Profile picture for user Harold Hamersma

We kregen een vraag binnen via Facebook waar we graag op willen antwoorden.

Vraag

Wie kan mij vertellen wat 'Staking' is bij Bitvavo?

Ik neem aan dat je niet zomaar een extra % krïjgt over bepaalde valuta..

Alvast bedankt

Antwoord

Hi! Dat is wél wat het is. Haha! In crypto heb je 2 manieren van 'werken' voor een bepaalde blockchain: proof of work (mining) en proof of stake (staking).

Staken houdt in dat jij coins koopt en ze vasthoudt, zodat ze niet in de rotatie zitten. Dit beveiligt het netwerk en houdt de prijs van de coin hoger dan als alle coins constant zouden roteren, waardoor jij een beloning krijgt in de vorm van rente (APY). APY = Anual percentage yield, rente per jaar dus. Vaak wordt dit dagelijks uitbetaald, maar dan moet je dus die APY gedeeld door 365 doen om een schatting te kunnen maken van hoeveel jij betaalt krijgt. Je krijgt betaalt in de coin zelf.

Ethereum 2.0 gaat ook over van proof of work naar proof of stake. Als je dan dus Ethereum vasthoudt kan je beloningen krijgen in de vorm van rente in Ethereum. Je kan dit helemaal in je eentje doen op een computer die 24/7 aanstaat, daarvoor ga je in dit geval 32 ethereum nodig hebben.

Een andere optie is met een groepje mensen een 'pool/zwembad' maken waar bijvoorbeeld 32 mensen 1 Ethereum inleggen en dan de staking rewards gaan verdelen. Ook dit kan allemaal vanaf je eigen computer in theorie. In de praktijk ook maar dan moet je computer wel 24/7 draaien en de meeste mensen hebben daar gewoon geen zin in.

Exchanges en andere providers bieden het vaak ook aan om het in pools te doen. Je kan vaak je coins opslaan op bepaalde exchanges of in hardware wallets zoals de Ledger en zij regelen de rest en betalen je uit. Bitvavo doet dit dus ook!