Bitcoin met lichtflitsen eromheen

Bitcoin-mining kost steeds minder energie, ondanks recordhoogte hash rate

Bitcoin wordt steeds efficiënter op het gebied van energiegebruik. Dit terwijl de hash rate van de cryptocurrency nieuwe hoogtes aantikt.

Bitcoin wordt steeds efficiënter

Statista heeft de data online staan over de wereldwijde energieconsumptie van Bitcoin. Het geeft aan dat er wel steeds meer computerkracht nodig is voor het miningproces, maar dat hier steeds minder electriciteit voor hoeft te worden gebruikt. In juli 2018 werd er 71,12 terawatt gebruikt en in juli 2019 69,79 terawatt. Deze aantallen zijn nagenoeg gelijk, maar in juli 2018 was de hash rate wel 60% lager dan dat hij nu is. 

Image
Grafiek met daarin de Bitcoin energieconsumptie
Jaarlijkse energieconsumptie van Bitcoin. Bron: Statista

Hash rate van Bitcoin op recordhoogte

De hash rate van Bitcoin meet hoeveel computerkracht er nodig is om Bitcointransacties te verwerken. In augustus lag deze hash rate op 80 quintillion (achttien nullen) hashes per seconde en op dit moment zit het al op de quintillion. In de maand juli van het jaar 2018 was dit 40 quintillion.

Bitcoin-mining wordt ecovriendelijk

Tot op de dag van vandaag is er veel ontevredenheid over de het energiegebruik van het minen. Het zou slecht voor het milieu zijn en daarom een totaal geen duurzame methode zijn. Nu de Bitcoinprijs weer in de ligt zit, beginnen steeds meer partijen zich in de cryptocurrency te interesseren. Ook partijen die zich willen inzetten voor het meer ecovriendelijk maken ervan. Een onderzoek in juni liet zien dat al zo'n drie vierde van de mining met duurzame energie wordt gedaan.

Ook zijn de fabrikanten van de mininghardware bezig met het ontwikkelen van apparatuur dat energiezuiniger is. Een voorbeeld van een beter product dat recentelijk op de markt is gekomen, is de Bitmain's 7nm Antminer.


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo