Boon Chain

Blockchain moet koffiehandel in Honduras eerlijker maken

Het bedrijf GrainChain gaat in Honduras het koffie productieproces vastleggen op de GrainChain blockchain. Het doel is om de koffiehandel doorzichtiger te maken, zodat de kleine boer eerlijkere prijzen krijgt voor de bonen. 

Dit is niet het eerste project van GrainChain. In mei zijn ze hetzelfde proces gestart, maar dan in de Mexicaanse staat Tamaulipas waar ze graanhandel geblockchained hebben.

GrainChain's systeem houdt bij hoeveel er geoogst is, wie de bonen heeft verhandeld en wat de voorraad is. Met deze informatie moet het makkelijker zijn voor de boer om een eerlijke prijs te krijgen en heeft de eind-retailer een beter inzicht in de toevoer van de koffie. De deals worden gemaakt met smart-contracts en worden via een app op de blockchain vastgelegd. 

Big business

Dit soort projecten zijn interessant, omdat het een vorm van sociale coöperatie is die door de commerciële sector is ontwikkeld. De vraag is blockchain ook gebruikt gaat worden om het productieproces te optimaliseren: hopelijk worden de boren dan niet tegen elkaar uitgespeeld. 

GrainChain is voor 10% bezit van Medici Ventures. Medici Ventures is weer bezit van retail reus en blockchain/Bitcoin trendsetter Overstock.

Het project van GrainChain is niet uniek: IBM heeft op 18 september een gelijksoortig project opgezet, maar dan op een wereldwijde schaal. Met de app "Thank my Farmer" moet de boer uiteindelijk meer geld gaan verdienen. IBM werkt hierin samen met Hollandse glorie Douwe Egberts. 

IBM's project maakt deel uit van grotere wereldwijde projecten zoals Food Trust en Food Connect: hierin wordt de industrie nauwer verbonden met de grondstoffen. Het devies is dat de consument en de boer er beter van worden. 


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws