Woorden die samenhangen met blockchain

Welke impact zal blockchain hebben op ons dagelijkse leven

Wat hebben gloeilampen, koffie, vliegtuigen, straaljagers, paraplu's, laptops en cheeseburgers met elkaar gemeen? Juist, ja, zo goed als niets. Behalve dat niemand ze serieus nam toen ze net uitgevonden waren of op de markt kwamen. Op zijn best was bijna iedereen er toch wel sceptisch over.

Het is soms best wel moeilijk om te weten of nieuwe uitvindingen blindgangers of voltreffers zullen zijn. Blockchain werd in het begin, toen Satoshi Nakamoto met zijn eerste whitepaper over blockchain en crypto kwam aanzetten in 2008, ook niet echt serieus genomen. Er was maar een handjevol mensen die er iets in zagen tijdens het prille begin.

Als we nu echter kijken, anno februari 2021, en zien waar blockchain & crypto vandaag de dag staan en wat het al betekend in onze dagelijkse afloop, is dat wel een verschil van dag en nacht. En dan staan we nog maar aan het begin van de blockchain revolutie.

Er zijn al diverse grote bedrijven die met blockchain aan de slag zijn gegaan. Daar hebben we net een blog over geschreven. En geloof het of niet, maar dit is echt pas het topje van de ijsberg. De potentie van blockchain is ongekend en het lijkt toch wel erg onwaarschijnlijk dat blockchain nu nog gaat floppen.

De kansen die dit decentrale platform biedt zijn eindeloos. De meeste opties en mogelijkheden staan nog letterlijk in de kinderschoenen en het loopt nu al als een tierelier.

Omdat blockchain ook een open source is, hebben we nog geen echt idee waar het allemaal toe kan leiden. Er zijn zoveel nieuwe ideeën en scripts die nog geschreven moeten worden, 'the sky is the limit' lijkt het wel. Het is tegelijkertijd spannend en super interessant om te volgen.

In dit artikel gaan we bekijken welke impact blockchain zal hebben op ons dagelijkse leven. Het gaat van digitale identiteit via digitaal stemmen met een omweg naar de muziekindustrie en dan over naar de gezondheidszorg. Dit zijn maar een paar toepassingen die we gaan bespreken.

Staat de koffie klaar? Zit je er goed voor? Fasten your seat belts, here we go!

Hieronder kun je alvast een hele leuke video bekijken uit 1964, nog in zwart en wit. Arthur C. Clarke voorspelt in dat jaar en in deze video de toekomst van het internet.  Hij is onder andere bekend als auteur van het boek en script voor de film '2001: A Space Odyssey' uit 1968 van Stanley Kubrick.

Bekijk snel

Wat is blockchain ook alweer?

Image
Blockchain reclame op Times Square in New York City

Met blockchain begon het allemaal als een gedecentraliseerd grootboek van Bitcoin-transacties die plaatsvinden binnen het Bitcoin-netwerk. Een gedecentraliseerde of gedistribueerde database / grootboek betekent in wezen dat de opslagapparaten niet zijn gekoppeld aan een gemeenschappelijke processor. Dit is dan waar de grootboeken zich bevinden.

De blockchain bevat de steeds groter wordende lijst met transacties door middel van blokken. Elk blok heeft een tijdstempel en wordt vervolgens aan het vorige blok gekoppeld om een ​​onderdeel van de blockchain te worden.

Gebruikers kunnen alleen de secties van de blockchain bewerken die bij hen horen. Om dit te kunnen bewerken, moet de gebruiker privésleutels (private keys) hebben, wat hetzelfde is als een wachtwoord. Het geweldige kenmerk van blockchain-technologie is het feit dat elke kopie wordt gesynchroniseerd. Dus ook als de blockchain niet gekoppeld is aan een gemeenschappelijke processor of toegankelijk via apparaten die aan de processor zijn gekoppeld. Decentralisatie ten voeten uit.

Het master gegevensbestand wordt bewerkt en opgeslagen. Er is geen synchronisatie vereist, omdat er slechts één centraal bestand centraal is opgeslagen. 

Met blockchain zou het zijn alsof alle computers offline zijn, maar in staat zijn om een ​​masterbestand te openen en te bewerken dat altijd gesynchroniseerd is. Zo heb je dus geen masterbestand nodig dat op de centrale server van het bedrijf is opgeslagen.

Alle bewerkingen in of van het gesynchroniseerde bestand krijgen een tijdstempel met de datum en tijd van de wijziging. Elke invoer of bewerking van het bestand kan dan niet meer worden gewijzigd en het bewijs blijft daar voor onbepaalde tijd.

Zo, nu we weer bijgepraat zijn over wat de blockchain eigenlijk is, kunnen door naar het volgende!

Belangrijke punten over de huidige staat van Blockchain  

Image
Blockchain geschreven op sticky note

Een paar belangrijke punten over de huidige staat van blockchain zijn de hoge financiële omzet die nu al elk jaar gedraaid wordt op blockchain en de continuerende en progressieve rol bij de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps.

Er is echter nog veel meer en we gaan nu een paar voorbeelden bekijken.

Financiële omzet

Dit jaar wordt verwacht dat de markt voor Blockchain-technologie met maximaal $ 2,3 miljard dollar zal toenemen.

Ontwikkeling van gedecentraliseerde apps

Platformen zoals Ethereum spelen een geleidelijke en progressieve rol bij de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps door Blockchain-technologie en Smart Contracts.

Smart Contracts

Een smart contract is een overeenkomst tussen twee personen in de vorm van computercode. Je vindt ze alleen op blockchain, dus ze worden opgeslagen in een openbare database en kunnen niet gewijzigd worden. Ze worden verwerkt door de blockchain, wat betekent dat ze automatisch verzonden kunnen worden zonder tussenkomst van een derde partij. 

Transparantie en decentralisatie  

Alles wat blockchain zo dynamisch maakt, is wat de wereld op dit moment nodig schijnt te hebben. Blockchain's beloften van transparantie, decentralisatie en onveranderlijkheid zijn een noodzaak in een wereld waar vertrouwen in gecentraliseerde organisaties een grote zorg is geworden.

Privacy over gegevens en beveiliging

Bedreigingen van privacy over gegevens en beveiliging lijken als het zwaard van Damocles over de digitale wereld te hangen. Alleen Blockchain, of iets vergelijkbaars met blockchain, heeft een oplossing voor dit probleem.

Start-ups

Voor startups zal Blockchain een nieuwe speeltuin zijn met ongekende mogelijkheden om in rond te kijken en te verkennen. Er zullen veel nieuwe startups ontstaan ​​die Blockchain-technologie gaan gebruiken. Het voordeel voor deze startups is, dat ze in tegenstelling tot gevestigde bedrijven, geen bestaande systemen of methodes hebben die overbodig worden.

Dat zijn al een aardig aantal opties die de potentie van blockchain demonstreren. We zijn echter pas aan het opwarmen en nu gaan we er een tandje bijzetten en bekijken welke impact blockchain zal hebben op ons dagelijkse leven. Eerst bekijken we echter nog wat de drie belangrijke delen van de blockchain technologie zijn.

Wat zijn drie belangrijke delen van de blockchain technologie?

Image
Man die voor een grafische blockchain staat te juichen

Drie belangrijke delen van blockchain zijn peer-2-peer networking, overeenstemmings protocollen en blockchains. Die gaan we nu bespreken en bekijken wat ze betekenen.

Peer-2-peer networking  

Computers zijn met elkaar verbonden via een peer-to-peer-netwerk. Bij blockchain-technologie neemt het ontbreken van een gecentraliseerde server het controle-element weg dat een bedrijf of een overheids- instantie heeft met een gecentraliseerde server. Bij elke machine in het netwerk worden alle gegevens bijgewerkt en gedeeld. Of om het anders te zeggen, ze worden gesynchroniseerd.

Overeenstemmings protocollen 

Binnen het peer-to-peer netwerk moeten alle computers het met elkaar eens zijn over de toevoeging van nieuwe blokken aan de blockchain. Dit gebeurd met behulp van overeenstemmings protocollen of regels. De software zorgt ervoor dat de computers in het netwerk gesynchroniseerd zijn en altijd in overeenstemming met elkaar zijn.

Blockchain 

De overeenkomst over de gedeelde data noemen we de blockchain. De blockchain maakt het voor computers gemakkelijker om de groeiende hoeveelheid gegevens in het netwerk te verifiëren. Nieuwe gegevensinvoer verwijst naar eerdere gegevensinvoer en creëert op deze manier de nieuwe schakel in de ketting.

Wat is de impact die blockchain zal hebben op ons dagelijkse leven?

Image
Foto uit de ruimte van deel van de aarde tijdens de nacht

De impact die blockchain op ons dagelijkse leven zal hebben is al groot en zal alleen nog maar groter worden. De gevolgen zullen diep doordringen in ons dagelijkse leven. Van kleine simpele alledaagse handelingen tot belangrijkere gebeurtenissen zullen ons bereiken via blockchain. 

Iets kleins alledaags is dat je lokale supermarkt, zoals Albert Heijn of de Jumbo kunnen zien waar hun groenten vandaan komen. Vanaf het moment dat ze in de grond gestopt worden, met welke vrachtwagen ze onderweg geweest zijn, waar en hoelang ze opgeslagen waren, tot aan het moment tot ze in de winkel aankomen. Elke stap en tussenstation staat geregistreerd.

Maar laten we eens gaan kijken naar de diverse mogelijkheden die er zijn.

Digitaal stemmen

Beveiliging is momenteel de grootste belemmering om de verkiezingsprocessen online uit te voeren. Er zijn honderdduizenden Nederlanders die in het buitenland wonen. De meeste hiervan willen maar al te graag online stemmen. De Nederlandse regering stond dit een keer toe, maar daarna niet meer vanwege zorgen over de beveiliging.

Blockchain kan de oplossing bieden. Je kunt volslagen anoniem blijven en toch zien of je stem is uitgebracht. In 2014 werd dit voor het eerst effectief gedaan in Denemarken. Deze manier van stemmen verhoogd ook eventueel de opkomst van het aantal personen dat gaat stemmen.

Stemmen is altijd een gecentraliseerde en complexe procedure geweest. In de loop van de tijd hebben veel kiezers het vertrouwen in het stemsysteem verloren vanwege de ondoorzichtigheid in het stemsysteem.

Met blockchain is het stemmen volledig transparant. Stel iemand vermoed stemfraude, of sterker nog, beweert dat verkiezingen 'gestolen' zijn, met de transparante blockchain technologie kun je bewijs aandragen voor fraude of juist het tegendeel, dat alles eerlijk ging.

Welke veranderingen zijn er gekomen na het gebruik van Blockchain?

Gebruik maken van tokens om te stemmen - Blockchain zorgt ervoor dat niemand twee keer kan stemmen. Kiezers krijgen een uniek token voor de stem die ze uitbrengen en deze wordt permanent in de blockchain vastgelegd.

Zeer transparant en veilig - De stemmen kunnen door de technologie niet meer veranderd of verwijderd worden als ze eenmaal in het systeem staan. Voor de autoriteiten is het nu gemakkelijk om erachter te komen of er frauduleuze, verdachte of onverwachte handelingen plaatsvinden tijdens het stemproces.

Snelle en nauwkeurige resultaten - De menselijke rol is uitgespeeld in dit proces. Dus geen kans op fouten. Resultaten zijn meteen bekend.

Muziekindustrie

De bescherming van rechten en verdeling van inkomsten binnen de muziekindustrie is een belangrijk en heikel punt. De industrie zoekt manieren om de technologie toe te passen. Illegaal downloaden is dan iets van het verleden en artiesten krijgen betaald waar ze recht op hebben. Blauwdrukken zijn al gepubliceerd in een gedecentraliseerd blockchain-grootboek. Naar verwachting zal dit de problemen van rechten en betalingen oplossen.
Dit proces is nog in ontwikkeling, maar de voordelen voor de artiesten zijn enorm.

Wat kan veranderen na het gebruik van Blockchain?  

Betere verdeling van inkomsten - muzikanten kunnen rechtvaardige royaltybetalingen ontvangen, podia en festivals kunnen vervalste tickets beteugelen. Platenmaatschappijen kunnen gemakkelijk muziekstreams traceren en onmiddellijk alle artiesten betalen die hebben bijgedragen aan liedjes of albums.

Gezondheidszorg

Door het grote aantal van patiënten is er in de zorgsector een overdaad aan informatie aanwezig. Dit kan makkelijk tot chaos leiden als informatie verloren gaat. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik maken van technologie of door een gebrek aan de juiste technologische infrastructuur.

Wat is veranderd na het gebruik van Blockchain?  

Beter beheer van de gezondheidsgegevens van de patiënt - Medische dossiers zijn identiek en over de hele wereld toegankelijk. Patiënten hebben nu ook toegang tot hun gezondheids- en behandelingsgegevens wanneer dat nodig is.

Beveiligde documenten - Met blockchain kun je de patiëntengegevens opslaan en traceren en ze worden tijdens de klinische onderzoeken met een tijdstempel vastgelegd.

Energiesector

Het verhandelen van energie met behulp van blockchain kan de consument in staat stellen om overtollige energie aan zijn buren te verkopen, waardoor de controle van de nutsbedrijven wordt weggenomen. Net als bij financiële markten, kunnen er verschillende prijzen zijn, aangezien vraag en aanbod de prijs dicteren.

Wat verandert er na het gebruik van Blockchain? 

Efficiënter energieverbruik - Blockchain biedt innovatieve handelsplatforms waar prosumers en consumenten onderling hun energieoverschot of flexibele vraag op P2P-basis kunnen verhandelen.
Een prosumer is een samenvoeging van de woorden producer en consumer. Een voorbeeld is de consument die zonnepanelen op het dak heeft staan en het surplus aan energie teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Meer betrokkenheid van de consument - Actiever deelnemen kan worden beveiligd en vastgelegd in onveranderlijke, transparante en fraudebestendige smart contracts. Dit leidt tot een beter beheer van de eigen energiebehoeften. 

Conclusie

Image
Topje van een ijsberg

De voorbeelden die hierboven staan zijn dus inderdaad nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn al veel andere sectoren waar blockchain technologie al gebruikt wordt, zoals de reisindustrie, de aanlevering van goederen of bij de lokale overheid.

Ook meer persoonlijke toepassingen zitten er aan te komen of zijn al in gebruik, zoals de digitale identiteit of het gemak waarmee je wereldwijd geld kunt overmaken.

Bij de digitale identiteit komt dan toch weer een beetje het 1984 gevoel op, alhoewel het gedecentraliseerd is. Dit zijn allemaal ontwikkelingen waar nog moet blijken welke rol en hoe groot die rol zal zijn, die de overheid in de toekomst speelt op dit gebied.

Blockchain groeit snel en is nieuw en vernieuwend. De tijd dat blockchain alleen iets te doen had met Bitcoin en cryptomunten zijn we al lang voorbij. De technologie is ver vooruit op bestaande regel- en wetgeving. Duidelijke juridische definities en regelgevende kaders zijn nodig om de huidige onzekerheid die met blockchain samengaat, weg te nemen.

Dit is de taak van overheden rond de hele wereld. In sommige landen is er al een beetje gebeurd op dit gebied, maar het is bij lange na nog niet genoeg.

De verwachtingen over de potentiële mogelijkheden zijn hoog. De mogelijkheid dat er een einde komt aan de centrale banken en hun verantwoordelijkheden zoals we die nu kennen, betekent ook het einde van het gecentraliseerde financiële systeem. Misschien is dat op dit moment nog een stap te ver.

Het zijn spannende blockchain tijden waarin we nu leven. Zorg dat je meedoet aan de innovatie van je eigen toekomst en verdiep je in de blockchain technologie. Het ziet er naar uit dat we aan het begin van iets moois staan. 

Bezoek onze Facebook community, daar kun je vragen stellen over blockchain & cryptomunten. Er vinden interessante discussies plaats en het is een plek waar gelijkgezinden elkaar treffen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.