Bitcoin met altcoins samen

Hoe doe je onderzoek in welke altcoins je wilt investeren - Uitgebreide uitleg voor beginners

Het hele crypto gebeuren is een flinke uitdaging als je er net aan begint. Alles wat eraan vast zit en omheen zweeft is nieuw voor je. Een crypto wallet, online of ga je voor een hardware wallet? Al die adressen van de public en private keys, die je dan ook nog moet controleren bij transacties en die je vooral niet moet verliezen!

De eerste keer dat je met gas kosten te maken krijgt, en überhaupt, het uitzoeken van een exchange en er mee leren omgaan. 

Dan zijn er nog allemaal verschillende blockchains en als je het voor elkaar krijgt om je munten van één bepaalde blockchain naar de verkeerde te sturen, ben je pardoes al je munten kwijt.

Short gaan of long gaan, bull en bear markten, stop loss, NFTs, snap je het nog allemaal? Als je tot hier bent gekomen neem ik aan van wel al is het met een misschien of net nog.

Want nu komt de volgende stap, je wilt altcoins gaan kopen en je hebt gehoord dat je onderzoek moet doen. Maar wat moet je dan precies onderzoeken? Op deze vraag hopen wij in deze blog je een antwoord te kunnen geven. We gaan uitgebreid verkennen en bespreken hoe je een altcoin kunt onderzoeken. Waar je op moet letten, waar je informatie kunt krijgen over munten en wat deze informatie betekent.

Hieronder kun je een uitvoerige video bekijken die ook uitleg geeft over hoe onderzoek kunt doen naar altcoins.

Bekijk snel

Waarom moet je onderzoek doen?

De reden waarom je onderzoek wilt doen naar een cryptomunt die je wilt gaan kopen, is om te kijken of het een munt is die je bevalt en waarin je gelooft. Je stapt in een echt project waar echte mensen achter staan die er hard aan werken om hun project te laten slagen. 

Je wordt dan wel geen aandeelhouder, maar je investeert wel met je eigen geld. Het is dus verstandig om elk cryptomunt project op dezelfde manier te onderzoeken als je dat zou doen wanneer je aandelen of in andere waardevolle projecten wilt investeren. Je kunt het ook vergelijken met het kopen van een huis of een auto. Daar doe je ook gedegen onderzoek en vergelijkt verschillende opties met elkaar, voordat je een besluit neemt.

Als je van plan bent om in altcoins te gaan investeren, dan zal een diepgaande analyse je helpen bij het kiezen van de munt met het beste langetermijnpotentieel en die je wat winst kan opleveren. Als je dit niet doet, is het makkelijk om je geïnvesteerde geld snel te verliezen en dat is toch zeker iets wat je wilt voorkomen, toch?

Een paar zaken die goed zijn om je te realiseren, is ten eerste dat de handel in crypto vaak gepaard gaat met emotionele momenten. Deze emoties moet je óf proberen uit te schakelen óf ermee leren om te gaan. Je zult momenten kunnen krijgen dat je de 'fear of missing out' (FOMO) fase in gaat. Je moet je voorbereiden op extreme volatiliteit van de cryptomarkt en het bijbehorende ecosysteem. Het kan voorkomen dat cryptocurrencies in één dag tot 40-50% stijgen. 

Probeer je FOMO onder de knie te krijgen en niet in paniek te raken zodat je andere activa gaat verkopen om daarna in één enkele munt te investeren wanneer je grote pieken op de handelsplatformen ziet.

Het is daarom een goed plan om te analyseren en te beslissen op basis van zoveel mogelijk informatie die je online kan vinden voordat je een investering doet. Als je dit doet en in je analyse blijft geloven, kun je FOMO zo goed als mogelijk uitschakelen.

Het opzetten van een reeks regels en richtlijnen kan helpen om de gegevensstroom logisch te houden. Je kunt hierdoor ook betere en efficiëntere analyses en vergelijkingen maken.

Image
De tickers van altcoins met blokjes geschreven
Jan_S/Shutterstock

Als eerste is het goed om te weten dat alle investeringen hun voor- en nadelen hebben. Wees niet ontmoedigd als het in het begin moeilijk is. Als je er echter wat moeite voor doet, ontwikkel je uiteindelijk vaardigheden die je verder helpen met het onderzoek van elke munt. Het wordt ook eenvoudiger en gemakkelijker om investeringsmogelijkheden te observeren in de loop van de tijd.

Eerst gaan we echter een paar onmiddellijke deal breakers bekijken. Neem deze ter harte en verspil niet al te veel tijd en moeite als je een van de volgende punten tegenkomt. Kom je meerdere punten tegen bij het onderzoek naar een munt, is het beter om je onderzoek te staken en op zoek te gaan naar een betrouwbaardere munt. Munten die een of meerdere van deze eigenschappen hebben zullen waarschijnlijk falen. 

Het kan zijn dat je informatie over een cryptomunt niet kan vinden door een van de volgende redenen:

 • De informatie bestaat eenvoudig niet of is ontzettend moeilijk te vinden.
 • Soms is er geen manier om te verifiëren of de bron betrouwbaar is of niet.
 • Het begrijpen van sommige delen van de informatie kan je technische vaardigheden te boven gaan.
 • Het kan veel tijd kosten om iets te lezen, te begrijpen en op te nemen.

Dit zijn vier duidelijke rode vlaggen en als je dus een of meerdere van deze punten tegenkomt, kun je beter je aandacht naar een andere munt verleggen.

Investeren zonder kennis is eigenlijk hetzelfde als gokken. Of je nu winst maakt ligt alleen nog maar aan de geluksfactor en niet aan kennis en gedegen onderzoek. Je kunt bijna net zo goed een raam openmaken en je geld naar buiten gooien. Laat me dat dan eerst even weten voordat je dat gaat doen, dan ga ik wel beneden staan met een zak om het geld op te vangen.

Met goed onderzoek is het ook mogelijk om beter en sneller scams te herkennen. Helaas zijn er genoeg mensen die op onbeschaamde manieren je geld zullen proberen te ontfutselen. De cryptowereld is daar zeker geen uitzondering op.

Als laatste punt kunnen we nog opmerken dat met eigen onderzoek, jijzelf ook het punt kunt bepalen wanneer je uit een project wilt stappen. Stel je hebt geïnvesteerd vanwege de CEO, maar deze stapt op een gegeven moment op. Dan zul jij ook zeer waarschijnlijk je geld uit het project willen halen.

In de AllesOverCrypto Master Class is er in een van de modules een les die er helemaal aan gewijd is hoe je dit onderzoek kunt doen. Dit is niet de enige reden om de Master Class te volgen maar wel al meteen een hele goede. Op het eind van deze blog krijg je de optie om gratis crypto training te volgen. 

We gaan nu een lijstje maken van verschillende punten die je voor je onderzoek kunt gebruiken, ze zijn in willekeurige orde, hoofdzaak is dat je alle punten ter harte neemt en er iets mee doet. Deze punten zullen je helpen bij het onderzoek naar altcoins.

Image
Altcoins in een tekening met hun logo's
Barks/Shutterstock

Wat is het idee of businessplan achter een munt

Welk probleem gaat dit project oplossen? Dit kan van alles zijn, de blockchain technologie en de cryptomunten zijn nog piepjong eigenlijk, en er zijn diverse problemen op de verschillende blockchains te vinden. Veel crypto projecten proberen oplossingen hiervoor aan te dragen of te bieden. 

Schaalbaarheid, transactie snelheid en de prijs van de gas kosten zijn maar een paar mogelijkheden die aangedragen kunnen worden.

Andere munten bieden je weer de optie om te investeren, speculeren, sparen met no-loss-lotteries of virtueel land te kopen zoals in Decentraland of The Sandbox. De mogelijkheden zijn schier eindeloos.

Kijk ook naar de volgende punten:

 • Is het idee van het project logisch en is het makkelijk en eenvoudig uitgelegd.
 • Is blockchain wel de aangewezen technologie voor dit project?
 • Hoe goed is het team op de hoogte van hoe groot het probleem is dat ze willen oplossen?
 • Kennen ze hun doelgroep?
 • Hoeveel geld gaat er in deze markt om en weten ze dat?
 • Hebben ze een duidelijk economisch plan?
 • Is er veel vraag naar het product?
 • Denk je dat je zelf het product zou willen gebruiken?

Roadmap

De roadmap is een weergave van de mijlpalen en doelen van het project. Je kunt zien wat het project heeft bereikt, wat het project beoogt te bereiken en waar nu vooruitgang wordt geboekt.

 • Is er al een werkend product of wordt dat binnen afzienbare tijd gelanceerd?
 • Is het product of plan duidelijk anders dan andere, vergelijkbare producten op de markt?
 • Worden andere concurrerende producten waardevol gewaardeerd?
 • Is het product goed?
 • Maken al veel mensen gebruik van het product?
 • Wordt er snel of op tijd verder ontwikkeld?

Het is altijd de moeite waard om te controleren of het project al zijn "grote" doelen heeft bereikt, of dat er in de toekomst nog spannende dingen staan te gebeuren. Bovendien kan de roadmap nuttig zijn om te begrijpen hoe goed het team zijn werk binnen een gestelde deadline doet. Het wekt niet veel vertrouwen om te zien dat een project voortdurend niet binnen de gestelde termijn wordt opgeleverd.

Concurrentie

Dit kan twee kanten opgaan, positief of negatief.

Bijvoorbeeld een kleine, nieuwe munt wil Ethereum aanpakken dat is positief. Het is echter niet eenvoudig om Ethereum een hak te zetten. Het verhaal wordt ook weer anders als het een aanvulling of verbetering is voor Ethereum.

Als er veel concurrenten met hetzelfde idee zijn, is dat niet goed voor je project. Hoe unieker je oplossing is, hoe beter de kans is dat je project gaat slagen.

Belangrijk is of het team rekening houdt met de concurrentie of dat er eventueel concurrentie is buiten de cryptowereld.

Verder is het goed om te bekijken hoeveel concurrenten er zijn met hetzelfde of een vergelijkbaar idee en hoe groot deze concurrenten zijn.

Als er concurrentie is, waarom heeft dit project meer kans om te slagen?

Bezoek de website

Een bezoek aan de website van het project wil je zeker niet over het hoofd zien. Hier kun je veel informatie vinden voor andere delen van je onderzoek en het laat ook vaak zien hoe open een project is over hun doelstellingen en achtergrondinformatie. Zijn bijvoorbeeld de roadmap en de whitepaper makkelijk te vinden? Is er eenvoudig informatie te vinden over het team achter dit project?

Het voordeel van rechtstreeks naar de website van een project te kijken, is dat je onmiddellijk de informatie te zien krijgt waarvan het team denkt dat deze het meest belangrijk is. Iedereen wil tenslotte weten wat de ene munt anders maakt dan de andere, en teams zullen dit met trots op hun websites delen!

Whitepaper

In de whitepaper wordt eigenlijk alles over het project uitgelegd. Het technische, het commerciële en financiële deel van het project zou je hier terug moeten kunnen vinden. De roadmap zou hier ook besproken moeten worden.

Het financiële deel van het project zou hier goed vertegenwoordigd moeten zijn, inclusief token-verdeling, wie krijgt hoeveel en de hoeveelheid tokens die worden uitgebracht. Wordt de token goed uitgelegd en heeft hij nut?

Belangrijk is dat er een goede uitleg wordt gegeven over hoe ze denken dat ze het aangekaarte probleem willen oplossen. Dit moet ook op een begrijpbare manier beschreven worden, zodat het makkelijk te volgen is en je weet hoe het project opgezet en uitgevoerd gaat worden.

Sommige whitepapers doen dit uitstekend en andere projecten zijn eerder vaag of onduidelijk over verschillende punten. Wordt het project dus goed beschreven of gaat het alleen maar om de hype van het nieuwe project?

Wordt verder de programmeercode en de technische details goed uitgelegd? En als laatste, wordt er voldoende aandacht besteed aan het team, de adviseurs en de partners?

Image
Keyboard met namen van altcoins ipv letters
dencg/Shutterstock

De karakteristieken van de token of coin en de marktkapitalisatie

 De belangrijkste vraag die hier speelt is wat de reden is waarom je deze munt wilt hebben. 

Het project moet zo goed in elkaar zitten zodat dat de munt aantrekkelijk wordt om in te investeren. Als het project goed klinkt op papier, maar eigenlijk niets te bieden heeft dat een toegevoegde waarde aan het project geeft dan is het niet zo aantrekkelijk om er in te investeren.

Als er geen vraag is naar de munt, dan heeft het project weinig toekomst.

Verder kijk je naar de 'circulating supply' en de 'total supply' van de cryptomunt. Als het verschil tussen deze twee groot is, heb je kans op inflatie. Het beste is dat alle munten al in omloop zijn.

Je kunt ook de positie van een munt op de koerslijst van AllesOverCrypto bekijken. Als die munt laag staat, heeft hij een hoog groeipotentieel. Staat de munt echter hoog, dan is het veiliger om in deze munt te investeren.

Je wilt ook kijken hoeveel munten het team in handen heeft. Als dat percentage te hoog ligt, boven de 50-60% of hoger, dan is het slimmer om niet in deze munt te investeren. Het beste is als er zoveel mogelijk verschillende mensen of partijen in het bezit zijn van de munten.

Kijk ook naar de totale marktkapitalisatie van de munt en hoeveel dit is vergeleken met andere munten en eventuele concurrenten.

Twee websites waar je goed onderzoek kunt doen naar de cryptomunten zijn CoinMarketCap en CoinGecko. De positie van de munt kun je hier zien, plus er zijn links naar de website, de whitepaper, uitleg over de munt, plus alle ins en outs van de waarde, stijging/daling van de munt zijn hier te vinden.

Verhandelbaarheid 

Hier wil je uitvinden of de munt al verhandeld wordt op een of meerdere beurzen en ook of er geprobeerd wordt om op een grotere beurs opgenomen te worden. Kijk ook naar het handelsvolume, is het hoog of laag? 

Je kunt voordeel hebben als de munt op een kleine exchange staat, want je kunt hem dan als een van de eersten kopen, maar je wilt ook dat de munt uiteindelijk groeit, dus dat hij op een grotere exchange terechtkomt.

Team, adviseurs en partners

Het team is de ruggengraat van het project. Wie zit er in het team? Wat is hun staat van dienst en is er voldoende diversiteit in het team? Zijn er mensen met blockchain ervaring, op juridisch en marketinggebied en zijn er community managers?

Hebben de meeste teamleden bijvoorbeeld een link naar hun LinkedIn profiel en zijn ze betrokken bij de community, zoals Telegram of Twitter?

Kijk ook naar de adviseurs, want deze kunnen vertrouwen geven aan een project. Bij de partners kun je zien wie bijvoorbeeld al het project gebruikt. Normaal gesproken is dit informatie dat een team heel graag deelt. 

Populariteit en hypegehalte

Bij elke nieuwe munt wordt er geprobeerd om een zo hoog mogelijke hype te creëren. Dit kan een snelle stijging van de munt veroorzaken, maar als de hype weer gaat liggen, kan de munt ook weer snel dalen.

Vreemd genoeg kan een slechte munt met heel veel hype het goed doen en een goede munt met heel weinig hype kan het dan vaak niet goed doen.

Het hypegehalte is belangrijk, want een goed verhaal verkoopt nu eenmaal. Munten die hard stijgen hebben bijna altijd een goed verhaal.

Social media

Deze spelen een belangrijke bij het hypen van een munt. Hoe actief is het team op Reddit, Discord, Twitter, Telegram, Youtube en Facebook.

Twitter werd een kernelement van de cryptocurrency-gemeenschap, je zou verwachten dat elk project een account heeft en dat het regelmatig wordt bijgewerkt met nieuws en belangrijke activiteiten.

Telegram is een geweldige plek om informatie voor je onderzoek te krijgen, omdat je onmiddellijk reacties kunt krijgen van zowel het team als de gemeenschap. Je wordt ook niet afgeleid door spam en GIFs.

Forums zijn ook belangrijk voor je onderzoek, denk bijvoorbeeld aan de oude getrouwe van Bitcoin Talk. Ooit in 2009 opgericht door Satoshi Nakamoto zelf. Het is tot op vandaag een plek waar je de nieuwste Bitcoin-aankondigingen, altcoin-discussies en nieuwe productreleases kunt vinden.

Image
Altcoins op een wip tegenover de Bitcoin
Vladimir Kazakov/Shutterstock

Conclusie

We hebben nu gekeken naar de reden waarom je onderzoek wilt doen. Het is dus belangrijk dat je weet waar je in investeert en je geld niet knullig kwijtraakt. Daarom is het ook nooit een goed idee om in een cryptomunt te investeren op aanraden van iemand anders. Het is belangrijk dat je je eigen onderzoek doet.

Hoe je dit onderzoek kunt aanpakken hebben we uitvoerig besproken en bij elk punt ook uitgebreid uitleg gegeven. We hebben je zo te zeggen naar een waterbron gebracht, maar we kunnen je niet dwingen om ervan te drinken. Nu is het aan jou om goed en gedegen onderzoek te doen.

Zorg dat je een munt uitzoekt om in te investeren waarin jezelf gelooft nadat je onderzoek hebt gedaan. Het is ook slim om in meerdere munten te investeren en niet al je eieren of beter gezegd munten in één mandje te leggen.

De AllesOverCrypto Masterclass heeft maar liefst 14 modules met 180, hoofdzakelijk, videolessen. Een van deze lessen is volledig gewijd aan onderzoek naar altcoins. In deze blog zitten delen van deze Master Class les verwerkt, maar ga zelf kijken wat je verder nog kunt leren. Je krijgt bij de Master Class ook handige formulieren om je bevindingen tijdens het onderzoek vast te leggen. Dit zorgt voor een overzichtelijk resultaat waarin je snel de gewenste informatie voor elke munt kunt opzoeken. 

Heb je er zin in? Hieronder kun je alvast een voorproefje krijgen met gratis online training.

Je kunt bovendien ook onze AllesOverCrypto Facebookgroep bezoeken om je ervaringen met het zoeken naar altcoins te delen of om vragen te stellen. Onze community ziet je graag voorbijkomen!

Coverfoto stockphoto-graf/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.