FTX exchange token (FTT)

FTX Token - Wat is het en wat kan je ermee?

De FTX exchange is een internationaal, hooggewaardeerde exchange voor geavanceerd gebruik. Voor beginners is het niet een heel aantrekkelijke exchange, maar voor liefhebbers van derivaten, opties en aandelen wél. De exchange heeft een eigen utility token met de naam FTT, maar deze staat vooral bekend als de FTX-token.

In dit artikel neem ik je mee in een tour langs de FTX Exchange en leg ik je uit waarom de FTX-token (FTT) misschien wel interessant is voor jou. 

Bekijk snel

Wat is FTX?

FTX is een exchange voor cryptocurrencies, die gebouwd is door handelaren, voor handelaren. Deze exchange biedt gebruikers innovatieve producten, zoals derivaten, opties, tokens met hefboomwerking en volatiliteitsproducten. 

Het doel van de drijvende krachten achter dit platform is een platform ontwikkelen dat robuust is. Robuust genoeg voor professionele handelsondernemingen en gebruiksvriendelijke genoeg voor starters op deze markt. Er zijn ruim 6 miljoen gebruikers wereldwijd, volgens het platform zelf. 

Tot voor kort was FTX bekend onder de naam 'Blockfolio'. 

Bekijk hier een video over FTX, wanneer je meer wilt weten over de exchange:

Het team achter FTX

De kickstarters achter de FTX Exchange komen van toonaangevende Wall Street en tech-bedrijven: Jane Street, Optiver, Susquehanna, Facebook en Google. 

 • Sam Bankman-Fried 
  CEO en Founder van FTX, afgestudeerd aan MIT. Hij was een trader in diverse EFT's, valuta's, futures en aandelen. Daarbij ontwierp hij een geautomatiseerd OTC-handelssyteem. Bekijk hier zijn LinkedIn;
 • Gary Wang
  Gary is de CTO en Founder van het hele gebeuren. Voormalig software engineer bij Google, waar hij systemen bouwde om de prijzen van miljoenen vluchten te aggregeren. Dankzij zijn bijdrage daalden latency en geheugengebruik met meer dan 50%. Hij is ook een MIT-graduate, met een graad in wiskunde en computerwetenschappen;
 • Nishad Singh
  Voordat hij bij het team van FTX kwam, was hij software-engineer bij Facebook en hield hij zich voornamelijk bezig met Machine Learning. Hij studeerde summa cum laude af aan Berkeley met een bachelor in Electrical Engineering en Computer Science. Hij draagt nu dan ook de toepasselijke titel 'Head of Engineering'. Bezoek zijn LinkedIn;
 • Jen Chan
  Jen Chan werkte als kantoormanager bij Alter Domus, voordat ze zich bij FTX voegde. Zij is afgestudeerd aan Hong Kong University met een bachelor in Accounting. Bezoek hier haar LinkedIn;
 • Dan Friedberg
  Dan behaalde zijn J.D. in Wisconsin, cum laude, evenals zijn MBA. Hij werkte als partner bij Fenwick & West LLP, waar hij de cryptopraktijk leidde. Hij was eveneens voorzitter van de Payment Systems Group en is nu werkzaam als Regulatory Officer bij FTX. Bezoek zijn LinkedIn hier;
 • Can Sun
  Can is General Counsel bij FTX, maar hiervoor functioneerde hij als co-voorzitter bij Fenwick & West LLP. Bezoek zijn LinkedIn. Hij adviseerde hier honderden blockchain gerelateerde projecten en bedrijven over hun compliance en juridische zaken. Can heeft een J.D. van Yale Law School.

Je zult wellicht denken: wat een klein team voor zo'n groot bedrijf? Dat klopt, want dit is enkel het management. Als je op LinkedIn FTX opzoekt, dan kom je terecht bij deze pagina, waar je op het moment van schrijven (februari 2022) wel 240 medewerkers ziet staan!

Community van FTX

FTX heeft een Twitter-kanaal, waarop ze ontzettend veel volgers hebben. Op het moment van schrijven hebben ze bijna 600k volgers en tweeten ze dagelijks. 

Naast Twitter heeft het bedrijf ook ruim 60.000 leden op Telegram, waar ze het volgende omschrijven in hun profiel:

Cryptocurrency Derivatives Exchange. Futures | Leveraged Tokens | OTC. www.ftx.com

Is FTX een veilig platform?

Dat de exchange pas sinds 2019 bestaat als crypto-exchange zegt tot op heden niets over de weerbaarheid en veiligheid. Het platform laat niet veel los over protocollen en toepassingen op het gebied van veiligheid, maar dat er nog geen hack of aanval heeft weten door te dringen, is wel veelzeggend. 

Ze hebben een geïntegreerd systemen, die gebruikers waarschuwingen geeft wanneer iets niet pluis lijkt te zijn. Daarbij gebruiken ze SSL-encryptie en moet je als gebruiker 2FA instellen, voor jouw eigen veiligheid. 

Heb je vragen of gaat er iets niet zoals het zou moeten? FTX heeft voor gebruikers een goede support-afdeling, waar je via deze link al jouw vragen kunt stellen. 

Wat is FTX token (FTT)?

Goed, je hebt nu een kleine introductie van FTX en de founders achter de rug, maar is de FTX Token nu precies? Dat is wat ik je in dit artikel ga uitleggen, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. 

De FTX Exchange is minder geschikt voor beginners, maar des te meer voor de gevorderde handelaar. Je kunt er handelen in derivaten, futures contracts en andere aandelen. FTT is de utility-token van FTX, waarmee het de ruggengraat van het FTX-ecosysteem is. Gebruikers hebben deze token nodig om operaties binnen het ecosysteem uit te voeren.

Bekijk deze video over waarom jij de FTT-token aan je portfolio moet toevoegen. Needless to say: doe altijd je eigen onderzoek en vertrouw niet klakkeloos op wat anderen je aandragen. Handelen in crypto brengt risico's met zich mee!

Wat is een utility token?

Voordat we een diepere duik maken in de wereld van FTX en FTT, wil ik graag nog even uitleggen wat een utility token is. Voor de bekende handelaar is dit overbodige luxe, maar goed, here we go!

Utility tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot een product of service van het desbetreffende cryptoproject. 

Dit is wat mijn collega Patrick schreef in zijn blog, waarin hij alle soorten cryptotokens op een rijtje zette. 

De utility token is niet per sé bedoeld om als investering te gebruiken, maar prijsstijgingen in tokens zijn niet wereldvreemd. Het komt dus best vaak voor dat er toch tokens worden gekocht, wanneer de verwachtingen hooggespannen zijn. 

Waarom zou jij je verdiepen in FTT?

FTX staat op het moment van schrijven (februari 2022) in de top 10 grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. Na koplopers Binance en Coinbase, doet deze exchange het heel goed, wat ook wat zegt over de waarde van de token.

FTX heeft een Whitepaper geschreven, waarin je alle details en achtergronden kunt nalezen. Je download het document hier, maar wees je bewust van het feit dat ontwikkelingen zich snel opvolgen. Er is niet vermeld wanneer de whitepaper is gepubliceerd en of de vermelde informatie actueel is. 

Hoe schaarser de voorraad van de token, des te hoger de waarde komt te liggen. Dit is wat je met de utility token van FTX (FTT) kunt:

 • Hold FTT
 • Stake FTT
 • Buy & Burn FTT
 • Buy FTT

Holden van tokens

Wanneer je dagelijks handelt in de crypto-scene dan word je een trader genoemd. Traders zijn actief en kopen en verkopen hun beleggingen, waardoor alles in beweging is. 

In 2013 introduceerde GameKyuubi op bitcointalk.org de term 'HODLING'. HODL staat voor 'Hold On for Dear Life', wat dus inhoudt dat je jouw aankopen vasthoudt op de lange termijn. 

Voor het HOLDen van de FTX-token, moet je dus ook daadwerkelijk in het bezit zijn van een FTT op het OTC-portaal om van de OTC-kortingen te kunnen profiteren. Het OTC-portaal is de portal van FTX om te kunnen handelen. 

Image
HOLDen van FTT FTX-token

Staken van FTT

Staking is eigenlijk het alternatief van het ouderwetse sparen. Je hebt dus crypto in jouw wallet en die laat je daar mooi zitten, zodat je een rentepercentage ontvangt over jouw vermogen. Dit zijn de voordelen van staken bij FTX:

 • Hogere kortingen voor verwijzers - Verwijzers die FTT inzetten, krijgen een groter deel van hun fees uitbetaald;
 • Dankzij het nieuwe maker fee schema, stapelen kortingen zich op;
 • Bonusstemmen - Stakers krijgen bonusstemmen in de polls, afhankelijk van je bezit en handelsvolume;
 • Stakers ontvangen verhoogde airdrop-beloningen;
 • Ben jij staker bij FTX? Dan hoef je geen blockchain-fees te betalen, voor een aantal ERC-20 en ETH-opnames per dag;
 • IEO-tickets - Stakers krijgen tickets voor events die in FTX worden gehost.
Image
FTT staking

Buy & Burn

Kopen en verbranden. Say wut? Dit is een proces, waarbij miners de tokens uit de circulatie halen. Deze handeling heeft wel een doel, namelijk inflatie vertragen of het totale aanbod verminderen, waardoor de waarde toeneemt. FTX koopt zal zelf tokens terugkopen en verbranden:

 • 33% van de vergoedingen, die worden gegenereerd op FTX-markten;
 • 10% van de netto toevoegen aan het backstop-fonds 'Socialized Gains';
 • 5% van de vergoedingen die door ander gebruik op het platform worden verdiend.

FTX koopt de FTT-tokens op de eigen FTT/USD-markt. De aanwinsten zullen wekelijks worden verbrand, volgens schema. 

Image
Supply FTT

FTT kopen

Hoewel deze optie vaak als eerste wordt genoemd, heb ik het koopproces voor het laatst bewaard. Je kunt FTT kopen via Binance, BitFinex, Huobi Global en AscendEX. Sindskort (eind 2021) kun je ook FTX kopen via Bitvavo. Het gaat dus om FTT/USD, FTT/USDT en FTT/BTC markten. 

Dit is echter de snelste route om FTT-tokens in jouw bezig te krijgen, mocht jouw onderzoek uitwijzen dat dit voor jou interessant is:

Hoe koop ik FTX Token?

FTX Token kopen op de FTX Exchange is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van FTT.

 1. Meld je hier gratis aan bij FTX
 2. Wanneer je bent aangemeld en bent ingelogd, ga dan naar je profielinstellingen.
 3. Zorg dat je op het tabje "Veiligheid" staat, klik op Two Factor Authenticatie en stel deze in.
 4. Verifieer vervolgens je eigen identiteit door in het linkermenu te klikken op "identiteit verificatie"
 5. Het kan meer dan een dag duren voordat je daadwerkelijk bent geverifieerd
 6. Wanneer je bent geverifieerd, ga dan naar je Wallet
 7. Zoek "Euro" op en stort euro's door middel van een SEPA-overboeking
 8. Wanneer het geld op je account staat, ga naar "Markten" op de FTX Exchange
 9. Zoek FTX TokenFTT op en klik erop
 10. Koop de gewenste hoeveelheid FTX Token aan.

FTX-wallet

Je crypto opslaan kun je na aankoop opslaan op de eigen wallet van FTX: de FTX-wallet. Dit is een software wallet, waarmee je jouw vermogen van de beurs haalt en online bewaard. Dit is slim om te doen, maar een hardware wallet zou jou nog net wat extra veiligheid bieden.

De meest bekende en een extreem goede hardware wallet is de Ledger Nano S of X. Wanneer je jouw investeringen transporteert naar je eigen hardware wallet, dan weet je zeker dat jij alles in eigen bezit hebt en houdt. Check bij aanschaf van een hardware wallet wel altijd even of deze geschikt is voor jouw favoriete coins en tokens, want bij een mismatch kun je 'm dus niet gebruiken!

Wel even een sidenote: berg je seed phrase veilig op - in een kluis - zodat je altijd bij je aankopen kunt kopen. Raak je deze kwijt, dan sta je namelijk met lege handen!

Koers FTX-token

De koers van de FTX-token (FTT) is grillig, eigenlijk zoals onderstaande afbeelding laat zien. Volg je de cryptomarkt al langere tijd, dan zal de term 'volatiliteit' je niet zijn ontgaan. Het klinkt als een ontzettend lastig begrip, maar het betekent eigenlijk gewoon dat de markt in beweging. De dalingen van vandaag, kunnen morgen pieken zijn, en andersom. 

De beurs is wisselvallig en de vandaag behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Een utility token is dan wel niet bedoeld om mee te investeren, maar doe je dit wel, wees je dan doordrongen van de risico's. 

Image
FTX token historisch

Blockfolio

FTX stond voorheen bekend als Blockfolio; een manier om je cryptoportfolio te tracken. Mijn collega Yordi schreef hier een tof artikel over.

De app bestaat nog steeds en is een ultieme manier om eenvoudig crypto te kopen en verkopen. Er worden ruim 20 cryptovaluta aangeboden, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) en Solana (SOL). 

Conclusie

De FTX-token (FTT) is een utility token en dus niet per sé bedoeld om mee te investeren. Doordat de token het niet slecht doet, zijn er echter wel mensen die de token vasthouden met als doel het vergroten van hun vermogen. 

Het team achter FTX is ambitieus, hoog opgeleid en heeft het tot op heden geschopt tot top 10 crypto-exchange, dus dat betekent dat ze overwegend positief worden beoordeeld. Uiteraard bieden deze ontwikkelen geen garanties voor de toekomst, maar voor op het moment van schrijven lijkt het een veilige, gebruiksvriendelijke en goede exchange voor de gevorderde gebruiker. Nogmaals: doe je eigen onderzoek, ik ben geen financieel expert!

Heb je nog vragen over FTX token (FTT) of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. Wil je verder praten over de tokens van exchanges, zoals deze token van FTX? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Twitter FTX.


Wil je traden als een echte crypto expert?

Krijg exclusieve trading signalen en behaal maximale winst!

Start vandaag nog!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.