Pendulum met een Bitcoin die Altcoins aanstoot

Hoe kun je het beste Altcoins kopen - uitleg voor beginners

Wat heeft Kurt Cobain te maken met hoe je het beste Altcoins kunt kopen? Niet zo gek veel eigenlijk. Behalve dat hij met zijn band Nirvana een nieuw muzikaal tijdperk begon. 'Alternative music' kwam op in de jaren 1980 en beleefde zijn hoogtij in de jaren 1990 met Nirvana als boegbeeld.

Woelige tijden met grunge en diverse andere muziekstromingen die lekker door elkaar heen liepen en waar iedereen ideeën uitwisselde. Genres liepen gedeeltelijk in elkaar over en nieuwe festivals zoals 'A Campingflight to Lowlands Paradise' zagen het daglicht in 1993. Als 'boeking agent' heb ik er zelfs nog diverse bands geboekt op de eerste edities van dit festival.

Net zoals er al muziek was, en alternative music daaruit voortkwam, is het met Altcoins een beetje hetzelfde verhaal. Er is al een Bitcoin, maar daar zijn vele andere munten direct of indirect van afgeleid of uit voortgekomen. Deze munten heten allemaal Altcoins. Dus eigenlijk elke cryptomunt, behalve Bitcoin him of herself is een Altcoin.

Hier loopt ook alles lekker door elkaar en worden er ideeën uitgewisseld of nieuwe munten gecreëerd als je het niet meer eens bent met de ingeslagen koers van een munt. Je kunt óf een hard fork maken als je lid bent van het originele team van een munt óf een compleet nieuwe munt opzetten en de wereld wel eens even laten zien hoe het beter kan volgens jou.

Op dit moment zijn er ruim 5000 verschillende Altcoins, dus je hebt een ruime keuze. Maar wat moet je doen als een van die Altcoins wilt kopen? Dat gaan we in deze blog uitleggen op een gemakkelijke en goed te begrijpen manier.

Zorg dat je er makkelijk en comfortabel bijzit, dan kunnen we beginnen.

Disclaimer

“Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Coverfoto door stockphoto-graf/Shutterstock

Eerst kun je hieronder een korte video zien hoe je met Altcoins kunt handelen.

Bekijk snel

Wat zijn Altcoins?

Altcoins zijn een cryptocurrency die na het succes van de Bitcoin op de digitale markt kwamen. Alt staat voor alternatief en coin staat voor Bitcoin, ze zijn letterlijk een alternatief voor Bitcoin.

In het algemeen kun je stellen dat ze zichzelf verkopen als een beter alternatief voor Bitcoin. Het marktaandeel van altcoins wordt berekend op basis van de bitcoin dominantie, deze bedraagt 39% in maart 2021. AllesOverCrypto heeft al een goede en interessante blog die bespreekt of het beter is om in Bitcoin of in Altcoins te investeren.

Veel Altcoins proberen de tekortkomingen van Bitcoin op te vangen en te verbeteren. De meeste Altcoins zijn P2P (peer to peer) omdat ze op hetzelfde basisraamwerk als Bitcoin zijn gebouwd.

De doeleinden en functies van de Altcoins kunnen sterk uiteenlopen. Het belangrijkste punt is dat deze nieuwe munten de technologie sterker en beter hebben gemaakt, waardoor transacties goedkoper zijn geworden.

We hebben ook zelfs een zogenaamd Altseason, hier kom je te weten wat Altseason precies is en hoe deze zich ontwikkelt in de markt. Een richtlijn om een Altseason vast te stellen is dat 75% van de top 50 Altcoins beter moet presteren dan Bitcoin over een periode van 90 dagen. Merk op dat deze indicatie eerder subjectief is en dat je altijd beter je eigen onderzoek doet.

Als je Altcoins wilt gaan kopen, dan zul je eerst moeten weten welke munt je wilt gaan kopen. Dat gaan we nu bekijken, hoe je een Altcoin kunt uitzoeken die je bevalt. Begin de DYOR-handleiding (Do Your Own Research) maar alvast te zoeken.

Hoe kun je een Altcoin kiezen?

Het beste is om je eigen onderzoek te doen naar de door jou geselecteerde Altcoins. Het hierboven genoemde DYOR is heel erg belangrijk. Er zijn diverse normen waarop je een munt kunt of moet vergelijken om te zien of je er vertrouwen in hebt.

Dat is dus wat je moet gaan doen, onderzoek diverse munten. Kijk naar hun potentie en roadmap en bepaal zelf of je er vertrouwen in hebt. Indien dit het geval is, kun je tot aankoop overgaan.

We komen er later op terug hoe je de Altcoins dan kunt kopen.

Voor beginners is het beter om met de top 100 aan de slag te gaan, ervaren cryptofanaten kunnen rustig in alles rondzoeken aangezien zij beter bekend zijn met de diverse risico's van de crypto handel.

Twee websites die je uitstekend kunnen helpen bij je onderzoek naar de voor jou beste cryptomunten zijn CoinMarketCap en CoinGecko. Hier kun je alle eigenschappen van de door jou geselecteerde Altcoin vinden. Denk dan aan marktcapaciteit, dagelijkse handelsvolume, het aantal munten die al in omloop zijn en hoeveel munten er maximaal in omloop komen. Je zult ook naar het whitepaper van de uitgekozen munt moeten kijken en het team achter de munt onderzoeken. 

Het is verder een goed idee om de website van de munt te bekijken. Niet onbelangrijk is om vast te stellen wat de ontwerpers van de munt willen bereiken. Welk probleem kan hun munt oplossen? 

Als je dit allemaal hebt opgezocht en je bent tevreden met de uitkomst én je hebt ook vertrouwen in de munt dat hij het goed zal doen, dan kun je tot aankoop overgaan. De AllesOverCrypto Masterclass gaat uitgebreid in hoe je dit het beste kunt doen, met uitgebreide uitleg en met een handige manier om dit stap voor stap te doen. Je bouwt zo een portfolio op van cryptomunten waarnaar je onderzoek hebt gedaan dat je altijd weer als verwijzing kunt gebruiken.

Image
Diverse Altcoin munten
olya_zhe/Shutterstock

Hoe kun je Altcoins kopen?

Om Altcoins te kunnen kopen zul je verschillende stappen moeten doorlopen, en die gaan we nu bekijken.

Vind de juiste Altcoin

Dit is een logische eerste stap en die hebben we uitvoerig hierboven beschreven. Nog snel een paar tips die behulpzaam zijn.

 • Controleer of de website en de subreddits van de gekozen Altcoin nog actief zijn.
 • Is er genoeg omzet op tenminste één exchange om de aankoop te rechtvaardigen?
 • Kun je de gekozen Altcoin op je hardware wallet zetten of heb je een nieuwe wallet nodig?
 • Is er de mogelijkheid om winst te maken met deze munt?

Kies een exchange

Deze stap is best belangrijk. Nadat je een keuze hebt gemaakt welke Altcoin je wilt gaan kopen, moet je een exchange vinden die ook in de door jou gekozen munt handelt.

In Nederland ligt Bitvavo voor de hand. Een goede en betrouwbare beurs met lage, aantrekkelijke kosten. Op dit moment kun je er ongeveer in 50 Altcoin paartjes handelen.

Internationaal gezien is Binance de meest voor de hand liggende exchange. Zeker nu er ook een Binance Lite versie van hun beurs op je mobiel beschikbaar is. Op de Lite versie van Binance kun je niet in zoveel Altcoins handelen als op de volledige Binance beurs, maar het zal genoeg zijn om je op weg te helpen.

Er zijn genoeg andere keuzes en het is zeker de moeite waard om de kosten die de verschillende beurzen rekenen, met elkaar te vergelijken. Een paar andere opties zijn Coinbase en Kraken. Op Coin.Market kun je een uitvoerige en handige lijst van alle exchanges vinden en hoeveel verschillende munten erop gehandeld worden.

Vaak kun je ook terecht op kleinere exchanges die eventueel niet zo bekend zijn, maar handelen ze net wel met die munt die je zoekt. KuCoin en HitBTC zijn goede voorbeelden. Ook al zijn ze dan niet zo bekend, ze kunnen toch al langer meelopen en een goede reputatie hebben.

In het algemeen zijn de grote exchanges aan te raden, omdat ze betrouwbaar zijn en er een grote omzet in veel verschillende munten plaatsvindt. Daardoor hebben zo een goede liquiditeit en kunnen de Altcoins in het algemeen tegen aantrekkelijkere prijzen aangeboden worden.

Een paar tips om op te letten bij het uitkiezen van een beurs zijn onder andere:

 • Hebben ze een goede naam en zijn ze betrouwbaar?
 • Zijn ze al eens gehackt?
 • Hebben ze redelijke of goedkope handelskosten?

Bij Binance aanmelden

Bitcoin kopen

Halt, wacht even, we zijn toch hier om Altcoins te kopen, of niet dan? Dat klopt helemaal. Bij veel exchanges kun je niet met fiat geld Altcoins kopen, maar wel met Bitcoin. Met Bitcoin kun je dan weer je paar vinden, zoals ze in de lijst staan Altcoin/BTC.

 • Dus, als eerste stap Bitcoin kopen.
 • Nadat je wallet gevuld is met voldoende BTC, ga je op zoek naar je handelspaartje Altcoin/BTC.
 • Hoeveel Altcoin ben je van plan te kopen? Koop direct een door jezelf vastgesteld bedrag in Bitcoin of ga naar de exchange en kijk naar de BTC/USD koers, zodat je weet hoeveel het bedrag in fiat is dat je gaat uitgeven.
 • Nu kan je Bitcoin omwisselen in de door jou begeerde Altcoin, et voilà. Je hebt net een Altcoin gekocht.

Mocht de Altcoin die je wilt kopen wel groot genoeg zijn om toch met fiat geld direct gekocht te kunnen worden, dan wordt het nog eenvoudiger.

 • Ga op je beurs naar je Altcoin die overeenkomt met je lokale fiat geld.
 • Zorg dat er geld op je crypto beurs wallet staat. Bank transfers kunnen een paar dagen duren maar met creditcard betalen gaat meteen. De kosten kunnen wel verschillen!
 • Koop de door jou gewenste Altcoin en klaar is Kees.
Image
Verschillende goud en zliver kleurige Altcoins
eamesBot/Shutterstock

Sla de Altcoins in je hardware wallet op

Het is meestal geen goed idee om je munten op een hot online wallet te laten staan. Het is een beetje riskant en zeker als je een hodler bent, kun je ze beter op een cold hardware wallet zetten. Deze zijn niet verbonden met het internet en zijn veiliger. Hier moet je dus wel oppassen dat je de private keys niet verliest of aan iemand anders geeft! Kijk in deze blog wat de beste wallet is.

Bij het kopen van Altcoins zijn er nog een paar dingen die de moeite waard zijn om op te letten. Die willen we jullie ook niet onthouden, hieronder nog twee tips.

Investeer niet meer dan je bereid bent om te verliezen

Dit advies kom je regelmatig tegen op de AllesOverCrypto blogs en artikelen. Het kan ook niet vaak genoeg herhaald worden. De cryptomarkt is volatiel en je hoort vaak dat de cryptomarkt lucratief KAN zijn, op voorwaarde dat je handelt met voldoende kennis.

Daartegenover staan echter ook mensen die geld verloren hebben. Dat is altijd een risico bij het handelen met crypto. Daarom, leg alleen maar zoveel geld in dat je bereid bent om te verliezen. Dus als je het verliest, dat je kunt zeggen, verdorie, dat is jammer, maar ik kan het hebben, het doet (net) geen pijn.

Zorg dat je een gevarieerde portfolio hebt

Als je eindelijk een Altcoin gevonden hebt die je goed onderzocht hebt en ook vertrouwt, leg dan niet al je eieren of in dit geval geld in een mandje. Dit blijft riskant. Zorg voor een beetje afwisseling met verschillende Altcoins in je portfolio. 

Hoe kun je aan een ICO meedoen?

Nu je weet hoe je Altcoins kunt kopen, ben je al een flink eind onderweg. De ICO's of Initial Coin Offerings zijn in het algemeen niet de speeltuinen voor beginnende crypto fanaten, maar zijn eerder jachtgronden voor ervaren crypto handelaren.

Het is moeilijk om te beoordelen of een ICO de moeite waard is of zelfs ronduit een scam is. Er is helaas geen gegarandeerde manier om uit te vinden of een ICO frauduleus is of niet. We kunnen je echter wel een paar tips geven om op te letten bij ICO's.

 • Bij een veilige ICO is er altijd een heldere communicatie en is een KYC (Know Your Customer) vereist.
 • Het merendeel van het team is online aanwezig en dit laat ook hun betrokkenheid bij het project duidelijk zien.
 • Mensen in het team hebben een goede reputatie en hebben al aan diverse andere succesvolle projecten meegewerkt.

Een goed project moet een realistisch, haalbaar doel en bruikbaarheid voor hun munt hebben. Ze zullen iets volslagen anders proberen te verwezenlijken dan wat de gevestigde munten als Bitcoin en Ethereum al doen.

Image
Verkeersborden met het woord 'Altcoins' erop geschreven
NikoNomad/Shutterstock

Conclusie

Kurt Cobain heeft de hele crypto geboorte niet meer meegekregen, maar de Altcoins zijn net zo aan het exploderen als zijn band Nirvana met het 'Nevermind' album. Ik voorzie voor de Altcoins ook een ietwat langere levensverwachting dan de persoon Cobain. 

Altcoins hebben zonder meer bijgedragen aan de populariteit van cryptomunten. Het handelen in Altcoins is weer net een beetje anders dan handelen op een 'gewone' beurs, door de volatiliteit van de crypto wereld. Het is daarom van het grootste belang dat je weet hoe je in Altcoins moet handelen. Zorg bovendien dat je een goed plan hebt en leer om de crypto markt te analyseren. Dit is een 'work in progress', de crypto markt zelf en je kennis om de markt te kunnen analyseren. Zorg dat je altijd blijft bijleren. 

Bij deze dus ook een goed moment om de Masterclass onder de aandacht te brengen. Hierin leer je van A tot en met Z alles wat er nodig is om in de cryptowereld succes te hebben. Hieronder is een gratis voorproefje, maak er gebruik van!

Mocht je verder nog vragen hebben over Altcoins, je bent altijd welkom bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kun je vragen stellen en krijg je antwoorden op al je vragen over Altcoins, maar ook over andere crypto gerelateerde onderwerpen. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.