Het Solana logo en de naam op een donkere achtergrond

Wat is Solana (SOL) - Complete uitleg voor beginners

Heb je al eens van het blockchain trilemma gehoord? Ja, je hoort het goed, geen dilemma maar zowaar een trilemma. Het is tenslotte de blockchain dus alles is beter en groter, dus ook de dilemma's, die worden zomaar trilemma ‘s.

Het trilemma is een woord met een economische achtergrond. Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH) kwam met het concept van het blockchain trilemma op de proppen. De naam heeft betrekking tot de schaalbaarheid van blockchain-technologie.

Image
Tekening van het blockchain trilemma
Screenshot van Cryptoticker.io 

Het trilemma stelt dat een blockchain één of twee van deze functies kan hebben, maar niet alle drie.

Bitcoin kiest bijvoorbeeld voor beveiliging en decentralisatie ten koste van schaalbaarheid.  XRP kiest voor veiligheid en schaalbaarheid, waarbij decentralisatie wordt opgeofferd. Andere blockchains moeten de keuze maken welke functie(s) ze het meest waarderen, om dan een andere functie op een lager pitje te zetten.

En dan is daar opeens Solana die aan de deur klopt en beweert dat ze het dilemma hebben opgelost. Solana beweert van zichzelf dat ze een cryptocurrency zijn die gedecentraliseerd, veilig en ook schaalbaar is. Als dit waar is, zou dit een enorme vooruitgang betekenen in de blockchain-technologie.

We gaan in deze blog kijken of het klopt wat Solana over zichzelf zegt.

Ga er maar eens goed voor zitten, want we gaan van start

Bekijk eerst deze video met uitleg over Solana (SOL).

Bekijk snel

Wat is Solana (SOL)?

Solana is een blockchain op webschaal die snelle, veilige, schaalbare, gedecentraliseerde apps en marktplaatsen biedt. IT-architecturen op webschaal beschrijft computeromgevingen waarmee applicaties kunnen worden ontleed in webservices. Systemen die beweren webschaal te zijn, kunnen snelle groei efficiënt verwerken en hebben geen knelpunten die op kritieke momenten opnieuw moeten worden ontworpen. Grote internetbedrijven zoals Google, Facebook en Amazon gebruiken webschaal architectuur.

Solana is vernoemd naar Solana Beach, in Californië, een strand en surfer plek ongeveer 30 minuten noordelijk van San Diego. De bedenker van het hele Solana project, Anatoly Yakovenko heeft daar bijna zijn hele leven gewerkt en waarschijnlijk ook gewoond.

Het systeem ondersteunt momenteel 70.000 TPS (transacties per seconde) en 400 ms bloktijden (dat is net ietsje minder dan een halve seconde). Dat is echt waanzinnig, per 400 ms wordt er een nieuwe block aan de blockchain toegevoegd. Niet zo gek dat ze zichzelf de snelste blockchain in de wereld noemen! 

Image
Een teklening waar op een grappige manier veel Solana blocks worden gemaakt
Screenshot van Medium.com

En dat zelfs zonder sharding. Sharding is een methode voor het splitsen en opslaan van een enkele logische gegevensset in meerdere databases. Door de gegevens over meerdere machines te verdelen, kan een cluster van databasesystemen grotere gegevenssets opslaan en aanvullende verzoeken afhandelen. Sharding is nodig als een gegevensset te groot is om in één database te worden opgeslagen. 

Om terug te komen op de snelheid, dit wordt bereikt door het combineren van nieuwe protocollen die op elkaar inwerken en transacties uitvoeren in een complementaire stijl (later uitgelegd). Solana is trots dat ze nog steeds ongeslagen zijn als we kijken naar de hoogste transactievolumes die ze mogelijk maken.

Bitcoin heeft 7 TPS en Ethereum 15TPS. Dat geeft even perspectief.

Solana is ook een enkele blockchain (laag 1) en delegeert geen bewerkingen aan andere gekoppelde ketens (laag 2).

Solana's Mainnet Beta werd in maart 2020 gelanceerd. De whitepaper werd echter al in 2017 gepubliceerd. Het werd gemaakt door Solana Labs. In april 2020 werd de Solana Foundation in het leven geroepen. De Solana Foundation bezit nu alle intellectuele eigendommen en rechten die eigendom waren van Solana Labs.

Tijdens het proces werden 167 miljoen SOL-tokens overgedragen van Solana Labs naar Solana Foundation, om "de adoptie van gedecentraliseerde technologieën als een publiek goed te bevorderen". Een klein aantal SOL-tokens blijft ter beschikking aan Solana Labs voor financieringsoperaties.

Wat maakt Solana anders?

Wat Solana anders maakt is dat het lijkt alsof ze het blockchain trilemma hebben opgelost. Het project heeft acht innovatieve protocollen bedacht, die elk naadloos samenwerken om een ​​oplossing te bieden voor dit trilemma. We gaan deze acht protocollen bekijken en geven uitleg bij elk protocol. Op deze manier kun je zien waarom de Solana blockchain de snelste, meest veilige, gedecentraliseerde blockchain op webschaal is.

Proof of History

Deze Proof of History is het protocol dat Solana de bekendheid heeft gegeven die ze nu genieten. Met deze baanbrekende vernieuwing gebruikt Solana een verifieerbare vertragingsfunctie in combinatie met het SHA256 Bitcoin-mining algoritme. Hiermee worden alle transacties op de Solana-blockchain van een tijdstempel voorzien. 

Hieronder kun je uitleg vinden over de Proof of History in een korte video.

 

Dit betekent dat validator nodes transactierecords kunnen organiseren zonder dat er andere validator nodes nodig zijn om transactierecords te bevestigen.

Image
Grafiek met de Proof of History weergave
Screenshot van Solana.com

Het PoH-systeem integreert historische data van blockchain-transacties om te bewijzen dat transacties inderdaad hebben plaatsgevonden voordat ze in het gedistribueerde grootboek worden opgenomen.

Tower BFT

Tower BFT is Solana's krachtige iteratie (herhaling) van het PBFT-consensusalgoritme dat is geoptimaliseerd door Proof-of-History (PoH). Het consensusmechanisme gebruikt PoH om consensus te bereiken over het netwerk zonder mogelijke latentie (vertraging) van transacties door een enorme hoeveelheid aan berichtenverkeer.

Turbine

Dit is een block propagatieprotocol (verspreiden)

Het Turbine-protocol maakt het eenvoudiger om gegevens naar de blockchain nodes te verzenden. Turbine kan dit doen door de gegevens op te splitsen in kleinere pakketten. Hierdoor kan Solana problemen met bandbreedte aanpakken en ook zijn algehele capaciteit vergroten om transacties sneller af te wikkelen.

Gulf Stream

Dit is een doorstuurprotocol zonder mempools. In de mempool kan je zien hoeveel transacties er in de wachtrij staan en hoeveel miner's fee andere mensen bieden.

Solana kan een netwerkdoorvoer van 50.000 transacties per seconde bereiken door het proces van blokbevestiging te vereenvoudigen. Gulf Stream vergemakkelijkt het proces van het vangen en doorsturen van transacties, zelfs voordat de volgende reeks blokken voor bevestiging is voltooid. Dit is de ruggengraat van Solana.

Sealevel

Dit regelt de looptijd van parallelle smart contracts. Sealevel is een transactieverwerkingsengine om een ​​efficiëntere runtime te verkrijgen met de parallelle verwerking van slimme contracten. Met behulp van creatieve horizontale schaaloplossingen kunnen duizenden smart contracts parallel naast elkaar werken. Bovendien zullen slimme contracten die zich in dezelfde staat op de blockchain bevinden, ook tegelijk worden verwerkt.

Pipeline

We hebben het nu over een Transaction Processing Unit voor validatie-optimalisatie. Dit zijn een set blocks die transactie-informatie bevatten, die snel gevalideerd en gerepliceerd worden naar alle nodes in het netwerk. Solana doet dit door een stroom invoergegevens toe te wijzen aan verschillende hardware die verantwoordelijk zijn voor elk van hen.

Image
Pipeline idee van Solana uitgelegd in een schema
Screenshot van Binance research

Cloudbreak

Dit is een horizontaal geschaalde accountdatabase. Om netwerkschaalbaarheid te bereiken zonder sharding, gebruikt Solana Cloudbreak als horizontale schaaloplossing. Het ontwerpprincipe van Solana is om software te maken die de gebruiksafhankelijkheid van hardware vermindert. Bovendien is Cloudbreak een datastructuur die gelijktijdig transactie-invoer van over het hele netwerk leest en schrijft.

Archivers

De gedistribueerde grootboekopslag. Met het netwerk van Solana kan elke node informatie van de blockchain repliceren op basis van de beschikbare ruimte op hun hardware. Archivers downloaden hun respectievelijke gegevens van validators en deze gegevens zijn toegankelijk voor het netwerk.

Wat is een Solana-cluster?

Solana-clusters zijn toegewijde groepen computernetwerken die zich inzetten voor het bedienen van klanttransacties en het handhaven van de integriteit van het Solana-grootboek. 

Verschillende Solana-clusters bestaan ​​naast elkaar en worden gebruikt wanneer gebruikers bepaalde gebeurtenissen of records op de blockchain willen behouden. Je kunt ook teruggaan om eerdere activiteiten in de blockchain te traceren. 

Solana onderhoudt nu drie verschillende clusters voor verschillende doeleinden.

Devnet cluster

Het Devnet-cluster is voor iedereen die de Solana-blockchain wil gebruiken als een soort van speeltuin voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) of zich vertrouwd wil maken met het proces om een ​​validator node te worden. Devnet-tokens zijn niet echt, maar de gebruikers hebben toegang tot tokens voor het testen van applicaties en om vertrouwd te raken met het platform.

Testnet cluster

Het Testnet-cluster is de volgende fase, waarin clusters stresstesten toepassen vormen die zich richten op stabiliteit, netwerkprestaties en gedrag van validators. Tokens die op het testnet worden uitgegeven, zijn ook niet echt. Houders van vroege SOL-tokens en partners op het moment van de lancering kunnen toegang krijgen tot Solana's Mainnet Beta.

Mainnet cluster

Tokens die op het Mainnet worden uitgegeven, zijn echte SOL met echte tokenwaarde. Solana beloont nu gebruikers voor het testen van hun Mainnet Beta, maar momenteel zijn beloningen en inflatie uitgeschakeld. Zo snel het Mainnet live gaat, wordt dit ingeschakeld.

Wat zijn de Solana bridges?

Met behulp van de Solana bridges kunnen verschillende blockchains met elkaar communiceren. Er zijn op dit moment twee van de tot nu toe geplande bruggen in gebruik.

Image
De bridges die op Solana gepland zijn, in een schema weergegeven
SCreenshot van academy.ivanontech.com

De Solana Wormhole

De Solana Wormhole is een Ethereum-brug die helpt bij het overbrengen van bezittingen van de Ethereum-blockchain naar de Solana-blockchain. Het helpt ook om liquiditeit over te dragen tussen de Ethereum ERC-20-tokenstandaard naar de Solana SPL-tokenstandaard.

Image
Schema hoe ERC20 omgezet wordt naar SOL
SCreenshot van SOL X blog

Een van de problemen die Solana's Wormhole Ethereum Gateway oplost, zijn slechte prestaties als gevolg van opstoppingen en hoge gaskosten.

Projecten kunnen nu Solana's goedkope en snelle transacties gebruiken, zelfs als hun basiscode nog op de Ethereum blockchain staat. Voor projecten die moeten worden geschaald, maar die niet enkele minuten kunnen of willen wachten, maar ook geen 5 US-dollar en meer voor een gasvergoeding kunnen of willen betalen, is het gebruik van het Solana-Wormhole een aantrekkelijk alternatief.

Image
Schema hoe SOL omgezet wordt naar ERC20
SCreenshot van Sol X blog

De SOLAR bridge

De SOLAR-brug is een nieuwe innovatieve functie die is ontworpen, gefinancierd en gebouwd door Bering Waters, die functioneert tussen de Solana- en Arweave-blockchains.

De SOLAR Bridge is geïmplementeerd om de Solana-blockchain te helpen zijn transactiecapaciteit te behouden en uit te breiden en om tegemoet te komen aan de behoeften van wereldwijde financiële netwerken.

Hoewel Solana momenteel 80 miljoen transacties per dag faciliteert, heeft het de capaciteit om vijf keer zoveel te faciliteren. Al deze transacties vormen samen een aanzienlijke hoeveelheid gegevens, en dat is waar Arweave om de hoek komt kijken.

Arweave is een speciaal opslagnetwerk voor Solana, waardoor gegevens permanent, onveranderlijk en betrouwbaar kunnen worden opgeslagen. Bovendien betekent de unieke aanpak van Arweave dat gebruikers een eenmalige transactievergoeding betalen voor gegevensopslag. Gebruikers worden beloond voor het opslaan en oproepen van gegevens over langere perioden.

Er is nog een Gravity bridge in de maak, die naar de Waves blockchain linkt en een Terra/Ethereum/Solana PoA bridge, die naar de Terra en Ethereum blockchains linkt.

De Solana Token - SOL

Het native SOL-token wordt gebruikt voor het betalen van transactiekosten op het Solana-netwerk. Tijdens dit proces worden Solana-tokens bij elke transactie verbrand. Dit deflatiemechanisme voor SOL-distributie stimuleert meer tokenhouders om te staken, wat weer leidt tot een verhoogde netwerkbeveiliging.

Bovendien kunnen Solana-tokenhouders hun SOL inzetten om een ​​validator node te worden. Beide opties verminderen het circulerende aanbod van SOL, waardoor de positieve prijsdruk toeneemt. Validators ontvangen blockbeloningen in SOL-tokens en alle SOL-tokens die worden afgetrokken van slechte deelnemers op het netwerk, worden toegevoegd aan de pool van blockbeloningen.

Image
Het distributie schema van SOL in een grafiek
Screenshot van Binance research

Distributie van tokens

De verdeling van het tokenaanbod is als volgt:

 • Seed Sale-tokens zijn 16,23% van de totale tokenvoorraad.
 • Founding Sale-tokens zijn 12,92% van de totale tokenvoorraad.
 • Validator Sale-tokens zijn 5,18% van de totale tokenvoorraad.
 • Strategische verkoop-tokens vormen 1,88% van de totale tokenvoorraad.
 • CoinList Auction Sale-tokens zijn 1,64% van de totale tokenvoorraad.
 • Teamtokens vormen 12,79% van de totale tokenvoorraad.
 • Foundation-tokens vormen 10,46% van de totale tokenvoorraad.
 • Community tokens vormen 38,89% van de totale tokenvoorraad.

In de grafiek hieronder kun je het vrijgaveschema van de SOL zien.

Image
Grafiek van het release schema voor de SOL-token
Screenshot van Binance Research

Op dit moment zijn 491,773,253 SOL tokens uitgebracht. Er zijn nu 268,065,116 tokens in omloop. 

Voorafgaand aan de ICO-notering had Solana Foundation sinds maart 2018 al meer dan 29 miljoen US-dollar ontvangen uit vier eerdere financieringsrondes. Bij de ICO werd nog eens 1.76 miljoen US-dollar opgehaald, 8 miljoen tokens werden verkocht aan een prijs van 0.22 US-dollar per token. 

Wat is een geschikte wallet voor Solana SOL?

Het is altijd een goed idee om je Solana SOL, en ook alle andere Bitcoin plus altcoins, op een wallet te zetten en niet op een exchange te laten staan. 

De Trust Wallet krijgt op de Solana website goede feedback. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android. Deze wallet kan worden gebruikt om SOL-tokens te verzenden en ontvangen. Coin98 is ook een optie, maar op deze app kun je niet staken.

Als online wallet beveelt Solana de volgende wallets aan; SolFlare, Sollet en MathWallet. 

Voor hardware wallets werken de Ledger Nano S en X met Solana SOL.

Als deze opties niet voor je werken, kun je ook nog altijd een paper wallet opzetten.

Wie zijn het team en de partners achter Solana SOL?

We gaan het team en de partners van Solana SOL bekijken.

Anatoly Yakovenko is de oprichter en CEO van Solana. Hij is een voormalig Software Engineer bij Dropbox en Mesosphere, Senior Engineer Manager bij Qualcomm Boulder en medeoprichter van Alescere. Hij heeft 4 patenten op zijn naam staan.

Greg Fitzgerald is de CTO. Hij is voormalig Senior Software Engineer bij Qualcomm Boulder en System Software Engineer bij Alescere.

De COO is Raj Gokal. Hij is Venture-investor bij General Catalyst, voormalig productdirecteur bij Odama Health, Entrepreneur in Residence bij Rock Health en CEO en mede-oprichter van Sano.

Hieronder kun je een overzicht zien van de belangrijkste partners van het Solana ecosysteem.

Image
Het ecosysteem van Solana
Screenshot van Solana.com

Serum is interessant om te vermelden. Serum is een nieuwe high-speed non-custodial spot en derivatives decentralized exchange (DEX) gebouwd op Solana. Verder is er ook een samenwerking met Chainlink. Hier bouwen ze een supersnel orakel. Dit orakel zal goedkoper in gebruik zijn en zal in staat zijn om prijsgegevens bij te werken in elk Solana-blok (400 ms).

Solana's Roadmap

De roadmap verliep nogal stroef voor Solana. Anatoly Yakovenko zei in een interview in maart 2020 dat zo ongeveer alles dat fout had kunnen gaan bij de ontwikkeling van Solana dat ook deed. Het hoofdnet van Solana bevindt zich daarom nog in de bètafase.

Image
Roadmap van Solana
SCreenshot van Messari.io

Solana is van plan om zijn netwerk te upgraden van Mainnet Beta naar een volledige mainnet-versie, ofwel later in december 2020 of begin 2021. Ook dit heeft vertraging opgelopen en het is op dit moment niet helemaal duidelijk wanneer deze upgrade gepland is.

Het project is echter heel populair. Sinds de introductie van het Mainnet Beta in maart 2020 ging de koers van SOL vrij stabiel zijn gang. Tot begin 2021 en de prijs heel hard omhoog ging.

Ze zijn ook actief op sociale media. Op Twitter hebben ze bijvoorbeeld 135.600 volgers en op Telegram hebben ze 71,000 volgers.

Kritiek op Solana

Op 4 december 2020 was er een 6 uur lange netwerkonderbreking. Dit heeft tot veel kritiek geleid en na nader onderzoek is het waarschijnlijk een bug in het systeem die dit veroorzaakt heeft. Er was ook bijval voor hoe snel het team het project weer aan de gang kreeg.

Hoe koop ik Solana?

Solana kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van SOL.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Druk rechtsboven op Wallet en vervolgens Spot
 3. Zoek Bitcoin (BTC) op en druk ernaast op Deposit (storten) 
 4. Aan de rechterkant verschijnt er een QR-code met daaronder een reeks aan getallen en cijfers. Dit is jouw unieke Bitcoin adres.
  Kopieer dit adres.
 5. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 6. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar jouw Bitcoin adres dat je eerder hebt gekopieerd.
 9. Wacht totdat de Bitcoins op Binance zijn aangekomen.
 10. Ga op Binance naar Trade -> Classic en klik SOL aan
 11. Koop de gewenste hoeveelheid Solana aan
 12. Gefeliciteerd, je hebt succesvol een cryptocurrency gekocht!
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!

Conclusie

Solana is een bloeiende blockchain en community die naar verwachting zal blijven groeien en aanvaarding zal krijgen. Ondanks diverse tegenvallers in de roadmap, is het Mainnet Beta populair en het aantal partners blijft groeien.

De SOL-token doet het ook heel goed op de diverse beurzen. Het blijft boeiend om Solana te blijven volgen. Op het moment lijkt het moeilijk voor te stellen dat een andere blockchain hun transactie snelheid kan gaan overtreffen.

Alle wissels lijken op groen te staan voor het Solana project, dus hou een vinger aan de pols.

Op onze AllesOverCrypto Facebookgroep kun je kijken wie nog meer interesse heeft in het Solana project, of wie SOL Tokens heeft. Je kunt er ook terecht om vragen te stellen die je hebt na het lezen van dit artikel.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.