Profile picture for user Matt Timmermans

We kregen een vraag binnen via Facebook waar we graag op willen antwoorden.

Vraag

Ik ben nog niet volledig door de cursus (maar heb wel al veel geleerd-waarvoor dank), maar het volgende houdt mij op dit ogenblik bezig : wat kan je als wallet en cryptomunt bezitter het best organiseren om ook deze bezittingen naar opvolgers te laten overgaan.

Als je ernstig (mentaal) ziek wordt of overlijdt, wat kan je naaste familie dan ondernemen om de munten in hun bezit te krijgen?

Hoe komen de cryptomunten in een patrimonium die via erfenis overgedragen wordt op de erfgenamen?

Alvast bedankt voor de info.

Antwoord

Juridisch gezien hebben je erfgenamen recht op nalatenschap en ook je cryptomunten behoren hiertoe. Je kunt je toegangsgegevens en de toegangsmethode vastleggen in een testament.

Nu is het natuurlijk wel noodzakelijk dat ze ook echt goed weten hoe ze bij jouw munten kunnen komen. Persoonlijk vind ik het niet prettig om alle toegangsgegevens en methode in een testament te laten vastleggen. Een gedeelte is oké, maar zeker niet alles.

Wat je zou kunnen doen is dat je een uitgebreide handleiding maakt die de erfgenamen kunnen raadplegen. Daarentegen wil je niet dat, wanneer dieven deze handleiding lezen, ze ook bij je geld kunnen komen.

Om deze reden kan je ervoor kiezen om de handleiding op te delen.

Om een voorbeeld te geven:

De handleiding bestaat uit deel A, deel B en deel C.

Een goede vriend heeft de delen A en B

Je ouders hebben de delen B en C

Je partner heeft de delen C en A

Ze hebben elkaar nodig om de toegang tot je munten te krijgen en wanneer iemand een deel verliest, dan is er altijd nog een ander die dat gedeelte heeft.

Mocht je komen te overlijden, dan zal er ook over de cryptomunten erfbelasting worden geheven. Dit is in Nederland afhankelijk van je relatie tot de overledene en de hoogte van het erfbedrag.