus zegt:

Als wij in de toekomst geen goed antwoord hebben tegen China, zal China grote delen van de wereld opnieuw hebben aanleggen met hun eigen blockchain en cryptomunt.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!