Logos van cryptomunten

Welke crypto kan ik het beste kopen?

Reizen is een hobby die velen onder ons koesteren. Indonesië, Congo, India, Suriname, en la douce France, mooie bestemmingen met een rijk verleden en een interessante geschiedenis. Misschien ga je er heen voor het eten, de cultuur of dat er gewoon een lekker strand is.

Een ding hebben deze landen echter gemeen: ze accepteren geen Euro's, behalve de Fransen dan. Elk land dat je gaat bezoeken, heeft zijn eigen valuta. De Rupiah in Indonesië, de Congolese Franc, India heeft zijn Rupee en we hebben de Surinaamse Dollar. Zo kunnen we nog even doorgaan, want de meeste landen in de wereld hebben hun eigen valuta.

Je euro's zul je dus moeten wisselen als je naar een land buiten de Europese Unie gaat.

Als je online cryptomunten wilt kopen, is het net zo, je zult je euro's moeten omzetten in cryptomunten. Als je dat gedaan hebt word je pas de eigenaar van deze cryptomunten.

Zoals je lokale munten in een ander of nieuw land wisselt, wisselen we dus ook nieuw geld online. Er is echter een klein addertje onder het gras. Nadat de eerste Bitcoin het daglicht zag in 2009, zijn er intussen ruim 7000 cryptomunten in handel. Ja dus, juist! Je hebt zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen 'die Qual der Wahl', wat zoveel betekent als 'welke ga je nu kiezen'.

We gaan heus niet alle 7000 huidige munten bespreken in dit artikel, dus wees gerust! Wat we wel proberen te doen is om je een idee te geven welke cryptomunten het op dit moment goed doen in de markt. 

Denk eraan, er is een bull market op het moment van schrijven in februari 2021, de waardes van de meeste munten schieten op het moment omhoog en het ene record na het andere wordt verbroken. Staar je daar niet blind op en doe je eigen onderzoek naar elke munt waar je in wilt investeren. Investeer ook niet meer dan je kunt veroorloven. Met andere woorden, als je het geld verliest, is dat jammer, maar zorg ervoor dat het niet echt pijn doet.

Voordat we verder gaan, eerst nog onze disclaimer, belangrijk om te lezen;

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Zo, dat staat er, dan beginnen we met een korte video te bekijken waar de CEO van de Coinbase exchange het heeft over de toekomst van cryptomunten.

Bekijk snel

 

Image
Crypto handelscherm
Foto door PixieMe/Shutterstock

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten worden gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten, het is een soort digitale munteenheid.

Rond januari 2009 zag de eerste cryptomunt het daglicht. Satoshi Nakamoto, een pseudoniem voor een Japanse(?) programmeur of een groep van programmeurs die met de Bitcoin op de proppen kwamen.

Het duurde tot 2011 voordat de Bitcoin de waarde van $1 had! Deze maand, februari 2021 is hij voor het eerst door de grens van $50,000. - gebroken. Er zijn mensen die voorspellen dat in 2030 de waarde van één Bitcoin rond de $800,000. - tot $1,000,000. - per munt zal liggen.

Cryptocurrencies zijn digitale activa die je kunt gebruiken om in te investeren of voor aankopen online. In de supermarkt kun je er op dit moment nog niet direct mee betalen, maar dat is wel een mogelijkheid voor de toekomst. Er zijn echter steeds meer grote en kleine bedrijven waar je met cryptomunten wel kunt betalen. Tesla denkt er hard aan om dat op korte termijn in te voeren. Ook wel zo handig, aangezien ze deze maand voor 1.5 miljard dollar Bitcoin gekocht hebben. Ze zijn ook een beetje verantwoordelijk voor de bull run van dit moment.

Cryptocurrencies zijn ontworpen om te functioneren als geld. Ze vormen een alternatief voor de fiatvaluta's van de wereld. Vele van deze valuta hebben te maken met inflatie. 

In Griekenland, een land met een inkomstenbelastingtarief van 45%, wordt er dagelijks beslag gelegd op honderden bankrekeningen. Het inflatiepercentage van Venezuela is nu meer dan 46.000%.

Een alternatief voor fiatvaluta is dus best welkom.

Voordat je cryptomunten gaat kopen, is het wel handig om een paar voor- en nadelen van cryptomunten op een rijtje te zetten.

Image
Kleine posters over crypto in retro stijl
Foto door Vector Tradition/Shutterstock

Wat zijn de voordelen van cryptomunten?

Privacy

De meeste cryptocurrencies zijn ontworpen met het oog op privacy en verhullen de identiteit van de verzender en ontvanger van cryptocurrency handelingen. Alleen contant geld biedt een vergelijkbare anonimiteit.

Gedecentraliseerd

Dit is een van de speerpunten van de blockchain, het platform waar cryptomunten op verhandeld worden.

Als je cryptomunten bezit, kun je met je wallet toegang krijgen tot de blockchain en munten ontvangen of versturen. Hiervoor heb je dan een 'private key' nodig, die alleen jij kent. Je kunt je munten ook op een exchange laten staan, maar dat brengt weer risico's met zich mee.

Het mooie is dat elke transactie met munten of fiat geld, op de blockchain bestaat met een opgeslagen kopie van elke transactie op elk knooppunt of node. Verder is er een computer die lokaal een grootboek bijhoudt en synchroniseert met andere computers online. Je geld staat niet op één bank, en zelfs niet op meerdere. De gegevens worden niet alleen off-site opgeslagen, ze worden wereldwijd naar alle nodes gekopieerd.

Transparantie

Alle blockchain transacties zijn ter inzage voor iedereen die daar interesse in heeft. 24 uur per dag heb je ongehinderd toegang tot ze.

Smart contracts

Sommige cryptocurrencies hebben een unieke functie die je niet kunt nabootsen met fiatvaluta's. Een goed voorbeeld is Ethereum, de munt met een sterke ondersteuning voor smart contracts. Deze kun je zien als programma's die op de blockchain leven en die kunnen worden gebruikt om transacties te beheren. Er zijn nog veel andere toepassingen mogelijk, waaraan we op dit moment nog niet eens aan hebben gedacht. Elk smart contract is op een zodanige manier opgemaakt, dat het alleen uitgevoerd wordt, als aan bepaalde, contractuele voorwaarden is voldaan. Op AllesOverCrypto is al een keer een blog exclusief over smart contracts geschreven.

Diversiteit aan activa

Je kunt risico verlagen of verkleinen door het grote aanbod van munten. Zet niet al je geld op een munt maar investeer in diverse munten. Je kunt ook kleine delen of fracties van munten kopen. Daardoor kun je met een relatieve lage investering toch een diversiteit in je portfolio krijgen.

Overboekingskosten

De overboekingskosten verschillen per cryptomunt, soort van transactie en de snelheid van de transactie. De Bitcoinkosten worden duur als je een snelle overboeking wilt. Ripple is echter een snelle en goedkope munt om over te boeken. Dit draagt dan weer bij aan de populariteit van de Ripple munt.

Schaarste

We weten hoeveel Bitcoin er ooit zullen zijn, nooit meer dan 21 miljoen. Op dit moment zijn er pak hem beet 17 miljoen op de markt. Dit is in de code van de munt verwerkt. Deze grens geeft Bitcoin en andere cryptocurrencies vergelijkbare kenmerken als goud, zilver of andere edelmetalen die in het verleden als geld werden gebruikt. Dit in tegenstelling tot fiat valuta. Deze worden bijgedrukt zoals het regeringen uitkomt, waardoor de valuta wordt gedevalueerd.

Image
Een hamer vebrijzelt een Bitcoin logo
Foto door Tschub/Shutterstock

Wat zijn de nadelen van cryptomunten?

Crypto is nog een vrij nieuwe speler op de markt. Het is er pas sinds 2009. OP dit moment kun je dan ook nog moeilijk spreken over een 'veilige' cryptomunt. 

Er zijn echter manieren om veiligere investeringen te maken. Met een zorgvuldig plan, kun je toch een leuke portfolio opbouwen met een gelimiteerd risico en je kunt er dan ook nog uitstappen zonder al te grote kleerscheuren op te lopen. Wat de nadelen zijn van de cryptomunten gaan we nu bekijken.

Marktacceptatie

Cryptomunten, en dan vooral Bitcoin, worden steeds bekender bij een steeds groter wordend publiek. Er zijn nog maar weinig plekken waar je inderdaad met crypto betalen kunt. Er is een lijst met zaken die crypto accepteren, en die lijst groeit, maar algemene acceptatie, ho maar. Zo ver zijn we nog niet. Maar, zoals alles bij crypto, kan dit snel veranderen.

Dat maakt het ook leuk en spannend, dat je nog steeds een soort van pionier in de crypto wereld bent.

Wetteloosheid 

De hele crypto markt is (nog) niet aan banden gelegd met wetten. De meeste regeringen hebben dit nog niet duidelijk aangepakt. Dit heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel van de blockchain is natuurlijk dat het gedecentraliseerd is. Maar juist in China zien we dat de overheid best wel groot op blockchain inzet, en de cryptohandel aan banden heeft gelegd.

Falende munten

Er zijn al ruim duizend munten die gefaald hebben. Ze bestaan niet meer. Dat kan diverse redenen hebben. Het zullen ook niet de laatste munten zijn die het niet redden.

Het grootste probleem ligt bij de ICO of kort erna. De nieuwe munt moet een te harde concurrentiestrijd aangaan met al bestaande munten die gelijkwaardige karaktereigenschappen hebben. Het kan ook zijn dat de ICO gewoon een scam is, en de eigenaren van de munt hem gewoon peren nadat er genoeg geld is ingezameld.

Volatiliteit risico

Er zijn maar weinig tot geen investeringsopties die een puntje kunnen zuigen aan de volatiliteit van cryptomunten. Prijzen kunnen dramatisch stijgen of dalen, op één dag. Fortuinen zijn op deze manier geboren en verloren.

Liquiditeitsrisico

Beleggers en minder bekende cryptocurrencies vinden mogelijk minder kopers, wat voor uitdagingen zorgt bij het verlaten van een positie. Het verlaten van je positie wordt in een andere AOC blog goed uitgelegd.

Veiligheid van een exchange

Exchanges kunnen gehackt worden. Er zijn helaas diverse voorbeelden.

Private keys voor je wallet

Cryptomunten worden vaak in een wallet bewaard. Deze wallet wordt beveiligd door een lange code of een lange serie van woorden. In tegenstelling tot een bankrekening, is er geen garantie bij verlies. Als je deze code kwijtraakt, kun je niet meer aan de inhoud van je wallet komen, en dus ook niet meer aan je cryptomunten. 

Zo, veel nadelen van crypto op een rijtje. Heb je er nog zin in? Vast wel, want voorzichtigheid is de moeder der wijsheid.

Image
Ledger wallet met twee cryptomunten
Foto door Ruslan Ivantsov/Shutterstock

Waar moet je op letten bij het kopen van cryptomunten?

Adoptie percentage

Heel simpel uitgelegd, betekent dit wat de potentiële groei is van een munt en hoe hij is te gebruiken. Daarbij kun je dan ook vragen, wat is de toename van het daadwerkelijke gebruik van de munt. Hoeveel meer mensen gebruiken het? Hoeveel meer bedrijven gebruiken het? Met andere woorden, hoe wordt de munt geadopteerd in het dagelijkse leven.

Market cap

De relatieve grootte van een munt wordt berekend. Dit wordt berekend door de huidige marktprijs van een bepaalde munt of token te vermenigvuldigen met het totale aantal munten in omloop. In de Masterclass wordt dit ook besproken!

Heeft de munt een veelbelovend idee?

Is het idee achter de munt goed? Is er een goed plan en spreekt dit je aan? 

Beveiligings- of anonimiteitsfuncties

Smart contracts maken transacties veiliger. Je schakelt als het ware een reeks regels in voor elke transactie. Als aan deze regels voldaan wordt, wordt het contract uitgevoerd. Sommige munten maken deze contracten veiliger, andere munten maken het weer anoniemer.

Industrieel nut

Ethereum en Ripple zijn goede voorbeelden van cryptomunten met een nut dat verder gaat dan een eenvoudig ruilmiddel. Zeker Ripple, dat in 2017 maar liefst een prijsstijging van 36,000% zag, is populair omdat hun idee goed is. Ze kwamen met een idee om geld goedkoop en sneller over de hele wereld over te maken dan met traditionele methoden.

Wat zijn de beste cryptomunten?

De beste cryptomunten zijn er enkele, Bitcoin is de meest bekende en de meest waardevolle munt op dit moment. Er zijn echter nog andere, interessante munten.

Bitcoin – BTC

Dit is de eerste cryptomunt en de meest bekende. Deze maand is hij voor het eerst door de welhaast magische grens van $50,000. - gebroken. Het hoogtepunt tot nu toe was $57,000. -. Verleden jaar deed hij nog $5,000. -. In 2030 $1,000,000. -? Dit is ook de meest geaccepteerde munt, waarmee je in het dagelijkse leven kunt betalen.

Ethereum – ETH

Deze munt is ook populair. Zijn blockchain opzet staat model voor diverse andere projecten die de software gebruiken waar Ethereum op gebaseerd is. Behalve het decentraliseren van geld, willen ze ook het hele idee van internet decentraliseren en zo tot één groot internet voor de hele wereld komen. Servers worden dan vervagen door een wereldwijd systeem van nodes (knooppunten).

Image
Polkadot logo op een telefoonscherm
Foto door Gorev Evgenii/Shutterstock

Polkadot - DOT 

Deze munt bestaat nog geen jaar en wordt al de Ethereum killer genoemd. Geen geringe prestatie! Met een market cap van 26 miljard dollar doet hij ook goed mee. Het protocol van DOT wil verschillende blockchains met elkaar laten communiceren. In deze AllesOverCrypto blog leer je alles over Polkadot.

Cardano - ADA

Deze munt werd opgestart in 2014. Een van de vijf originele bedenkers van ETH staat aan de basis van ADA. De prijs van deze munt gaat hard en snel omhoog. Deze munt is gebaseerd op mathematisch onderzoek. Het doel is om dé go-to munt te worden voor grootschalige financiële apps. Lees meer over deze blockchain door academici.

Ripple - XRP

Deze munt wordt gebruikt om een hoge snelheid en lage kosten voor financiële transacties te bewerkstelligen. Ripple wordt buiten de crypto wereld om al gebruikt in het dagelijkse leven door verschillende 'money transfer service providers'. Hier kun je meer lezen over Ripple.

Image
Chainlink logo
Foto door Vladimir Kazakov/Shutterstock

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat de kloof overbrugt tussen smart contracts, zoals die op Ethereum, en gegevens daarbuiten, zoals API's en betalingssystemen. Lees meer over Chainlink.

Litecoin - LTC

Sinds 2011 een soort lichtere versie van Bitcoin met diverse verbeteringen t.o.v. BTC. Het minen van Litecoin is ook een stuk eenvoudiger, je kunt het op je eigen pc doen. Lees meer over deze eerste Bitcoin fork.

Tron - TRX

Dit is de munt voor de entertainmentindustrie. Ze streven ernaar een kosteloos, wereldwijd digitaal entertainmentnetwerk op te bouwen waarmee gebruikers op een moeiteloze en goedkope manier inhoud kunnen verspreiden en delen. De kosten voor Netflix verdwijnen dan grotendeels en de royalty's komen direct bij de juiste mensen terecht zonder een tussenpersoon. Hier lees je meer over Tron.

Bitcoin cash - BCH

Hier kun je snellere en goedkopere transacties doorvoeren in vergelijking met Bitcoin. Lees meer over BCH.

Stellar Lumens - XLM

Grote transacties tussen banken en beleggingsondernemingen duren doorgaans enkele dagen, er zijn een aantal tussenpersonen mee bezig en het kost veel geld. Met Stellar kun je nu vrijwel onmiddellijk deze transacties uitvoeren zonder tussenpersonen en het kost weinig tot niets voor degenen die de transactie uitvoeren. Lees meer over deze interessante munt.

Zcash - ZEC

Nu decentralisatie als belangrijkste thema op de blockchain is vormgegeven, wordt de volgende prioriteit belangrijk, privacy. Zcash vult dit gat in de markt. Lees meer over anonieme transacties.

Image
Bitcoin met tekst 'loading'
Foto door Alexander Limbach/Shutterstock

Conclusie

Cryptomunten zijn nog relatief jong en nieuw, maar hebben heel veel potentie. 

Als beginner in het crypto gebeuren, is het slim om een portfolio op te bouwen met bekende en betrouwbare munten. Naast de bekende cryptomunten, stop ik zelf ook zogenoemde Crypto Parels in mijn portfolio. Dit zijn kleine cryptomunten met flinke groeipotentie. Goed om te weten dat deze ook meer risico met zich meebrengen.

De Masterclass vertelt je veel over hoe deze parels te vinden zijn. ICO's zijn eerder voor gevorderden, aangezien er een redelijke kans is dat een munt het niet red.

Op dit moment is het interessant om te investeren, aangezien er een bull run gaande is. Denk er echter aan om niet meer in te leggen dan je kunt missen!

Mocht je verder nog vragen hebben over dit thema, bezoek onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Je vragen zullen daar beantwoord worden. De Masterclass heeft ook veel informatie over dit onderwerp en gaat uitgebreid in over hoe je het beste onderzoek doet naar cryptomunten.

Cover foto by Isaac Zakar/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.