Bitcoin munt die aan een parachute naar beneden komt

Wat zijn airdrops? - Complete uitleg voor beginners

Ken je manna brood? Dat is volgens de Bijbel het bovennatuurlijk voedsel dat God aan de Israëlieten gaf tijdens hun 40-jarige omzwervingen in de woestijn. Brood dat zomaar uit de hemel komt vallen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Tussen 24 juni 1948 en 12 mei 1949 was er de Berlijnse blokkade. Een van de eerste internationale crisissen in wat we nu kennen als de koude oorlog.

Rusland blokkeerde de spoor-, weg- en kanaaltoegang van de westerse geallieerden tot de sectoren van Berlijn onder westerse controle. Het gevolg was de 'Berliner Luftbrücke'. Geallieerde vliegtuigen brachten gedurende deze periode dagelijks genoeg voorraad naar de stad om iedereen te laten overleven, bijna 13,000 ton per dag. Elke 3 minuten landde er een vliegtuig!

Dit werd vooral ingevlogen naar vliegveld Tempelhof, waar ik nog een tijdje uitzicht over de landingsbaan heb gehad in de jaren tachtig, toen ik in West-Berlijn woonde. Elke keer als er toen een zwaar vliegtuig opsteeg rinkelden de ramen lekker mee!

Hieronder is een foto van het 'Luftbrücke' monument in Tempelhof in Berlijn.

Image
Monument van de Berliner Luftbrücke in Tempelhof.
bildobjektiv/Shutterstock

Dat zijn twee voorbeelden hoe iets gratis uit de lucht is komen vallen.

In de crypto wereld hebben we ook zoiets, dit zijn zogenaamde 'airdrops'. Hierbij kun je gratis crypto tokens krijgen of verdienen. In deze blog gaan we bekijken hoe dat allemaal in zijn werk gaat. We gaan het ook kort over de airdropalert website hebben. 

Ga er goed voor zitten en volg hoe je gratis cryptomunten kunt krijgen.

Disclaimer

“Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Hieronder kun je een leuke video bekijken die het een en ander over airdrops uitlegt.

Bekijk snel

Wat is een airdrop?  

Een airdrop is een promotionele activiteit waarbij je gratis crypto tokens kunt krijgen. Ze zijn óf inderdaad gratis en je hoeft er niets voor te doen óf je moet een kleine taak verrichten. Het gaat meestal over kleine hoeveelheden gratis munten die je kunt krijgen.

De airdrop is een promotionele activiteit die doorgaans wordt uitgevoerd door op blockchain gebaseerde startups, om een nieuwe token of project op de digitale kaart te zetten.

De achterliggende gedachte is om een nieuw cryptomunt project onder de aandacht te brengen. Op deze manier probeert het nieuwe project dat meer mensen in het project geïnteresseerd zijn tijdens de ICO en er mee gaan handelen. Wat de redenen voor airdrops zijn, komen we later nog uitvoerig op terug.

Het is ook een uitstekende manier om een ​​gemeenschap rond een project op te bouwen, zelfs als je (nog) geen ICO hebt. Diverse community-gebaseerde en non-profit cryptoprojecten gebruiken het airdrop-model als een manier om het bewustzijn en bekendheid van hun doelen te vergroten.

Voorwaarde is dat je meestal bepaalde cryptomunten, zoals Ethereum of Bitcoin in een wallet moet hebben staan. Het kan zelfs zijn dat je een bepaald minimum van deze munten in je bezit moet hebben, of in elk geval op de wallet moet hebben staan die je gebruikt voor de airdrops.

Als alternatief, is het ook mogelijk dat je een kleine taak moet verrichten of dat je munten krijgt door iemand door te verwijzen. Het kan dan zijn dat je een post over deze munt op social media moet delen of dat je een blog over de nieuwe munt of token moet schrijven. 

Veel nieuwe munten moeten het van een 'hype' hebben, en een airdrop past dus precies in dit straatje, om een hype te beginnen of te promoten.  

Het is goed om te weten dat een legitieme crypto-airdrop nooit naar kapitaalinvestering in de nieuwe munt solliciteert. Het is een pure promotionele campagne of activiteit.
Maar er zijn ook scams in de airdrop wereld, daar gaan we later nog aandacht aan besteden.

Image
Drone die cryptomunten naar beneden gooit
increation1987/Shutterstock

Waarom airdrops?

De meest voorkomende reden van een airdrop is dat ze gedaan worden om een nieuw te lanceren munt onder de aandacht te brengen en de naamsbekendheid te vergroten.

Dit vindt dan meestal al vóór de Initial Coin Offering (ICO) plaats, met als uiteindelijke gevolg dat de eigenlijke ICO een succes wordt. Lees hier meer over ICO's

We gaan een paar redenen voor airdrops onder elkaar zetten:

Aandacht voor de munt scheppen. 

Crypto bedrijven gebruiken airdrops voor hun tokens om zo hun nieuwe project onder de aandacht te brengen. Om een succesvolle ICO te hebben, zullen mensen het project moeten leren kennen en er vertrouwen in hebben. Dat is precies wat een airdrop voor elkaar moet krijgen.

Bredere distributie van tokens.

Een van de dingen die cryptomunten willen bereiken is decentralisatie. Dit is belangrijk zodat geen enkele persoon of groep veel invloed op de munt kan hebben. Een manier om dit te bereiken is om gratis tokens te verspreiden zodat er een groot aantal mensen al met de nieuwe munt bezig zijn en tokens bezitten. Door de airdrops voorkom je dat zogenaamde 'whales' de macht over een nieuwe munt kunnen krijgen gedurende de ICO-periode. Er wordt voorkomen dat deze whales de markt kunnen manipuleren. Zo een grootschalige 'move' tijdens de ICO bij een exchange, zou zo maar de hele markt in beweging kunnen krijgen. 

De gebruikers beter leren kennen.

Normaal gesproken zal je diverse persoonlijke gegevens moeten delen voordat je in aanmerking komt voor een airdrop. Het kan zijn dat je de nieuwe munt moet volgen op Twitter of dat je op Telegram in een groep moet toetreden of dat je eventueel mensen moet doorverwijzen. 

Door de gegevens die een firma op deze manier in handen krijgt, leren ze de gebruikers beter kennen en kunnen dit op zijn beurt weer voor hun marketing gebruiken.

De waarde van het token verhogen.

Door een succesvolle airdrop campagne, leren meer mensen de token kennen en praten erover op social media en gerelateerde forums. Naarmate er meer mensen bij betrokken raken,  hoe meer de waarde van het token toeneemt.

Crypto-gebruikers belonen.

Airdrop campagnes worden niet alleen door nieuwe crypto startups gebruikt, maar kunnen ook door gevestigde firma's aangewend worden. Op deze manier kunnen ze de eigenaren van hun tokens belonen en inspireren.

Hardfork.

Een hardfork is een nieuwe munt die zich afsplitst van de originele munt. De beheerders, vaak ook ontwikkelaars van de nieuwe munt, zijn het niet meer eens met de richting of doelstelling van de originele munt. Ze splitsen zich af van de originele munt, wat een onontkoombare gebeurtenis is. Degene die een 'X' bedrag van de originele munt bezit, krijgt dan meestal dezelfde hoeveelheid van de nieuwe munt. Dus ook een vorm van airdrop. 

Zijn er airdrops scams?

Ja, er zijn diverse soorten van airdrop scams. Die gaan we nu ook onder de loep nemen en tekst en uitleg geven over elke soort van scam die er bij airdrops kan voorkomen.

Dusting scam

Hierbij krijg je enkele tokens van een cryptomunt zomaar ongevraagd in je wallet. De transactieactiviteit van deze wallets wordt vervolgens opgespoord door de aanvallers. Daarna proberen ze via een gecombineerde analyse van die adressen te identificeren welke transactieactiviteiten tot dezelfde cryptowallets behoren. Uiteindelijk gebruiken ze deze kennis tegen de slachtoffers, hetzij door middel van uitgewerkte phishing aanvallen of cyber afpersing.

Bekijk in deze video hoe zo een dusting scam werkt.

Dump Airdrops

Niet alle airdrops zijn gericht op het opbouwen van waarde of een gemeenschap. In een dump airdrop, proberen de ontwikkelaars van de nieuwe munt een zo groot mogelijke hype te creëren in een zo kort mogelijke periode. Op deze manier hopen ze dat zoveel mogelijk mensen de nieuwe munt kopen als hij via de exchanges op de markt komt. Zodra dit gebeurt verkopen ze al hun munten voor een mooie winst en vertrekken ze met de noorderzon

Daarom is het belangrijk om 'DYOR" te doen, 'do your own research'. Kijk naar de website en de whitepaper. Als het team geen interesse heeft om echt iets op te zetten, zijn deze twee waarschijnlijk niet van de beste kwaliteit. 

Private Key Scams

Een rechtmatige airdrop zal nooit naar je private key vragen, ze zullen alleen naar je public key vragen. Sterker nog: je moet NOOIT je private key weggeven. Als je nieuw bent in crypto, en de waarde van private keys nog niet helemaal begrijpt, ben je vatbaar voor deze scam. Ga er maar gerust van uit dat als iemand tijdens een airdrop naar je private key vraagt, het zich om een scam handelt. Voor een airdrop is er geen private key nodig, het enige wat iemand dan wil, is om bij je munten te komen!

Bait and Switch Scam

Deze scam gaat over het verkrijgen van een doorverwijzing. Je denkt dat je allerlei informatie invult, om een airdrop te krijgen. Intussen gebruikt de scammer jouw informatie en gegevens om ergens anders op een referral' of doorverwijsprogramma in te schrijven en de winst op te strijken.

Op Telegram is er minimaal een groep die je op de hoogte houdt van airdrop scams. De laatste update dateert van 20 juni 2020.

Image
Airdrop bord
Cryptographer/Shutterstock

Hoe kun je een scam voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om een scam te voorkomen en die gaan we nu ook bekijken. Ten eerste, vertrouwen is goed, controleren en verifiëren is beter! Het komt erop neer dat je je huiswerk goed moet doen. Weet je nog, DYOR? Voordat je registreert bij een airdrop, controleer de authenticiteit van de airdrop.

We gaan nu bekijken wat verdachte nep-activiteiten zijn bij airdrops.

Airdrop look-a-likes

Een schijnbaar bekend airdrop bedrijf blijkt niets anders dan een goed uitziende kopie van de website of verzinsel van oplichters te zijn. Je persoonlijke informatie die je aan hen geeft wordt gebruikt voor registraties bij derden of op de zwarte markt verkocht.

Gebruik van Google-formulieren

Het gebruik van Google formulieren hoeft op zichzelf niet te betekenen dat het een scam is. Controleer echter bij de website van de munt of het project dat het in te vullen formulier echt is. Dus ook weer een huiswerk opgave!

Vragen naar de private key

Vragen naar de private key Dit is een donkerrode vlag waarmee gezwaaid wordt. Geef nooit, maar dan ook echt nooit je private keys aan iemand.

Als een airdrop naar je private keys vraagt, weet je dat het een scam is. Ze hebben wel je public key nodig, maar zeer zeker niet je private key. Op het moment dat je de private key overhandigd is je wallet binnen no time leeggehaald en je kunt je munten niet meer terugkrijgen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Ontzettend hoge bedragen worden beloofd

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Zo een airdrop is bijna zeker nep en met een overdreven aanbod proberen ze je over te halen om deel te nemen aan een airdrop.

Nieuwe profielen worden gebruikt

In het algemeen houden scammers niet van oude, al eerder gebruikte profielen, en worden er vooral nieuwe profielen gebruikt voor hun scams. Wees dus op je hoede bij airdrops met nieuwe profielen.

Wat is Airdropalert.com?

Airdropalert.com is een website die zich heeft gespecialiseerd in het delen van airdrop alerts. What is in a name! Sinds 2017 zijn ze hier mee bezig en ze staan als firma geregistreerd in Rotterdam.

Alle airdrops zijn gratis toegankelijk op de site en de links verwijzen naar de websites van de airdrop of de munt in kwestie. Ze zorgen ook dat er een constante stroom van nieuwe airdrops op de site te vinden is. Dat ziet er allemaal goed uit en wordt up-to-date gehouden.

Op het drop-down menu kun je een grote hoeveelheid van airdrops vinden, onderverdeeld in categorieën. Van 'defi', naar 'new', via 'exclusive' en 'featured' naar 'upcoming' en meer. Dus genoeg om uit te kiezen.
Verder zijn er ook drie 'bounty' categorieën te vinden.

Je hebt ook de mogelijkheid om 'lid' te worden en je zelf in te schrijven op de website. Op de homepage, bijna onderaan de pagina wordt er een hele uitgebreide uitleg gegeven over alles wat met airdrops te maken heeft. 

Voor een actie op Airdropalert willen we wel waarschuwen. Ze bieden een 'Pro-Plan' aan, en daar vinden we negatieve reviews over. Diverse mensen schrijven dat ze betaald hebben om aan dit Pro-Plan mee te doen, maar dat er na betaling niets geleverd wordt.

Voor de rest een handige site die precies dat doet wat ze zeggen te doen, airdrop alerts geven!

Image
Airdropalert website op een mobiele telefoon
Piotr Swat/Shutterstock

Conclusie

Een legitieme airdrop is een win-win situatie voor het nieuwe project en voor jou, de crypto liefhebber. Nieuwe projecten krijgen naamsbekendheid en jij krijgt gratis tokens.

Airdrops zijn een goede manier om te beginnen met cryptomunten te verzamelen en je leert ook nieuwe blockchain projecten kennen. Af en toe zit er ook een ontzettend winstgevende airdrop tussen, van een munt die later populair wordt.

Bewaar de tokens die je tijdens airdrops verzameld hebt, wie weet kun je ze nog een keer goed verkopen of omzetten in BTC of ETH als de munt het goed doet of tijdens een bull markt.

Een ding blijft belangrijk, doe altijd je DYOR, zodat je weet of je een project ziet zitten of dat het de moeite waard is. En vooral, wees op je hoede voor scams.

In onze AllesOverCrypto Facebookgroep kun je terecht als je nog vragen hebt over airdrops of andere crypto gerelateerde zaken. De leden en de AOC-medewerkers zullen je vragen kunnen beantwoorden en er zijn veel andere discussies waar je van kunt leren.

Mocht je interesse in de Masterclass hebben, hieronder is een gratis voorproefje te bekijken. Deze cursus legt de hele crypto wereld op een makkelijk te volgen manier uit. Er is ook een module over 'passief inkomen met crypto' in de Masterclass, hierin is een complete les aan airdrops gewijd.

Coverfoto Stanslavs/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.