Auditorium Universiteit

Blockchain en cryptomunt vakken te vinden bij 56% van wereldwijde top universiteiten.

Cryptomunt trader Coinbase heeft onderzoek gedaan naar cryptomunt- en blockchain-vakken binnen de top 50 universiteiten in de wereld. Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de universiteiten één of meer vakken aanbiedt die over crypto of blockchain gaan. 

Het hoge aanbod is ook teruggevonden in de hoeveelheid studenten die deze vakken volgen: dit zijn er in 2019 twee keer zoveel als het jaar ervoor. Bovendien zegt 42% van de top 50 universiteiten buitenschoolse activiteiten, zoals blockchain en crypto studentenclubs, te stimuleren. 

Het vergrootte aanbod beperkt zich niet tot de faculteit computerwetenschappen:

“Bijna 70% van de crypto- en blockchainlessen vinden plaats buiten de faculteit computerwetenschappen, inclusief de faculteit rechten, geesteswetenschappen en economie.”

Het brede raakvlak is ook zichtbaar bij andere onderwijsinstellingen: hotelscholen, landbouwscholen en business-scholen geven allemaal les in crypto en blockchain. Het onderzoek laat zien dat de vele praktische toepassingen van blockchain en cryptomunten zijn terug te vinden in multidisciplinair onderzoek en vak aanbod. 

Niet genoeg

Ken Weber, hoofd van “social impact” bij Ripple, zegt dat aanbod alleen niet goed genoeg is: “Universiteiten moeten deze lesprogramma’s aanpassen en uitbreiden om blockchain en cryptomunt vakken te geven die direct aansluiten bij vacatures in de industrie.”

Nederland doet ook mee

Deze trend is ook terug te vinden bij de Nederlandse onderwijsinstellingen. Crypto- en blockchainvakken zijn bijvoorbeeld bij alle grote universiteiten terug te vinden: de Universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Twente, Eindhoven en Maastricht bieden allemaal blockchain en crypto vakken.