invloed koers bitcion

Factoren die invloed hebben op de koers van bitcoin in 2020

Profile picture for user Derek Westra
Door Derek Westra -
vr, 01/05/2020 - 10:10

De waarde van bitcoin beleefde in het eerste decennium na de vuurdoop in 2009 hoge pieken en diepe dalen. Die wispelturigheid maakt het lastig om in de toekomst te kijken. Toch zijn er bepaalde factoren die vrijwel zeker invloed zullen hebben op de koers in 2020.

De halvering van de block-beloning in mei

Rond mei dit jaar verlaagt het bitcoin-netwerk automatisch zijn block-beloning. Miners krijgen momenteel 12,5 bitcoin voor elk nieuw transactieblok, wat een marktwaarde van €78.000 heeft. Die beloning wordt gehalveerd tot 6,25. De halvering heeft al tweemaal eerder plaatsgevonden, in 2012 en in 2016. Na de laatste halvering in juli 2016 daalde de populariteit van bitcoin sterk. Kenners zeggen echter dat de dalende beloning het kopen van bitcoin dringender maakt, waardoor de valuta dit keer alleen nog maar populairder wordt, zoals wordt onderstreept in dit artikel. Of het toeval is of niet blijft onduidelijk, maar een feit is dat zowel in 2013 als in 2017 (steeds een jaar na de halvering) de waarde van bitcoin door het dak schoot.


Algemene acceptatie van bitcoin

Bitcoin wordt langzamerhand ‘normaler’. Waar het tien jaar geleden nog de krant haalde als iemand met bitcoin betaalde, komen transacties met cryptovaluta tegenwoordig veel vaker voor. In 2019 passeerde bitcoin de grens van 400 miljoen transacties. Steeds meer bedrijven accepteren bitcoin als officieel betaalmiddel. In Nederland wordt de lijst met acceptatiepunten alsmaar langer, met als meest bekende voorbeelden: DeOnlineDrogist.nl, Thuisbezorgd.nl en Fonq.nl. Bovendien zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in cryptomunten. De verwachting is dat deze trend zich in 2020 nog verder voortzet en dat de waarde van bitcoin hierdoor stijgt.


Dreiging van serieuze concurrentie

De laatste jaren schieten nieuwe cryptovaluta als paddestoelen uit de grond. Niet iedereen is overigens meteen een serieuze concurrent voor bitcoin. Zo hoeft bitcoin waarschijnlijk niet te vrezen voor WhopperCoin (het crypto-spaarprogramma van fastfoodketen Burger King) of de Garlicoin (voor liefhebbers van knoflookbrood). Maar er staan ook gedegen concurrenten op. Zo plant Facebook dit jaar de introductie van zijn eigen cryptovaluta Libra. De social mediareus kondigde Libra vorig jaar aan als een munt waarmee ook mensen zonder bankrekening op simpele wijze geld kunnen overmaken. Daarnaast heeft Ethereum, een softwareplatform dat gebouwd is op blockchaintechnologie, volgens fans meer toepassingen. Het is bovendien veel sneller dan bitcoin en handelt transacties binnen enkele seconden af. Ter vergelijking: met bitcoin duurt dit minuten. Het is natuurlijk de vraag hoe erg bitcoin lijdt onder concurrentie, maar het kan zeker haar sporen nalaten op de koers.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.