invloed koers bitcion

Factoren die invloed hebben op de koers van bitcoin in 2020

Profile picture for user Derek Westra
Door Derek Westra -
vr, 01/05/2020 - 10:10

De waarde van bitcoin beleefde in het eerste decennium na de vuurdoop in 2009 hoge pieken en diepe dalen. Die wispelturigheid maakt het lastig om in de toekomst te kijken. Toch zijn er bepaalde factoren die vrijwel zeker invloed zullen hebben op de koers in 2020.

De halvering van de block-beloning in mei

Rond mei dit jaar verlaagt het bitcoin-netwerk automatisch zijn block-beloning. Miners krijgen momenteel 12,5 bitcoin voor elk nieuw transactieblok, wat een marktwaarde van €78.000 heeft. Die beloning wordt gehalveerd tot 6,25. De halvering heeft al tweemaal eerder plaatsgevonden, in 2012 en in 2016. Na de laatste halvering in juli 2016 daalde de populariteit van bitcoin sterk. Kenners zeggen echter dat de dalende beloning het kopen van bitcoin dringender maakt, waardoor de valuta dit keer alleen nog maar populairder wordt, zoals wordt onderstreept in dit artikel. Of het toeval is of niet blijft onduidelijk, maar een feit is dat zowel in 2013 als in 2017 (steeds een jaar na de halvering) de waarde van bitcoin door het dak schoot.


Algemene acceptatie van bitcoin

Bitcoin wordt langzamerhand ‘normaler’. Waar het tien jaar geleden nog de krant haalde als iemand met bitcoin betaalde, komen transacties met cryptovaluta tegenwoordig veel vaker voor. In 2019 passeerde bitcoin de grens van 400 miljoen transacties. Steeds meer bedrijven accepteren bitcoin als officieel betaalmiddel. In Nederland wordt de lijst met acceptatiepunten alsmaar langer, met als meest bekende voorbeelden: DeOnlineDrogist.nl, Thuisbezorgd.nl en Fonq.nl. Bovendien zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in cryptomunten. De verwachting is dat deze trend zich in 2020 nog verder voortzet en dat de waarde van bitcoin hierdoor stijgt.


Dreiging van serieuze concurrentie

De laatste jaren schieten nieuwe cryptovaluta als paddestoelen uit de grond. Niet iedereen is overigens meteen een serieuze concurrent voor bitcoin. Zo hoeft bitcoin waarschijnlijk niet te vrezen voor WhopperCoin (het crypto-spaarprogramma van fastfoodketen Burger King) of de Garlicoin (voor liefhebbers van knoflookbrood). Maar er staan ook gedegen concurrenten op. Zo plant Facebook dit jaar de introductie van zijn eigen cryptovaluta Libra. De social mediareus kondigde Libra vorig jaar aan als een munt waarmee ook mensen zonder bankrekening op simpele wijze geld kunnen overmaken. Daarnaast heeft Ethereum, een softwareplatform dat gebouwd is op blockchaintechnologie, volgens fans meer toepassingen. Het is bovendien veel sneller dan bitcoin en handelt transacties binnen enkele seconden af. Ter vergelijking: met bitcoin duurt dit minuten. Het is natuurlijk de vraag hoe erg bitcoin lijdt onder concurrentie, maar het kan zeker haar sporen nalaten op de koers.