Bitcoin prijs keldert

Bitcoin prijs klapt na ‘manipulatie’ futures

Nieuwe onderzoeksresultaten dragen bij aan het vermoeden dat futures een zeer negatieve uitwerking hebben op de prijs van Bitcoin.

Prijs Bitcoin keldert vlak voordat futures verlopen

Volgens bevindingen van Arcane Research, gerapporteerd door het Noorse cryptonieuwsredactie ‘Kryptografen’, hebben met name de futures van CME Group een negatieve invloed op de Bitcoin-markt.

Zij deden onderzoek naar het prijsniveau en de gedragingen van de Bitcoinkoers van januari 2018 tot augustus 2019. Daarin constateerden zij dat in 75% van de gevallen vlak nadat de CME payouts aankondigde, de prijs van Bitcoin naar beneden vloog. 

CME is een van de eerste operators waar het mogelijk was om futures voor Bitcoin aan te schaffen, in december 2017. Vanaf dat moment is de interesse voor het product toegenomen en is er dit jaar een all-time high in trading volumes terug te zien. 

Arcane publiceerde de getallen enkele uren voordat de prijs van Bitcoin met 15% kelderde, waamee het uit kwam op $8.000 per Bitcoin. Dat gebeurde een paar dagen voordat er veel futures hun settlement date bereikten. 50% van de futures staan voor vrijdag op de rol om te verlopen. 

De timing roept deze week sowieso vraagtekens op, sinds trading platform Bakkt deze week zijn nieuwe futures heeft ontplooid. Ook al zijn de volumes nog relatief laag, Bakkt geeft zelf al aan dat futures mogelijk een impact gaan hebben op de Bitcoin prijs in 2020. Dat lijkt nu in 2019 dus ook al het geval te zijn. 

Tactiek of opzettelijke manipulatie

“De getallen onderschrijven een hypothese dat de prijs van Bitcoin wordt gemanipuleerd voorafgaand aan een CME settlement.”, schrijft Kryptografen. Daaraan toevoegend:

Tegelijkertijd zeggen de getallen niet onomstotelijk dat er sprake is van een opzettelijke manipulatie, of dat het louter gaat om een uitwerking van de tactiek die investeerders gebruiken in hun hedging-strategie.

Arcane kwam eerder in het nieuws in augustus toen een ander onderzoek suggereerde dat Bitcoins market dominantie ruim 90% was, ten opzichte van de 70% die door trackers worden weergegeven. 


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo