Profile picture for user Patrick Suiker

Vraag:

Klein vraagje in verband met het verkopen op IDEX. Ik heb vorige week voor iets minder dan 20$ aan BABB gekocht, ze hadden vandaag een waarde van 46$. Ik dacht waarom niet verkopen. Dit kwam neer op zo'n 0.245 ETH volgens de balans van IDEX. Toch leverde dit mij slecht 0,184 ETH bij het verkopen. Waarom is dit verschil zo groot?

Antwoord:

Wanneer je een market verkooporder plaatst, dan verkoop je jouw munten direct tegen de waarde waarvoor de koper heeft aangegeven ze over te willen nemen. Stel dat de koper een order open heeft staat waarbij hij minder biedt dan de huidige marktprijs, dan zullen jouw munten tegen die lagere waarde verkocht worden. 

Wil je dat liever niet, dan kan je beter een limit order plaatsen. Door een limit order te plaatsen zal jouw order niet direct gevuld worden en dien je te wachten totdat een koper bereidt is deze prijs voor jouw munten te betalen.

Profile picture for user Patrick Suiker

Vraag:

Begrijp ik het dan goed dat we in de kooporderboek alle limit orders kunnen terugvinden? Dus diegene die een (verkoop) limit order geplaatst hebben en wachten tot deze gekocht wordt?

Antwoord:

Ja, dat begrijp je helemaal goed! Het orderboek staat vol limit orders en of:

  • de market orders kopen deze op​, of
  • de limit orders van een dezelfde / een hogere prijs kopen deze op.

Je hebt hem door!

Profile picture for user anvanhoolst

In principe is het dan eigenlijk nooit gunstig om een market order te plaatsen, maar altijd een limit order of stop-loss, voor zowel kopen als verkopen? 

Profile picture for user Patrick Suiker

In sommige gevallen is het prettig om een market order te plaatsen. Wanneer de prijs bijvoorbeeld snel zakt en je wilt verkopen, dan weet je bij een market order zeker dat jouw cryptomunten worden verkocht, maar bij een limit order kan het zo zijn dat niemand voor jouw prijs je cryptomunten wilt overnemen. In dit geval blijf jij met de munten zitten terwijl de prijs verder wegzakt.

Andersom kan dit ook het geval zijn wanneer de prijs snel stijgt. Je wilt dan graag in het bezit zijn van de munt en als je een market order plaatst dan weet je zeker dat jouw order wordt gevuld. Doe je dit met een limit order dan kan het zijn dat er niemand z'n cryptomunten voor jouw prijs wil verkopen en je dus met lege handen achterblijft.

Vooral op momenten waarop de prijs hard stijgt of daalt en het handelsvolume hoog ligt en je er zeker van wilt zijn dat jouw order gevuld wordt, dan werkt een market order beter dan een limit order.