Detective BTI

BTI: Wash-trading blijft een probleem bij crypto-exchanges

Marktwaakhond Blockchain Transparency Institute (BTI) brengt elke maand een vernieuwd onderzoek uit naar wash-trading. Conclusie: wash-trading blijft een aanhoudend probleem.

Het BTI heeft voor de vijfde keer hun maandelijkse Market Surveillance Report uitgebracht. Het onderzoek focust vooral op wash-trading. Wash-trading is het kunstmatig verhogen van het handelsvolume op een exchange. Een handelaar verkoopt en koopt tegelijkertijd dezelfde aandelen. Hierdoor lijk het alsof er meer handelsvolume is op de exchange. 

Wash-trading is op de reguliere beurzen al jaren illegaal, omdat het een vertekend beeld geeft van de markt. Omdat de crypto-markt nog grotendeels ongereguleerd is heeft BTI het recht in eigen handen genomen: ze gebruiken algoritmes om de transacties bij de exchanges te analyseren voor echtheid. 

Keuring

BTI geeft een groot aantal exchanges het "BTI verified" label. De schoonste exchanges zijn Kraken, Poloniex, Coinbase en Upbit. Binance is relatief schoon, maar vertoond alsnog 10% aan wash-trading. 

De vieste grote exchanges, OKEx en Bithumb, zitten in Korea, waar zeker 80% van hun handelsvolume te danken is aan wash-trading. Bithumb gebruikt al sinds het begin van BTI's metingen Dash en Monero voor hun wash-trading. Dit doet Bithumb op zo'n grote schaal dat deze wash-trades goed zijn voor 90% van het verhandelde volume van de twee munten. Hoe Bithumb en OKEx in de toekomst gaan wash-traden is onbekend. De privacy coins die zij het liefst gebruikten mogen niet meer verhandeld worden op Koreaanse exchanges. 

Exchanges uit Japan en Amerika komen het beste uit de verf. Blijf weg bij de volgende exchanges: OEX, LBank, BW, Bit-Z, Coinbene. Dit zijn allemaal oplichters. 

BTI's rapporten hebben een positief effect. Sinds ze zijn begonnen met het bijhouden van wash-trades is het totale volume met 35% gedaald. 


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!