The Sandbox game, screenshot van de main page

The Sandbox (SAND), wat is het?

We hebben vast wel een keer Monopoly® gespeeld of misschien speel je het nu nog. Sinds de uitvinding zijn er meer dan 250 miljoen sets Monopoly® verkocht. Het spel is intussen gespeeld door meer dan een half miljard mensen, waardoor het misschien wel het meest populaire bordspel ter wereld is.

Wie wil er niet Hofplein, Blaak of de Coolsingel hebben?  Bij dit spel gaat het om straten kopen, dus uiteindelijk draait het om landbezit.

Op de blockchain zien we ook steeds meer games voorbijkomen waar je virtueel land kunt kopen. We hebben Decentraland al besproken en binnenkort komt er ook een blog over Polka City. In deze blog gaan we echter uitgebreid aandacht besteden aan The Sandbox (TSB). Sinds 2012 kun je dit spel al spelen op je slimme mobiel als deel van de Sandbox franchise, maar pas sinds 2019 is het ook op de blockchain terug te vinden.

Ga er eens goed voor zitten en kijk of The Sandbox iets voor jou is.

Je kunt beginnen met deze video te bekijken, waarin in anderhalve minuut snel uitgelegd wordt wat The Sandbox is.

Bekijk Snel

Wat is The Sandbox?

The Sandbox of TSB is een franchise waar je je eigen virtuele wereld kunt bouwen. In 2018 besloot ontwikkelaar en uitgever Pixowl om deze succesvolle User Generated Content (UGC) gaming IP (Intellectual Property) en grote community van gebruikers van de mobiele versie naar het blockchain-ecosysteem te brengen. Het doel: bestaande gamemakers zoals Minecraft en Roblox van de troon te verstoten door gebruikers echt eigendom van hun creaties te geven door middel van non-fungible tokens (NFTs) en hen te belonen voor hun deelname aan het ecosysteem.

Met deze game kun je virtueel land kopen of LAND, bezitten en geld ermee verdienen op de Ethereum blockchain met SAND als betalingsmiddel.

LAND

De standaard Sandbox-eenheid op de kaart. Elk LAND omvat 96 x 96 meter in de gamewereld, net groot genoeg om alle soorten blockchain-game-ervaringen mogelijk te maken, maar niet te groot om door één persoon beheerd te worden. LAND is het epicentrum van The Sandbox metaverse. Hiermee kun je games spelen en maken, tokens verdienen, wedstrijden organiseren en nog veel meer!

Een LAND is een digitaal stuk onroerend goed in The Sandbox metaverse dat spelers kopen om interactieve ervaringen op te bouwen. Als je eenmaal een LAND hebt, kun je het vullen met Games en Assets (later meer hierover). Elk LAND is een uniek non-fungible token dat op de openbare Ethereum-blockchain (ERC-721) ligt.

In totaal zullen er 166.464 LANDS bestaan ​​binnen The Sandbox, elk opgenomen in een kaart die The Sandbox metaverse vormt.

 • In totaal zijn 123.840 LANDS (74%) beschikbaar voor verkoop.
 • 25.920 LANDS (16%) worden als beloningen verdeeld onder partners, makers en gamers.
 • 16.704 LANDS (10%) zijn eigendom van The Sandbox. Deze tokens worden gebruikt om speciale evenementen te organiseren, voor exclusieve games en ASSETs aan te bieden.
Image
Grafiek van de LAND distributie in the Sandbox
Screenshot van medium.com

Estate

Een ESTATE is de combinatie van meerdere LANDEN. Hier ligt het potentieel voor teams van bouwers om grotere en meer meeslepende online-ervaringen te creëren.

Wat is Premium LAND?

Een premium LAND is een individuele bundel LAND die specifieke kenmerken biedt, waaronder de Premium ASSET. Het Premium LAND verschijnt in gele kleur op de kaart en heeft twee hoofdkenmerken:

Premium location

Een premium LAND bevindt zich in de buurt van een Partner van TSB, een IP (Intellectual Property) of een TSB-landgoed. Wanneer je LAND zich op zo'n locatie bevindt, zal het meer bezoekers trekken.

Premium ASSETs

Premium LAND heeft een bundel ASSETs om het maken van games te starten. Bij het kopen van Premium LAND, zullen kopers ook 4 premium ASSETs krijgen.
Een Premium LAND heeft 1 Common, 1 Rare, 1 Epic en 1 Legendary Premium ASSET. Elke ASSET vertegenwoordigt een unieke set attributen, gedrag en skins, waarvan de beschikbaarheid beperkt is tot 200 exemplaren.

SAND is de games utility-token. Een utility-token is een digitaal token in de vorm van cryptocurrency dat wordt uitgegeven om de ontwikkeling van de cryptocurrency te financieren. Later kan deze utility-token gebruikt worden om ​​goederen of diensten aan te schaffen die worden aangeboden door de uitgever van de cryptocurrency. We komen nog uitgebreid terug op deze SAND, nog even geduld dus.

In een notendop, The Sandbox bied je een fascinerende, avontuurlijke en boeiende metaverse waarin je virtuele werelden kunt creëren. Je kunt de game spelen, zelf nieuwe games creëren of aan games van andere gebruikers deelnemen. Als het ware een game in de game!

Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel "meta" en het Engelse woord "universe". Het wordt gebruikt om het concept te beschrijven van een volgende generatie van een versie van het internet (de blockchain), waarin alle bestaande, gedeelde, en 3D virtuele ruimtes aan elkaar verbonden zijn in een alles omvattend virtueel universum.

Een ander gaaf voordeel is dat de bedenkers van the Sandbox je de volle controle over de game willen geven. Dit doen ze door middel van hun plan om deze game een gedecentraliseerde en zelfstandige structuur te geven.

Er zijn drie soorten software waarmee je óf iets kunt bouwen óf waar je datgene wat je gebouwd hebt, kunt verkopen en we komen ook hier nog uitgebreid op terug. 

 • Voxel Editor
 • Marketplace
 • Game Maker

Er zijn verschillende tokens opgenomen in The Sandbox Metaverse. Bijvoorbeeld, een LAND is het virtuele land dat door een speler is gekocht met zijn SAND-token. Op dit LAND kun je via de Voxel Editor elementen van je virtuele wereld bouwen en animeren, bijvoorbeeld 3D-objecten zoals mensen, dieren, voertuigen, gebladerte, gereedschappen en andere items. 

LAND en alles wat je in de Voxel editor maakt zijn trouwens NFTs. Dit heeft weer voordelen, want je kunt bijvoorbeeld aantonen dat het jouw eigendom is en geld ermee verdienen, door het te verkopen of te verhuren.

Bekijk hieronder wat de NFTs in the Sandox zijn en wat ze doen.

Geschiedenis van The Sandbox

Deze game is al sinds 2012 beschikbaar op je mobiel via iOS en Android. Of het dan ook populair is hoor ik je vragen. Nou en of dat het populair is! Wat dacht je van 40 miljoen downloads van de mobiele versie van dit spel?

Bij de laatste versie, The Sandbox Evolution uit 2016, waren er maar liefst 1.2 miljoen maandelijkse gebruikers van het spel met pieken tot 2.6 miljoen. In totaal zijn er maar liefst 70 miljoen nieuwe werelden gebouwd en elke dag komen er daar een slordige 100.000 bij.

Dit verklaart ook een beetje waarom de blockchain versie uit 2019 een lang verwachte game was. Het helpt natuurlijk dat er al veel gebruikers waren van de mobiele versie, die nu warm gemaakt werden voor de blockchain versie.

Welke voordelen biedt de blockchain aan the Sandbox?

Er zijn verschillende voordelen die de blockchain biedt aan the Sandbox. Een paar van deze voordelen gaan we nu bekijken.

Verbetering van de spelerbeveiliging

Spelers bezitten hun digitale activa in hun met een wallet verbonden accounts. Deze accounts zijn toegankelijk via de Metamask-inlogoptie waarmee je dan weer een hardware wallet kunt gebruiken zoals Ledger of Trezor.

Er zijn ook verschillende inlogmethoden, zoals via Facebook, Google, Twitter of je kunt inloggen via je e-mail.

Je hebt het voordeel van echt eigendom

Spelers kunnen hun non-fungible tokens (NFTs) overdragen, ruilen, verkopen, verhandelen of gebruiken zonder toestemming van The Sandbox of een gecentraliseerde entiteit te vragen.

Digitale schaarste

De aanwezigheid en het gebruik van het digitale grootboek vormen het bewijs van transparantie dat de kardinaliteit van digitale kopieën van een virtueel item en het eigendom ervan ondertekent. Dit beschermt verzamelaars en eigenaren plus het zorgt ook voor het unieke karakter en dus de waarde van de items.  

Kardinaliteit is het aantal keren dat een attribuut van een object of een relatie naar een ander object voor mag komen. Dat is belangrijk voor de eigenschappen van een NFT.

Interoperabiliteit

Omdat de non-fungible tokens (NFT) van een speler op een gedecentraliseerde manier in hun wallet worden bewaard, kunnen ze in meerdere games worden gebruikt.

Het is een optie om bijvoorbeeld andere rollen te spelen met je Fortnite-personage en je kunt ook je main avatar opnieuw gebruiken op het platform. Je kunt de functie of visuele representaties van de avatar aanpassen aan een specifiek spel.

Inkomsten generen met NFTs

 • Het gebruik van de tokens is gebaseerd op de regels van elk spel. Zorg dat je die goed begrijpt, zodat je weet wat je opties zijn.
 • Het verhuren van LAND om SAND te verdienen.
 • Handelen in de NFT's op zowel de Sandbox-marktplaats en andere marktplaatsen.

Wat kun je vinden in het ecosysteem van the Sandbox?

In het ecosysteem van the Sandbox kun je onder andere de Voxel Editor, de marktplaats en de Game maker vinden. We gaan de diverse delen van het ecosysteem hieronder bespreken.

Hier is een uitgebreide video met uitleg over de Voxel Editor.

Voxel Editor

Hier worden de ASSET tokens gemaakt. Dit zijn tokens gemaakt door de spelers of User Generated Content (UGC). Zodra deze ASSETS via de marktplaats in het blockchain-ecosysteem zijn geüpload, worden ze automatisch omgezet in NFTs op basis van de ERC-1155 smart contracts. Dit ERC-1155 token is een Ethereum protocol dat wordt gebruikt om er NFTs mee te maken.

Er zijn verschillende soorten ASSETs.

Entity

Dit zijn NFTs die de game bevolken met bijvoorbeeld mensen en dieren, gebouwen, bomen of een vliegende draak. Met andere woorden, digitale voorwerpen die een spel of wereld tot leven zullen brengen. 

Equipment

Hiermee worden NFT's aangeduid die in je inventaris kunnen worden geplaatst. Ze kunnen worden uitgerust om je te helpen bij het voltooien van de speldoelen. Bijvoorbeeld met een zwaard, een schild, een helm, een paar handschoenen enzovoort.

Wearables

Dit zijn cosmetische items die het uiterlijk van je avatar zullen veranderen. Deze items kunnen worden gemengd en gecombineerd om je avatars een unieke modestijl te geven. Bijvoorbeeld door een cool T-shirt, een spijkerbroek, een paar schoenen, een hoed en uiteraard met een paar konijnenoren enzovoort.

Art

Hiermee worden NFTs bedoelt die voornamelijk dienen als visuele decoratieve items om iets gavers, unieks of een cool object toe te voegen aan jen game of je virtuele wereld. Dit kunnen bijvoorbeeld ingelijste kunstwerken, standbeelden, bekende gebouwen enzovoort zijn.

Blocks

Dit zijn ecologische blocks die het uiterlijk van de wereld veranderen. Enkele van zulke basis blocks zijn al beschikbaar zoals water, modder of zand. Maar je kunt ook unieke blokken maken om je wereld(en) mooier te maken of anders uit te laten zien, zoals paars water, schattige sprankelende lava of modderblokken van een lichtere grondsoort.

Basis ASSETs zijn al voor je beschikbaar in de Game Maker (hier hebben we het zo meteen over). Je kunt ook je eigen unieke ASSETs maken om te gebruiken en er zelfs geld mee verdienen door ze op de marktplaats te verkopen. Wees creatief en ga dus met de Voxel Editor aan de slag.

Als alternatief kun je ook ASSETs die door andere spelers gemaakt zijn op de marktplaats kopen. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over de Voxel Editor.

Marketplace

Hier wordt gehandeld in alles wat los of vast zit in the Sandbox. Je kunt hier dus alles wat je maakt in de Voxel Editor uploaden, publiceren en verkopen. Alles wat je maakt (een creatie) wordt eerst geüpload naar een IPFS-netwerk om een gedecentraliseerde opslag te bieden. Daarna wordt het geregistreerd op de blockchain om eigendom te bewijzen. Als het systeem hiermee klaar is, worden je creaties pas ASSETs. Deze kun je dan op de marktplaats aanbieden voor de verkoop.

Game Maker

De Game Maker stelt iedereen in staat om gratis geweldige 3D-games te bouwen. Er is geen codering vereist dankzij toegankelijke visuele scripttools en je kunt binnen enkele minuten visueel verbluffende games maken. Jij kunt met deze software bijdragen aan een enorme metaverse, gevuld met een breed scala aan geweldige interactieve creaties en ervaringen. Deze Game Maker is echt de moeite waard om te downloaden want het is een geweldig programma waar je uren mee kunt doorbrengen om nieuwe werelden te bouwen.

Bekijk de video hieronder om te zien wat je allemaal met de Game Maker kunt doen.

Gems & Catalysts

De laatste aanwinst in het ecosysteem zijn de GEMS en de catalysts.

Deze Gems en Catalysts zijn tokens die het niveau en de schaarste van je ASSET bepalen. Dit zijn de VoxEdit-creaties geïmporteerd als NFTs in de marktplaats van the Sandbox.

Catalysts

Catalysts zijn ERC-20-tokens die het niveau en de schaarste van je ASSET bepalen zoals die op de marktplaats worden weergegeven. Deze catalysts voegen lege sockets toe aan je NFT's die gevuld kunnen worden met GEMS. Hoe hoger de kwaliteit van de catalyst, hoe meer opties om Gems erin te plakken er beschikbaar zijn voor je ASSET. Met andere woorden, hoe hoger het niveau, hoe lager de schaarste en hoe krachtiger en waardevoller de ASSET!

GIF van Medium.com

GEMS

In combinatie met de Catalysts zijn Gems de nieuwe ERC-20 utility-tokens die bij gebruik wordt verbrand en die de attributen van je ASSET definieert. Attributen bepalen de belangrijkste statistieken van je ASSET die tijdens onze metaverse worden weergegeven in de spelervaringen van de Sandbox. Dit betekent dat hoe meer attributen je ASSETs hebben, des te nuttiger je ze zult vinden in de Sandbox, en dus wordt de waarde ervan verhoogt.

Eén edelsteen kan 25 attribuutpunten aan een ASSET geven en met de hulp van Catalysts kun je maximaal 4 edelstenen in je ASSET plaatsen, wat neerkomt op 100 attribuutpunten.

Image
Dezelfde ASSET met verschillende Gems eringebouwd
Screenshot van Medium .com
Dezelfde ASSET met verschillende Gems ingeplant en krijgt daardoor verschillende waardes

 

De mogelijke attributen die u kunt plaatsen in de catalyst zijn de volgende:

Image
De verschillende soorten Gems
Screenshot Medium.com
De verschillende soorten Gems die je kunt gebruiken

 

Voor meer uitleg over de Catalyst en Gems verwijs ik graag naar dit artikel.

Wat is Sand?

SAND is een ERC-20 utility-token gebouwd op de Ethereum blockchain dat dient als basis voor transacties binnen The Sandbox. Sand heeft de volgende toepassingen:

Toegang tot the Sandbox

Je hebt SAND nodig om games te spelen, uitrusting te kopen of om je Avatar-personage aan te passen. Als je een creator bent geef je SAND uit om ASSETS of LAND te kopen en je kunt er ook mee staken. Je zult ook SAND nodig hebben om ASSETS naar de Marktplaats te uploaden en om GEMS te kopen die zeldzaamheid en schaarste definiëren van je ASSET.

Bekijk in deze video naar de uitleg over SAND en LAND.

Bestuur

SAND is een governance-token waarmee je als houder kunt deelnemen aan Governance-beslissingen op het platform, met behulp van een DAO-structuur (Decentralized Autonomous Organization). Je kunt je stemrecht gebruiken bij belangrijke beslissingen, zoals toekenning van een beurs voor het maken van games en voorgang geven aan functies op de roadmap van het platform. Eigenaren van SAND kunnen zelf stemmen of hun stemrecht delegeren aan andere spelers van hun keuze.

Staken

Met SAND kun je staken, wat passieve inkomsten op LANDS oplevert, je ontvangt weer meer SAND door ermee te staken. Dit is ook de enige manier om waardevolle GEMS en Catalysts te krijgen, die nodig zijn voor het maken van een ASSET.

Kosten module

5% van al het transactievolume dat wordt uitgevoerd in SAND-tokens (transactiekosten) wordt in rekening gebracht, waarbij 50% van de inkomsten naar de Staking Pool gaat als beloning voor tokenhouders die SAND-tokens staken, en 50% gaat naar de "Foundation".

Foundation

De rol van de Foundation (stichting) is het ondersteunen van het ecosysteem van the Sandbox door beurzen aan te bieden om hoogwaardige interactieve inhoud en gameproductie op het platform te stimuleren. De Foundation heeft op dit moment meer dan 15 game-projecten gefinancierd en meer dan 100 verschillende artiesten hebben beurzen gekregen om NFT's te produceren voorafgaand aan de publieke lancering in Q4 2020. De algehele waardering van het metaverse zal toenemen door de waardering van alle games die door de Foundation worden gefinancierd, waardoor een virtuoze cirkel wordt gecreëerd om de financiering van nog grotere games en ervaringen mogelijk te maken.

Hoe koop ik SAND?

SAND kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van SAND.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek SAND op aan de hand van z'n ticker SAND
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/SAND. Door die aan te klikken, kan je SAND kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Conclusie

We hebben gezien hoe een populaire game de overstap gemaakt heeft van een mobiele app naar een blockchain versie. 

The Sandbox heeft alle potentie om een interessante game worden dat de potentie heeft om dezelfde successen te vieren als de mobiele versie.  

Deze game is een unieke manier om in een virtuele wereld  te spelen waar je alles in het spel kunt spelen, creëren, verzamelen, verdienen, besturen en bezitten.

Wie heeft ooit gedacht hebben dat de prijzen van virtueel LAND de pan uit zouden rijzen! 

Ik wens je veel plezier en succes toe met het spelen van deze game, zeker niet iets om te missen. Ik ga er zeker aan deelnemen!

Ben je al aan het gamen in the Sandbox of zoek je andere gamers? Bezoek onze AllesOverCrypto Facebookgroep, wie weet hoeveel andere gamers je daar kunt vinden! We hopen je daar te treffen, tot later.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.