Market cap
€1.680.700,00
Volume (24h)
€2.001,50
Circulating supply
22.000.000,00
Max supply
-
All Time High
ICO
-
Daily close
-
Weekly close
-
Monthly close
-

Als je ... geleden een investering van €100 in Skycoin had gedaan dan was dat nu:


Waarde nu
Vanaf het begin
-
1 jaar
-
1 maand
-
1 week
-
1 dag
-

Skycoin uitgebreide uitleg

Er wordt al 7 jaar aan Skycoin gewerkt en het is met een transactiesnelheid van twee seconden een van de snelste cryptocurrency's van dit moment. Bovendien betaal je geen transactiekosten (!). De allereerste developers van Bitcoin en Ethereum werken aan Skycoin en het heeft de ambitie om het gehele internet decentraal en anoniem te maken. Met zoveel voordelen, hoe kan het dan dat er nog maar zo weinig mensen van Skycoin hebben gehoord? We gaan het je allemaal uitleggen in dit artikel.

Bekijk snel

Wat is Skycoin (SKY)?

Skycoin is niet zomaar alleen een cryptocurrency. Eigenlijk is het een geheel ecosysteem gebouwd op basis van blockchain dat allerlei problemen tegelijk op kan lossen. Heel kort samengevat wil Skycoin, evenals Elastos, het internet decentraal en anoniem maken. Ondanks dat de eerste code al 7 jaar geleden, in 2012, is geschreven, wordt het gezien als een derde generatie blockchainproject. Het gehele Sky netwerk bestaat uit 5 belangrijke onderdelen:

 1. Skywire
 2. Skyminer
 3. Obelisk
 4. Fiber
 5. Skycoin en Coin Hours

Het absolute fundament van Skycoin is Skywire en dit is de kern dat ervoor kan zorgen dat het gehele internet straks op een decentrale manier werkt. Laten we de uitleg dus hiermee beginnen.

Skywire

Momenteel mogen Internet Service Providers (ISP’s) doen en laten wat ze willen. ISP’s zijn de organisaties die ervoor zorgen dat jij en ik het internet op kunnen. Voorbeelden van Nederlandse ISP’s zijn Ziggo, Tele2 en KPN. Het grootste probleem van grote aanbieders als deze is dat zij de macht hebben om andere prijzen aan verschillende bedrijven te vragen, waardoor geld kan bepalen welke content jij te zien krijgt. Dit gaat tegen zo’n beetje alles in waar het internet, de vrijheid van informatie, voor staat. Skywire wil hier een alternatief voor bieden. In plaats van een internetaansluiting te moeten afsluiten bij een grote machtige ISP, kan je deze aansluiting nu via Skywire verkrijgen. Dit levert jou vervolgens de volgende voordelen op:

 • Het is snel. Het heeft geen last van bottlenecks of andere service disrupties, zoals dit soms voorkomt bij de grotere providers.
 • Het is anoniem. Je kan geheel privé over het internet surfen zonder dat iemand achter bijvoorbeeld je IP-nummer komt. Hier dien je nu een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) voor aan te schaffen. Dit kost geld en is niet geheel waterdicht.
 • Je kan er zelf geld mee verdienen. Door het netwerk veilig te houden of door zelf bandwijdte of een opslagplek aan te bieden, kan je Skycoins of Coin Hours verdienen.
 • Het is veilig. Het is resistent tegen 51%-aanvallen en de gebruikers bepalen zelf met z'n allen welke nodes legitiem zijn en welke niet. Hierover later meer.

In feite is Skywire een gedecentraliseerde vorm van het anonieme internet, doordat gebruikers via VPN-servers worden verbonden met het netwerk. Nu vraag je je misschien af hoe je een verbinding met het internet kan maken zonder een modem of router, maar de oplossing van het team van Skycoin is al beschikbaar in de vorm van de Skyminer.

Skyminer

De Skyminer is het apparaat waarmee jij als gebruiker verbinding kunt maken met het gehele netwerk van Sywire. Het wordt ook wel omschreven als een soort Linux-server met een geïntegreerde router en netwerkmogelijkheden. Je kan hieronder een afbeelding van het apparaat zien en voor de techneuten onder ons, de specificaties van het apparaat zijn als volgt:
•    8 CPU Boards
•    2GB RAM per board
•    4 CPU Cores per board
•    16GB opslag per board
•    64-bit Linux (besturingssysteem)
•    Gigabit ethernet, 8+1 port switch

Image
Skyminer voorbeeld afbeelding van het apparaat Skycoin

Deze servers zorgen er dus voor dat jij als gebruiker toegang krijgt tot het decentrale en anonieme internet van Skycoin. Dankzij deze servers kan jij goedkoper, sneller en zonder dat een grote partij bepaalt wat je te zien krijgt, surfen over het internet. Ook is het volledig anoniem, zodat geen enkele website kan zien wie jij bent en met welk IP-adres jij over het internet aan het surfen bent. Skycoin bestaat echter niet alleen uit een killerapp als decentraal internet, het is ook een platform waar ICO’s op gehouden kunnen worden. Hiervoor maakt het gebruik van Fiber.

Fiber

Wat Skycoin onwijs goed heeft gedaan, is dat ze éérst een geheel nieuw internet hebben ontworpen voordat ze aan hun nieuwe blockchain 3.0 visie zijn begonnen. Hierdoor is hun oplossing vele malen veiliger dan andere blockchainprojecten en het belangrijkste is dat het hierdoor oneindig schaalbaar is. Door hun speciale hardware (Skyminer) te combineren met een revolutionair consensus mechanisme (Obelisk) kunnen alle cryptobedrijven die dApps bovenop Skycoin willen bouwen horizontaal en oneindig schalen. 
Dit allemaal heeft geleid tot Fiber. Dit is de blockchain-architectuur achter Skycoin dat ervoor zorgt dat er ICO’s op het platform gehouden kunnen worden. 

Het mooie aan Sky Fiber is dat alle cryptocurrency’s die op dit platform gelanceerd worden, hun eigen blockchain krijgen. Het team gelooft dat, als je echt wilt schalen met blockchain, het niet handig is om alles via één blockchain te laten verlopen, zoals dit nu bijvoorbeeld bij Ethereum gebeurt. Hier heeft een dApp, CryptoKitties, er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het gehele netwerk platlag. Bij Skycoin is dit onmogelijk. Ook kunnen developers hierdoor zelf allerlei functies in hun eigen Sky-blockchain hardcoden. Dit dienen ze wel te doen in de programmeertaal CX, een taal speciaal ontworpen door het Skycoin team. Verder werkt het platform nagenoeg hetzelfde als Ethereum. Alle platform-tokens runnen bovenop Skywire en de kosten worden betaald in Skycoin of Coin Hours. Dit is vergelijkbaar met de ERC-20 tokens die bovenop Ethereum draaien en waarbij de kosten betaald worden in Ether.

Image
Skycoin Fiber afbeelding van een "plug and play" oplossing

Obelisk

Het consensus mechanisme achter Skycoin heet Obelisk en is op zijn zachtst gezegd revolutionair te noemen. Het lijkt dé oplossing te bieden voor het schaalbaarheidsprobleem van blockchain. Het team achter de cryptocurrency vond het idee achter minen en dus PoW namelijk totaal niet efficiënt en is op zoek gegaan naar een oplossing hiervoor. 
Het idee achter het Obelisk algoritme is dat nodes overeenstemming bereiken op basis van een Web-of-Trust consensus. Dit “web van vertrouwen” wordt gecreëerd doordat nodes een connectie maken met een lijst van andere nodes die ze als betrouwbaar beschouwen.
Een node wordt als betrouwbaar beschouwd wanneer hij veel connecties heeft met andere nodes. Je kan dit een beetje zien als social proof. Hoe populairder een node is, hoe meer vertrouwen andere nodes hebben dat dit een legitieme node is. Mocht je wat dieper in de materie willen duiken over hoe dit precies werkt, dan raden we je aan dit blog hierover te lezen. 

Voordelen van het Obelisk consensus mechanisme:

 • Ongelooflijk schaalbaar en weinig energieverbruik.
 • Robuust tegen gecoördineerde aanvallen.
 • Beschermd tegen 51%-aanvallen.

Uiteraard kan een succesvolle decentrale blockchain niet bestaan zonder een sterke cryptocurrency erachter, maar bij Skycoin hebben ze er zelfs twee: Skycoin (SKY) en Coin Hours.

Skycoin en Coin Hours

Skycoin en Coin Hours zijn een beetje vergelijkbaar met NEO en GAS. Voor elke Skycoin die je bezit, bezit je eigenlijk een klein deel van de blockchain achter Skycoin en hier kan je Coin Hours mee verdienen. Die Coin Hours kan je vervolgens weer voor allerlei andere dingen inzetten binnen het Sky netwerk. 

Coin Hours

Voor elke Skycoin die jij bezit in je Skycoin wallet, krijg je 1 Coin Hour per uur. Weten we ook meteen waar die naam vandaan komt. Deze Coin Hours zijn de currency die je gebruikt om bandbreedte en andere diensten binnen het SKY-ecosysteem te kopen. Hierdoor zou je dus kunnen zeggen dat Skycoin een cryptocurrency is die zijn waarde ontleent aan bandbreedte.

Daarnaast betaal je met Coin Hours voor transactiekosten en het vergroot je privacy. Bovendien fungeert het als onderpand voor CoinJoin-transacties. Dit is een soort muntmix-service van Skycoin. Deze muntmix-service mixt als het ware jouw munten met munten van iemand anders. Hierdoor is het onmogelijk te achterhalen waar nu precies een bepaalde cryptomunt vandaan komt. Dit zorgt ervoor dat je privacy extra wordt gewaarborgd.

Er kunnen maximaal 100 miljoen Coin Hours per uur worden geproduceerd. Dit is zo gereguleerd zodat er geen inflatie kan komen. Bij elke transactie zal 50% van de Coin Hours vernietigd worden. Ook is er een "Buy Back Program". Dit programma houdt in dat het team van Skycoin Coin Hours van je koopt in ruil voor Skycoin (SKY). Dit doen ze met geld uit de pool van Skycoins die nog geen eigenaar hebben. De Coin Hours worden vervolgens vernietigd.

Skycoin (SKY)

De belangrijkste reden om Skycoin te willen hebben en tevens ook vast te houden, is het ontvangen van dividend in de vorm van Coin Hours. Je kan de munt ook gebruiken om te betalen voor bandbreedte. Daarnaast wordt de cryptocurrency gebruikt wanneer je een token op het platform wilt lanceren.

Distributie

De verspreiding van SKY is geheel eerlijk verlopen. Hoe meer er momenteel van de munt vrijgegeven wordt, hoe langzamer deze verspreid wordt. Dit is een mechanisme om ervoor te zorgen dat SKY in de handen van de gemeenschap blijft en niet van miners of traders. Wellicht is dit dan ook de verklaring waarom SKY na 7 jaar ontwikkeling nog steeds niet zo populair is onder de traders. Het grootste deel van het aanbod (75%) staat momenteel nog vast tot de eerste 25 miljoen coins zijn uitgedeeld. Daarna zal 5% per jaar worden vrijgegeven. De teller hiervoor staat op het moment van schrijven op 12,5 miljoen vrijgegeven coins.

Image
Visuele weergave hoe de skycoins in de loop der jaren zijn verdeeld. Hoe de distributie is verlopen.
Kenmerken
Token symbool SKY
Totaal aantal tokens 100 miljoen
Aantal tokens in omloop 12,5 miljoen
Prijs tijdens ICO Onbekend
Token type Eigen blockchain / cryptocurrency
Hardcap verkoop van tokens Onbekend
Opgehaald vermogen tijdens ICO Onbekend

Geschikte wallet voor SKY

De wallet voor SKY is te downloaden via hun eigen website. Dit is ook de wallet waar je jouw SKY opgeslagen dient te hebben als je Coin Hours wilt verdienen. 

Team, adviseurs en partners

Het is opvallend dat er zeer weinig informatie over het team te vinden is. De LinkedInpagina van het project geeft aan dat er 34 medewerkers binnen het bedrijf werken, maar dit is nergens te verifiëren. Bovendien zijn de founders nergens op LinkedIn te vinden. Dit kan te verklaren zijn door het feit dat ze gewoonweg niet graag de publiciteit opzoeken. Het is gebruikelijk in de cryptowereld dat de founders van een project dat focust op privacy, graag zelf ook volledig anoniem willen blijven. Dit is bij Skycoin gelukkig niet het geval, maar echt veel informatie laten ze ook niet over zichzelf los.

Wat we wel weten is dat de founders echt al vanaf de eerste jaren betrokken zijn bij cryptocurrency's. Het team bestaat uit de aller eerste developers van Bitcoin en Ethereum en het beschikt daarmee over een van de meest ervaren teams binnen de cryptowereld. In onderstaande tabel kan je hier meer over lezen en ook kan je daaronder een video zien waarin Synth, een van de founders, een uitleg geeft over Skycoin. 

Naam Functie Ervaring
Synth Founder Een van de eerste Bitcoin developers en adviseur bij verschillende cryptocurrency's.
Huowo Chen Founder Een van de eerste Ethereum developers, verantwoordelijk voor de Python implementatie bij deze crypto giant. Bij Skycoin verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Obelisk.
Steve Leonard Founder Steve was bijna helemaal in de begindagen van Bitcoin al betrokken bij de ontwikkeling ervan. Steve is dan ook verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de originele Skycoin software.

Roadmap

Helaas loopt de huidige roadmap maar tot 2018 en het team heeft nog weinig van hun plannen voor 2019 bekendgemaakt. Ook is de roadmap van Skycoin sinds 2018 Q2 niet meer geüpdatet, maar we kunnen wel zeggen dat ze de afgelopen maanden een paar mijlpalen hebben behaald. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Ze hebben een hardware wallet gelanceerd, de Sky wallet, die ze zelf de Trezor-killer noemen.
 • Ze hebben mobiele wallets voor Android en iOs gelanceerd.
 • De Sky store is gelanceerd waar alle hardware van het project te koop staat.

Populariteit

Skycoin is nog redelijk onbekend bij het grote publiek. Op het moment van schrijven bungelt het project dan ook rond plek 200 op coinmarketcap. Weinig mensen hebben deze parel dus nog ontdekt, wat betekent dat je nu nog relatief goedkoop in kan kopen. Mocht je op zoek zijn naar meer kleine cryptomunten met grote potentie, dan is ons crypto portfolio zeker interessant voor jou. Hierin publiceren wij onze 35 kleine cryptomunten met grote potentie.

Ook de socialmediakanalen lopen nog niet over van de volgers. Wel is te zeggen dat het een stuk meer volgers heeft dan de gemiddelde cryptocurrency die rond plek 200 staat. Vooral op Twitter en in Telegram hebben ze al aardig wat volgers.

Populariteit SKY
Twitter 14,3k volgers
Telegram 9,5k volgers
Facebook 500 volgers
Reddit 3,5k lezers

Bedenkingen

Evenals Elastos is de ambitie van Skycoin om een geheel decentraal internet neer te zetten, zeer ambitieus. In feite willen ze de status quo van internet services volledig op zijn kop zetten. Het ziet ernaar uit dat ze hier goed mee op weg zijn en dat het niet onmogelijk hoeft te zijn. De vraag is echter of het daadwerkelijk gaat lukken om zo'n ambitieus doel te halen. Het is hierin een alles-of-niets. Vaak is de kans op slagen bij dit soort projecten niet heel groot, maar als ze slagen en jij bent er als een van de eersten bij, dan hoef je in ieder geval de rest van je leven niet meer te werken. 

Een ander klein nadeel kan zijn dat ze hun eigen programmeertaal CX hebben. Developers zien dit wellicht als een wat grotere drempel om voor het project te gaan programmeren. Het vormt natuurlijk niet altijd een nadeel. Bij Ethereum gebruiken ze bijvoorbeeld ook hun eigen programmeertaal met Solidity en dat project is toch aardig succesvol.

Een laatste punt van kritiek is dat ze in het verleden nogal slordig zijn geweest met het aannemen van personeel. In juni 2018 heeft het Chinese marketing-team van Skycoin maar liefst 100.000 Skycoins weten te stelen en een groot deel te verkopen. Dit heeft toentertijd voor een vrije koersval gezorgd. Dit was nog niet alles, ditzelfde marketing-team heeft namelijk een van de founders, Synth, en zijn vrouw voor 6 uur gegijzeld gehouden en hierbij nog bijna 19 Bitcoins en 6466 Skycoins weten te bemachtigen. Ze hebben hierbij ook het gehele framework van Skycoin geprobeerd te stelen, maar dit is gelukkig niet gelukt. Dit is nogal een drama voor een bedrijf dus het is afwachten of Skycoin hier nog last van zal houden.

Image
Skycoins gejat 6466

Conclusie

Voor een cryptomunt(je) die op het moment van schrijven (februari 2019) op plek 200 staat op coinmarketcap is Skycoin een absolute topper. Het project is vele malen verder dan veel andere projecten met een hogere market cap en de toekomst ziet er voor Skycoin rooskleurig uit. Ze hebben developers in het team zitten die al sinds de begindagen betrokken zijn bij crypto en er zijn dus weinig teams die ook maar in de buurt komen van de ervaring van Skycoin. Bovendien hebben ze een cryptocurrency weten te ontwerpen die schaalbaar is en waar je ook nog eens geen transactiekosten voor betaalt. De enige nadelen zijn dat er verder weinig over het team te vinden is en dat het soms echt wel professioneler mag. Of Skycoin ooit de top 10 zal halen is nog maar de vraag, maar dat ze veel hoger zullen staan dan waar ze nu staan lijkt in onze ogen een kwestie van tijd.

Hoe koop ik Skycoin?

Skycoin kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van SKY.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Skycoin op aan de hand van z'n ticker SKY
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/SKY. Door die aan te klikken, kan je Skycoin kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!
 
Bronnen
di, 05/02/2019 - 06:00

Skycoin - Beginnersuitleg in 10 punten

Skycoin wordt door veel mensen gezien als een sleeping giant. Wat maakt deze munt zo speciaal?
Exchange Pair Volume (24h) Prijs Volume (%)
Skycoin
1 Skycoin =
€0,08
Euro

Hoe koop ik Skycoin?

Skycoin kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van SKY.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Skycoin op aan de hand van z'n ticker SKY
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/SKY. Door die aan te klikken, kan je Skycoin kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Skycoin

Tags

Social media