Meisje dat een bordje vasthoud waarop staat dat Bitcoin geaccepteerd wordt als betalingsmiddel

Waar kun je met Bitcoin betalen?

Heb je eindelijk Bitcoin gekocht en je bent apetrots, maar wat nu? Kun je eigenlijk wel iets met je Bitcoin doen, behalve speculeren, investeren, rente trekken, poolen, staken of hodlen? (HODL is een term die is afgeleid van een spelfout van 'hold' die verwijst naar buy-and-hold-strategieën in de context van bitcoin en andere cryptocurrencies.)

Onder geldbeleggers wordt Bitcoin (BTC) vaak beschouwd als een speculatief instrument dat in de toekomst klaar kan zijn voor groei.

Als we echter naar de oorsprong teruggaan van Bitcoin zien we dat het oorspronkelijk ontworpen is als een "peer-to-peer elektronisch geldsysteem". Met andere woorden, het is bedoeld als een gedecentraliseerde betalingsmethode, waarmee houders hun eigen financiën kunnen beheren en aankopen kunnen doen zonder afhankelijk te zijn van door de overheid uitgegeven fiatvaluta's.

Bitcoin heeft dan (nog) niet dezelfde koopkracht als fiatvaluta, maar er zijn toch al veel verschillende plekken en manieren hoe je met Bitcoin iets kunt betalen.

Dit is precies wat we gaan bekijken en beantwoorden in deze blog.  Wat kun je met Bitcoin kopen in een winkel of online buiten het cryptowereldje?

Hieronder kun je een korte video bekijken hoe je een hotelboeking kunt maken op Travala.com met crypto. Travala is 's werelds toonaangevende cryptovaluta-vriendelijke hotelboekingsservice met de beste prijzen voor meer dan 2 miljoen hotels en dergelijke, wereldwijd. 

 

Coverfoto door weedezign/Shutterstock.

Bekijk snel

Waar kan ik online met Bitcoin betalen?

Je kunt tegenwoordig op veel plekken al met Bitcoin online betalen.

De eerste online aankoop met Bitcoin was in 2010 toen iemand voor 10,000 BTC twee pizza's kocht.  Laszlo Hanyecz zoals de man heet, kwam op deze manier in het bezit van de eerste online aankoop met Bitcoin. We zullen het er maar niet over hebben wat deze hoeveelheid Bitcoin heden ten dage waard is.

Image
Originele boodschap over 10,000 BTC vppr 2 pizza's
Screenshot van Bitcointalk

Op de Silk Road Darkweb site werd ook alleen maar Bitcoin geaccepteerd tussen 2011 en 2013.

Intussen kun je wel iets meer kopen online met Bitcoin. Diverse bedrijven bieden ondertussen crypto creditcards aan, zoals de Binance creditcard.

Weet je bijvoorbeeld dat er elke dag voor 6 miljard US-dollar aan online-transacties plaatsvinden? Er wordt verwacht dat de cryptomunt markt tot 2025 met 56,4 procent zal blijven groeien! Er zijn vandaag de dag al 40 miljoen crypto gebruikers die dagelijks met crypto aan de slag gaan. Laat ons snel gaan kijken wat er mogelijk is.

PayPal

PayPal staat aankopen van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin toe binnen de digitale portemonnee van PayPal. Op dit moment alleen in de USA, later in 2021 in alle landen waar PayPal actief is.

Sinds eind Maart 2021 kun je direct met Bitcoin via PayPal iets betalen.

Hieronder kun je de 'Crypto for the people' video van PayPal bekijken.

 

Amazon (indirect)

Hoewel Amazon, de grootste online retailer van vandaag, Bitcoin niet rechtstreeks accepteert, kun je Purse.io gebruiken om voor alles op de site te winkelen en dan met Bitcoin te betalen. De site verbindt mensen die Bitcoin hebben en op Amazon willen kopen, met mensen die Bitcoin willen krijgen in ruil voor het uitvoeren van een bestelling. Ietsje verder beneden leggen we uit hoe dit precies gebeurd.

Shopify

Een Canadees e-commerce platform dat naast Bitcoin, Ethereum en Litecoin, nog meer dan 300 andere digitale munten accepteert.

Microsoft

Microsoft accepteert nu Bitcoin. Deze cryptomunt wordt geaccepteerd als "een betalingsoptie om apps, games en andere digitale inhoud te kopen van Windows, Window Phone, Xbox Games, Xbox Music of Xbox Video Stores", volgens het betalings- en factureringsbeleid van Microsoft. Dit kan al sinds 2014.

Spendabit

Spendabit is 's werelds eerste "Bitcoin-productzoekmachine". Ze helpen je spullen te vinden die je met Bitcoin kunt kopen. Zo kwamen we 'Dutch Mud Men' tegen, een Nederlandse winkel die online spullen verkoopt voor hardlopen en trial hardlopen. Ze hebben ruim 1900 artikelen online staan.

Op Spendabit zitten ongeveer 3000 verkopers, volgens hun eigen informatie.

Overstock

Overstock verkoopt sinds 1999 vooral meubels online. Sinds 2014 accepteren ze ook Bitcoin en diverse andere altcoins. Ze hebben groot ingezet op cryptobetalingen en bij het afrekenen kun je als een van de betalingsopties Bitcoin of andere munten kiezen.

Purse.io

Met Purse kun je dus onder andere met Bitcoin betalen op Amazon of andere onlineplatformen. Je kunt kortingen tussen de 5% en 15% krijgen op deze manier.

Dit is hoe Purse werkt;

  • Je selecteert een product op een site waar je bij wilt kopen.
  • Purse vindt iemand met punten of een cadeaubon voor die winkel.
  • Die persoon koopt het product voor jou.
  • Je stuurt Purse de bitcoin om ervoor te betalen.
  • Purse geeft de Bitcoin aan de persoon die het product voor jou heeft gekocht.

Zo eenvoudig kan het zijn! Een hele handige en vaak gebruikte manier om op Amazon met Bitcoin te betalen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg als we het hebben over waar je met Bitcoin al online kunt betalen. Van Polen (T Mobile Poland), via Nigeria (SimplePay, een populaire wallet service voor internet en mobiel) en Japan (Rakuten, een e-commerce gigant) zijn er tegenwoordig diverse kleinere ondernemingen die ook crypto als betalingsmiddel accepteren.

Ook in Nederland zijn er intussen veel kleinere bedrijven, winkels, restaurants enzovoort die het je mogelijk maken om met je crypto te betalen. Een van de bekendste opties is misschien Thuisbezorgd.nl, een firma die maaltijden thuisbezorgd. Ja, what’s in a name!

De lijst met individuele online winkels in Nederland en België, maar ook in de diverse landen over de hele wereld is intussen eindeloos lang geworden. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, want het biedt meer opties en mogelijkheden om je crypto uit te geven aan alledaagse zaken. Je kunt hier een uitgebreide lijst vinden van Nederlandse bedrijven, groot en klein, waar je met Bitcoin betalen kunt.

De Consumentenbond heeft ook goede informatie op hun pagina over online kopen met Bitcoin.

Hoe kun je online met Bitcoin betalen?

De meest voorkomende en eenvoudigste manier om met Bitcoin online te betalen gaat op de volgende manier. 

Image
Grafiek van opties om met Bitcoin offline en online te betalen
Screenshot van Commpro website

Kies een Bitcoin wallet

Voordat je met Bitcoin kunt betalen, moet je een wallet vinden waarin je de cryptomunten die je bezit kunt opslaan. Dit doet dan dienst als je Bitcoin-bankrekening waarmee je geld kunt opslaan, betalen en ontvangen. Er zijn veel gratis crypto-wallets online te vinden en ze werken meestal goed op zowel desktop- als mobiele apparaten. Probeer zelf uit wat het beste werkt voor jou. Maak gewoon een account aan met je persoonlijke gegevens en je bent helemaal klaar voor om online te gaan shoppen. We hebben al een blog over MetaMask geschreven, een wallet die goede recensies krijgt.

Koop Bitcoin

Nadat je een wallet hebt opgezet en ingesteld, is het tijd om wat Bitcoins te kopen. Je kunt dit doen via een van de vele cryptocurrency-exchanges. Doe je onderzoek en krijg op dit moment de best mogelijke prijs voor bitcoin. In Nederland is Bitvavo de grootste exchange die ook lage kosten berekenen.

Je kunt Bitcoins kopen met je creditcard of via een bankrekening. Geef de exchange gewoon je Bitcoin-wallet-adres op en de transactie zal binnen enkele minuten worden voltooid.

Begin met Bitcoin te betalen

Als een online winkel de mogelijkheid biedt om met Bitcoin te betalen, hoef je alleen maar hun Bitcoin-adres te kopiëren en in het daarvoor bestemde veld in je portemonnee te plakken. Typ het juiste aantal bitcoins in het betalingsvakje en klik op ‘verzenden’. Zorg ervoor dat je altijd het exacte bedrag invoert zoals weergegeven in het betalingsvenster. De transactie zou nu binnen een paar seconden voltooid moeten zijn.

Dit zijn min of meer de richtlijnen om online met crypto te kunnen betalen. Succes ermee!

Kun je in het dagelijkse leven met Bitcoin betalen?

Jazeker kun je in het dagelijkse met Bitcoin betalen. We gaan bekijken waar dit al overal mogelijk is.

Tesla

Een van de meest bekende voorbeelden is Elon Musk's firma Tesla. Je kunt nu voor je Tesla-auto met Bitcoin betalen. Dat mag ook wel nadat Tesla voor 1.5 miljard US-dollar in Bitcoin geïnvesteerd had begin 2021. Elon heeft wat dat betreft best wel invloed op de crypto wereld. Elke keer als hij iets over Bitcoin zegt of Tweet, is er beweging in de markt. Zelfs zijn levenspartner Grimes deed haar duit in het zakje met de verkoop van haar NFT's. Op deze manier blijft de Bitcoin en de cryptowereld in het nieuws en komt het weer een stapje dichter bij de mainstream.

Image
Bitcoin met het Tesla logo op oranje achtergrond
24K-Production/Shutterstock

Visa Card

Eind maart 2021 kondigt Visa creditcard service aan dat het nu betalingen behandelt in de USDC stablecoin op de Ethereum blockchain. Een stablecoin is een nieuw soort cryptomunt die prijsstabiliteit probeert te bieden en wordt ondersteund door een reserve.

Dit nieuws betekent dat Visa het eerste grote betalingsnetwerk is geworden dat stablecoin als betalingsmunt gebruikt. Tot nu toe verrekende Visa betalingen alleen in fiat-valuta's. Hierbij kan aangemerkt worden dat andere creditcard aanbieders wel de mogelijkheid geven om met een Visa creditcard in Bitcoin te betalen, maar dat werd dan eerst omgerekend naar een fiatvaluta. De al eerder genoemde Binance Visa card is daar een voorbeeld van.

Nu hoeft Visa echter niet meer wisselkoersen te berekenen en kan direct met USDC betaald worden. Op dit moment verlopen al deze transactie via de Crypto.com beurs.

Visa's eeuwige rivaal Mastercard is ook van plan om in dit gat in de markt te springen en crypto- en stablecoinsbetalingen te gaan aanbieden. Ze werken ook aan een CBDC-optie (Central Bank Digital Currency). De uitdrukking "CBDC" wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende voorstellen met betrekking tot digitale valuta uitgegeven door een centrale bank.

Lolli

Dit is een Amerikaanse app die je beloningen geeft in de vorm van Bitcoin als je bij de bij aangesloten winkels gaat winkelen. 

Image
Screenshot van de Lolli.io pagina

Met Lolli kun je als shopper tot 30 procent terugverdienen in Bitcoin met aankopen die je doet bij deelnemende retailers. Lolli is op dit moment zo populair dat ze wachtlijsten hebben in Amerika om je in te schrijven. Ze hebben ook Internationale wachtlijsten om je in te schrijven. 

Wekelijks kan Lolli nieuwe winkels aan hun assortiment toevoegen. Ze gaan echt heel hard op dit moment in Amerika.

Betaal met je creditcard en krijg Bitcoin terug! Klinkt goed. 

Voor alle zekerheid, Lolli is een rechtmatige onderneming als je denkt dat het te mooi is om waar te zijn. In dit geval schijnt het echt zo te zijn. Verwacht ook niet overal 30% korting, maar eerder tussen de 3.5% en 5%. Je moet bovendien 60 tot 90 dagen wachten voordat je de korting krijgt bijgeschreven. Dit om eventuele problemen met producten ruilen en dergelijke op te vangen.

Wikipedia en Wikileaks accepteren ook betalingen met Bitcoin.

Ook in Nederland en België kun je op veel plekken met Bitcoin of altcoins betalen. Met deze handige app van Coinmap kun je overal waar je bent in de wereld bekijken waar in je directe omgeving met Bitcoin betaald kan worden. Ze beweren dat ze alle cryptocurrency-verkopers en geldautomaten van de wereld op één kaart hebben staan. Als je een kijkje neemt, zie je dat ze een hele goede job doen.

Image
We accept Bitcoin aankondiging op een toog
weedezign/Shutterstock

Conclusie

De mogelijkheden om met Bitcoin of andere altcoins direct te betalen, online of offline, groeien per dag. Op dit moment zijn de mogelijkheden om met crypto te betalen nog niet onbegrensd, maar er wordt aan gewerkt en Bitcoin is aan een harde inhaalrace bezig. Het kan zomaar mogelijk zijn dat op termijn het betalen met cryptomunten net zo aanvaard zal zijn als nu het betalen met fiatgeld aanvaard is.

Soms moet je misschien wel goed zoeken om een plek te vinden waar je met Bitcoin kunt betalen, maar zeker in grote steden wordt het je steeds gemakkelijker gemaakt om met Bitcoin iets te betalen. Er zijn ook al diverse Bitcoin Pinautomaten zodat je eenvoudig je Bitcoin pinnen kunt, in de vorm van fiat-valuta.

Het gaat hard op het moment, zie bijvoorbeeld wat we besproken hebben over de Visa creditcard en PayPal. Bijna op hetzelfde moment kwamen ze met het nieuws dat ze nu hun service aanbieden in combinatie met Bitcoin. Als er eentje over de brug is, willen anderen in de branche niet achterblijven.

Laat ons in de AllesOverCrypto Facebookgroep weten of je nog vragen over dit onderwerp hebt. Je kunt er ook terecht om in veel andere crypto gerelateerde discussies deel te nemen of van te leren. Zie je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.