Bitcoin en Euro

Hoe verkoop ik mijn cryptomunten voor Euros?

Traveller's Cheques! Ooit van gehoord? Dit zijn voorgedrukte cheques met een vast bedrag, ontworpen om betalingen van de ene persoon naar de andere in verschillende valuta mogelijk te maken. 

Ze worden meestal uitgegeven door banken, en ze werken als betalingsgarantie. Dit betekent dat de cheque nooit kan 'bouncen' wanneer je hem gebruikt, want je hebt er al voor betaald toen je hem kocht. Je koopt de cheque in je lokale valuta en kunt hem op je vakantiebestemming omwisselen in de lokale munten.

Tot aan het einde van de vorige eeuw een populair betalingsmiddel voor de rugzak avonturiers en toeristen. De cheque is echter langzaam een beetje uit beeld geraakt. Hij is op weg om een museum stuk te worden in een van de vele obscure museumpjes die Boudewijn Büch over de hele wereld wist te vinden.  Als je nog steeds een "die hard" fan ervan bent, Travelex en Australia Post printen en verkopen ze nog steeds.

Veel andere en gemakkelijkere betalingsmiddelen zijn ervoor in de plaats gekomen. Denk aan creditcards, maar vooral toch aan pinautomaten en bankpasjes. Over de hele wereld kun je met je pinpasje terecht. Thailand, Amerika, Botswana, Columbia en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De ATM-machines, zoals ze in het buitenland heten, worden je bijna achterna gegooid. Vooral in grote steden vind je ze haast op elke straathoek. In de pampa's, of het binnenland, kan het dan weer een beetje moeilijker worden om er een te vinden.

Intussen zijn we alweer een stapje verder en de Bitcoin en aanverwante feestartikelen (altcoins dus) zijn ons dagelijkse leven binnengekomen. En helaas pindakaas, je kunt nog niet overal met cryptomunten betalen.

Het gaat wel de goede kant uit, er zijn Bitcoin pinautomaten en je kunt een crypto creditcard aanvragen, zoals de Binance creditcard. Het is een goede eerste stap.

Maar, wat doe je als je geen toegang hebt tot deze opties? Dat gaan we in dit artikel bekijken en uitleggen. We laten zien hoe je cryptomunten kunt omzetten in fiat geld, of in dit geval, Euro's.

Hieronder kun je een korte video bekijken die de geschiedenis van de traveller’s cheques beschrijft. Die geschiedenis gaat terug naar 1772, maar heeft een wel degelijk een link naar het hedendaagse betalingsverkeer.

 

 

Bekijk snel

Welke problemen zijn er met het omwisselen van Bitcoin naar Euro?

Image
Bitcoin naar Euro

Er zijn een paar kleinere en grotere problemen die spelen bij het omwisselen van Bitcoin naar Euro’s. We gaan die nu bekijken en bespreken.

Europa is eigenlijk best wel een Bitcoin vriendelijk gebied, zeker in vergelijking met andere landen of werelddelen. 

Er zijn op dit moment 708 Bitcoin pinautomaten in Europa. Deze hoeveelheid Bitcoin pinautomaten draagt bij aan de populariteit van cryptomunten. In Europese landen is het makkelijk on je Bitcoin om te zetten in Euro's. 

Er schuilen echter een paar addertjes onder het gras. Het is dus vrij gemakkelijk om je Bitcoins naar Euro's om te zetten, maar veel winkeliers of online winkelketens weigeren om Bitcoins of altcoins te accepteren.

Met grote tegenzin worden digitale valuta geaccepteerd, lijkt het wel. Ze gaan liever met een boogje om de Bitcoin heen en nemen alleen maar Euro's aan. Zelfs Jeff Bezos' club Amazon accepteert nog steeds geen cryptomunten.

De belangrijkste reden hiervoor is een misverstand over hoe de blockchain-technologie werkt. Problemen met juridische structuren spelen ook een grote rol, wat zeker ook niet onbelangrijk is. 

Wat dacht je dan van regeringen? Die lopen ook niet al te hard van stapel om Bitcoin toe te staan voor betalingen. Als de BTC zich verder kan ontwikkelen, wordt het moeilijker om belastingen te innen en de financiële situatie te beheersen. Het decentrale aspect van blockchain is voor de meeste regeringen nog net een stapje te ver. 

Het reguleringsmechanisme van BTC is nog niet ontwikkeld. Het grappige is echter dat Bitcoin wordt beschouwd als niet gereguleerde valuta, hoewel het gemakkelijk is om alle transacties te volgen. Voor iedereen die op het netwerk zit zijn ze zichtbaar in de grootboeken.

En dit is juist wat blockchain zo bijzonder maakt. Verschillende blokken in het netwerk moeten de transactie bevestigen, en daarom en daardoor zijn de details van de deal voor iedereen zichtbaar. Je kunt alleen de naam van de wallet eigenaar niet zien. Daarom worden dergelijke transacties als veiliger beschouwd.

Mensen kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om (medicinale) marihuana te kopen, of bepaalde medicijnen als ze geen persoonlijke informatie willen delen. Op deze manier kan niemand iets te weten komen over de diagnose van de persoon.

Er zijn dus nog wel een paar problemen in de crypto industrie. Deze obstakels staan het groeiproces echter niet in de weg.  Als we willen dat de blockchain en alles wat ermee samenhangt zich ontwikkelt, moeten we deze populair maken en anderen leren hoe ze cryptowallets of Bitcoin-machines moeten gebruiken.

Hoe verkoop ik mijn cryptomunten voor Euro’s?

Image
Grafiek van de Bitcoin - Euro omwissel koers op 8 februari 2021

Je kunt je cryptomunten voor Euro's verkopen op een paar verschillende manieren die we nu gaan bekijken. Het is ook een goed idee om een crypto currency converter te hebben op je pc of laptop. In de Apple Store en Google Play kun je ook een hele geschikte converter vinden voor je mobiele apparaat. Zoek naar de Currency Converter - Money & Crypto Exchange Rates (dit is de link voor Google Play).

Begin met het zoeken van een betrouwbare exchange.

Op een exchange kun je niet alleen cryptomunten kopen, maar ook verkopen zodat je fiat geld krijgt. En voor dat laatste zijn we nu net hier. 

De exchanges zijn aangesloten op je bankrekening, zodat je crypto kunt verkopen, in dit geval naar Euro. Binnen een paar dagen heb je dan je Euro's op je rekening staan.

Om dit via een exchange te doen wordt in het algemeen gezien als een van de veiligste manieren om cryptocurrencies om te zetten in Euro's.

Het is ook goed om te beseffen dat de exchanges die het opnemen in fiat geld aanbieden, deze service vooral in de meest bekendste munten aanbieden. Een manier om dat makkelijk te omzeilen is  om je altcoins en tokens om te zetten in Bitcoin, Litecoin of Ethereum voordat je een aanvraag voor een opname indient.

Als je de juiste exchange gevonden hebt, maak dan een account aan en hevel je munten over naar dit platform. De volgende stap is om een verkoopopdracht te geven. Even wachten tot de transfer geregeld is en daarna kun je lekker je geld uitgeven.

Bisq is een gedecentraliseerde exchange. Omdat het gedecentraliseerd is, is het gebruik van Bisq een beetje anders dan een traditionele exchange. Het is vergelijkbaar met het gebruik van Napster of Limewire - er is geen website om naar toe te gaan en om in te loggen. In plaats daarvan moet je de Bisq-client downloaden.

Hiermee wordt je eigen node op het peer-to-peer Bisq-netwerk gemaakt. Zodra je de software hebt gedownload, kan niemand - zelfs Bisq niet - je verhinderen om op het netwerk te handelen, omdat je de uitwisseling lokaal op je machine uitvoert. 

Als je node eenmaal actief is, krijg je een herstelzin om je node te herstellen in het geval je machine er de brui aan geeft. Dit komt doordat alle munten die je “op storting” hebt staan, eigenlijk gewoon in een hot wallet op je lokale machine worden bewaard.

Bisq is ook veilig om te gebruiken. De server zelf heeft geen toegang tot het geld van de gebruikers, wat betekent dat hackers ook geen toegang hebben tot het geld. Dus ze doen er geen moeite voor. Dit alles gecombineerd, maakt Bisq buitengewoon veilig vanwege het gedecentraliseerde karakter. Gebruikers hoeven zich weinig tot geen zorgen te maken om op het platform handelen.

Hier kun je zien hoe de Bisq interface eruitziet. Een gemakkelijk te gebruiken interface.

Image
Bisq interface

HodlHodl 

Dit is een multisig en P-2-P exchange platform. Ze werken echter een beetje anders dan Bisq. Met HodlHodl maak je wel een online account aan bij de exchange.

Ze hebben geen enkele crypto van je in bewaring. HodlHodl neemt nooit bezit van je geld, zodoende ben je beschermt tegen exchange-hacks en het vrijwaart HodlHodl van het verzamelen van informatie over je die je privacy beperkt. Er is dus ook geen KYC/AML.

Wat een leuk terzijde is; HodlHodl heeft onlangs ook hun uitwisselingsbroncode open source gemaakt, zodat iedereen die dat wil, het kan kopiëren en zijn eigen versie kan starten. Het is momenteel toegestaan, het betekent wel dat je aan HodlHodl moet vragen om je de broncode te geven.

Kijk of je lokale opties kunt vinden.

Met een lokale crypto exchange kun je Bitcoin naar euro omwisselen door je munten te verkopen aan mensen die in de buurt wonen. 

Ze stellen kopers in staat om alle vereisten voor identiteitsverificatie van de grote beurzen te vermijden. Hoewel de meeste services voor zowel de kopers en de verkopers een behoorlijk niveau van bescherming bieden, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en welke kosten ze in rekening brengen.

De misschien wel meest bekende "gedecentraliseerde" exchange, LocalBitcoins maakt zowel online als persoonlijke transacties mogelijk.

LocalBitcoins werd uiteindelijk echter gedwongen om zich aan te dienen bij KYC- en AML-registers.  De identiteit van zijn gebruikers moeten ze nu verifiëren op het moment dat ze meer dan € 1.000 aan cryptovaluta hebben verhandeld. Daarom kan LocalBitcoins technisch gezien niet langer een "gedecentraliseerde” exchange worden genoemd.

KYC-regels zijn de stappen die instellingen moeten nemen om de identiteit van hun klanten te verifiëren. AML opereert op een breder niveau: het zijn de maatregelen die instellingen nemen om witwassen, terrorismefinanciering en andere financiële misdrijven te voorkomen en te bestrijden.

Bitcoins kopen op localbitcoins is erg veilig zolang je in het escrow-systeem blijft. Escrow is een financiële regeling waarbij twee partijen een derde partij inschakelen (die noch de koper noch de verkoper is) om tijdelijk geld, papierwerk of andere activa voor een transactie namens hen aan te houden voordat de transactie is afgerond.

Het verkopen van bitcoins op deze exchange kan riskant zijn, vooral omdat transacties via de meeste online betalingen kunnen worden teruggedraaid en Bitcoin-transacties niet.

Ga op zoek naar een Bitcoin pinautomaat of ATM

Er zijn 708 crypto ATM's in Europa, aangeboden door maar liefst 185 aanbieders. Zie de grafiek hieronder van deze handige website.  

Image
Grafiek van Bitcoin pinautomaten in Europa

Bij sommige Bitcoin pinautomaten kun je zowel Bitcoins kopen als verkopen. Dit is een handige oplossing voor mensen die in Bitcoin betaald worden. De kosten zijn echter hoog. Verder kan het ook moeilijk zijn om een Bitcoin ATM bij jou in de buurt te vinden.

Nederland heeft op dit moment 45 Bitcoin pinautomaten en in België kun je 30 automaten vinden. 19 staan er alleen al in Amsterdam. Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 Bitcoin ATM-machines. Dit is de stand van zaken in september 2020. Het aantal Bitcoin automaten groeit sterk en ze worden steeds meer gemeengoed.

Onderzoek de mogelijkheid van crypto leningen

Als je cash geld wilt hebben, maar je cryptomunten niet wilt verkopen, kun je eraan denken om een lening op je cryptos af te sluiten. Platformen zoals SALT en Nexo geven je de mogelijkheid om fiat geld te lenen met je crypto als onderpand. Het is dan een slim idee om de loan-to-value-ratio en de rentetarieven van elk platform te vergelijken, zodat je kunt beslissen welke het meest geschikt is voor je.

Conclusie

Image
Bitcoin met Euro biljetten

We hebben nu vier opties bekeken om je cryptomunten naar Euro om te zetten. Voordat je een van deze opties in overweging neemt, denk nog een keer hard en goed na of je echt wel je cryptomunten wilt omwisselen in fiat geld.

Heb je de cash echt nodig? Zo ja, dan wisselen natuurlijk. Het is echter van belang om te weten dat als je wisselt, je cryptos weg zijn. De kans op (grote) winsten, maar ook verlies, is nu weg.

De Bitcoin pinautomaten zijn het makkelijkst en snelst om te gebruiken.  Als je een exchange platform gebruikt, kan de transactie een paar dagen duren.

Uiteindelijk zal je beslissing daarvan afhangen, hoe snel je het geld nodig hebt en of je toegang hebt tot een Bitcoin ATM. Wat ook kan meetellen is of je de voorkeur geeft aan de beveiliging van een gerenommeerde exchange en hoeveel je bereid bent te betalen voor het omwisselen.

Maar wat denk jezelf? Denk je dat je een nog betere manier kent om Bitcoin te verkopen? Dan horen wij dat graag. Laat het ons weten op onze AllesOverCrypto Facebook pagina en begin een discussie! Dan kunnen we samen bekijken of je idee of voorstel ook goed werkt en praktisch is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.