Kraken logo en naam op paarse achtergrond

Kraken Review - Betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

We gaan het over Kraken hebben, en dan bedoelen we niet het Scandinavische fabeldier met enorme afmetingen dat in de zee leeft. Een uit de kluiten gewassen octopus dus. In deze blog gaan we het uitgebreid hebben over de crypto beurs met de naam Kraken. Aan het logo te zien van de beurs, heeft het fabeldier wel een rol gespeeld bij de keuze van de naam. 

Kraken is al lang bezig en staat bekend als een betrouwbare en populaire beurs. We gaan dat allemaal eens goed uitzoeken met hun geschiedenis en achtergrond, de geboden service, het aantal munten dat ze aanbieden en nog diverse andere onderwerpen.

We zullen ook de voor- en nadelen van deze beurs bespreken, zodat je een goed idee krijgt of deze beurs iets voor jou is.

Ga er maar eens goed voor zitten, dan kunnen we beginnen.

Eerst heb je hier de mogelijkheid om in een uitgebreide video een review te bekijken van deze beurs.

Bekijk snel

Achtergrondinformatie Kraken

Kraken werd al in 2011 opgericht maar pas in 2013 worden formeel handelsactiviteiten aangeboden. De eigenaar is Payward Inc met medeoprichter Jesse Powell als CEO aan het stuur.

Hun hoofdkwartier zit in San Francisco, maar intussen bieden ze hun service aan in 48 staten in de VS en in 180 landen met 62 cryptomunten in hun aanbod.

Het is haast eenvoudiger om een lijstje te maken met landen waar ze hun service niet aanbieden. Denk aan landen zoals Afghanistan, Cuba, Iran, Irak, Japan(!), Noord-Korea en Tadzjikistan. In Amerika zijn ze niet actief in de staten Washington en New York.

Kraken verliet Japan in 2018 om te focussen op verbetering in andere markten die op dat moment exponentieel groeiden.

Image
Home page Krakan
Kraken.com

In 2011 begon Jesse Powell met het onderzoek om een veilige crypto beurs op te zetten. Dit naar aanleiding van de eerste Mt. Gox hack in 2011, op dat moment de grootse crypto beurs in de wereld. Na twee jaar knutselen aan het platform werd de exchange in 2013 opengesteld voor het publiek met een veiligere en beter georganiseerde beurs optie.

Toen Mt. Gox in 2014 opnieuw werd gehackt, deze keer voor maar liefst 460 miljoen US-dollar, was Kraken al uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde beurzen in de wereld, en een die klanten vertrouwden. Mt. Gox ging door deze hack bankroet, maar Kraken begon nu pas echt te groeien. Tot op de dag van vandaag is Kraken nog niet gehackt, op een DDoS aanval in 2017 na, maar daarover later meer.

Powell kreeg dat vertrouwen op meerdere manieren, eentje was dat hij al vroeg partnerschappen kon opzetten met banken in Duitsland en Japan.

Het was ook de eerste crypto-beurs die de crypto grafische controle van Proof-of-Reserves doorstond en werd genoteerd op de Bloomberg Terminal in 2014, een tool die door professionele bankiers over de hele wereld wordt gebruikt.

Volgens CoinMarketCap zijn ze in april 2021 de 4e grootste beurs op de wereld met een dagelijks handelsvolume van 3.8 miljard US-dollar per dag.

Een andere reden van hun groei wordt in het volgende verhaaltje uitgelegd.

Na een vlotte beginfase na hun lancering, haalde Kraken eind 2014 de krantenkoppen, toen het werd geselecteerd “om een ​​onderzoek naar de ontbrekende Bitcoins te ondersteunen, evenals de distributie van resterende activa naar Mt. Gox 'schuldeisers." Mt. Gox kampte met een enorme schuldenberg en maar liefst 850.000 verloren Bitcoins. Zoals al eerder genoemd, gingen ze door deze tweede hack failliet.

Tot dat moment behoorde Kraken niet tot de grootste beurzen en bediende het voornamelijk Europese klanten via een partnerschap met de in Duitsland gevestigde Fidor Bank, en was het net begonnen in Japan. Wel interessant om ook te vermelden, is dat Mt. Gox een Japanse beurs was.

De selectie van Kraken was gebaseerd op hun voorzichtige benadering en naleving van de regelgeving. Alle Mt. Gox-crediteuren die hun verloren Bitcoins wilden terugkrijgen, moesten een Kraken-account openen en het grootste deel van hen bleef hun diensten gebruiken. Kraken steeg vervolgens snel in populariteit te midden van een stijgend handelsvolume op zijn platform.

Kraken zat intussen ook niet stil en in februari 2016 kondigden ze aan dat er een aanzienlijke vooruitgang geboekt was in hun Mt. Gox-onderzoek. Ze hadden ook al talloze claims van duizenden schuldeisers van Mt. Gox goedgekeurd. Lijkt wel een beetje een kwestie van op de goede plek op het juiste moment te zijn!

Kraken biedt nu ook een mobiele app, zodat je ‘altijd’ toegang tot de beurs hebt.

Staken is een van de opties die je bij Kraken kunt doen. Begin 2021 werd gemeld dat 1 miljard USD vastzit in staken op de beurs. Bekijk hieronder een korte video over staken bij Kraken.

In 2015 werden ook marge handel (margin-trading) en dark-pool services toegevoegd op hun beurs. Nog een reden waarom hun populariteit omhoogging.

Marge handel

Margehandel verwijst naar de praktijk waarbij geleend geld van een tussenpersoon (bijvoorbeeld een makelaar of beurs) wordt gebruikt om een ​​financieel actief te verhandelen dat het onderpand vormt voor de lening van de makelaar. Marge handel is riskant en je kunt veel geld heel snel verliezen. Niet iets voor een beginner in de crypto wereld.

Dark-pool

Een dark-pool is een particulier georganiseerd financieel forum of beurs voor het verhandelen van activa. Met dark-pools kunnen institutionele beleggers zonder exposure handelen totdat de transactie is uitgevoerd en gerapporteerd. Dark-pools zijn een soort alternatief handelssysteem (ATS) dat bepaalde beleggers de mogelijkheid biedt om grote orders te plaatsen en transacties uit te voeren zonder hun bedoelingen publiekelijk bekend te maken tijdens het zoeken naar een koper of verkoper.

Ze zijn legaal, maar het gebrek aan transparantie van dark-pools maakt ze vatbaar voor belangenconflicten door hun eigenaren en roofzuchtige handelspraktijken door HFT-bedrijven (high-frequency trading).

Is Kraken betrouwbaar?

Ja, Kraken is een betrouwbare beurs, omdat ze tot nu toe niet gekraakt of gehackt zijn.

Dat hacken is zeker geprobeerd, en in mei 2017 was er een DDoS aanval wat geleid heeft tot een class action-rechtszaak die werd aangespannen tegen Kraken. In deze zaak wordt meer dan 5 miljoen USD geëist, want de eisers beweren dat ze deze hebben verloren als gevolg van de verkeerde behandeling van de DDoS-aanval door Kraken. 

Dit was toch een grote klap voor het imago van Kraken, dat opschepte dat ze het veiligste handelsplatform voor cryptocurrency waren en ze beweerden het vertrouwen te hebben gewonnen van de Mt. Gox trustees.

De Poloniex beurs, ook in de VS gevestigd, had in precies dezelfde periode last van deze DDoS aanvallen. 

DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) zijn een vorm van cyberaanval waarbij hackers de servers van exchanges overspoelen met meer verzoeken dan ze aankunnen. Onder andere online winkelplatforms, banksystemen en online serviceproviders zijn het slachtoffer geworden van DDoS-aanvallen waarbij crypto beurzen intussen ook doelwit zijn geworden.

Als gevolg van deze DDoS aanval, werd de beurs niet echt gehackt, maar door het vertragen of stilleggen van de handel verloren veel gebruikers van Kraken geld, omdat de koers en dus de waarde van hun cryptomunten onderuitging tijdens deze aanvallen.

Bekijk hieronder een korte video, net geen 5 minuten, over de veiligheid bij Kraken.

Klantenservice van Kraken

Kraken heeft een 24/7 wereldwijde klantenservice waar je met een van hun klantbetrokkenheid specialisten, zoals ze dat zelf noemen, kunt praten.

Dit was echter niet altijd zo, en voordat deze service er was, kon je alleen een 'support ticket' indienen, wat niet helemaal hetzelfde is als een e-mail sturen, maar vergelijkbaar. Omdat er een crypto-mania rondwaart, heeft Kraken diverse keren meegemaakt dat hun platform overbelast raakte door de hoeveelheid nieuwe aanvragen. Eigenlijk een luxeprobleem voor een beurs, maar het kan echter ook zeker ontevreden klanten opleveren.

Deze piek in begin 2021 testte en brak letterlijk het Kraken-platform, omdat het binnen een paar dagen "50.000 nieuwe accountregistraties en 10.000 nieuwe supporttickets opleverde". Dit leidde tot vragen over de stabiliteit en schaalbaarheid van Kraken. 

Ze hebben dus regelmatig met negatieve kritiek te maken en daarom is er nu ook een Kraken Reddit-thread waar ze proberen te reageren op openbare vragen van gebruikers, waar van toepassing.

Kraken heeft ook een uniek terugbelsysteem. Je kunt ze een bericht achterlaten via een ticket op het platform en ze bellen je terug op je eerder geregistreerde telefoonnummer. Ze hebben geen directe hotline om oplichting te voorkomen. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag, van 12.00 tot 24.00 uur UTC. Houd er echter rekening mee dat de telefonische ondersteuning niet kan helpen in geval van problemen met verificatie, inloggen of handelen, maar alleen algemene updates en hulp kan bieden met betrekking tot cryptostortingen.

Ze hebben ook een zeer uitgebreid online help centrum, waar je veel informatie kunt vinden in blogs en videos.

Image
Screenshot van de 24/7 klantenservice bij Kraken
Kraken.com

Verifiëren bij Kraken

Het verificatieproces bij Kraken is opgebouwd in drie niveaus. Elk nieuw niveau geeft je de optie om meer geld op te nemen. Het zal niet verbazen dat je ongelimiteerd kunt storten! Bij het startersniveau hoef je alleen maar je naam, adres en telefoonnummer te geven. Je kunt dan 5000 US-dollar maximaal opnemen per dag.

Image
2FA verificatie bij Kraken, stap 1
Kraken.com

Het volgende niveau heet intermediate. Hierbij heb je de KYC (Know Your Customer) verificatie nodig. Dat betekent dat je een kopie van je paspoort moet uploaden en een selfie moet maken. Best wel gefriemel, maar dat komt doordat dit me nooit in een keer lukt! Als het je echter wel lukt, kun je nu ook per bank geld storten, 100,000 USD per dag of maximaal 500,000 USD per maand. Je kunt nu ook 500,000 USD per dag opnemen.

Image
Kraken 2FA verificatie stap 2
Kraken.com

Als je alles ongelimiteerd wilt doen, zul je naar het Pro-niveau moeten. Je moet dan het intermediate niveau al bezitten en er wordt financiële informatie van je gevraagd.

Deze KYC is niet uniek voor Kraken, de meeste CEX-beurzen verlangen dit.

Hoe koop je crypto bij Kraken?

Crypto kopen bij Kraken is het makkelijkst als je je credit- of debit card gebruikt. Via de bank geld overmaken lukt alleen als je ook het Intermediate niveau hebt.

Klik op de witte knop 'Buy Crypto' in de bovenste balk en je krijgt een scherm te zien dat je verder op een duidelijk en eenvoudige manier door het proces heen helpt. Je kunt met USD of euro's crypto kopen.

Image
Hoe crypto te kopen op Kraken
Kraken.com

Hoe betaal je crypto uit via Kraken?

Behalve crypto kopen op Kraken kun je er ook crypto verkopen en weer van de beurs afhalen.

Deze keer moet je op de bovenste balk op 'Funding' klikken en je krijgt een overzichtelijke pagina waar je 'deposits' en 'withdrawals' kunt doen.

Image
Crypto van Kraken afhalen
Kraken.com

Ook hier word je weer stap voor stap door het proces heen geholpen. Een van de stappen is om een wallet adres op te geven, zorg ervoor dat je dit hebt en controleer het altijd nadat je het gekopieerd en geplakt hebt. Ik kijk altijd of de eerste 4 en de laatste 4 cijfers kloppen.

Je moet zelfs je opname op het eind nog een keer bevestigen, dus je hebt nog een keer de kans om te kijken of alles klopt. Doe dit ook, want als je op 'confirm' of bevestigen klikt, is er geen weg terug meer.

Zodra een opname is verzonden en gemarkeerd als "Succes" in je Kraken-account, is het onmogelijk om de transactie te annuleren of ongedaan te maken. Wees dus een gewaarschuwd man of vrouw!

Als de munten op je eigen wallet staan, kun je het verder doorsturen naar je bank, als dat de bedoeling is.

Wat zijn de kosten van Kraken?

De kosten van elke beurs zijn een interessant en veelbesproken thema. Bij Kraken is dat niet anders. Ze zijn redelijk goedkoop, dus laat ons eens gaan kijken welke kosten je kunt tegenkomen als je gaat handelen op Kraken.

Per transactie betaal je 0,9% voor alle stablecoins en FX-paren en 1.5% voor elke andere crypto. Op elke creditcard transactie betaal je 3.75% + €0.25 en voor een banktransfer is dat 1.7% + $0.10. 

Voor margehandelen zijn er andere percentages. 

Image
De kosten van margehandelen op Kraken
Kraken.com

Bij Kraken kun je ook in Futures handelen. Hiervoor worden ook kosten in rekening gebracht.

Futures-handel verwijst naar een methode om te speculeren op de prijs van activa, inclusief cryptocurrencies, zonder ze daadwerkelijk te bezitten. Net als grondstoffen- of aandelenfutures, stellen cryptocurrency-futures handelaren in staat om te speculeren op de toekomstige prijs van een digitale valuta.

Image
De kosten om in futures te handelen op Kraken
Kraken.com

Kraken wallet

Kraken biedt een beurs service aan, geen wallet service. Ze bieden klanten echter de mogelijkheid om geld in hun beurs wallet te storten voor bewaring terwijl het geld wordt gewisseld of gebruikt voor handel of uitzetten. De meeste beurzen hebben vergelijkbare opties. Het voordeel van een wallet op een beurs is dat je snel kunt handelen, kopen of verkopen zijn in een mum van tijd afgehandeld. Het nadeel is en blijft dat een beurs gehackt kan worden en dan ben je al je assets op die beurs kwijt.

Ze bieden dus geen persoonlijke wallet service, die zul je zelf moeten opzetten. Een online of hardware wallet zijn nodig, ook als je bijvoorbeeld munten wilt afhalen van Kraken.

De voor- en nadelen van Kraken

Bij de review van een beurs zetten we ook altijd de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je een eenvoudig en makkelijk overzicht hebt. Waar moet je rekening mee houden en wat is goed aan deze beurs.

De voordelen

  • Hoge veiligheidsmaatregelen, zeer veilig in gebruik, 2FA bij het inloggen op je account.
  • Gemakkelijke gebruikers interface voor nieuwkomers in de cryptowereld.
  • 24/7 klantenservice beschikbaar via live chat.
  • Redelijke kosten bij storting / opname
  • Staken, OTC, Marge, Indices, Futures, Dark Pool, Accountbeheer, Cryptowatch.
  • Veel cryptocurrencies en paren om in te handelen.

De nadelen

  • Een langzaam verificatieproces voor accounts op Intermediate en Pro-niveau.
  • Het schema van de maker-taker-kosten kan sommige gebruikers in verwarring brengen.
  • De website is soms langzaam.
  • Lange wachttijd bij 'support tickets'

Conclusie

Kraken maakt de huidige vierde plek op de wereldranglijst van beurzen waar. Ze zijn betrouwbaar en veiligheid staat hoog in hun vaandel geschreven, er wordt een divers pakket aan cryptomunten aangeboden samen met veel andere beleggings- en handelsopties. Denk aan margehandelen, futures en staken. Dit maakt deze beurs toegankelijk voor beginners met eenvoudige handelsopties voor nieuwkomers, maar zeker ook voor ervaren crypto handelaars die op meer complexe manieren aan de slag willen.

Een goed verzorgde mobiele app geeft je overal waar je bent toegang tot hun platform en ze bieden aantrekkelijke transactiekosten.

Dit is zeker een platform dat interessant is als een van je keuzes tijdens je zoektocht naar een beurs!

Heb je al ervaring met Kraken of ben je op zoek naar mensen die ervaring hebben met handelen op Kraken? Kom voorbij in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en deel je ervaringen met Kraken. Wij horen graag van je. Zie je daar!

Coverfoto Vladimir Kazakov/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.