NFT unique tokens voorstelling

NFT Platformen - waar kunnen NFTs op gelanceerd worden?

Verzamelwoede, wie heeft het niet gehad? Je kunt allerlei mogelijke dingen verzamelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn verzamelaars voor. Het meest bekend zijn natuurlijk de goede oude en vertrouwde postzegels, maar kijk maar naar je eigen verzameling(en) die je hebt. Vinyl platen, wielren shirtjes, Panini voetbalplaatjes, bananen stickers? Noem maar op, iemand verzamelt het vast wel.

Sommige delen van je verzameling kunnen echte rariteiten worden of zijn. Als iets een zogenaamd verzamelobject wordt kan het ook uiterst kostbaar worden. Emotioneel, maar zeker ook financieel.

Een NFT is iets vergelijkbaars. Deze 'Non-fungible tokens' zijn ook verzamelbaar, maar dan in digitale vorm in de digitale wereld. Ze zijn bovendien uniek. Op het moment zijn ze een ware rage in de digitale crypto wereld en er worden absurd hoge bedragen betaald voor sommige van deze NFT's.

In deze blog gaan we bekijken wat NFT's zijn en vooral ook op welke platforms ze gelanceerd kunnen worden.

Dit is nu juist het mooie aan de blockchain en de crypto wereld. Het is nog allemaal vrij nieuw, pas sinds 2009, en er zijn nog zoveel nieuwe toepassingen te vinden. Een NFT is één zo een toepassing. Het is een van de snelst groeiende niche markten in de crypto wereld op dit moment en de mogelijkheden lijken onbegrensd.

Ga er eens goed voor zitten om meer te leren over deze opwindende NFT's of non-fungible tokens.

Disclaimer

“Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Coverfoto door Vladimir Kazakov/Shutterstock

Eerst kun je hieronder een korte en interessante video zien over wat NFT's zijn en hoe ze gebruikt kunnen worden in DeFi.

Bekijk snel 

Wat is een NFT?

Een NFT is een 'non-fungible token'. Elke NFT is een unieke token die je niet kunt reproduceren. Ze vertegenwoordigen een breed scala van unieke materiële en immateriële items. Dit kan variëren van kaartjes van sporters, kunst of in-game items, zoals skins, wapens of personages. Er is al een AOC-blog met een uitgebreide uitleg over NFT’s die je kunt lezen.

Elk NFT bevat specifieke informatie waardoor het verschillend is van elke andere NFT en dit is gemakkelijk controleerbaar. Op deze manier krijg je ook geen nep verzamelobjecten want het maken en verspreiden hiervan is zinloos, omdat elke NFT herleid kan worden naar de originele maker.

Het merendeel van NFT's wordt gebouwd met behulp van een van de twee Ethereum-protocollen ERC 721 en ERC 1155. Helemaal nieuw is het EIP-2309 token. Met dit protocol kun je in één transactie zoveel NFT's slaan als je wilt! Over NFT's ‘slaan’ komt later uitleg in dit artikel.

Deze protocollen zijn blauwdrukken gemaakt door Ethereum waarmee softwareontwikkelaars eenvoudig NFT's kunnen bouwen en ervoor kunnen zorgen dat ze uitwisselbaar zijn met het merendeel van het ecosysteem. Op deze manier kun je ze ook gebruiken op exchanges en wallets zoals MetaMask en MyEtherWallet.

Eos, Neo en Tron hebben ook hun eigen NFT-tokenstandaarden vrijgegeven om ontwikkelaars aan te moedigen NFT's op hun blockchain-netwerken te bouwen en te hosten. Je kunt deze AOC-blog lezen, die de op dit moment 5 grootste NFT projecten bespreekt.

Image
Screenshot van CryptoPunks NFT's en het laatste bod op deze NFT's
Meest recente bod op verschillende CryptoPunk NFT's

Wat zijn belangrijke kenmerken van NFT's?

Belangrijke kenmerken van een NFT zijn onder andere dat ze uniek zijn en onvernietigbaar zijn. We gaan hier een paar belangrijke kenmerken kort bekijken.

Ze hebben geen interoperabiliteit

Een CryptoPunk karakter kan niet gebruikt worden in een CryptoKittens game of omgekeerd. Over CryptoPunks is er een blog met uitgebreide uitleg over wat ze zijn. CryptoKittens is een game waarbij je eigenaar kunt worden van een digitale kat.

Ze zijn ondeelbaar

NFT's kunnen niet opgedeeld worden in kleinere eenheden zoals Satoshi's bij een Bitcoin. Ze bestaan ​​uitsluitend als één heel item.

Ze zijn onvernietigbaar

Alle NFT-informatie wordt op de blockchain opgeslagen via smart contracts. Daardoor kan geen enkele NFT vernietigd of verwijderd worden. Het eigendom van deze tokens ligt ook duidelijk vast, een gamer of verzamelaar die de NFT gekocht heeft bezit de NFT en niet degene die de NFT gemaakt heeft. Je kunt ook makkelijk zien wie allemaal eigenaar is geweest van een NFT.

Ze zijn controleerbaar

Er is geen verificatie door derden nodig voor NFT's want alle historische eigendomsgegevens zijn op de blockchain opgeslagen. Hierdoor kun je alles makkelijk herleiden tot de oorspronkelijke maker.

Hoe verschilt een NFT van een fungible token?

Het woord fungible of fungibel in het Nederlands betekent vervangbaar. Dus we zijn meteen al een flink eind op weg. Deze non-fungible tokens zijn dus niet vervangbaar, ze zijn uniek. Je kunt op aan andere AOC blog over het verschil tussen een fungible en een nonfungible token lezen.

Cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum zijn fungibel, wat betekent dat de ene Bitcoin hetzelfde waard is als de andere Bitcoin, en hetzelfde geld voor een Ethereum token. Verder kunnen deze cryptomunten nog opgedeeld worden, de Bitcoin in Satoshi's en de Ethereum in Wei's.

Daartegenover is een NFT uniek en kan niet in kleinere delen opgedeeld worden. Dit betekent dat terwijl een BTC gelijk is aan een andere BTC, de ene NFT niet gelijk is aan een andere NFT.

Kortom, het is een smart contract dat is samengesteld met behulp van stukjes open source-code, zoals je die kunt vinden op een platform als GitHub, en wordt gebruikt om dat digitale item te beveiligen

Zodra de code is geschreven, wordt deze permanent gepubliceerd in een token (meestal een token genaamd ERC 721 of ERC 1155) op een blockchain, zoals Ethereum. 

Op het moment dat je een NFT koopt, heeft de eigenaar de digitale rechten om het digitale activum naar believen door te verkopen, te distribueren of in licentie te geven. Het enige voorbehoud is dat de maker beperkingen in de NFT-code kan programmeren voor hoe deze wordt gebruikt. NFT-makers hebben ook de mogelijkheid om royalty's te verdienen op toekomstige verkooptransacties van 'hun' NFT.

Dat is even genoeg achtergrondinformatie. Laat ons eens gaan kijken wat de platformen zijn waarop NFT’s gelanceerd kunnen worden.

Image
Screenshot van Beeple's NFT
Screenshot van Beeple's NFT die voor 6.6 miljoen USD werd verkocht

Op welke platformen kun je NFT’s lanceren?

Er zijn intussen diverse platformen waar je een NFT kunt lanceren. Op de website nonfungible.com kun je historische overzichten krijgen in de handel van NFT’s over de afgelopen 7 dagen. De bedragen die hier nu al rondgaan zijn behoorlijk indrukwekkend.

Voordat je een NFT kunt lanceren, zul je hem moeten laten 'slaan' of 'minten'. Door je digitale kunst te 'minten' wordt het een NFT. Dit kan echter niet op alle NFT-marktplaatsen. 

Verder heb je een wallet nodig, want er komen kosten kijken bij het laten slaan van een NFT. Het gebruik van een blockchain brengt kosten met zich mee, een netwerkvergoeding genaamd gas, die je moet betalen om je kunst te tokeniseren. Via deze wallets kun je die kosten betalen en je NFT's bewaren, dus zorg dat je ETH op deze wallets hebt staan. Tot nut toe wordt het merendeel van de NFT's op de ETH blockchain gebouwd en verhandeld.

MetaMask werkt goed op je pc of laptop en TrustWallet is goed voor je mobiel. 

Zodra je een NFT geslagen hebt kun je deze NFT niet meer veranderen, want de NFT is nu deel van de blockchain. Alle transacties die op de blockchain worden geregistreerd, zijn onomkeerbaar en fraudebestendig. Dit maakt op zijn beurt de Ethereum-blockchain veiliger en moeilijker om te manipuleren.

We gaan kijken op welke platforms je een NFT kunt laten slaan.

Mintable

Dit is een van de meest populaire platforms op de lijst. De reden hiervoor is dat iedereen van complete beginner tot expert hier welkom is en binnen een paar minuten een NFT kan laten slaan. Dit gebeurt met de ERC 721 tokens. Het proces is zo eenvoudig dat je het kunt vergelijken met het uploaden van iets op sociale mediasites.

  • Maak vooraf een item met digitale inhoud (zoals een afbeelding of foto)
  • Upload het via een link naar het platform.
  • Maak een smart contract met een druk op de knop en zonder voorafgaande kennis van codering.

Mintable biedt stapsgewijze instructies voor het maken van de NFT van je keuze. Een bijkomend voordeel is dat je nu je gloednieuwe NFT op de ingebouwde marktplek voor de verkoop kunt aanbieden.

Wat Mintable goed doet is dat je de NFT's kunt beheren die je in je wallet hebt. Je kunt activa overzetten tussen de wallets die je bezit, toegangscontroles invoeren en de tokens in je wallet controleren.

Image
Screenshot van de Mintable homepage
De Mintable homepage

Cargo

Op Cargo kunnen bedrijven en individuen tastbare en digitale activa op de Ethereum-blockchain tokeniseren. Via het ERC 721 protocol kun je de door jou gecreëerde NFT's kopen, verkopen, veilen, verhandelen, overdragen en opslaan.

Dit platform is gebruikersvriendelijk want je hebt geen codering kennis nodig. Via het Cargo-dashboard of rechtstreeks via de Cargo smart contracts kun je direct met de blockchain communiceren. Voor beginners is het dashboard optie het makkelijkst te gebruiken.

Met het dashboard kun je contracten maken, tokens slaan en een crate page aanmaken. Een crate page is een landing page of bestemmingspagina die je op Cargo aanmaakt en waarop je tokenised NFT's te zien zijn.

Er is een Marketplace waar je kunt handelen met NFT's en je kunt je NFT's ook staken op deze site via hun Cargo Gem Mining Portal.

Je eerste NFT kun je gratis laten slaan, maar je moet wel een voorraad van hun credits hebben, die je in 3 verschillende pakketten kunt kopen.

Image
Screenshot van de Cargo pagina waar je NFT's kunt bouwen
Cargo screenshot van de pagina waar je NFT's kunt bouwen

OpenSea

Dit is de eerste en de grootste marketplace voor NFT’s en je kunt hier elke soort van NFT krijgen. De prijzen van de NFT's op OpenSea variëren van 0.05ETH tot 500ETH of meer. Ze noemen zichzelf ook wel de eBay van de NFT’s.

OpenSea maakt het voor iedereen supergemakkelijk om zijn eigen NFT-marktplaats voor ERC-1155- en ERC-721-activa te bouwen en te hosten. Dit kunnen de individuele ontwerpen van je eigen NFT’s zijn of het kopen en verkopen van zeldzame CryptoKitties of Axies. Je kunt ook virtueel land kopen en NFT's bouwen binnen Decentraland of The Sandbox!

Het platform heeft een veilingfunctie en heeft goede integratiemogelijkheden met de crypto-infrastructuur.

Image
Screenshot van Open Sea webpagina
Landing pagina van OpenSea

Rarible

Deze marketplace is een van de meest populaire nieuwkomers in dit marktsegment. Rarible is ontworpen als 's werelds eerste NFT-marktplaats die eigendom is van de gemeenschap, met de native ERC-20 RARI-token als drijvende kracht. Met dit RARI-token kun je over belangrijke zaken op het platform stemmen.
Je kunt hier ook je eigen NFT's bouwen en dan op de marktplaats van Rarible verhandelen. Met de interface kun je als maker van een NFT 'royalty's' instellen, wat betekent dat je een aandeel ontvangt bij elke volgende eigendomsoverdracht.

Image
Screenshot van Rarible webpagina
Rarible webpagina

Super Rare

Bij Super Rare moet je als artiest eerst een aanvraag indienen om te worden geaccepteerd in hun Artists Network voordat je op het platform kunt beginnen met creëren. 

Super Rare geeft de getoonde kunst weer in een stijl die doet denken aan sites voor het delen van foto's, zoals Instagram, waardoor potentiële kopers de waarde en andere relevante contextuele details kunnen beoordelen.

Op elke aankoop is er een 3% kostenplaatje dat door de koper betaald wordt. Als artiest of eigenaar moet je wel iets meer coderingskennis in huis hebben dan bijvoorbeeld als bij Mintable. Bij de eerste verkoop neemt Super Rare een 15% commissie en daarna bij elke volgende verkoop van de NFT krijgt de originele maker van de NFT een 10% royalty uitbetaald van de verkoopsprijs.

Socios.com

ChiliZ is een cryptocurrency voor tokenisatie van sport en entertainment. Begin maart 2021 zijn ze geïntegreerd met Chainlink, een veilig gedecentraliseerd oracle-netwerk om in realtime Non-Fungible Tokens (NFT's) te slaan. Dit gaan ze doen op hun socios.com platform, waar fans kunnen stemmen en beloningen kunnen krijgen.

Bekende clubs als FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Miland, St. Truidense V.V., Fortuna Sittard, Trabzonspor en veel andere clubs zijn er al partner.

Het ERC 1155 zal gebruikt worden en de NFT's worden dan aangeboden op de Enjin marktplaats.

Image
Screenshot van socios.com
Screenshot van socios.com

Async Art

Op dit platform moet je net als bij Super Rare je als artiest eerst aanmelden en toegelaten worden op het platform om NFT's te maken en te slaan.
Daarna wordt het een beetje anders. Je kunt alleen digitale kunst of crypto art creëren en verkopen. 

Wat anders is bij dit platform, is dat de artiesten NFT's kunnen maken die de mogelijkheid hebben om te veranderen in de loop van de tijd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de structuur hoe deze NFT's gebouwd worden, en wel worden ze in lagen gebouwd. Elke laag wordt ook tokenized. Het laatste beeld, ook de 'Master' genoemd, wordt ook tokenized. De artiesten kunnen de code zo programmeren dat hun NFT veranderd op bepaalde van tevoren ingestelde tijden

Er is ook een goede royalty structuur voor de artiest. Bij de eerste verkoop van het NFT krijgt de artiest 90% van de opbrengst en Async Art 10%. Daarna krijgt de artiest elke keer dat het NFT opnieuw verkocht wordt steeds 10% en Async Art 1% van de verkoopsprijs. 

In de traditionele kunstwereld krijgt een artiest maar één keer betaald, en wel bij de eerste verkoop.

The Sandbox

Dit is zonder meer een van de meest populaire gedecentraliseerde virtuele reality-platforms in crypto. In The Sandbox kun je virtuele stukken land kopen en door middel van NFT's erop bouwen. Die aankopen doe je met de ERC-721 en ERC-1155 LAND tokens van ETH maar binnenkort ook met het SAND token.

Je kunt één enkel stuk land kopen, een estate of landgoed (meerdere stukken land) of een district (meerdere estates). 

Als je dit een beetje goed weet te spelen kun je er zomaar een passief inkomen uithalen. Als je land koopt en bezit en je weet er iets leuks op te bouwen, kun je entreegeld vragen of er moet betaald worden om ergens aan mee te kunnen doen.

De Sandbox NFT-marktplaats is beschikbaar voor iedereen om je creaties te uploaden vanuit de eigen 3D virtuele modelleringssoftware van The Sandbox, VoxEdit. Je kunt de NFT-marktplaats in The Sandbox ook gebruiken om je eigen creaties te verkopen, of NFT's kopen voor je eigen metaverse. 

Image
Screenshot van The Sandbox
Screenshot van The Sandbox

BakerySwap

Een van de meest innovatieve aspecten van het BakerySwap-protocol is hoe het project de eerste NFT-supermarkt op Binance Smart Chain heeft gecreëerd. Deze NFT-supermarkt van BakerySwap biedt digitale kunst aan die je kunt betalen met de eigen BAKE-tokens.

Je kunt de NFT's gebruiken in 'combo meals' om bonus BAKE-tokens te verdienen. Het slaan van NFT's en de verkoop ervan kan haast niet eenvoudiger dan op BakerySwap. Het is een kwestie van op een knopje drukken op de landingspage 'Mint Artwork'. Upload je artwork en vul een paar details in over je kunstwerk en jezelf als artiest. Klik op 'Mint' en je hebt je eigen NFT die meteen op de eigen BakerySwap marktplaats verkocht kan worden.

Image
Screenshot van BakerySwap
Screenshot van BakerySwap

Conclusie

We hebben gezien wat NFT’s zijn en wat de kenmerken ervan zijn. Ook hoe ze verschillen met een fungible token.

Dat is maar een aspect van het hele NFT gebeuren. Op het moment gaan de NFT’s kei maar dan ook keihard. De prijzen die ervoor betaald worden grenzen aan het absurde. Zoek de naam ‘Beeple’ maar eens op. Een NFT verkocht hij eerder dit jaar voor 6,6 miljoen USD en begin maart 2021 kwam er een kunstwerk overheen dat voor 60 miljoen USD onder de hamer ging!

Dit zijn uitzonderingen, maar er wordt geregeld grof geld, of moet ik zeggen, grof Ethereum voor NFT’s betaald!

Om jou ook de mogelijkheid te geven om je eigen NFT’s te laten slaan, hebben we diverse platforms bekeken en besproken waar je dit kunt doen. Als je de volgende paar dagen of weken niets meer van mij hoort, weet je in elk geval waar ik mee bezig ben.

Het ziet er echter naar uit dat na de CryptoKitties hype van 2017, de NFT’s zich nu lekker ingenesteld hebben en ik verwacht niet dat ze snel in een moeras van de vergeetachtigheid zullen belanden. Deze jongens en meisjes are here to stay!

Mocht je nog vragen over dit opwindende onderwerp hebben, kom dan gerust eens langs in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier zijn AOC leden samen met veel andere groepsleden actief en die kunnen je vragen beantwoorden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.