Opblaasbare pink flamingos in een zwembad

Wat is PoolTogether? Uitgebreide uitleg voor beginners

In loterijen meespelen is altijd spannend. Alleen al de voorpret en fantasieën voor als je toch maar eens de jackpot in de staatsloterij wint. Of de hoofdprijs in de postcode loterij. Stel je voor! De kans om de hoofdprijs te winnen is echter wel heel erg klein. Zelfs de kleinere prijzen liggen er niet per se voor het oprapen.

Een ander nadeel is dat als je niets wint, je de inzet toch kwijt bent.

En dan is daar opeens DeFi (Decentralized finance)! We leggen dadelijk uit wat DeFi is, maar samen met deze DeFi is er ook een spel gekomen dat PoolTogether heet. Dit is een 'no-loss-lotterie' of een loterij zonder verlies en het maakt gebruik van de mogelijkheden die DeFi biedt.

Met dit PoolTogether kun je dus elke keer weer meespelen in een loterij, zonder dat je je inzet verliest. Hoe dat mogelijk is gaan we in deze blog uitgebreid bekijken.

Je kunt eerst deze korte video bekijken die ook uitleg geeft over PoolTogether.

Bekijk snel

Wat is DeFi?

DeFi is de afkorting voor 'Decentralised Finance'. Dit is op zijn beurt een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan financiële toepassingen in cryptocurrency of blockchain gericht op het overbodig maken van financiële tussenpersonen.

DeFi is geïnspireerd door de blockchain, de technologie achter de Bitcoin, waardoor verschillende blocks van de blockchain een kopie van een geschiedenis van transacties kunnen bewaren, wat betekent dat het niet wordt beheerd door een enkele, centrale bron. Dat is belangrijk omdat gecentraliseerde systemen en tussenpersonen de snelheid van transacties kunnen beperken en gebruikers minder directe controle over hun geld bieden.

De meeste applicaties die we 'DeFi' noemen, zijn gebouwd op de Ethereum blockchain en worden ook wel dApps genoemd. Op de Ethereum blockchain is het mogelijk om smart contracts te gebruiken. Deze voeren automatisch vooraf bepaalde handelingen uit als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wat weer veel meer flexibiliteit biedt.

Een paar nieuwe DeFi ontwerpen die daardoor zijn ontstaan kun je hier zien:

Yield farming

Voor ervaren handelaren die bereid zijn risico's te nemen, is er yield farming. Hierbij ga je je cryptomunten staken of uitlenen om hoge rendementen of beloningen te genereren in de vorm van extra cryptocurrency.

Liquidity mining

Dit is een term die wordt gebruikt in toepassingen voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) waarbij gebruikers liquiditeit verschaffen aan gedecentraliseerde financiële toepassingen en hiervoor beloningen ontvangen.

Dit lijkt op wat PoolTogether doet, met een paar kleine verschillen.

Composability

DeFi-apps zijn open source, wat betekent dat de code erachter openbaar is voor iedereen om te bekijken. Zo kunnen deze apps worden gebruikt om nieuwe apps te "samenstellen" met de code als bouwstenen.

Geldlego

Om het concept "composability" op een andere manier te formuleren, kun je DeFi-apps als Lego zien, de speelgoedblokken die kinderen in elkaar klikken om gebouwen, voertuigen enzovoort te bouwen. DeFi-apps kunnen op dezelfde manier in elkaar worden geklikt als "geldlego's" om nieuwe financiële producten te bouwen.

Zoals je kunt zien, is PoolTogether een van de dApps die die voortgekomen is uit DeFi. Over het algemeen zijn DeFi investeringen best wel riskant, omdat het voor beginners in de crypto wereld best het moeilijk kan zijn om de goede van de slechte projecten te herkennen. Er zijn best wel enkele DeFi projecten geweest die minder tot helemaal niet succesvol waren.

Bij PoolTogether schijnt dat risico een stuk minder te zijn, en we gaan het nu verder ook over PoolTogether hebben.

Wat is PoolTogether?

PoolTogether is een protocol voor prijsspellen zonder dat je verliest, gebouwd op de Ethereum blockchain. Het protocol is gemodelleerd naar het gevestigde concept van "loterijen zonder verlies" en "prijsspaarrekeningen" en biedt een kans om prijzen te winnen in ruil voor het storten van geld. Zelfs als je niet wint, behoud je al je gestorte bedragen. Prijzen zijn samengesteld uit de rente die op alle stortingen van gebruikers wordt gegenereerd.

Image
Screenshot van het prijzengeld bij PoolTogether
Screenshot van PoolTogether

Je spaart geld in de vorm van een kansspel. Aan het einde van elke week krijgen enkele winnaars de poolprijzen en hun loten terug. Wat deze game echter uniek maakt, is dat spelers die niet winnen ook hun loten terugkrijgen.

Hoe werkt PoolTogether?

PoolTogether werkt doordat de spelers van het spel stablecoins of een andere crypto in een smart contract (de pool) storten om loten te kopen. In april 2021 zijn er drie verschillende pools waarin je kunt spelen, met USDC, DAI en BAT.

Elk lot kost één token en elke pool heeft een ander prijzenpotje, gebaseerd op de totale inleg van de spelers. Je kunt zoveel loten kopen als je wilt en op elk moment je inleg weer uit de pool halen.

De smart contracts zorgen ervoor dat elke trekking eenmalig en goed te controleren is. Ondertussen heeft de pool de flexibiliteit om de prijsverdeling aan te passen op basis van de wensen van de gemeenschap.

Image
Screenshot van de 3 pools bij PoolTogether
Screenshot van PoolTogether

Aan het einde van de week worden de winnaars willekeurig gekozen. De winnende adressen krijgen de door de pool verdiende rente en hun loten terug. Niet-winnende adressen krijgen ook hun loten terug en het spel start opnieuw. Alles wordt geautomatiseerd door smart contracts, zodat spelers niet opnieuw loten hoeven te kopen. Zolang je de inzet laat staan, maak je elke week deel uit van de loterijtrekkingen en kans op winst.

Als je lid bent geworden van een pool, kun je controleren of je hebt gewonnen door naar je accountpagina te kijken nadat de wekelijkse prijzen zijn toegekend. Er wordt ook een email naar je gestuurd met het goede nieuws. Je hoeft je winst dan niet op te eisen. Als je wint, worden je winsten automatisch omgezet in loten waardoor je kansen om opnieuw te winnen toenemen!

Wat zijn de POOL-tokens?

Het POOL-token wordt gratis verspreid onder alle spelers van het protocol, met een totale voorraad van 10.000.000 tokens. Sinds het POOL-token live ging op 18 februari 2021, berust de controle over het PoolTogether-protocol nu bij de gemeenschap. Je kunt dus me je POOL-tokens op voorstellen stemmen.

Voorstellen kunnen bijvoorbeeld gaan over uitbreiding van het aantal pools of hoeveel prijswinnaars er zijn elke week.

Image
Screenshot van het stemmen bij PoolTogether
Screenshot van PoolTogether

Tijdens de lopende distributie is 5% van het POOL-token aanbod toegewezen aan alle PoolTogether-spaarders. Als je het protocol hebt gebruikt, kun je gratis tokens ontvangen om het protocol te beheren. Er is geen andere actie nodig dan te storten in een van de drie prijzenpotten en hoe langer je deel uit maakt van een of meerdere pools, hoe meer POOL-tokens je krijgt. Dit verhoogd dan weer je inspraak bij voorstellen waar je op kunt stemmen.

Hoe genereert PoolTogether de rente?

De rente in PoolTogether wordt verkregen door de gestorte crypto, dus de wekelijkse inzet, van elke deelnemer in het DeFi project Compound Finance te parkeren. Compound Finance is een plek waar je cryptocurrencies kunt uitlenen of lenen. Het enige wat je nodig hebt, is een Ethereum-wallet, zoals bijvoorbeeld MetaMask, wat geld en je kunt meteen rente lenen of verdienen.

Deze dApp is een van de toonaangevende protocollen voor het uitlenen en lenen van cryptovaluta in de DeFi-ruimte. In zekere zin is Compound een spaarrekening waarop je rente kunt verdienen zonder dat je je geld aan een derde hoeft toe te vertrouwen.

In andere woorden is het een DeFi-uitleenprotocol. In meer technische termen is het een algoritmisch geldmarktprotocol. Je zou het kunnen zien als een open marktplaats voor geld. Hiermee kunnen gebruikers cryptocurrencies storten en rente verdienen, of andere crypto-activa tegen hen lenen. Het maakt gebruik van slimme contracten die de opslag en het beheer van het kapitaal dat aan het platform wordt toegevoegd, automatiseren.

Elke week wordt dus de inleg naar Compound toegebracht en op het einde van elke spelronde wordt het bedrag weer eruit gehaald en onder de winnaars verdeeld.

Aan welke soorten van pools kun je deelnemen?

Je kunt aan twee verschillende soorten pools deelnemen. Aan de ene kant heb je de drie huidige pools die opgezet zijn door het PoolTogether-project met hun prijzenpotten en aan de andere kant heb je de prijzenpotten van de gemeenschappelijke pools die iedereen kan opzetten. De pools die door PoolTogether zijn opgezet hebben hun eigen regels, die door de gemeenschap aangepast kunnen worden. De pools die door individuele spelers opgezet kunnen worden, kunnen elk hun eigen regels hebben, die weer kunnen afwijken van de PoolTogether spelregels. In april 2021 zijn er rond de 18000 deelnemers aan PoolTogether.

Image
Grafiek van het aantal deelnemers aan PoolTogether
Screenshot van defiprime.com

PoolTogether prijzenpools

Er zijn vier prijzenpotten, waarin je als deelnemer USDC-, DAI- of BAT-tokens kunt storten. Elk gestort token vertegenwoordigt één ticket. De totale waarde van de pool vertegenwoordigt al het geld van de deelnemers dat in die pool is gestort voor de wekelijkse trekking, en er is geen bovengrens voor het aantal tickets dat een speler kan kopen.

Elke pool is een smart contract en eenmaal per week worden alle gestorte gelden naar uitleenpools op Compound Finance gestuurd, waar ze rente verdienen. Aan het einde van de week selecteert een willekeurige nummergenerator de winnaars, die alle door de pool verdiende rente gedurende die week ontvangen, en bovendien krijgen ze hun tickets terug.

Tenzij de deelnemer van de pool ervoor kiest om zijn winsten op te nemen, worden ze automatisch omgezet in loten en opgenomen in de volgende trekking. Op deze manier zullen deelnemers die hun winst nooit opnemen, hun kansen om opnieuw te winnen vergroten met meer loten. Alle anderen krijgen hun oorspronkelijke inzet terug en het spel wordt gereset voor de volgende wekelijkse ronde. Als een deelnemer zijn loten niet uit de pool haalt, doet hij gewoon mee aan de volgende wekelijkse trekking.

Gemeenschappelijke pools

Gemeenschappelijke pools kunnen door iedereen worden opgezet. Ze hebben drie kernfuncties gemeen met de prijzenpotten van PoolTogether, namelijk dat deelnemers hun inzet of geld niet verliezen, ze op elk moment hun inzet kunnen opnemen en er een kans is om prijzen te winnen. Wanneer iemand echter een gemeenschappelijke pool opzet, heeft hij de flexibiliteit om te kiezen welke token deelnemers kunnen storten, waar de opbrengst (de rente) wordt gegenereerd en hoe de prijzen worden verdeeld.

Image
Screenshot van gemeenschappelijke pools bij PoolTogether
Screenshot van PoolTogether

Er zijn in begin april 2021 ongeveer 50 gemeenschappelijke pools. Vanwege de lagere deelname zijn de prijzen over het algemeen echter aanzienlijk lager voor de gemeenschappelijke pools (Community Prize Pools) dan voor de PoolTogether-pools. Het is vermeldenswaard dat de oprichters van gemeenschappelijke pools geen toegang hebben tot de ingezette fondsen. Ze bepalen eenvoudigweg de voorwaarden van de werking van hun pool.

Hoewel een deelnemer zijn inzet op elk moment kan opnemen, legt het PoolTogether-protocol een boete op voor vervroegde uitbetaling om te voorkomen dat mensen vlak voor een trekking veel inleg storten en het direct daarna weer opnemen. Als iemand stort en daarna onmiddellijk weer opneemt, wordt hem automatisch een boete opgelegd die naar de volgende trekking wordt doorgesluisd.

De boete neemt in de loop van de tijd af en wordt over het algemeen tot nul gereduceerd als tweemaal de duur van de prijsperiode is bereikt. Dus voor een wekelijkse trekking zou een gebruiker zijn geld twee weken moeten laten staan ​​om de boete voor vervroegde opname te voorkomen. Het is echter interessant om te weten dat de oprichters van gemeenschappelijke pools de boete zo kunnen configureren dat deze geldt voor maximaal vier keer de prijzenperiode, dus vier weken lang.

Zijn er nadelen of risico's aan PoolTogether?

Er zijn een paar nadelen of risico's als je mee wilt spelen met PoolTogether en die gaan we nu bekijken.

De code is open source en is onafhankelijk gecontroleerd door professionele externe beveiligingsbedrijven. Bovendien heeft PoolTogether een bugbounty-programma en voeren ze uitgebreide interne tests uit. Een bugbounty-programma is een deal die wordt aangeboden door veel websites, organisaties en softwareontwikkelaars. Hiermee kunnen individuen erkenning en vergoeding ontvangen voor het melden van bugs, vooral die met betrekking hebben tot beveiligingsbesturing en andere zwakke punten in de code.

Zoals bij alle producten in een vroeg stadium zijn er echter risico's verbonden aan het gebruik van protocollen en nemen deelnemers de volledige verantwoordelijkheid voor deze risico's op zich. Zet ook niet meer geld in bij PoolTogether dan je bereid bent om te verliezen.

Als er problemen met de Ethereum blockchain of het hele ETH-netwerk zijn of met Compound Finance, kan dit problemen veroorzaken voor het correct functioneren van PoolTogether.

Dan is er natuurlijk ook het potentiële probleem dat je de private keys van je wallet verliest.

Een ander nadeel is als er whales aan het spel gaan deelnemen, of iemand die veel kan inzetten. Hun kans om te winnen stijgt procentueel met elke token die ze in de pool hebben.

Whales is een persoon of groep van personen die veel kunnen investeren.

Zodra een deelnemer 10.000 loten koopt, is zijn kans op het winnen van de prijzenpot veel groter in vergelijking met spelers die maar één ticket kopen.

Als laatste is het goed om te weten dat het een spaarplan zonder rente is. Rente kun je alleen krijgen als je een van de prijzenpotten wint.

Hieronder is nog een uitgebreide video te zien waar Leighton Cusack, de founder van PoolTogether over het project praat.

Conclusie

Hoewel het systeem achter PoolTogether behoorlijk solide is, het is een goed uitgedacht spaarplan en je hebt de kans om een van de prijzenpotten op wekelijkse basis te winnen. Hoe meer spelers of inzet er in je pool zitten, hoe hoger de te verdelen prijzenpot is.

Er zijn er echter ook enkele mogelijke nadelen aan dit ontwerp. Zodra iemand veel geld kan investeren, heeft deze persoon of groep ook een grotere kans om een van de prijzenpotten te winnen.

Op onze AllesOverCrypto Facebookgroep kun je meer te weten komen over het PoolTogether project. Wie weet, zitten er deelnemers aan dat project in de groep en kunnen zij je vragen beantwoorden. Kom dus gerust langs in onze groep.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.