Ethereum transacties

Hoe wijzig of annuleer je een Ethereum transactie?

DeFi ontwikkelt zich snel en er komen steeds meer blockchains en dApps, die gebouwd worden op het netwerk van Ethereum. Denk hierbij aan nieuwe decentrale applicaties, maar ook het gebruik van NFTs voor Metaverse-projecten, play-to-earn toepassingen en zelfs digitale wearables. We worden allemaal enorm enthousiast over de recente ontwikkelingen en zijn dan ook benieuwd wat de nabije toekomst voor ons in petto heeft. Maar waar we helaas minder enthousiast van worden zijn de torenhoge transactiekosten, beter bekend als gas fee, die we moeten betalen bij elke transactie.

Deze sluiten ook bepaalde bevolkingsgroepen uit, omdat de hoge gas fees niet betaalbaar zijn voor hen. Het is dan ook niet verrassend dat afgelopen periode andere netwerken explosief zijn gegroeid dankzij het gebruik van lagere gas fees. Maar wat als je toch een transactie doet in het netwerk van Ethereum of je hebt iets fout gedaan? Hoe wijzig of annuleer je Ethereum transacties? Ontdek het in deze blog!

Bekijk snel

Bekijk via onderstaande video hoe jij een Ethereum transactie kan annuleren via jouw MetaMask:

 

De strijd in DeFi

Handelen op een centrale exchange gaat uiteraard ook gepaard met een bepaalde transactiekost, maar deze is op voorhand vastgelegd en transparant. Zo kan je opzoeken wat de kosten zijn voor te handelen op Bitvavo, Binance en KuCoin, maar hoeveel kost het eigenlijk om te handelen in het netwerk van Ethereum?

Een groot deel van DeFi bevindt zich in het netwerk van Ethereum. Investeerders krijgen toegang door het gebruik van een software wallet zoals Metamask en Trust Wallet. Het voordeel? Je kan eerder investeren in protocollen die nog niet zijn opgenomen door centrale exchanges. Het nadeel? Is deze investering het waard wanneer deze gepaard gaat met torenhoge gas fees? Dat is een belangrijke afweging die je moet maken. Maar desondanks is het belangrijk om te weten waar deze gas fee vandaan komt, hoe deze werkt én hoe je deze kan wijzigen of zelfs kan annuleren.

Hoe werken Ethereum transacties?

Een transactie gaat gepaard met een bepaalde kost. Deze transactiekosten zijn bij ons allen bekend, en niet in de positieve zin. Een paar honderd dollar voor één transactie is helaas geen uitzondering meer. Maar waar komt deze absurde prijs vandaan? De waarde van een gas fee wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Als jij dit weet, kan je hierop anticiperen om er zo voor te zorgen dat jij misschien wel minder transactiekosten betaalt.

Gas fee

De hoeveelheid ‘gas’ die nodig is voor elk transactie is afhankelijk van de complexiteit van de transactie. Deze bestaat uit een vergoeding die wordt betaald om miners te belonen, om deze transactie op te nemen in het netwerk en dus ook te valideren. Deze wordt vaak uitgedrukt in ‘Gwei’ en 1 Gwei staat gelijk aan 0.000000001 Ether. De transactie fee is de bijdrage die je betaalt aan de miner, terwijl de gas price de cost per unit weergeeft in Gwei.

Verkeer in het netwerk – netwerkcongestie

De hoeveel gas die gebruikers moeten betalen is afhankelijk van het verkeer in het netwerk op dat moment. Dit bepaalt de snelheid waarmee hun transacties worden voltooid. Hoe drukker het netwerk, hoe meer gas fee gebruikers moeten betalen om hun transacties te valideren op de blockchain. Wetende dat heel veel protocollen ERC20-tokens zijn, is het geen verrassing dat er grote kritiek wordt geuit op deze hoge transactiekosten.

De hoogste bieder

Miners verwerken dus eerst de transacties met de hoogste gas fee. Hierbij krijgen ze meer beloningen dan bij transactie met een lagere gas fee. Hoe hoger de gas fee, des te sneller miners jouw transactie dus zullen valideren. Een transactie kan daarom voltooid worden in enkele seconde, maar in het slechtste geval kan dit ook verschillende dagen duren. Daarom is het ook aangewezen om gebruik te maken van een gasprice tracker. In onderstaand voorbeeld zie je wanneer jij het beste transacties kan doen op basis van de kosten. Let op dat deze data constant veranderen en je best vlak voor je transactie gebruik maakt van dergelijke gasprice tracker.

Image
gasprices ethereum
https://ethereumprice.org/gas/
Je bent offline
 
 
 

Bij elke transactie kan jij kiezen hoe snel je deze behandeld wil hebben. Je hebt hierbij keuze uit drie opties, waarbij de goedkoopste uiteraard de langzaamste is. Hoe sneller je jouw transactie wil valideren, des te meer je betaalt. Lees in deze blog hoe jij goedkoop een transactie kan doen in het netwerk van Ethereum en hiermee veel geld kan besparen!

Nonce

Elke transactie heeft een bepaalde numerieke code. Deze begint bij 0 en telt vervolgens op. Als dit nummer 10 is, is dit in feite de 11ste transactie die wordt gedaan vanaf dat specifieke adres. Deze volgen elkaar op en geven je inzicht in de volgorde van de transacties. Ethereum behandelt eerst de transacties met een lager cijfer. Op deze manier voorkomt het dat er problemen zijn met eerdere transacties. De daaropvolgende transactie wordt pas opgenomen en verwerkt op de blockchain, als die met een lagere nonce-score is verwerkt. Op deze manier worden blokken gebouwd die worden vastgelegd op de blockchain.

Image
nonce etherscan
EtherScan
Je bent offline
 
 
 

Etherscan

Etherscan is dé plaats om alle nodige informatie op te zoeken betreffende je transacties. Je kan hierbij zoeken op basis van adres, token en dus ook op basis van je lopende transactie. Dankzij de blockchaintechnologie is al deze informatie volledig transparant en kan iedereen hier dus inzage in krijgen. De gas fee die je betaalt is niet afhankelijk van de waarde van je transactie. Soms betaal je dus slechts een fractie van de waarde van de transactie, maar soms betaal je buitengewoon veel.

In onderstaand voorbeeld zien we dus dat een transactie is gebeurd ter waarde van 4,33 dollar. Dit is een bijzonder klein bedrag, maar omdat de transactie gebeurt in het netwerk van Ethereum en we dus afhankelijk zijn van de drukte van het netwerk, heeft deze gebruiker hier een gas fee betaald van 8,42 dollar. Dit is vrijwel het dubbele in waarde!

Image
etherscan gasfee
EtherScan
Je bent offline
 
 
 

Status van je Ethereum transacties

Je kan te allen tijde de status van je transactie raadplegen. Wanneer je gebruikmaakt van een software wallet zoals MetaMask of Trust Wallet, kan je deze raadplegen in je wallet, maar ook via EtherScan kan je de status opzoeken. Dit door simpelweg de transactiehash op te zoeken of je publiek adres in te geven. Bij dit laatste krijg je een overzicht van al je eerder gemaakte transacties.

Pending

Je transactie staat nog in de wachtrij tot een miner deze opneemt om te verwerken. Het is tijdens deze periode dat jij alsnog kan beslissen om je status ongedaan te maken, of zelfs te wijzigen. Je kan de transactiesnelheid versnellen door meer gas fee te gaan betalen, of je kan deze transactie volledig annuleren.

Succesvol

De transactie is voltooid en opgenomen op de blockchain. Vanaf dit moment is deze onomkeerbaar. Het is dan ook een race tegen de klok als je jouw transactie wil wijzigen. Je transactie kan tenslotte elk moment opgenomen worden door een miner en gevalideerd worden. Als je bijvoorbeeld meer gas fee hebt betaald, heb je minder kans om je transactie te wijzigen omdat deze sneller worden verwerkt door minders. Controleer dus altijd op voorhand je transactie.

Ethereum transactie wijzigen of annuleren

Nu je weet hoe Ethereum transacties werken en zijn opgebouwd, wil je vast ook weten hoe jij deze kan wijzigen of annuleren. Zo kan je ervoor kiezen om een hogere of lagere gas fee te betalen, of om je transactie volledig te annuleren.

Transactie wijzigen

Je kan een transactie wijzigen op verschillende manieren. Eén manier is om de ‘nonce’ (zie hierboven) te wijzigen. Als je weet dat miners eerst de transacties kiezen met een lagere nonce-score, omdat deze elkaar moeten opvolgen, kan je deze gegevens gaan veranderen. Je kan je openstaande transactie wijzigen door deze te vervangen. Dit met een nuloperatie, dus een transactie met een waarde van 0 Ethereum. Stuur deze naar jezelf door. Let hierop dat je gebruik maakt van dezelfde nonce nummer. In bovenstaande video wordt zo een transactie gedaan.

Transactie annuleren

Wanneer je transactie status op ‘pending’ staat, betekent dit dat hij in de wachtrij staat om opgenomen te worden door een miner. Op dit moment kan je nog je transactie wijzigen of annuleren. Heb je een fout gemaakt? Je kan heel simpel te transactie annuleren.

Metamask

Gebruik je Metamask? Dan kan jij gelukkig ook op een heel gemakkelijke manier je transactie wijzigen of annuleren. Gebruik hiervoor Etherscan om de status van je transactie te raadplegen maar ook de bijkomende informatie zoals welke nonce is opgenomen in je transactie.

Transactiesnelheid aanpassen

Na het goedkeuren van je transactie zie je een gelijkaardig scherm als onderstaand voorbeeld. Hierbij kan je gemakkelijk je transactiesnelheid verhogen. Hiermee kan je opnieuw een gas fee kiezen om te bepalen hoeveel sneller je transactie wordt opgenomen.

Image
metamask speed up
Metamask.zendesk.com
Je bent offline
 
 
 

Transactie annuleren

Het annuleren van een transactie kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste is door in bovenstaand voorbeeld te kiezen voor ‘cancel’. Maar je kan deze ook gaan annuleren door het gebruik van een ‘custom nonce’. In de geavanceerde instellingen van je Metamask kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van ‘customize transaction nonce’. Nadien kan je een nieuwe transactie doen, die je naar jezelf toestuurt door het gebruik van je publieke adres. Hierbij hoef je zelfs geen Ethereum door te sturen, maar kan je de waarde op 0 laten.

Hier kan je de custom nonce aanpassen. Verander deze numerieke code naar het getal van de voorgaande transactie die je wil annuleren en zet de gas fee op het hoogste. Alleen zo zal deze voorrang krijgen op de vorige transactie en zal de oorspronkelijke transactie dus ook geannuleerd worden, aangezien ze dezelfde nonce delen.

Image
custom nonce metamask
Metamask.zendesk.com
Je bent offline
 
 
 

Controle

Uiteraard wil je controleren of het is gelukt om je transactie te wijzigen of annuleren. Dit doe je door wederom gebruik te maken van Etherscan en hier te zoeken op je eigen adres. Hierbij zie je alle transactie die je hebt gedaan, alsook de transacties die open staan (pending). Als je een transactie hebt gewijzigd, zullen de nieuwe gegevens van deze transacties worden vervangen door de oorspronkelijke. Daarnaast zal deze ook relatief snel voltooid worden door het gebruik van de hoge gas fee.

Trust Wallet

Het principe is hetzelfde bij elke software wallet. Het is dus de noodzaak om een nieuwe transactie te maken en hierbij de ‘nonce’ te wijzigen naar hetzelfde getal als je huidige transactie. Bekijk in onderstaande video hoe je een Ethereum transactie kan wijzigen met Trust Wallet:

 

Kritische noot

Ondanks dat je transacties ongedaan kan maken, alvorens ze uiteraard gevalideerd zijn, is het netwerk van Ethereum niet meer zo een populaire omgeving. Dankzij de ontwikkelingen van de Binance Smart Chain (BSC) en het gebruik van crypto bridges, kan je vaak dezelfde crypto valuta verhandelen tegen veel lagere kosten. Interoperabiliteit staat ook centraal in de verdere ontwikkeling van DeFi en dus ook in het gebruik van dApps.

Toch zorgt het gebruik van een crypto bridge of andere netwerken vaak voor de nodige complexiteit. Dit is ook een tweestrijd die investeerders kunnen ervaren. De oplossingen om deze torenhoge gas fees te omzeilen zijn er, maar ze zijn onnodig ingewikkeld. Gezien het feit dat zoveel protocollen bestaan op het netwerk van Ethereum, is het daarom maar net zo handig om te weten hoe jij Ethereum transacties kan wijzigen of annuleren.

Conclusie

De torenhoge gafees zorgen ervoor dat Ethereum maar al te vaak in een negatief daglicht wordt geplaatst. Het is echter wel belangrijk om te weten waar deze gas fees vandaan komen en hoe deze zijn opgebouwd. Dan pas kan je kijken naar mogelijke alternatieven om ervoor te zorgen dat jij alsnog kan handelen in het netwerk van Ethereum op een zo goedkoop mogelijke manier. Let op: goedkoop gaat hier gepaard met langzame transacties.

Maar de markt is eerder volatiel en wetende dat transacties soms dagen kunnen duren, is een gevaarlijke aangelegenheid. Je wil daarom altijd liefst een transactie doen die zo snel mogelijk gevalideerd wordt. Gelukkig kan je daarom steeds je Ethereum transacties wijzigen, gas fee toevoegen voor een snellere transactietijd én zelfs je gehele transactie annuleren.

Dit laatste kan bijvoorbeeld gedaan worden wanneer een bepaalde transactie al langere tijd in de wacht staat, en dat de investeerder om wat voor reden dan ook niet langer geïnteresseerd is om deze transacties te doen. Denk hierbij aan koersschommeling, een foutief opgegeven adres etc.

Heb jij nog vragen over het annuleren of beheren van transacties? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: naulicrea/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.