Screenshot van Stacks (STX) met apps en smart contracts

Wat is Stacks (STX) - Complete uitleg voor beginners

Privacy is iets belangrijks in ons leven. Iedereen heeft waarschijnlijk ook behoefte aan enige vorm van privacy. Aan digitale privacy is ons veel gelegen, al kunnen we ook makkelijk veel informatie onbedoeld online delen. Privacy kan dus ook een probleem vormen.

Een wc is bijvoorbeeld een ruimte die erg op privacy gericht is. In een dronken bui wil er links en rechts nog wel eens een nummer één in de open lucht plaatsvinden. Daar staan echter boetes op en als je betrapt wordt kan het je een paar euro kosten. Bij een nummer twee wordt die privacy grens wel erg omhoog geschroefd. We zien dit dan ook een stuk minder vaak terug in de open lucht.

Op de Bitcoin blockchain is er ook een privacy probleem, doordat de blockchain openbaar in te zien is door iedereen. Dit was reden genoeg voor Vitalik Buterin om de Ethereum blockchain te starten en smart contracts aan de wereld te introduceren. 

Monero and Zcash zijn privacy cryptomunten, gecreëerd om min of meer dezelfde reden, namelijk dat Bitcoin hun niet de gewenste privacy kan bieden die ze verwachten.

En daar kwam Blockstack op het witte paard aangereden met redding en uitkomst. Blockstack is de originele naam, die in het vierde kwartaal van 2020 naar Stacks werd veranderd.

Over deze Stacks gaan we het uitgebreid hebben in deze blog. Wat ze precies doen, hun whitepaper, de roadmap en nog veel meer. 

Disclaimer

"Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Bekijk snel

Wat is Stacks (STX)?

Stacks (STX) is een ontwikkelaarsvriendelijk netwerk voor het maken van gedecentraliseerde apps en smart contracts op de Bitcoin blockchain. Het is een cryptocurrency-project dat een open-source netwerk opbouwt bovenop de Bitcoin blockchain.

Hieronder kun je een video zien met een eenvoudige uitleg over Stacks (STX).

Tot eind 2020 ging Stacks door het leven als Blockstack. Dat is nu opgesplitst in Stacks, de kernorganisatie voor het besturen van de blockchain aan de ene kant, en Hiro, de ontwikkelaar en API-provider aan de andere kant. Het mainnet voor Stacks 2.0 werd gelanceerd in januari 2021.

Stacks maakt Bitcoin programmeerbaar, wat de mogelijkheid biedt om gedecentraliseerde apps en smart contracts te maken die alle kwalificaties van Bitcoin hebben.

Het project begon al in 2013, toen nog onder de naam Blockstack, met de twee oprichters Muneeb Ali en Ryan Shea. Dit gebeurde op de Princeton University in New Jersey in de Verenigde Staten.

Het is vergelijkbaar met het Cardano project dat in de beginfase ook gestuurd werd door academici van Princeton en Stanford. De eerste vier jaar van Blockstack richtte zich bijna volledig op onderzoek en ontwikkeling. Aan het einde van deze vier jarige periode werd er pas naar de financiering gekeken.

Blockstack was ook het onderwerp van Muneeb's doctorale proefschrift. Hierin wilde hij het oorspronkelijke ontwerp van het internet realiseren als een peer-to-peer-netwerk zonder tussenpersonen. 

Bovendien zal Blockstack de privacy van gebruikers beschermen door ze volledige controle te geven over hun informatie en alle gegevens die ze genereren bij interactie met applicaties en platforms met dit nieuwe web.

Dit kun je zien als een reactie op de invloed die de tech giganten zoals Facebook en Google hebben over je persoonlijke data, en zo ook over een deel van je privacy.

Hoewel Stacks zijn eigen blockchain heeft, is die blockchain "verankerd" aan die van Bitcoin. Om dit op een eenvoudige manier uit te leggen, alles wat er op de Stacks-blockchain gebeurt, wordt geverifieerd op de Bitcoin-blockchain. Het consensusalgoritme van Stacks is dan ook gekoppeld aan Bitcoin. Op deze manier maakt Stacks het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties en smart contracts op Bitcoin te bouwen.

Het gevolg hiervan is dat iedereen die het Stacks netwerk gebruikt, in bezit is van en controle heeft over hun eigen data als ze met deze dApps en smart contracts werken. En dat brengt ons terug naar 'Start', want je hebt nu meer controle over je privacy dan het huidige internet. Daar worden je privacygegevens door de tech giganten op een commerciële manier behandeld. Google, Facebook, Microsoft en soortgelijke firma's verdienen grof geld aan je privacy informatie.

Er zijn diverse componenten die Stacks kenmerken. Die gaan we nu eens goed onder het licht houden en uitleggen op een zo eenvoudige mogelijke manier.

Proof of Transfer

Deze Proof of Transfer (of PoX) is een consensusmechanisme dat een nieuwe kijk op consensus biedt, waardoor een Proof of Work-keten (in Bitcoins geval) kan worden gebruikt en uitgebreid op belangrijke nieuwe manieren. Omdat alle Stacks transacties verrekend worden op de Bitcoin blockchain, profiteren ze van de beveiliging van de Bitcoin blockchain. 

Op elke Bitcoin block worden Stacks transacties gegroepeerd en gehasht op de Bitcoin blockchain.

Deze PoX en PoW zijn vereisten om te bepalen wat een miner moet doen om blokken op de blockchain te maken. Het doel van mining is om de legitimiteit van een transactie te verifiëren en in ruil daarvoor worden de miners beloond met cryptocurrency. 

Proof of Work is daarbij het mechanisme dat wordt gebruikt voor Bitcoin waarbij miners strijden om een ​​puzzel op te lossen met behulp van de rekenkracht van hun computer om elk blok aan de blockchain toe te voegen. Helaas heeft Bitcoin dus ook een paar nadelen, zoals een zeer lage transactiesnelheid en er kunnen geen smart contracts gemaakt worden op de BTC-blockchain.

Oplossing hiervoor kun je in de 'second layer' of tweede laag op de Bitcoin blockchain vinden. Het Lightning Network is zo een voorbeeld. Zij hebben de transactiesnelheid versneld maar bieden ook geen oplossing voor de smart contracts.

Hierdoor heeft Bitcoin veel technologisch terrein verloren aan het Ethereum netwerk, omdat dit netwerk nu de meeste gedecentraliseerde financiële (DeFi) -protocollen stuurt.

Door de populariteit van het Ethereum netwerk, zien ze daar echter ook verstoppingen op het netwerk wat tot vertragingen leidt.

Je ziet nu dat nieuwe projecten op zoek gaan naar alternatieven voor Bitcoin en Ethereums Proof of Work (PoW). Ze wijken uit naar platforms die gebruikmaken van Proof of Stake (PoS) en andere energievriendelijke consensusmechanismen zoals Proof of Burn (PoB).

En hier komt opnieuw Stacks om de hoek kijken die met hun Proof of Transfer of PoX weer een stap verder willen gaan.

Proof of Transer is dus een opwaardering van het Proof of Work. Met PoX zetten de miners geen elektriciteit en rekenkracht in om blokbeloning en transactiekosten te verdienen. In plaats daarvan dragen ze Bitcoin, een Proof-of-Work-valuta, over aan houders van Stacks Token. Op deze manier kunnen houders van Stacks Token nu Bitcoin verdienen op basis van consensus. Deze gang van zaken heet Stacking.

Image
Screenshot hoe het PoX protocol werkt

Hierdoor krijg je drie voordelen voor het Proof of Stake protocol;

 • Stacks en zijn apps hebben dezelfde beveiliging en afwikkeling als Bitcoin.
 • Apps die op Stacks zijn gebouwd, kunnen communiceren met Bitcoin-on-chain-data en status.
 • Iedereen kan mijnen, er is geen speciale hardware voor nodig.

Stacks blockchain

Stacks is een layer-1 blockchain net als Bitcoin. Proof of Transfer verbindt het met Bitcoin met een blokverhouding van 1: 1. De Stacks-blockchain is flexibeler dan Bitcoin en maakt smart contracts, digitale activa en gedecentraliseerde apps mogelijk die weer verbinding maken met Bitcoin.

Het is dus geen layer-2 en dat is wel goed en belangrijk om te begrijpen. Daardoor kun je ook alles wat op het Stacksplatform gebeurt, makkelijk verifiëren op de Bitcoin blockchain. 

Een layer 2 is een laag op een al bestaande blockchain met als doel de transactiesnelheden te vergroten. Voorbeelden zijn het Lightning network, sharding en ZK rollups. 

De enige gegevens die op de Stack-blockchain zijn opgeslagen, zijn geregistreerde gebruikersidentiteiten, zoals dApps en smart contracts, en hun transactionele metagegevens. 

Door onafhankelijk te schalen van Bitcoin zorgen Stacks-transacties ervoor om snel genoeg te zijn voor dApps, terwijl ze toch profiteren van de beveiliging en afwikkeling van Bitcoin.

De Stacks Token (STX) is hierbij het gebruikte token op de Stacks-blockchain en wordt gebruikt om voor alle transacties te betalen. Meer uitleg over de token komt een beetje verder in dit artikel.

Stacks Auth

Stacks Auth is het gebruikers identificatie systeem van Stacks. Het maakt het mogelijk om dezelfde inloggegevens te gebruiken voor elke app die op Stacks is gebouwd. 

Het wordt ook gebruikt voor toegang tot gebruikersgegevens, die buiten de keten worden opgeslagen in een opslagsysteem met de naam Gaia.

Stacks Gaia Storage Systeem

Het Gaia-opslagsysteem is waar Blockstack alle gebruikersgegevens opslaat die in zijn ecosysteem zijn gegenereerd, met uitzondering van gebruikersidentiteit en transactionele metagegevens. Het slaat app-gegevens op zonder de noodzaak van een externe serviceprovider.

Het maakt gebruik van off-chain cloud systemen zoals DigitalOcean, AWS 3 of Azure om supersnelle gegevenstoegang door applicaties mogelijk te maken.

Deze gegevens worden volledig beheerd door jou als gebruiker, als je de Stacks Auth gebruikt om je gegevens te beheren met de verschillende applicaties waarmee je communiceert. 

Het financiële aspect van het systeem ondersteunt DeFi-platforms, zoals die voor gedecentraliseerde exchanges. De financiële pijler wordt verder versterkt door het gebruik van Clarity in het protocol om smart contracts te stimuleren. Clarity is een programmeertaal die we nu gaan bespreken.

Clarity

Clarity is een veilige en voorspelbare taal voor smart contracts. Het heeft ingebouwde SPV-bewijzen (Simple Payment Verification, een systeem beschreven in het originele Bitcoin Whitepaper) en geeft inzicht in de status van de Bitcoin-keten, waardoor het eenvoudig is om op Bitcoin gebaseerde logica in smart contracts en apps te programmeren. Het werd uitgebracht in januari 2021 met de lancering van Stacks 2.0.

Stacking

Stacking is het tijdelijk vergrendelen van je STX om de veiligheid en consensus van het netwerk te ondersteunen. Als beloning verdien je Bitcoin die miners overdragen via Proof of Transfer. Het is een soort van staken.

Bekijk hieronder een video waar Blockstack Founder, Muneeb Ali en Staked Co-founder & CEO, Tim Ogilvie praten over hun samenwerking om Stacking mogelijk te maken.

Hier is ook nog een schematische voorstelling van het Stacking.

Image
Schematische voorstelling van stacking

De kenmerken van Stacks (STX)

De Stacks token STX wordt gebruikt als 'brandstof' op de blockchain om voor alle transacties te betalen.

Stacks lijkt te nemen wat Bitcoin zo krachtig maakt en breidt het uit met extra functionaliteit, zonder dat je de originele Bitcoin-blockchain hoeft te splitsen of te wijzigen. Maar laten we bij het begin beginnen!

Image
Screenshot van de originele STX token distributie

 

Met de genesis block kwamen er maar liefst 1.32 miljard STX-tokens op de markt. Deze STX werden gedistribueerd via verschillende aanbiedingen in 2017 en 2019. Het 2017-aanbod verdeelde STX tegen een prijs van $ 0,12, het 2019 Reguliere Stacks-aanbod voor $ 0,25 en het 2019 SEC-gekwalificeerde aanbod voor $ 0,30. Tijdens de ICO werd er voor 50 miljoen US-dollar opgehaald.

Op dit moment circuleren er 1.08 miljard STX tokens.

Stacks is ook de eerste cryptomunt die SEC gekwalificeerd is. Dat betekent je een ICO op de Amerikaanse markt kunt doen. Hierboven zie je een grafische uitsplitsing van de Genesis block-tokens.

Stacks heeft een vooraf gedefinieerde toekomstige voorraad die ongeveer 1.818 miljard STX bereikt tegen het jaar 2050. In januari 2021 zijn 739.9 miljoen STX-tokens in omloop. Hierbij moet opgemerkt worden dat het een eigen blockchain token is, of 'native' in het Engels.

Muneeb Ali kreeg 6.6% en de rest van het team heeft 7.9% gekregen. Maar de onderzoeksuniversiteit heeft ook 3,8% gekregen, en dat zou Princeton moeten zijn.

In 2017 werd 29.2% openbaar verkocht en in 2019 was dat nog eens 8.9%. 

​Eind januari 2021 zal ongeveer 1.006 miljard van het 1.320M genesisblok STX liquide zijn en de rest zal maandelijks worden ontgrendeld in verschillende hoeveelheden. Bijvoorbeeld, STX toegewezen voor oprichters en medewerkers volgen een 3 jaar ontgrendelingsplan en een subset hiervan wordt ontgrendeld tussen januari 2021 en november 2021.

Wat is een geschikte wallet voor Stacks (STX)?

Het mooie van het Stacks-ecosysteem is dat er steeds meer wallet opties online komen. Hiro, de ontwikkelaar van het Stacks netwerk, heeft een eigen wallet voor Stacks, maar er zijn nog andere opties die we ook gaan bekijken.

Team, adviseurs en partners

Blockstack werd in 2013 opgericht aan de Princeton University door Muneeb Ali en Ryan Shea.  Muneeb heeft een PhD in computerwetenschappen van Princeton en Ryan heeft een bachelor in werktuigbouwkunde met een minor in computerwetenschappen.

Tot 2018 waren ze alle twee CEO van Blockstack. In dat jaar vertrok Ryan om zijn eigen bedrijf te starten dat zich zou concentreren op het aanpakken van wat volgens hem de grootste problemen zijn waarmee de mensheid tegenwoordig wordt geconfronteerd.

Intussen heten ze dus ook Stacks en niet meer Blockstack.

Een van de adviseurs is Michael Freedman, een computerwetenschapper die hoogleraar informatica is aan Princeton University. Hij staat bekend om het ontwerpen van systemen zoals het Coral Content Distribution Network en TimescaleDB. Zijn onderzoeksinteresses omvatten gedistribueerde systemen, netwerken en beveiliging.

Een andere adviseur is David Morin, Co-Founder en Executive Chairman van Sunrise.

Image
Screenshot van de adviseurs en investoren van Stacks
Screenshot van de adviseurs van Stacks

Partners zijn onder andere Staked, Ankr, Blockfolio, Coinbase's Rosetta Standard, Chainlink, Blockdaemon, Crypto.com, KuCoin, Binance en nog enige andere. 

Dus alles bij elkaar een indrukwekkend team, met vakkundige adviseurs en partners die interesse eraan hebben om Stacks te pushen.

Roadmap

De roadmap van Stacks ligt op goede koers. Alle voorgestelde fases zijn goed doorlopen zodat in januari 2021 het mainnet 2.0 uitgerold kon worden.

Image
Screenshot van Stacks' roadmap
Roadmap van Stacks

Stacks 2.0 is een grote upgrade van het Blockstack-netwerk. Deze upgrade introduceerde Clarity, een nieuwe smart contract taal en Proof of Transfer (PoX), een nieuw mining mechanisme dat gebruikmaakt van de Bitcoin-blockchain en waarmee gebruikers BTC-beloningen kunnen verdienen. Wat we net allemaal uitvoerig besproken hebben.

Populariteit van Stacks (STX)

Met de populariteit van Stacks zit het goed. Sinds de introductie van het mainnet 2.0 op 14 januari 2021 is de koers van de Stacks token alleen maar omhooggegaan, zoals het screenshot van CoinMarketCap hieronder laat zien.

Image
Screnshot van Stacks grafiek op CoinMarketCap

Kritiek

Het is moeilijk om kritiekpunten op dit moment op Stacks te vinden. Je zou kunnen aanbrengen dat het team en Muneed relatief veel tokens hebben gekregen.

Verder was de invoering van het mainnet 2.0 in januari 2021 succesvol. Alles wat gepland was schijnt te werken en dit vindt zijn weerslag in de geweldige koersstijging van de STX-token.

Als er al twijfels waren of alles zou werken na de lancering van het mainnet, zijn die twijfels op het moment weggenomen.
Zelfs de koers van STX blijft gestaag stijgen!

Hoe koop ik Stacks?

Stacks kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van STX.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Druk rechtsboven op Wallet en vervolgens Spot
 3. Zoek Bitcoin (BTC) op en druk ernaast op Deposit (storten) 
 4. Aan de rechterkant verschijnt er een QR-code met daaronder een reeks aan getallen en cijfers. Dit is jouw unieke Bitcoin adres.
  Kopieer dit adres.
 5. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 6. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar jouw Bitcoin adres dat je eerder hebt gekopieerd.
 9. Wacht totdat de Bitcoins op Binance zijn aangekomen.
 10. Ga op Binance naar Trade -> Classic en klik STX aan
 11. Koop de gewenste hoeveelheid Stacks aan
 12. Gefeliciteerd, je hebt succesvol een cryptocurrency gekocht!
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!

Conclusie

Stacks (STX) behoort tot nu toe tot een van de meest interessante projecten in cryptocurrency. Met de lancering van het mainnet 2.0 in januari 2021 is het succes van Stacks pas echt goed begonnen. 

De voorafgaande jaren van uitvoerig testen met alles nalopen op bugs en andere eventuele fouten heeft zich dubbel en dwars uitbetaald.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze ondersteund worden door enkele van de grootste namen in blockchain, cryptocurrency en venture capital. Het zijn interessante tijden en het is meer dan de moeite waard om de verdere ontwikkelingen van het Stacks concept en de STX-token te volgen.

Hopelijk vond je de tekst en uitleg niet al te moeilijk, maar mocht je toch verdere vragen hebben over Stacks, kom dan gerust langs bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier zullen AOC'ers en groepsleden niet alleen je vragen kunnen beantwoorden, maar je kunt er ook andere, interessante discussies over crypto gerelateerde onderwerpen vinden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.