Crypto kopen op FTX

Hoe koop je Bitcoin, Ethereum en andere altcoins via FTX exchange?

Hoe koop je crypto via FTX? Door een account te maken op FTX en fiat te storten, kun je binnen enkele eenvoudige stappen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH)en andere altcoins op FTX kopen en verhandelen.

De crypto zit aan het einde van de zomer van 2021 bij tijd en wijle weer lekker in de lift. Dit kan dus een moment zijn waarop je denkt: ik moet ook eens wat cryptocurrency aanschaffen. Want iedereen is tegenwoordig aan de crypto en zelfs je oma is al hard op weg crypto miljonair te worden.

Maar waar kun je crypto kopen? Op zich zijn hiervoor natuurlijk opties genoeg. De vraag is tegenwoordig dan ook niet meer: waar koop ik mijn Bitcoin of altcoins? Maar het is vooral: waarom koop ik mijn cryptocurrency daar?

FTX is één van de crypto exchanges waar je makkelijk crypto kunt kopen. Het is bovendien een goede keuze voor mensen die meer willen dan alleen wat crypto vasthouden voor later. In dit artikel leggen we je in uit hoe je op FTX crypto kunt kopen en waarom je voor FTX als handelsplatform kunt kiezen.

Bekijk snel

Als een topmodel en topsporter FTX gebruiken is het natuurlijk voor iedereen een geschikt platform: FTX. You in?

FTX exchange

Voordat je wilt beginnen met handelen of aankopen ben je vast nieuwsgierig wat FTX precies is. FTX wil de exchange zijn “Built by traders, Built for traders.” Het is dus het platform wat de mogelijkheden biedt voor de ervaren trader, maar toch ook toegankelijk wil zijn voor de beginner. 

Om de ervaren trader van dienst te zijn, heeft FTX een aantal beleggingsproducten gecreëerd. Hiermee was FTX één van de eerste beurzen die meer geavanceerde handelsproducten aanbood, toen de beurs werd gelanceerd in 2019. Hieronder vind je in het kort de mogelijkheden die FTX de trader biedt.

Image
FTX exchange
twitter.com

Handelsproducten van FTX

Derivaten - Dit zijn afgeleiden van de waarde van een asset. Op de oude aandelenbeurzen was dit bijvoorbeeld goud of olie. Je handelt dus niet in een cryptocurrency zelf, maar in een contract wat gebaseerd is op de waarde van deze cryptocurrency.

Futures - De naam zegt het al een beetje: het zijn contracten die in de toekomst voor een vooraf gestelde prijs en op een vooraf vastgesteld moment verhandeld worden. Het is een soort derivaat, maar dan met vastgestelde tijd en prijs. 

Want ook met een Future wordt gehandeld in de waarde van een onderliggende asset, niet de assets zelf. FTX heeft ook de handelsmogelijkheid in Perpetual Futures. Dit zijn futures die wel verhandeld worden in de toekomst zonder vastgestelde tijdstip, tegen een vooraf afgesproken prijs.

Spot market - Dit is een gewone handelsmarkt, verkoop en aankoop op basis van de prijzen op het moment dat de verkoop plaatsvindt.

Leveraged tokens - Dit zijn tokens die met hefboomwerking worden verhandeld. Handelen met hefboomwerking, zodat je winst verveelvoudigd wordt (maar pas op: je verliezen ook!), werd al op de normale handelsbeurzen veel gedaan. FTX was één van de eerste die dit ook mogelijk maakte met tokens. 

MOVE contractsDeze contracten representeren de verandering van waarde van een bepaalde cryptocurrency over een bepaalde vastgestelde periode. Je kunt dus winst maken door de volatiliteit van een munt of token te gebruiken.

Predictions - Mocht Trump in 2024 president van Amerika worden, dan vervalt het future contract Trump 2024. Je bent dan, zeer waarschijnlijk, één van de weinigen die gelukkig wordt van deze uitslag. Predictions zijn futures contracten gebaseerd op een bepaalde voorspelling.  

NFTs - Zoals veel exchanges zag ook FTX de meerwaarde van een NFT markt. FTX heeft in de zomer van 2021 dan ook een NFT marktplaats geopend. Hier kun je ook zelfgemaakte NFTs verkopen.

OTC - OTC betekent “Over The Counter.” Dit wordt zo genoemd als er een directe transactie van aandelen of assets tussen 2 partijen plaatsvindt. Het gaat dus niet via een exchange. 

Zoals je ziet biedt FTX ruime mogelijkheden om met allerlei producten te handelen. Handel in derivaten, futures en andere producten op FTX is een manier om mooie winsten te maken. Maar het is wel iets waar je de nodige kennis voor nodig hebt om succes te hebben. Daarom is het belangrijk dat je goed weet wat de producten van FTX inhouden en wat je ermee kan. 

In september 2021 heeft het handelsplatform 261 coins of tokens te verhandelen. Als je crypto wil kopen heeft FTX een ruime keuze. Ook coins of tokens van nieuwe blockchain projecten worden vrij snel toegevoegd. Dit biedt natuurlijk mooie kansen, omdat je er snel bij kan zijn. Je moet dan wel zelf goed beoordelen of een token of coin kans van slagen heeft.

Vanuit Nederland en België kun je vrij handelen op het platform. FTX is echter in enkele landen verboden, hieronder valt onder andere de USA. De beurs is daarentegen populair in het verre oosten. FTX is gevestigd op de Bahama's.

Oprichting en oprichters

Zoals in de korte uitleg hierboven beschreven is, is FTX een beurs ontworpen door handelaren. Sam Bankman-Fried was werkzaam bij Jane Street Capital, een grote trading company. Gary Wang is de andere oprichter. Hij is een software engineer die voor hij FTX oprichtte, werkzaam was bij Google. Hij is verantwoordelijk voor de technische structuur van het platform.

Alle twee de oprichters waren tevens CEO van Alameda Research, dit fonds stelt liquiditeit beschikbaar voor exchanges en andere blockchain projecten. De beurs is in mei 2019 gelanceerd. Alameda staat ook garant voor de diepte van de orderboeken en voor de liquiditeit op het platform.

De exchange heeft verder een aantal grote investeerders en partners die het platform ondersteunen. Hiervan is bijvoorbeeld Binance er een. Deze support en het solide team zorgen ervoor dat FTX een stevige basis heeft en het vertrouwen heeft van de crypto handelaren.

FTX token FTT

De FTX beurs heeft sinds de lancering een eigen token FTT. Deze kun je gebruiken op de beurs. FTT kun je ook staken. Stakers krijgen naast beloningen in tokens, ook korting op de verschillende handelskosten.

Charity

FTX is een platform gemaakt voor handel en handelaren, maar heeft ook als missie waardevolle charity organisaties te helpen. Daarom wordt van de winst van het platform een vast percentage gebruikt voor Charity foundations.

Natuurlijk is het niet geheel ongebruikelijk om als groot bedrijf een beetje om en aan de minder bedeelde medemens of de planeet te geven. Maar bij FTX is het een onderscheidende pijler van hun bedrijfsvoering. Charity is een onderdeel van het functioneren als platform.

Image
FTX Charity foundation
ftx.com

Ranking

Momenteel, september 2021, staat FTX met een 24-uurs handelsvolume van ruim 4 miljard USD op de 3de plaats van rankings van crypto exchanges. Op de eerste plaats staat Binance met ruim 35 miljard USD en de tweede plaats is voor Coinbase met ruim 8 miljard USD. FTX wisselt nog wel eens van plek, maar staat in de herfst van 2021 altijd in de top vijf van crypto exchanges.

Verder scoort de exchange en nette 8,8 als rapportcijfer bij Coinmarketcap, één van de belangrijkste berichtgevings- en rankingssites. Voor het vaststellen van dit cijfer wordt gekeken naar de liquiditeit van de exchange, de handelsmogelijkheden en veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. 

De ruime mogelijkheden om te handelen in geavanceerde handelsproduct onderscheidt FTX van andere beurzen. Verder is het door de bedrijfsvoering van het bestuur, hoge volatiliteit en liquiditeit een betrouwbaar platform. Al deze mogelijkheden is wellicht voor jou ook een reden om voor FTX te kiezen om je crypto te kopen. We gaan nu verder kijken hoe je crypto kunt kopen via FTX.

Account aanmaken

Allereerst maak je een account aan op het platform. Bij je account zit een asset wallet waarin je dollars of andere fiat kunt storten om hiermee crypto te kopen of andere handelsproducten. Voor het aanmaken van een FTX account klik hier. Daarna doe je als volgt:

 • Als je op bovenstaande link hebt geklikt, kom je op de site van FTX en verschijnt er een pop-up scherm. Hierin kun je jouw gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken. Vul het e-mailadres in wat je wilt koppelen aan dit account.
 • Bedenk een sterk wachtwoord (Je weet wel: iets met 8 tekens, hoofdletters op een onverwachte plaats, wat cijfers en leestekens.) Bewaar je wachtwoord goed!

Je account is nu aangemaakt. Maar wil je fiat storten met een creditcard om cryptocurrency te kopen of verder te handelen, dan is verdere identificatie verplicht. Een KYC (Know Your Costumer) protocol is voor exchanges in veel landen verplicht. Dit is voor de veiligheid van de klant en om verdachte geldstromen te kunnen traceren.

Allereerst klik je op Wallet in het menuutje wat verschijnt als je op je gebruikersnaam klikt. 

Om de verificatie te doorlopen klik je eerst op Verification bij je account gegevens of  Complete verification to deposit by card.

 Je kunt nu kiezen of je jezelf wilt identificeren als persoon of als bedrijf. In beide gevallen zijn er 2 identificatieniveaus. Na identificatieniveau 1 te hebben voltooid, kun je handelen en tot 2000 USD dagelijks opnemen. Als je je identificatieniveau 2 hebt voltooid, dan kun je onbeperkt handelen en opnemen. Ook voor stortingen met creditcard is identificatieniveau 2 vereist.

Voor het eerste identificatieniveau geef je jouw adres en telefoonnummer. Je krijgt dan een sms met een verificatie code. Als je deze hebt ingevuld is de identificatie binnen enkele ogenblikken voltooid.

Voor de tweede identificatie ronde heb je een bewijs van je identiteit nodig. Dit kan een rijbewijs, paspoort of ID-kaart zijn. Verder moet je ook een selfie maken. De identificatie kan even tijd in beslag nemen, maar de werkwijze is goed te volgen.

Fiat Storten

Je kunt de volgende fiat kopen en gebruiken vanuit je wallet om crypto te kopen of andere handelsproducten:

 • USD
 • EURO
 • Australian Dollar AUD
 • British Pound
 • Singapore Dollar
 • Turkish Lira
 • South African Rand
 • Canadian Dollar
 • Swiss Franc
 • Brazilian Token

Je kunt op twee manieren geld storten in de wallet van je FTX account. We lopen nu deze twee methodes even door:

Geld storten met je credit card - Hiervoor moet je de gehele verificatie hebben doorlopen. Als dit gelukt is, doe je, om fiat te storten als volgt:

Image
Fiat kopen met card voor FTX wallet
ftx.com
 • Klik op Card deposit. Dit vind je bij je Balance overzicht in je wallet. Stortingen met een creditcard worden automatisch in USD omgezet. Circle wordt als derde partij gebruikt om de transactie mogelijk te maken. FTX waarschuwt wel dat de creditcard company of bank transactiekosten kan rekenen. Houd hier dus rekening mee.
 • Klik op Add card
 • Hierna moet je de gegevens van je kaart invullen.
 • Daarna vul je in hoeveel USD je wilt storten. 
 • Tenslotte klik je op SubmitIn veel gevallen wordt de storting binnen enkele seconden geregeld.

Een andere mogelijkheid om te storten is om in het Balance overzicht op Deposit te klikken achter de fiat of cryptocurrency die je wilt storten. Je ziet dan per fiat of cryptocurrency de mogelijkheden om te storten.

Image
FTX crypto kopen
ftx.com

Via  bankoverschrijving -  Je kunt ook fiat storten door middel van een wire transfer of overschrijving. Als je dit wilt, klik dan op Deposit achter de fiat die je wilt storten. Je hebt weer een aantal opties om te storten.

 • Je klikt nu op Deposit via wire.
 • Nu krijg je een overzicht van de gegevens van de bank waar je transactie naar toe moet. Je opent nu je bank account om de transactie te voldoen. Let op! Zorg dat jouw gegevens over je FTX account volledig zijn en kloppen. Heel belangrijk is de vermelding van je accountnummer anders komt de storting niet in je FTX account terecht.
 • Als je de transactie bij je bank hebt gedaan, klik dan op Confirm USD SubmitDe storting via wire transfer kan even tijd in beslag nemen. FTX waarschuwt zelf dat banken soms extra voorzichtig zijn met cryptocurrency gerelateerde transacties en dat daardoor deze vorm van geld storten soms tijd kost. 

Cryptocurrency storten

Cryptocurrency storten in je FTX wallet vanuit andere wallets - Je kunt natuurlijk ook cryptocurrency die je al hebt, gebruiken om crypto te kopen via FTX.  Hiervoor kun je tokens of coins vanuit een andere wallet, bijvoorbeeld Metamask, overmaken naar je FTX account.

Als je in het Balance overzicht kijkt, kun je bij de cryptocurrency die je wilt storten, klikken op Deposit. Nu verschijnt het FTX Wallet Adress wat je moet invoeren bij je wallet van waar je wilt overmaken. Deze transacties kunnen soms tijd in beslag nemen en hiervoor kunnen gasfees, kosten voor het gebruik van van een blockchain netwerk, gerekend worden. 

Image
FTX crypto overmaken
ftx.com

Crypto kopen vanuit je wallet

Nu er fiat in je wallet zit, kun je deze vrij eenvoudig omzetten naar cryptocurrency. Bij de Balances zie je een overzicht van de mogelijke fiat en cryptocurrency die je in je wallet kan bewaren. Met Convert kun je currency en fiat omzetten. Zo kun je dus de USD die je hebt door op Convert te drukken omzetten naar elke cryptocurrency die op de FTX exchange verkrijgbaar is. 

Image
FTX balances van je wallet
ftx.com

Crypto kopen via de Spot market

Via de spot market van FTX kun je ook cryptocurrency kopen. Als je via de spot market koopt kun je meteen de crypto kopen, je wacht niet een bepaalde prijs of een tijdstip af. Onder de Markets bij FTX vind je Spot. Als je hierop klikt, zie je de verschillende tokens en coins die verkrijgbaar zijn. Klik je op de currency die je wilt aanschaffen kom je in het scherm om de transactie verder af te handelen. 

Image
FTX spot market
ftx.com

Bitcoin kopen via FTX OTC portal

Je OTC portal is ook een optie om rechtstreeks van iemand crypto te kopen. Je inloggegevens kun je ook gebruiken om bij je OTC portal in te loggen. Via een bankoverschrijving of wire transfer kun je hier USD storten om hiermee vervolgens crypto of futures rechtstreeks van anderen te kopen.

De OTC portal is vooral geschikt als je grote hoeveelheden crypto wilt kopen.

Fees

Meestal worden er bij een exchanges kosten gerekend voor het storten van fiat en voor het kopen van cryptocurrency. Over het algemeen is FTX populair om de lage transactiekosten. Een voordeel van FTX is, is dat je hier fiat kunt storten zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Fiat opnemen kost wel geld, onder de 10.000 USD wordt hiervoor 75 USD gerekend. Hoe kleiner bedrag je opneemt, hoe onvoordeliger dus.

Er worden voor het omzetten van fiat naar crypto in je wallet via de Convert functie geen bijkomende fees gerekend. Eventuele kosten zitten al in de transactie ingebouwd. 

Voor handelen via alle markten van FTX worden fees gerekend, dus ook als je crypto koopt via de spot market. Hierbij worden maker fees gerekend voor als je een order mogelijk maakt, en een taker fee als je een order wegneemt. Als je crypto koopt, neem je een order weg en wordt een taker fee gerekend.

Image
FTX overzicht fees
ftx.com

 

Conclusie

Zoals je al hebt kunnen lezen is FTX een handig platform om Bitcoin, Ethereum of andere altcoins te kopen. Als je eenmaal de KYC procedure hebt doorlopen, is dit vrij eenvoudig en zonder hoge kosten te doen. FTX is echter een exchange die veel meer mogelijkheden biedt dan enkel crypto kopen. Vooral als je meer wilt met geavanceerde handelsproducten is FTX dus een interessant platform.

Wil je meer weten over crypto kopen of handelen via FTX? Bij de AllesOverCrypto Facebook groep ben je van harte welkom met al je vragen!

De antwoorden op vragen over crypto vind je ook snel in onze FAQ. Of googel je vraag + AllesOverCrypto en je krijgt makkelijk en snel je antwoorden!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.