Supermarkt Walmart in Amerika

'Amerikaans retailgigant Walmart bezig met eigen cryptocurrency'

Het lijkt er sterk op dat Walmart bezig is met het ontwikkelen van een eigen cryptocurrency. Deze sterke vermoedens zijn ontstaan na een patentaanvraag van de Amerikaanse retail-keten bij de U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) die 1 augustus gepubliceerd is. 

Uit de aanvraag blijkt dat de cryptocurrency veel overeenkomsten heeft met Libra, de cryptocurrency van Facebook. In de patentaanvraag wordt namelijk duidelijk dat het om een stable coin gaat. Dit is een cryptocurrency die gekoppeld is aan een fiat-valuta, in dit geval hoogstwaarschijnlijk de US dollar.

Met de cryptocurrency wil Walmart zich voornamelijk richten op mensen met een laag inkomen die niet makkelijk aan een bankrekening komen. Ook deze bevolkingslaag willen zij graag aan zich binden als klant en daarom biedt de Amerikaanse retailgigant ze een manier om toch hun geld te kunnen bewaren, terwijl ze amper transactiekosten hoeven te betalen.

Uiteraard stopt het verhaal daar niet. Als retail-winkel kan je met blockchain een hoop leuke extra's. Zo blijkt ook uit de aanvraag van Walmart. Zo willen ze met de coin ook de aankoopgeschiedenis van de klanten opslaan, zodat ze in de toekomst gerichte aanbiedingen kunnen bieden. Bovendien willen ze features als vingerafdrukken en irisscans toevoegen, zodat duidelijk is welke wallet bij welke persoon hoort. Hier kunnen bijvoorbeeld weer dingen als leeftijdsbeperkingen aan toegevoegd worden, zodat minderjarigen geen alcohol of sigaretten kunnen kopen.

Het is niet het eerste blockchain-project van Walmart. In juni werd bekend dat het een samenwerking is aangegaan met Vechain Thor.