Social media in kleurige letters geschreven

Welke social media gebruik je voor crypto?

In februari 2004 begonnen Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes het nu bekende Facebook. Toen zelfs nog als 'TheFacebook.com'. Tegenwoordig is Facebook een van de meest waardevolste bedrijven in de hele wereld. De meeste mensen kunnen zich tegenwoordig geen leven zonder Facebook meer voorstellen.

In het vierde kwartaal van 2020 waren er maar liefst 2.8 biljoen geregistreerde Facebook-gebruikers.

In 2009 is Satoshi Nakamoto met de eerste blockchain en Bitcoins opgedoken. Dit vijfjarige verschil zal in de toekomst niet meer veel uitmaken.

Op 1 januari 2020 waren er pak hem beet 45 miljoen gebruikers van blockchain. Een toename van 41% vergeleken met het jaar ervoor. Niet bepaald dezelfde cijfers als Facebook als het gaat om volume, maar toch ook wel behoorlijk goed en zeker met een interessante en indrukwekkende groei.

Beide projecten zijn min of meer op hetzelfde tijdstip begonnen. Dat betekent dat blockchain en cryptomunten met Facebook zijn meegegroeid. Daardoor hebben ze de geboorte van social media eigenlijk hand in hand samen met Facebook en alle andere vormen van social media meegemaakt en doorgemaakt.

Het ligt dan ook erg voor de hand dat de cryptomunten gebruik maken van social media. Nou ja, niet de cryptomunten zelf natuurlijk, maar de bedenkers en/of eigenaren van de diverse altcoins!

Social media speelt een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Cryptocurrencies hebben behoorlijk veel interactie met deze social media gehad. Dat zal ook in de toekomst zo blijven. De waarde van Bitcoin ligt net zoveel in het idee erachter als in de technologie waardoor het werkt. En dat moet uitgedragen worden.

We gaan in dit artikel bespreken welke social media er gebruikt wordt voor cryptomunten. Zit je er goed voor? Koffie en thee binnen handbereik? 'Ladies and gentlemen, please fasten your seatbelts, we are ready for take-off!' En die veiligheidsgordels zijn echt wel nodig, want we gaan heel onverwachte bochten door en nieuw en spannend social media gebied verkennen.

Hieronder kun je in een video bekijken wat het nieuwe social media Steemit is. Het is een interview met de CEO van Steemit. Hij vertelt onder andere dat je op Steemit betaalt krijgt in cryptomunten voor je bijdrages. 

Bekijk snel

 

Een beetje geschiedenis - forums en email-lijsten

De geschiedenis van bitcoins en social media ligt ergens in 2009, als Satoshi Nakamoto 'Bitcointalk dot org' start. Op 10 november 2009 wordt er onder het pseudoniem 'Satoshi' een account geopend. 

Hij heeft dan het originele, 9 pagina's tellende whitepaper net op 'metzdowd dot com' gepubliceerd. Hij heeft de whitepaper specifiek hier gepubliceerd vanwege de ‘Cryptography Mailing list'. Dit is een pipermail-berichtenservice die werd beheerd door een groep visionairs en cypherpunks.

Image
Eerste pagina van Satoshi Nakamoto's white paper over Bitcoin

De cypherpunks groep probeerde al sinds de jaren negentig betrouwbaar digitaal geld te creëren en verschillende experimenten, zoals het geld ‘b-money’ van Wei Dai, circuleerden op de berichtenservice. Deze cypherpunks hebben hun eigen website. Ze zijn misschien het best te omschrijven als nerds met een hekel aan een bemoeizuchtige overheid (citaat uit De Volkskrant van 9 februari 2021).

Het leuke van het Bitcointalk forum is dat hier waarschijnlijk de allereerste transactie met Bitcoins plaatsvond. Op 18 mei 2010 heeft de gebruiker Laszlo voor 10,000 Bitcoins twee pizza's besteld. Die pizza zou nu ongeveer 0,0002 bitcoin kosten! Vandaag is dat omgerekend 465 miljoen US-dollar. Bedankt Elon Musk. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Zie het screenshot hier beneden!

Image
Screenshot van de eerste transactie in Bitcoin.

Satoshi-san gebruikte ook andere forums, zoals P2P Foundation en de Linux Foundation. Deze forums koesterden nieuwe ideeën. Ze hielpen belangrijke spelers bij het ontdekken en inpassen van technologische vernieuwingen.

Het op de markt zetten van de blockchain en de Bitcoin, kreeg in het begin niet zoveel aandacht. Gestaag werd er echter wel aan verder gebouwd. De social media uit die tijd heeft hier dus al een belangrijke rol in gespeeld.

Naast de genoemde forums, speelde ook de originele cypherpunks mailinglijst een belangrijke rol. Deze is begonnen in 1992 en in 1997 hadden ze al rond de 2000 leden. Deze lijst had mensen erop staan die geïnteresseerd waren in cryptografie en informatica. Op deze manier konden ze hun ideeën met elkaar en de rest van de wereld delen.

Wat doet AllesOverCrypto aan social media?

Image
What do you matters - tekst

AllesOverCrypto gebruikt diverse social mediakanalen om hun boodschap te delen. Zo wordt er gebruik gemaakt van Twitter, Youtube, Facebook groepen en pagina's, Instagram en LinkedIn

De blogs die dagelijks geschreven worden, spelen ook een rol hierin. Die worden dan weer op de diverse social mediakanalen gezet, en op deze manier wordt er geprobeerd om het oude en trouwe publiek te bedienen met informatie, maar zeker ook om nieuw publiek te trekken.

Voor AllesOverCrypto heeft het weinig zin om op Engelstalige social media te gaan meedingen om de gunsten van lezers. Het aantal lezers dat daar het Nederlands onder de knie heeft, is zeer gering. Daarom ligt de focus meer op specifiek uitgezochte mediakanalen, vooral in het Nederlandse en Vlaamse taalgebied.

De social mediamanagers bij AOC hebben hun handen vol!

De moderne social media scene

Image
Dverse moderne social media

Bitcoin is intussen geëxplodeerd. Elon Musk die gisteren, op 8 februari 2021, voor 1.5 miljard US-dollar aan Bitcoin gekocht heeft, helpt zeker mee. De mainstream markt is aan het openen voor Bitcoin en elke dag wordt de interesse gewekt van steeds weer nieuwe mensen.

Er is ook absoluut geen tekort aan manieren hoe de informatie over cryptomunten gedeeld wordt en onder de aandacht van een steeds groter publiek wordt gebracht. Het maakt haast niet uit welk social media platform je inkijkt, Facebook, Reddit, YouTube of Twitter, ze hebben allemaal informatie over cryptomunten. Dit bevordert dan weer de populariteit van de munten.

De diverse social medianetwerken spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en werking van cryptocurrencies. Het geeft bovendien een geweldig platform om de gebruikers met elkaar te laten communiceren. 

Van bedrijven en ontwikkelaars tot en met journalisten die in cryptomunten specialiseren of erover schrijven, gebruiken allemaal social media tools zoals Telegram en Slack. 

Reddit steekt met kop en schouders uit boven de rest van de sociale media als het over crypto gaat. Dit platform is toonaangevend voor cryptocurrency social media. Er zijn heel veel zogenaamde subreddits die zich met crypto bezighouden.

Van crypto-enthousiastelingen tot crypto-analisten, op Reddit kun je ze terugvinden. Als je zo een subreddit wilt bekijken, hier is er één over Ethereum. We kunnen echt stellen dat Reddit een trendsetter is voor social media op het gebied van cryptomunten. 

Blockchain platforms voor nieuwe social media

Image
Grafische voorstelling van blockchain

Gedecentraliseerde social media die op blockchain en crypto gebaseerd zijn, bieden alternatieven voor populaire platforms zoals Twitter, Reddit, YouTube, Instagram, Facebook, Medium, Linkedin en Patreon. 

We gaan hier een paar van de populairste bekijken met een beknopte samenvatting en hun respectievelijke Alexa ranking. Met deze Alexa ranking kun je de wereldwijde populariteit van een website meten. Nummertje 1 staat dus bovenaan.

Deze nieuwe social media die op blockchain gebaseerd zijn, kunnen zomaar de toekomst van social media worden. Je zult verbaast staan hoe goed sommige op de Alexa ranking afsnijden.

Bitchute

Deze web torrent is een platform dat video's deelt. Je kunt ook inkomsten genereren via Bitbacker, Coinpayments en anderen. Belangrijkste gebruikersinteresses: politiek / activisme. 

Alexa ranking; 1120. Lijkt een beetje op YouTube.

Steemit

Dit is een op de blockchain technologie gebaseerd platform. Om mee te kunnen doen, moet je Steem en Steem Dollars (USD soft-pegged asset) verdienen, zodat je kunt posten, commentaar te geven en om te beheren. Belangrijkste gebruikersbelangen: advies, financiën / economie.

Alexa ranking; 24.085. Lijkt een beetje op Reddit

Dlive

Dit platform is op de Lino blockchain gebaseerd en stond eerst op de Steem blockchain. Hier moet je Lino punten verdienen om mee te kunnen doen.  Belangrijkste gebruikersinteresses; gaming (livestreaming), animatie en analyse. 

Alexa ranking; 3.200. Lijkt een beetje op Youtube.

Minds

Dit is een open source media platform. Hier moet je Mind ERC 20 tokens hebben om mee te kunnen doen. Veel politiek en activisme wordt hier besproken.

Alexa ranking; 10.089. Lijkt een beetje op Twitter/Facebook.

Dtube

Een op IPFS gebaseerd platform. InterPlanetary File System (IPFS) is een protocol en peer-to-peer-netwerk voor het opslaan en delen van gegevens in een gedistribueerd bestandssysteem. Ze delen video's. Verdien Steem om te posten en beter te worden op dit platform. Nieuws en beeldende kunst staan hier ook in de belangstelling.

Alexa ranking; 35.533. Lijkt een beetje op YouTube.

Earn

Het platform van coinbase. Je kunt crypto's verdienen door emails te beantwoorden of door het voltooien van kleine opdrachten. Hier gaat het verder vooral over financiën en technologie. 

Alexa ranking; 100.530. Lijkt niet op iets anders.

Scorum

Een op blockchain gebaseerd platform voor sport en wedden. Hier heb je SRC munten nodig om mee te kunnen doen. Het zal niet verbazen dat het vooral over sport en wedden gaat.

Alexa ranking; 199.703. Lijkt niet op een ander platform.

Social mediasites waar je cryptomunten kunt verdienen

Image
Tekst in neon licht

Een hele nieuwe ontwikkeling is het fenomeen van social mediasites, gebaseerd op de blockchain technologie, waar je cryptomunten kunt verdienen als je content schrijft.

Ze staan allemaal in de kinderschoenen en het is afwachten om te zien welke overleven zullen. Een veelbelovend project, 'Honest', is nu helaas al over de kop gegaan.

Het is echter een interessant idee en heeft zeker toekomstmogelijkheden. Als je tekst of blogs schrijft, krijgt meestal niet alleen de auteur, maar vaak ook de mensen die het beoordelen, jij dus, in het publiek, eventueel ook uitbetaald. Elk forum heeft zijn eigen regels en/of cryptocurrencies. Die kunnen later dan weer omgezet worden naar een cryptomunt van je eigen keuze.

Steemit

Deze komt nu dus voor de tweede keer voorbij. Op Steemit kun je Steem Dollars en Steem verdienen. De lokale platform valuta. De gemakkelijkste manier om op Steem inkomen te krijgen is om te bloggen.

Mamby

Mamby

Op dit platform kun je Bitcoin verdienen als je erop schrijft. Ze willen ook het zogenaamde 'fakenews' uitbannen. Als je goed bijdrages levert, kun je tot 0.1 Bitcoin verdienen. Ze herdefiniëren op dit sociale mediaplatform het idee om Bitcoin te verdienen.
Alexa ranking; nog geen

Sola

Dit platform kun je een beetje met Mamby vergelijken.  Er zijn echter een paar duidelijke verschillen. Er is een feed met posts, maar in tegenstelling tot Instagram of Tinder, heb je geen 'followers'.  Er zitten nu ongeveer 900.000 mensen op dit platform.

Je kunt ervoor kiezen om prioriteit te geven aan de feed van een persoon die je leuk vindt. De feed van deze persoon en alle inhoud die hij of zij publiceren komt dan bovenaan jouw feed te staan. Andere mensen kunnen hetzelfde met jouw posts doen. Het doel is om berichten, opmerkingen en verwijzingen toe te voegen die je in wezen helpen geld te verdienen.

Hiervoor krijg je dan SOL tokens, de currency van deze site. Deze tokens kun je dan omzetten in een cryptomunt naar keuze en die kun je 'minen'.

Alexa; 669.108

Indorse

Indorse is een vrij uniek platform, misschien het beste te vergelijken met LinkedIn. Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad op LinkedIn, maar het werkt toch heel anders. 

Je maakt een profiel aan, en dan moet je ervaringen of verdiensten op je profiel zetten. Maar, om je prestatie of verdiensten te bewijzen, moet je met bewijs op de proppen komen met een link naar dat bewijs. Maar dat is nog niet voldoende, omdat andere gebruikers op hun beurt je claim moeten ondersteunen of bevestigen. Ze moeten dan je prestaties die je hebt gepubliceerd onderschrijven.

Als dan je prestatie wordt goedgekeurd, krijgen jij en je onderschrijvers een 'Indorse Buck'. Deze kan je dan weer omwisselen naar Indorse tokens, en die kun je gebruiken om allerhande mogelijke dingen op de site mee te betalen. Zo kun je deze tokens gebruiken om mee te adverteren.

De kers op deze Indorse taart is dat je dan die tokens weer kunt omwisselen naar je favoriete cryptomunt.

Alexa; 1.064.863

APPICS

Image
Screenshot van APICS social media platform

De APPICS platform is nog volop in ontwikkeling, maar heeft intussen al een Alexa ranking. Ze komen echter met een prachtig idee. Je kunt foto's en video's delen op hun platform. Deze worden dan op hun beurt geëvalueerd door andere gebruikers. Hoe meer likes of stemmen, hoe beter je positie op de site.

De clou is dat de winsten en inkomsten niet alleen aan de aanbieder van de inhoud worden gegeven, nee, het wordt onder meer mensen gedeeld. De meerderheid van de inkomsten, 65% ervan, gaat naar de persoon die het heeft gepost. Dan gaat 25% naar de curator die het toegewezen materiaal heeft goedgekeurd. Dan wordt er ook 10% opnieuw geïnvesteerd in het platform om het verder te ondersteunen en te ontwikkelen.

Omdat er zoveel verschillen categorieën zijn om te posten, heb je dus ook veel mogelijkheden om te verdienen. Laten we hopen dat ze het gaan redden.

Alexa; 1.140.232

Conclusie

Image
Blockchain voorstelling met pc's

Zo, zit je intussen ook op het puntje van de stoel. Is dat niet spannend, die ontwikkelingen die er gaande zijn met deze nieuwe vormen van sociale media? En dan ook nog op de blockchain! Machtig interessant hoe zich dit ontwikkelt.

We zien duidelijk dat er beweging is in de social media markt. Het is zeker de moeite waard om de vinger aan de pols te houden bij diverse van deze nieuwkomers. Ze zijn nog erg klein op dit moment en ook met een klein, maar trouw publiek. Voordat je het weet groeien ze opeens hard en worden een stuk bekender. Het is ze te gunnen.

In dit artikel hebben we het minder gehad over de traditionele social media. De Facebooks, de Twitters enzovoort. Ze hebben hun plek ingenomen en hun macht is ook erg groot. Veel mensen worden daar minder blij van.

Deze onvrede ligt dan weer aan de basis van de blockchain technologie. Zo is de cirkel dan weer rond. Hoewel blockchain en crypto's opgroeiden met de Facebooks van deze wereld, zien we gelukkig dat er ook nieuwe alternatieven op de markt zijn.

De gevestigde orde in de social mediawereld zal nog wel even blijven zitten. Ze zullen niet zonder slag of stoot zomaar het veld gaan ruimen. Wat echter wel interessant is, is om te zien dat de regelgeving in de vorm van nieuwe wetten, hun macht soms beperkt. Dat kan als een goed teken opgevat worden.

Laten we echter ook hopen dat een of meerdere van de huidige underdogs, zich uit deze positie weet te bevrijden en een stuk van de mark kunnen afsnoepen van deze grote jongens. Het ziet er in elk geval veelbelovend uit!

De relatie tussen social media, cryptocurrency en blockchain zal zich blijven ontwikkelen, en dat zal razendsnel gebeuren. Of zie je dat anders?

Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar je ideeën over dit thema. Kom naar de #1 Bitcoin en cryptogroep van Nederland en België op Facebook. Hier kom je alles te weten over cryptocurrency's en de achterliggende blockchaintechnologie. Over dit thema zetten we graag een boom op!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto