Bijna 1500 van de 10,000 CryptoPunks op een screenshot

Wat zijn CryptoPunks?

Heb je ooit Panini plaatjes gespaard? Van voetballers en wielrenners tot de NFL en NBA-sporters in Amerika. Boek erbij kopen om de plaatjes erin te kunnen doen en als het even kan een handtekening van degene die op de foto staat. Opgewonden naar het schoolplein toe om dubbele kaarten te ruilen!
Zeker met handtekening wordt het vast nog een keer iets waard. Tenminste, als het een bekende sporter is of was.

Op de blockchain is er nu ook een flinke hype aan de gang. En wel met de NFT's. De CryptoPunks zijn net als de Panini verzamelkaarten, verzamelobjecten van digitale NFT's. In 2017 toen ze net uitkwamen, werden ze je letterlijk achterna gegooid, je kon ze voor niets krijgen zolang je een Ether wallet had.

Kijk nu eens naar de prijzen, dan sla je stijl achterover. Maar goed dat gaan we zo dadelijk ook bekijken, want deze blog gaat over de CryptoPunks. Wat ze zijn, waar ze vandaan komen, wat ze waard zijn, welke invloed ze hebben en meer.

Pak je digitale verzamelboek erbij, dan gaan we ervoor!

Disclaimer

"Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Hieronder kun je eerst een video bekijken uit 2018, met een hele goede uitleg. Je kunt ook zien hoe snel de crypto markt kan schommelen want de prijzen die genoemd worden in deze video zijn binnen een paar jaar al ontzettend achterhaald!

Bekijk snel

Wat zijn de CryptoPunks?

De CryptoPunks zijn een serie van 10,000 unieke en verzamelbare personages met digitale eigendomsbewijzen opgeslagen op de Ethereum blockchain. Ze zijn gemaakt door Larva Labs  in Amerika, door twee jongens die Matt Hall and John Watkinson heten.

Ze worden gezien als de eerste "Non-Fungible Token" of NFT en als inspiratie voor het Ethereum ERC-721 protocol dat de meeste digitale kunst en verzamelobjecten mogelijk maakt.

De coverfoto van deze blog is een groot deel van de 10,000 CryptoPunks. Alle punks die een blauwe achtergrond hebben zijn in het bezit van iemand. De punks met een rode achtergrond worden in de verkoop aangeboden en op alle punks met een paarse achtergrond heeft iemand een bod gedaan.

Er zullen nooit meer dan de originele 10,000 CryptoPunks zijn. Ze zijn in juni 2017 op de markt gekomen. De meeste punks hebben menselijke trekken, een soort punkachtige jongens en meisjes, maar er zijn ook 88 zombies, 24 apen en 9 buitenaardse wezens die worden aangeduid als speciale punkers.

Het zijn 24x24 pixel art afbeeldingen die met behulp van een algoritme gemaakt zijn. Elke punk heeft zijn eigen profielpagina waarop je hun attributen en de status van eigendom kunt zien, zoals de verkoopstatus. Kijk op het screenshot hierbeneden waar je de zeldzaamste attributen kunt zien.

Image
Screenshot van de attributen van de CryptoPunks

Er zijn bijvoorbeeld maar 44 punks met een beanie, maar er zijn er 2459 met een oorring. De beanie is dan meteen het zeldzaamste attribuut en de oorring het meest voorkomende.

Er zijn ruim 70 verschillende attributen, waar de verschillende punks een of meerdere attributen van kunnen bezitten. Acht punks zijn naakt, zonder enig attribuut, en er is er eentje die maar liefst zeven attributen heeft! Zie de foto hier beneden met het complete lijstje van het aantal attributen dat de punks kunnen bezitten.

Image
Screenshot van het aantal attributen dat een CryptoPunk kan hebben

Een van de negen alien punks, # 7804 werd op 10 maart 2021 voor ETH4,200 verkocht. Dat was toen rond de 7.5 miljoen US-dollar. Dit is meteen ook de duurste CryptoPunk van ze allemaal.

Bij hun 'geboorte', door sommigen als de eerste NFT's betiteld, waren ze gratis te verkrijgen op de Larva Labs website. Als je een Ethereum wallet had, zoals MetaMask bijvoorbeeld, kon je de punks claimen. Ze waren heel snel allemaal geclaimd, en als je nu een CryptoPunk wilt kopen, kun je dat op de marktplaats van de website doen of op OpenSea. Meer hierover later.

Punk # 7804 werd toen door de gebruiker met de naam 'Straybit' geclaimd op 23 juni. Een dag later kreeg hij het eerste bod van ETH 0.42 of $128. Hij of zij verkocht het uiteindelijk op 10 januari 2018 voor ETH 12 of 14,988. US-dollar. Niet slecht, zeker een leuke winst! Maar de volgende keer dat deze punk verkocht werd, was het voor 7.5 miljoen US-dollar. Dat is dan net weer een andere koek.

Dit is allemaal informatie die je op de profiel pagina van deze punk # 7804 kunt terugvinden. Zie het screenshot hier beneden.

Image
Screenshot van de profielpagina van CryptoPunk # 7804

De CryptoPunks waren er net voor de CryptoKitties die op de markt kwamen in hetzelfde jaar. Rond de CryptoKitties was er toen een enorme hype. De punks namen de tijd en stegen geleidelijk in waarde.

Op dit moment kun je CryptoPunks kopen en verkopen op de 'Punks for Sale' pagina van Larva Lab. Zie screenshot beneden.

Image
Screenshot van de CryptoPunks die in de verkoop staan

 

Op dit moment zijn er rond de 1400 van de CryptoPunks in de verkoop op deze pagina. Deze pagina veranderd ook steeds, want er worden punks verkocht en nieuwe aangeboden.

Je kunt ook naar OpenSea gaan, waar ze te koop staan onder 'Art and Collectibles' collecties. OpenSea is de grootste digitale online marktplaats voor NFT's.

Nu we een beetje een idee hebben over wat een CryptoPunk is, wil ik het heel kort hebben over wat een NFT is, in het geval dat je er nog niet bekend mee bent.

Wat is een NFT?

Een NFT is een 'non-fungible token' of ook in het kort een NFT. Als iets fungibel is, is het volkomen uitwisselbaar met eenzelfde product. Een flesje Leeuw bier is gelijk aan het volgende flesje Leeuw bier. Of een biljet van 10 euro is gelijk aan het volgende biljet van 10 euro. Ze zijn volledig uitwisselbaar.

Non-fungible, of niet fungibel, is precies het tegenovergestelde. Dat betekent dat ze uniek en eenmalig zijn. Dus elke NFT is een cryptografisch token dat iets unieks vertegenwoordigt. Het kan bij uitzondering zo zijn dat de eigenaar bij het laten slaan van de NFT een serie heeft laten slaan van dezelfde NFT. Dan heb je unieke NFT's die identiek zijn! Dat gebeurt soms, maar is in principe niet echt de bedoeling van een NFT. 

Wat je wel soms ziet, is dat bijvoorbeeld een groot kunstwerk in duizend kleine stukjes digitaal wordt opgeslagen, en van elk individueel stukje wordt een NFT gemaakt. Je hebt op deze manier een kunstwerk opgedeeld in duizend unieke stukjes, die je elk individueel kunt kopen of verkopen.

NFT's komen in allerlei soorten en vormen. Zo zijn er NFT's met kunst, muziek, unieke in-game items zoals skins, wapens of personages, digitale huisdieren maar ook verzamelkaarten voor sporters.

We hebben een blog geschreven die beschrijft op welke platformen je een NFT kunt lanceren en in een andere blog leggen we uitgebreid uit hoe jezelf een NFT kunt maken.

Er worden ook memes over de CryptoPunks gemaakt, zoals deze happy, gitaarspelende CryptoPunk op Youtube.

Waarom zijn de CryptoPunks zo waardevol?

CryptoPunks zijn zo waardevol door een combinatie van factoren. Dat ze zo waardevol zijn geworden is eigenlijk best wel verbazingwekkend. Ze doen eigenlijk niets, er is geen beroemde artiest die waarde toevoegt en er is ook geen populaire franchise aan verbonden. 

Volgens een van de makers, Matt Hall, in een interview uit 2017, zijn de CryptoPunks gemaakt om de dynamiek van schaarste en vraag te testen.

Net zoals bij kunst, Pokémon en de Panini ruilkaarten zijn de CryptoPunks ook verzamelobjecten. Hall legt echter ook uit dat ze iets wat echt schaars en niet onderhevig is aan de grillen van iemand (zelfs niet van de makers) wilden creëren.

Toen de CryptoPunks eenmaal live aanwezig waren op de Ethereum blockchain, was hun schaarste gegarandeerd omdat niemand meer punkers kon bijmaken en geen enkele CryptoPunk kon worden gewijzigd.

Op een bepaalde manier zijn ze zelfs te vergelijken met het tokeniseren dat Andy Warhol deed met sociale experimenten. Hij maakte een ongelimiteerd aantal gezeefdrukte posters, maar signeerde er maar een handvol. De gesigneerde exemplaren zijn net die posters die nu geld waard zijn. Via advertenties nodigde hij mensen ook uit om in zijn studio voorbij te komen met alledaagse huishoudvoorwerpen. Door er zijn handtekening op te zetten, maakte hij van het alledaagse iets van waarde.

De CryptoPunks op hun beurt hebben een combinatie van kunst, technologie, absurditeit en het sociale experiment dat we net van Warhol besproken hebben. 

Ze experimenteren met het tokeniseren van afbeeldingen die anders schijnbaar waardeloos lijken. Bij Warhol gaat het de investeerders om zijn handtekening, die het een origineel product met waarde maakt. Bij de CryptoPunks gaat het om het smart contract en blockchain adres dat hun waarde geeft.

Daarbovenop komen dan nog alle attributen die de verschillende punks hebben. Ze zijn algoritmisch gemaakt op basis van een set sjablonen. Elk sjabloon is anders, maar sommige zijn samengesteld uit zeldzamere sjablonen dan andere.

De zeldzaamheid van attributen, in diverse combinaties, maakt ze dan weer waardevoller.

Image
Mobiel met pc in de achtergrond en alletwee hebben CryptoPunks op hun scherm
Rokas Tenys/Shutterstock

Hoe kun je een CryptoPunk kopen?

De makkelijkste manier om een CryptoPunks te kopen is direct op de Larva Labs website. Het wordt nog een stuk gemakkelijker als je ook nog eens beschikt over een goedgevulde Ether wallet, want deze punkers zijn niet bepaald goedkoop.

Zorg dus dat je Ether (ETH) in je wallet hebt, want dit is het betaalmiddel op de Ethereum blockchain en zoals het toeval wilt, wonen onze CryptoPunks op deze blockchain.

Dit kun je doen door op een exchange naar keuze óf met fiat geld direct ETH kopen óf cryptomunten die je al bezit omwisselen in ETH.

Als je dit gedaan hebt, kunnen we naar de volgende stap en dat is om je ETH naar een online wallet te sturen, zoals MetaMask. Andere wallets zijn ook goed, er zijn er voldoende beschikbaar! Hoofdzaak is dat je ETH op je wallet kunt zetten, aangezien alle kosten die ontstaan, in ETH verrekend worden.
De MetaMask wallet is op je laptop of pc een Chrome-browserextensie, maar is ook beschikbaar als iOS- en Android-app. Het maakt verbinding met de meeste, zo niet alle, websites die op het Ethereum-netwerk zijn gebouwd. Je kunt via je wallet met deze platforms communiceren om je bijvoorbeeld aan te melden, je identiteit verifiëren, iets kopen of verkopen, je token-inventaris bijhouden en nog veel meer. 

Zodra je MetaMask hebt geïnstalleerd, zal Larva Labs website deze herkennen en knoppen toevoegen waarmee je rechtstreeks in de interface kunt gaan bieden en punkers kunt kopen of verkopen.

Nu ben je helemaal klaar om een of meerdere punks te kopen, direct van de bron.

Als alternatief kun je ook naar OpenSea gaan, want daar staan onze CryptoPunks ook te koop aangeboden. Hier heb je ook weer een wallet nodig, gevuld met ETH. Zodra dat is opgezet, kun je aan de slag. Hier vind je de CryptoPunks onder 'browse'. Klik hierop en dan zie je aan de linkerkant van de pagina een CryptoPunk knop en die brengt je naar alle CryptoPunks. Leef je uit en begin te kopen!

Image
Screenshot van de CryptoPunks marktplaats op OpenSea

Misschien nog wel de moeite waar om te vermelden is dat als de Larva Labs website opeens niet meer zou werken, er geen reden voor paniek is. Jij bent nog steeds de eigenaar van je CryptoPunk(s) en je kunt er nog steeds mee handelen. 

Er is zelfs een toegewijde website die de verkoop geschiedenis van de CryptoPunks bijhoudt. De onderstaande grafiek laat je het aantal verkochte CryptoPunks per dag zien over de laatste drie maanden.

Image
SCreenshot van een grafiek met de verkoopgeschiedenis van CryptoPunks in de laatste drie maanden

Conclusie

In dit artikel heb je de CryptoPunks leren kennen. In het begin waren het echte straatpunks met geen cent op zak en kon je ze voor niets ophalen bij de Larva Labs website. Intussen zijn er al punks die meer dan 1 miljoen US-dollar waard zijn, ééntje heeft het zelfs tot 7.5 miljoen US-dollar geschopt.

Ze zijn zeer populair en er wordt nog dagelijks in gehandeld. Als je er zelf eentje wilt hebben, moet je diep in je ETH-wallet tasten. Ze worden gezien als de eerste NFT's en hoewel ze langzame starters waren, zijn ze nu toch wel nadrukkelijk aanwezig op de NFT-markt. Hun wordt een grote rol en invloed toegekend als gangmakers van de huidige NFT-hype. 

Er zullen altijd maar 10,000 CryptoPunks zijn, als deel van het sociaaleconomische experiment dat de twee makers van Larva Labs hebben opgezet. Net als NFT's in het algemeen, zijn de CryptoPunks toch echte blijvertjes. Geniet van deze nieuwe punks, ik doe het zeker, ik ga mijn leren jack en buttons weer eens opzoeken!

In onze AllesOverCrypto Facebookgroep kun je vragen of er ook CryptoPunks door de AOC-gemeenschap aangekocht zijn of circuleren. Er zijn ook veel verschillende crypto gerelateerde discussies, dus kom gerust langs en neem een kijkje of beter nog, neem actief deel.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.