Een grafisch Blockchain network

Deze grote bedrijven zijn bezig met blockchain

Welke grote jongens gebruiken tegenwoordig al blockchain technologie? Dat is een hele leuke vraag en die gaan we dan ook bekijken en beantwoorden in dit artikel.

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper over blockchain technologie en op 9 januari 2009 volgde versie 0.1 van de bitcoin-software op SourceForge. Blockchain was nu een feit. Zoals we weten wordt de handel in Bitcoins en alle altcoins op blockchain gedaan.

Bitcoins en blockchain worden vandaag de dag niet meer gezien als verzamelplek voor criminelen en een Disneyland versie voor het witwassen van crimineel geld. Ze zullen er vast nog wel zitten, die criminelen op blockchain.

Ze zitten ook nog op veel andere plekken, maar daar gaat het niet om. Wat we kunnen vaststellen is dat blockchain steeds meer oprukt naar de mainstream, en dat zien we terug in de naamsbekendheid van diverse blockchain gebruikers.

Sinds 2009 heeft de blockchain een reuze vlucht gemaakt en het lijkt erop dat blockchain 'is here to stay'. Om deze bewering te ondersteunen gaan we kijken welke grote bedrijven bezig zijn met blockchain. Het is een verrassend resultaat en er zijn opmerkelijke spelers die al de blockchain zijn ingedoken.

Laten we snel gaan kijken naar de uitkomst, dus ga er eens goed voor zitten en lees lekker verder.

Hieronder kun je een korte video bekijken van Forbes, over de grote bedrijven die op dit moment in 2021 actief bezig zijn op blockchain.

Bekijk snel

 

Waarom gebruiken grote bedrijven blockchain?

Image
Blockchain munten samen met het blockchain systeem

Grote bedrijven gebruiken blockchain onder andere voor grotere transparantie, om bedrijfsprocessen te versnellen en veel geld te sparen.

Blockchain begon in 2009 om Bitcoins van punt A naar punt B te brengen. Tegenwoordig wordt het door een groot aantal grote bedrijven gebruikt om een ​​willekeurig aantal activa over de hele wereld te volgen en te verplaatsen, net zo gemakkelijk als het verzenden van een e-mail.

Van het elimineren van papierwerk tot het controleren van jeans of hamburgers en het versnellen van verzekeringsbetalingen, de anti-establishment-software wordt verwelkomd in de executive suite.

De ironie is echter dat de blockchain versie die verschillende bedrijven aan het bouwen zijn, er grotendeels anders uitzien dan wat de heer Nakamoto-san en vrienden voor ogen hadden. 

Het gedroomde, wereldwijde, openbare netwerk van individuele gebruikers die rechtstreeks en democratisch met elkaar verbonden zijn, zonder tussenpersonen, gaat een andere richting uit. In plaats daarvan worden privénetwerken gebouwd die gebruikt zullen worden om te profiteren van gecentraliseerd beheer. Dat staat haaks op de oorspronkelijke blockchain ideologie.

De nieuwe gebruikers van blockchain in dit jaar, over de hele wereld verspreid, van grote bedrijven tot kleine ZZP'ers, zijn grotendeels aan de theoretische voordelen van blockchain voorbij gegaan en hebben reële inkomsten en kostenbesparingen gegenereerd.

Hoewel de meeste blockchain-projecten zich nog in de testfase bevinden, komt het gebruik van private, publieke en consortium blockchain-applicaties steeds vaker voor.

Wat is het verschil tussen private en publieke blockchains?

Image
Blockchain netwerk

De onderliggende gedistribueerde grootboektechnologie van private en publieke blockchains is in wezen hetzelfde. Het verschil tussen deze twee systemen zit hem in wie de controle heeft. Wie krijgt of heeft toegang tot informatie in het grootboek en wie kan de consensus protocollen uitvoeren (die worden gebruikt om informatie over het grootboek te verifiëren).

Een publieke blockchain is volkomen, 100% decentraal. Er is geen overkoepelende beheerder die het netwerk controleert.  Bovendien zijn alle transacties zichtbaar in het grootboek. Bitcoin is tegenwoordig een van de grootste publieke blockchains. De Bitcoin blockchain wordt aangedreven door het netwerk van Bitcoin-gebruikers in plaats van een centrale autoriteit of bestuursorgaan. Wat ook heel belangrijk is, iedereen kan deelnemen.

Daar tegenover staat dan een private blockchain. Op dit blockchain-netwerk kun je alleen met een uitnodiging toegang krijgen en je moet voldoen aan regels die zijn opgesteld door de netwerkstarter of beheerder. Dit legt beperkingen op aan wie mag deelnemen aan het netwerk, en ook wie mag of kan deelnemen in bepaalde transacties.

Wat is een blockchain consortium?

Image
Blockchain in grote blauwe letters

Een consortium is eigenlijk niets meer of minder dan een middenweg tussen publieke en private blockchains. Het biedt de voordelen van een private blockchain, zoals efficiëntie en privétransacties, met behoud van een semi-gedecentraliseerde structuur.

Bij een consortium beheert een groep mensen of organisaties de blockchain in plaats van geen controlerende partijen (publieke blockchain) of één controlerende partij (private blockchain) te hebben.

Een blockchain consortium van gelijkgestemde bedrijven kan informatie gebruiken om bedrijfs- en productieprocessen, verantwoordingsplicht en transparantie te verbeteren.

In plaats van dat elk bedrijf zijn eigen oplossing vanaf het begin opbouwt, kunnen ze door deel uit te maken van een blockchain-consortium, ontwikkelingskosten en tijd delen met andere organisaties. Dit kan leiden tot kortere ontwikkeltijden en schaalvoordelen. Hierdoor kunnen kleinere organisaties profiteren van dezelfde systemen als grotere.

Deze organisaties kunnen dan veelvoorkomende problemen identificeren die elk bedrijf moet oplossen, en op deze manier draagt iedereen ​​bij aan de oplossing. Gespecialiseerde industrieconsortia zijn dan het eindresultaat, of zoals meer recentelijk, aan elkaar gekoppelde bedrijven die dan samen gaan werken.

Een interessant voorbeeld komt ter sprake in West Virginia in de Verenigde Staten. In 2018 gingen zij een partnership aan met Voats, een mobiel stemplatform voor verkiezingen. Nu kwam er voor het eerst een mobiele stem-app aangedreven door blockchain. Deze app kan worden gebruikt door inwoners van de staat die in het buitenland wonen. 

Dit had tot gevolg dat meer dan 150 inwoners die in het buitenland woonden of waren tijdens de verkiezingen, deze app konden gebruiken voor de tussentijdse verkiezingen in 2018. Dit waren dan vooral Peace Corps vrijwilligers en militairen.  

Het wordt echter intussen hoogste tijd om eens te gaan kijken welke grote bedrijven bezig zijn met blockchain. We gaan diverse categorieën gebruiken, zoals banken en financiën, bevoorradingsketen, energie, gezondheidszorg, handel, overheid, de reisbranche en verzekeringen.

Welke grote bedrijven gebruiken blockchain?

Image
Blockchain met scrabble letters geschreven

Er is een grote verscheidenheid van grote bedrijven die de blockchain technologie al gebruiken. Hier volgt een willekeurige lijst, en zeker geen complete lijst, van grote bedrijven die in verschillende bedrijfstakken werkzaam zijn. 

Banken en financiën

Credit Suisse - deze Zwitserse bank reus werkt al sinds 2015 met blockchain. Ze waren een van de oprichters van het R3 consortium. Een blockchain-partnerschap met Deutsche Börse heeft de afwikkelingstijden voor staats- en bedrijfsobligaties tot dezelfde dag verkort. Ze gebruiken de Corda en Paxos platformen.

ING Group – er wordt aan kredietbrieven gewerkt, die binnen minuten verwerkt en goedgekeurd kunnen worden. Dit proces kan zonder blockchain behoorlijke vertragingen opleveren voor olietankers op hun routes. Er wordt op de volgende platforms gewerkt Corda, Quorum, Ethereum, Hyperledger Fabric en Hyperledger Indy.

PayPal - zij zijn een van de eersten die hun handelaren in staat stelden om met Bitcoin te betalen. Dit gebeurde met hun dochteronderneming Braintree, door partnerschappen met BitPay, GoCoin en de Coinbase exchange. Coinbase heeft dan weer het Stablecoin consortium samen met Circle opgezet.

Visa - Visa heeft het zakelijk blockchain-betalingsplatform B2B Connect. Omdat ze hun eigen netwerk gebruiken, is SWIFT en het hele corresponderende bank netwerk overbodig. Interessant detail is dat de betalingen geen gebruik maken van Visa-kaarten. Ze gebruiken het Hyperledger Fabric  platform.

Bevoorradingsketen

De Beers - ze hebben hun eigen platform en dat heet Tracr. Hiermee kunnen ze diamanten van elke grootte volgen, van het delven in de mijn tot in de winkel. Ze kunnen dan meteen aantonen dat hun diamanten 100% echte De Beers diamanten zijn.

Ford - Ford werkt samen met IBM. Zij willen ervoor zorgen dat hun grondstoffen zoals kobalt vanaf de leveranciers te volgen zijn. Ze willen er zeker van zijn dat ze een authentiek product of grondstof in handen krijgen waardoor ze hun kwaliteit waarborgen. Het product gaat in het grootboek en Ford kan vanaf daar volgen waar het naartoe gaat. Als platform wordt Hyperledger Fabric gebruikt.

Walmart - deze Amerikaanse reus gebruikt de blockchain om verse producten zoals paprika te volgen. Op deze manier kunnen ze bepalen waar een zending mogelijk besmet is geraakt. Ze kunnen dan terugroepacties beter op elkaar afstemmen en tegelijkertijd kan voedselverspilling verminderd worden. Dit gaat ook via het Hyperledger Fabric platform in samenwerking met IBM.

Energie

Shell - dat komt al dichter bij huis. Ze werken aan negen verschillende blockchain projecten die in diverse stadia van ontwikkeling zijn. Ze proberen de enorme hoeveelheid papierwerk te reduceren door het op een gedeeld digitaal grootboek te zetten. Ze proberen ook uniformiteit bij hun technische apparatuur aan te brengen in hun wereldwijde fabrieken. Zij werken met het Ethereum platform.

Gezondheidszorg

CVS Health - de nieuwe CVS-dochter Aetna is lid van IBM's Health Utility Network, een club waar ook Cigna en Anthem inzitten. Ze werken aan het creëren van een gedistribueerd grootboek met informatie die beschikbaar is voor patiënten, zorgverleners en verzekeraars. Het uiteindelijke doel is om hun zorg te verbeteren op een kostenbesparende manier. Ze werken met de IBM Blockchain, Hyperledger Indy en Hyperledger Sawtooth platforms.

Pfizer - samen met Biogen heeft Pfizer een Proof of Concept (PoF) voltooid in de Clinical Supply Blockchain Working Group (CSBWG), voor het bijhouden en beheren van de digitale inventaris van farmaceutische producten. Dit gebeurde samen met GlaxoSmithKline, Merck, AstraZeneca, and Deloitte. Dit gaat weer via het Hyperledger Fabric platform.

Overheid

Nederlandse regering - in de strijd tegen Covid-19 hebben meer dan 10 Nederlandse bedrijven in samenwerking met de Nederlandse overheid ‘Tech tegen Corona’ gelanceerd. Tymlez, gespecialiseerd in distributed ledger technology (DLT), heeft zijn eigen blockchain-platform aangeboden zodat vraag en aanbod van medische goederen in kaart gebracht kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van het Tymlez Blockchain Solution Platform (TBSP).

Dubai - de regering van Dubai wil op korte termijn de allereerste 'smart city' ooit worden. Hierbij wordt onder meer blockchain technologie gebruikt. Dit gaat ondergebracht worden op het Dubai Blockchain Platform in samenwerking met IBM.

Reizen

Air France - KLM -  een Nederlandse blockchain firma heeft een financiële app ontwikkeld in samenwerking met R3. Deze app maakt naadloze interne schikkingen mogelijk tussen KLM en haar dochterondernemingen. Er wordt ook samengewerkt met de blockchain firma Winding Tree, die gespecialiseerd is in logistieke ondersteuning. Air France en KLM maken gebruik van het Ethereum platform.

Social Media / IT

Facebook - Zuckerberg en vrienden kwamen met het idee om de Libra uit te gaan geven, een cryptomunt. Deze wordt gedekt door de US-dollar en staatsobligaties. Dit heeft tot grote controverse geleid, maar het plan staat nog steeds op de rails, al is het iets vertraagd. Dit zou plaatsvinden op het Hotstuff platform.

Microsoft - ze bieden blockchain-as-a-service aan via Azure, hun cloud computing-tak. Ze hebben een nieuw product geïntroduceerd dat is ontworpen om het voor bedrijven gemakkelijker te maken om hun eigen digitale activa (tokens) te maken. De achterliggende gedachte van dit ontwerp is om de toegangsdrempels tot blockchain voor grote ondernemingen te verlagen. Dit gebeurt op de volgende drie platformen; Ethereum, Corda en Hyperledger Fabric.

Verzekeringen

AIA Group - deze grote verzekeraar benut de kracht van blockchain om documentatie en beleidsgegevens in realtime te delen op een beveiligd kanaal. Het is een unieke oplossing in hun marktsegment. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het Hyperledger Fabric platform.

Behalve de hier genoemd bedrijven, gaat de lijst met grote bedrijven die blockchain gebruiken nog wel een tijdje door. De lijst wordt ook steeds langer omdat meer en meer grote bedrijven het nut van blockchain inzien en de mogelijkheden aan het onderzoeken zijn.

Conclusie

Image
Bitcoin munt met ketting

Ikea, Burger King, Jumbo supermarkt, Barclays, Unilever, DHL, Aegon, Rolls Royce, BMW, Porsche, Starbucks en noem maar op. Vandaag de dag gebruikt bijna elk groot bedrijf op kleinere of op grotere schaal de blockchain technologie. 

De beste paarden beginnen de stal te ruiken en ze willen allemaal vooral naar die stal toe en niets missen. De stal is in dit geval de blockchain. Op dit moment stellen de bedrijven die de blockchain technologie omarmen en gebruiken feitelijk hun plaats in het veranderende ecosysteem veilig.

Het wordt interessant om te zien hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Aan de ene kant is er de potentie om alles gestroomlijnder, efficiënter en transparanter te maken, maar tegen welke prijs zal dit gaan gebeuren? Banenverlies is een reële mogelijkheid door de efficiëntie die blockchain biedt. Hoe de diverse bedrijfstakken hiermee om zullen gaan zal de toekomst uitwijzen. 

Alleen daarom is het belangrijk en interessant om de vinger aan de pols te houden. Het is goed mogelijk dat veel industrieën zichzelf opnieuw moeten gaan uitvinden. Blockchain heet de uitdaging en er is een hele grote kans dat hier ook de toekomst ligt.

Hoewel de meeste blockchain projecten zich nog in de testfase bevinden, komen private en publieke blockchain projecten steeds vaker voor in het huidige zakelijke landschap. De weg wordt stilletjes aan vrijgemaakt voor het accepteren van nieuwe blockchain processen.  Het lijkt de hoogste tijd voor de blockchain revolutie!

Heb je verder nog vragen over dit onderwerp, twijfel niet en ga op bezoek bij AllesOverCrypto op Facebook. Je kunt hier vragen stellen, opmerkingen maken en aan discussies deelnemen. Wie weet, hebben we het de volgende keer over iets wat jij ter sprake brengt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto