FTX vs. Binance

FTX vs Binance – wat zijn de verschillen?

Het kiezen van een exchange is één van de eerste stappen in je crypto avontuur. Je denkt er in eerste instantie misschien niet zo diep over na, maar het is een erg belangrijke keuze. Het vervolg van je crypto avontuur is namelijk best wel afhankelijk van deze eerste stap.

Zo hebben de kosten die je betaalt om te mogen handelen namelijk een invloed op je rendement, en is het ook belangrijk om een veilige exchange te kiezen, zodat je niet bestolen wordt van je geld. Ook kan het assortiment een belangrijke rol spelen in je keuze. Wil je simpelweg elke maand Bitcoin kopen? Of wil je actief gaan traden in tal van verschillende cryptocurrency’s? Het beïnvloedt mogelijk je uiteindelijke keuze.

Vandaag kijken we naar twee van de grootste exchanges die er zijn: het Amerikaanse FTX en het Chinese Binance. We kijken naar verschillende factoren die je keuze tussen exchanges kunnen beïnvloeden. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de kosten, de veiligheid en de klantenservice. Op deze manier hopen we dat jij een keuze kunt maken over welke exchange het beste is voor jou: FTX of Binance. Of juist dat je erachter komt dat beide exchanges niet voor jou zijn, ook in dit geval hebben we een oplossing voor je. Laten we snel beginnen!

Bekijk snel

Wat is FTX?

FTX is een cryptocurrency exchange die in 2019 werd opgericht door Sam Bankman-Fried en Gary Wang. De exchange is enorm snel gegroeid. Met haar handelsvolume van ruim $10 miljard per 24 uur is het inmiddels zelf één van de allergrootste cryptocurrency exchanges die er zijn.

Deze groei lijkt zich door te zetten. FTX doet er namelijk alles aan om dé cryptocurrency exchange voor iedereen te worden. Dit doen ze bijvoorbeeld door bedrijven over te nemen, die het productportfolio van FTX verbreden. Zo namen zij in 2020 het bedrijf Blockfolio over, een app waarop gebruikers hun volledige cryptoportfolio kunnen tracken. Een andere reden voor de groei van FTX is het grote budget dat gespendeerd wordt aan het adverteren van de exchange. Zo had FTX bijvoorbeeld een advertentie in de pauze van de Super Bowl van 2022 (gezien door ongeveer 92 miljoen mensen), heeft FTX daarnaast samenwerkingsverbanden lopen met Tom Brady en Steph Curry en heet het stadion van de Amerikaanse basketbalclub Miami Heat inmiddels de FTX Arena. Hiermee lijkt FTX zich dus voornamelijk op de Amerikaanse markt te focussen.

Image
FTX Arena
FTX Arena - Johnny Michael / Shutterstock.com

Wat is Binance?

Binance is een cryptocurrency exchange die in 2018 werd opgericht door Changpeng Zhao, ook wel bekend als CZ. Hij is nog altijd CEO van het bedrijf. Binance werd opgericht in China, maar staat inmiddels geregistreerd op de Kaaimaneilanden. Het bedrijf heeft deze beslissing genomen door de toenemende regulatie op crypto in China, waardoor het moeilijk werd een crypto exchange te runnen van uit het land.

Binance is de allergrootste cryptocurrency exchange van dit moment. Per 24 uur bereikt de exchange een handelsvolume van maar liefst $70 miljard. Daarmee komt geen enkele exchange écht in de buurt van Binance en je kunt dus wel zeggen dat Binance de absolute marktleider is op het gebied van cryptocurrency exchanges.

Naast een cryptocurrency exchange, heeft Binance ook haar eigen blockchain, genaamd de Binance Smart Chain. Op deze blockchain is van alles mogelijk, zo kunnen er door middel van smart contracts ook dApps gebouwd worden op de blockchain. Binance heeft ook een eigen DEX gebouwd op deze blockchain, genaamd de Binance DEX. Deze DEX heeft een handelsvolume van bijna $1 miljoen per 24 uur, en deze zou je dus nog aan het handelsvolume van Binance in zijn geheel toe kunnen voegen.

Wat zijn de verschillen tussen FTX en Binance?

Er moet wel een reden zijn dat Binance toch nog altijd 7 keer zo groot is als FTX, wanneer je kijkt naar handelsvolume per 24 uur, toch? Wat zijn nou precies de verschillen tussen FTX en Binance? We gaan nu kijken naar de verschillen, en overeenkomsten, tussen de twee exchanges, op het gebied van: de kosten, het assortiment, de mogelijkheden, de veiligheid, de klantenservice, de native token en de sociale media.

Kosten

Als eerste de kosten van FTX. FTX werkt met een tiersysteem. Dit betekent dat naarmate je meer handelt, in dollars per 30 dagen, je omhoog gaat in tiers en dus minder betaalt. Ervan uitgaande dat je onder de $2 miljoen per 30 dagen zit, betaal je 0,020% wanneer je een trade maakt (oftewel een trade in het orderboek zet) en 0,070% wanneer je een trade aanneemt (oftewel een trade uit het orderboek vervult). Wanneer je dus meer dan $2 miljoen verhandeld per 30 dagen, ga je langzaamaan omhoog in tiers. Als je in de hoogste tier zit, meer dan $50 miljoen per 30 dagen, betaal je nog maar 0% als maker en 0,040% als aannemer.

Ook Binance werkt met een tiersysteem als het gaat om fees. Tier 1 is voor Binance voor gebruikers onder de $1 miljoen per 30 dagen. Je betaalt dan zowel als maker en aannemer 0,1% per transactie. Wanneer je in de hoogste tier zit, boven de $5 miljoen, betaal je als maker 0,020% en als aannemer 0,040%.

FTX is dus goedkoper dan Binance. Wanneer je heel veel handelt, kan dit een voordeel zijn, omdat je met lagere kosten natuurlijk meer geld overhoudt om te traden.

Assortiment

Het tweede punt waar we naar kijken is het assortiment. Met het assortiment bedoelen we in dit geval hoeveel verschillende coins de exchanges aanbieden.

Op FTX zijn 323 verschillende cryptocurrency’s te verhandelen. Dit varieert van grote munten, zoals Bitcoin of Ethereum, tot kleine munten, zoals STEPN. Met het assortiment van 323 verschillende coins, staat FTX op plek 23, als het gaat om exchanges met het grootste aanbod. Hiermee staat de exchange achter exchanges als Huobi, Kucoin, MEXC, Gate.io en Hotbit.

Op Binance zijn maar liefst 396 verschillende cryptocurrency’s te verhandelen. Uiteraard kun je bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum verhandelen via Binance, maar hierbij dus ook heel veel kleinere coins. Met het aanbod van 396 verschillende cryptocurrency’s, staat Binance op plek 18 in de lijst van exchanges met de meeste verhandelbare cryptocurrency’s.

Wat ook niet onbelangrijk is om te vermelden, is de hoeveelheid fiat currency’s die geaccepteerd worden door de handelsplatformen. FTX laat in totaal 10 fiat currency’s toe, onder andere de Euro, de US Dollar en de Britste Pond. Bij Binance zijn dit er een stuk meer, 46 om precies te zijn. Zo laat Binance onder andere ook de Noorse Kroon, de Taiwanese dollar en de Uruguayaanse peso toe.

Image
Crypto kopen
Creativan / Shutterstock.com

Veiligheid

Ook de veiligheid van een exchange is erg belangrijk. Je wil tenslotte niet dat een exchange gehackt wordt en jij bestolen wordt van alle crypto die je op deze exchange had staan. Exchanges steken er dan ook veel tijd en geld in om hun platform zo veilig mogelijk te maken, zo ook FTX en Binance.

FTX is nog nooit gehackt. Voor het gebruik van FTX is geen KYC (Know Your Customer) vereist. Dit zorgt ervoor dat de exchange niet precies zeker weet wie er actief is op het platform. Wel moet je op het platform bijvoorbeeld een wachtwoord voor withdrawals instellen, wat betekent dat mensen geen geld van een account af kunnen halen, zonder dat wachtwoord te hebben. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken wanneer je gehackt bent. Over de veiligheidsmaatregelen die FTX verder treft is niet super veel bekend. Dat zou het voor de hackers ook wel erg makkelijk maken…

Ook de Binance exchange is nog nooit gehackt. Op Binance is een KYC tegenwoordig wel vereist, wat er voor zorgt dat ze precies weten wie er allemaal actief zijn op het platform. Dit schrikt hackers of criminelen vaak af. Ook heeft Binance een 2FA authenticatie, die naast bij de inlog ook actief is bij het traden en withdrawen. Wanneer je geld van je account af wil halen, moet je dus niet alleen je trading wachtwoord invoeren, maar ook de code die je op je telefoon of in je email binnenkrijgt. Over de veiligheidsmaatregelen die getroffen worden op het hogere niveau, maakt ook Binance verder weinig bekend.

Klantenservice

De klantenservice van FTX is 24 uur per dag beschikbaar via [email protected]. Er is verder geen live chat of telefonische communicatie beschikbaar. Wel kun je FTX bereiken via Telegram. Echter, dit kan alleen in hun algemene chat, waarin bijna 63.000 anderen je bericht ook kunnen zien. Dit alles hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar wanneer je in een stressvolle situatie terechtkomt, bijvoorbeeld wanneer er wat misgaat met een deposit, is het wel fijn om direct iemand erbij te kunnen hebben voor begeleiding.

Binance kun je wél 24 uur per dag via een live chat bereiken. Daarnaast kun je ze ook mailen. Ook Binance kun je niet bellen, maar via de live chat wordt je bijna altijd binnen enkele minuten geholpen.

Native token

Beide exchanges hebben ook een eigen token, die voor gebruikers extra voordelen beidt wanneer ze deze in hun bezit hebben. Voor Binance is dit de Binance Coin (BNB) en voor FTX is dit de FTX Token (FTT).

Laten we eerst eens kijken naar de FTX Token. Het voornaamste voordeel van het bezitten van de FTX Token, is de korting die je krijgt op de handelskosten. Ook hier werkt het weer met een tiersysteem, ditmaal is je tier afhankelijk van de hoeveelheid FTT die je bezit. Wanneer je ten minste $100 FTT bezit, ontvang je 3% korting op de fees. Vanaf $1.000 tot $5.000 aan FTT ontvang je 5% korting op de fees en zo gaat het door totdat je 60% korting op de fees ontvangt bij $5 miljoen aan FTT in je bezit.

Vervolgens de Binance Coin (BNB). Deze dient onder andere als de native coin voor de Binance Smart Chain, wat onder andere betekent dat de transactiekosten op deze blockchain betaald moeten worden in BNB. Hiernaast biedt BNB verschillende voordelen op de Binance exchange. Het voornaamste voordeel is opnieuw de korting die je ontvangt op de handelskosten. Binance werkt hier niet met een tiersysteem. Wanneer je Binance Coin bezit, ontvang je 25% korting op de handelskosten. Daarnaast kun je genieten van andere voordelen door de Binance Coin te bezitten, zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid deel te nemen aan projectlanceringen op de Binance Launchpad.

Conclusie

Vandaag hebben we gekeken naar de verschillen, en de overeenkomsten, tussen twee van de grootste exchanges die er zijn: FTX en Binance, zodat jij voor jezelf kunt bepalen welke het beste bij je past. FTX is een Amerikaanse cryptocurrency exchange opgericht Sam Bankman-Fried, en Binance is een Chinese cryptocurrency exchange opgericht door CZ, die inmiddels op de Kaaimaneilanden gevestigd is.

We keken vandaag bijvoorbeeld naar de kosten, de veiligheid en de klantenservice. Zo kwamen we erachter dat FTX over het algemeen net wat goedkoper is dan Binance, waar de klantenservice van Binance weer iets makkelijk te bereiken is. Beide exchanges zijn erg goed beveiligd. Zoals je ziet hebben beide exchanges hun voordelen en hun nadelen. Binance is op sommige vlakken wat beter, waar FTX dat op andere vlakken is.

Jij kunt dan ook echt alleen bepalen welke exchange het beste is voor jou! Vind je lage kosten goedkoper? Dan kies je misschien voor FTX. Ben je beginner en heb je behoefte aan veel begeleiding? Dan kies je misschien eerder voor Binance. Voel je je bij allebei niet helemaal goed? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn tal van andere exchanges beschikbaar. Over velen hiervan schreven wij eerder al een uitgebreide blog. Deze blogs kun je hier vinden!

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog een vraag over FTX of Binance? Of ben je benieuwd naar de voorkeur van andere cryptofanaten? Laat het weten in de Facebookgroep van AllesOverCrypto. Daarnaast kun je hier al je vragen stellen en kom je in een community terecht met meer dan 100.000 crypto liefhebbers!

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw favoriete exchange is!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.