Stapel Bitcoins

Bitcoin domineert volgens onderzoek 90% van de cryptomarkt

Bitcoin domineert momenteel meer dan 90% van de totale cryptomarkt, zegt het bedrijf Arcane Research.

Volgens de data van CoinMarketCap ligt de bitcoin-dominatie net onder de 70%. Analisten bij Arcane Research melden daarentegen dat de daadwerkelijke Bitcoin-dominantie een stuk hoger kan liggen. Het zakentijdschrift Forbes schrijft erover in dit artikel

Kijk naar liquiditeit

Arcane Research geeft aan dat je beter naar de liquiditeit van een cryptomunt kan kijken dan naar de marktwaarde ervan. Als een munt $300.000 aan marktwaarde heeft, maar niemand wil de munt van je overnemen, dan heb je er niets aan. De onderzoekers zeggen hierover:

“Iemand kan een cryptocurrency verkopen voor 3 dollar, maar wat gebeurt er wanneer iemand ineens 1 miljoen van die coins wil verkopen? Zonder liquiditeit in acht te nemen, stelt de marktwaarde van een munt niets voor.”

Om een beeld te krijgen van de liquiditeit van een munt, kan je naar handelsvolume kijken. Arcane Research heeft de, in hun ogen, daadwerkelijke Bitcoin-dominantie uitgerekend aan de hand van de naar volume gewogen marktkapitalisatie. Door dit te doen zijn ze op een percentage gekomen van boven de 90%. Dit is aanzienlijk hoger dan CoinMarketCap presenteert.

Bij de berekening hebben ze stabiele cryptomunten weggelaten. Ze zijn van mening dat deze niet concurreren met de cryptocurrency's die in waarde fluctueren.

Altcoins kunnen niet concurreren

Een dominantie van meer dan 90% is ongelooflijk hoog. Dit laat volgens de onderzoekers zien dat de alternatieve munten nog lang niet op het level zitten waar ze kunnen concurreren met Bitcoin als het gaat om de functie van betaalmiddel. Wanneer je iets als betaalmiddel wil gebruiken dan is liquiditeit ontzettend belangrijk.

Misschien moeten we daarom Bitcoin en altcoins ook niet met elkaar willen vergelijken. Het zijn twee aparte categorieën die nog te weinig met elkaar gemeen hebben.

Bronnen: Forbes, Cointelegraph