DeFi met een groene pijl omhoog

Wat is DeFi, DeFi Pulse en Defistation? - Uitgebreide uitleg voor beginners

Rond 508 voor Christus, werd in het oude Athene de democratie voor het eerst toegepast. Hoewel de macht nog steeds gecentraliseerd was, bij landeigenaren en mannen in de samenleving van toen, was het toch een stuk decentraler dan ervoor Dat was namelijk één persoon die de macht in handen had en despoot kon spelen.

Behalve de Olympische Spelen, de marathon en moussaka, brachten de oude Grieken ons dus ook de eerste vormen van decentraal gezag.

In meer recente jaren zien we dat er pogingen tot decentralisatie door diverse landen in gang gezet worden. Bolivia op politiek en economisch vlak en Columbia op financieel gebied zijn voorbeelden, maar ook Zwitserland heeft een decentrale regeringsvorm.

Nergens kun je dit decentrale karakter tegenwoordig beter terugvinden dan op de blockchain. Het basisidee achter de blockchain is decentralisatie, hoewel dat ook al betwist wordt door het opzetten van privé blockchains. Maar dat laatste is op dit moment voor dit artikel even niet van toepassing, maar toch zeer interessant.

Er heeft echter nog niemand diepgaand de financiële wereld gedecentraliseerd, tot Satoshi Nakamoto in 2009 met de blockchain en Bitcoin op het wereldtoneel verscheen. 

Nu de mogelijkheden van de blockchain al een klein beetje beter begrepen worden, is er sinds kort ook het DeFi, of Decentralised Finance. Volgens diverse experts is dit een nieuwe, haast revolutionaire manier hoe de financiële wereld zich kan en hopelijk ook zal ontwikkelen.

We kijken hierbij ook uitvoerig naar defipulse en defistation, twee websites die een goede en belangrijke rol spelen in dit hele DeFi verhaal.

Disclaimer

“Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Hieronder kun je een TED video bekijken die een goede uitleg geeft over DeFi.

Bekijk snel

Wat is DeFi?

DeFi betekent Decentralised Finance of in Nederlands Gedecentraliseerde financiën en is een nieuw financieel systeem. Wat is daar nu zo revolutionair aan?

Je kunt hiermee met cryptocurrency en digitale activa via geautomatiseerde smart contracts, verhandelen, investeren en er peer-to-peer (P2P) transacties mee uitvoeren.

Maar goed, even terug naar de basics! In 2009 begon deze nieuwe en revolutionaire technologie in de vorm van de blockchain en Bitcoin. Deze technologie heeft het in zich om het huidige financiële systeem volledig te gaan ontwrichten. 

Het werkt onafhankelijk, je bent dus niet afhankelijk van gecentraliseerde financiële tussenpersonen zoals banken, kredietverenigingen of verzekeringsfondsen. En dat is wat er zo mooi en revolutionair aan is, je kunt deze tussenpersonen uitschakelen. Waar je ook vanuit kan gaan, is dat deze tussenpersonen niet zonder slag of stoot de handdoek in de ring zullen werpen. We gaan interessante tijden tegemoet.

DeFi, gebouwd op het Ethereum blockchain netwerk, is eigenlijk niets anders als de volgende stap in deze revolutie.

Het werkt met dApps (decentralised applications) en waar deze dApps succesvol zijn is het handelen van cryptocurrency op gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap. Deze zijn volledig P2P, zonder dat een bedrijf of andere instelling het platform aanbiedt of beheerd.

AllesOverCrypto heeft al een blog geschreven over de beste 10 DefI crypto projecten, wat interessant leesmateriaal is. We gaan een paar van deze DeFi-services die nu in gebruik zijn nader bekijken om te zien wat je er mee kunt doen:

 • Geld lenen en uitlenen en rente verdienen met platforms zoals Compound of Aava
 • Inzetten op de uitkomst van evenementen met bijvoorbeeld Augur
 • Van echte activa zoals valuta's of edelmetalen kun je derivaten maken en wisselen op Synthetix. Dat klinkt best raar, maar je kunt hier een hele goede uitleg erover lezen.
 • Neem deel aan een loterij waarbij je niet kunt verliezen. Ja, je leest het goed! Bij PoolTogether krijgt iedereen zijn inleg weer terug en er is één gelukkige winnaar die alle rente wint die verzameld is.
 • Koop cryptocurrencies die bekend staan ​​als stablecoins. Deze zijn gekoppeld aan de waarde van een bepaalde valuta of grondstof. DAI en USDC zijn bijvoorbeeld beide gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
Image
DeFi en Lego geld
Jack Gotham/Shutterstock

Lego-geld

Dit is geen grap maar DeFI wordt ook vaak ‘Lego-geld’ genoemd! De reden hiervoor is dat je de dApps als Lego blokken kunt stapelen en je rendement voluit kunt maximaliseren.

Het is helemaal je eigen keuze hoe je de verschillende dApps stapelt, en iets nieuws bouwt. Net zoals bij Lego. Met elk nieuw project, product of dienst die op de Ethereum blockchain wordt aangeboden, heb je een nieuw blokje Lego-geld in je verzameling. Je kunt nu met dit Lego-geld krachtige nieuwe financiële tools combineren, wijzigen of creëren door bestaande componenten van DeFi samen te voegen. Dat klinkt toch best goed, of niet?

Je kunt bijvoorbeeld een stablecoin zoals DAI kopen en uitlenen aan Aava of Compound en rente verdienen. Het mooie is dat je dit allemaal via je mobiele telefoon kunt doen.

Op het moment zijn deze dApps nog vrij onbekend bij het grote publiek. De blockchain en Bitcoin beginnen zich net op te maken om de stap naar mainstream te maken, dus voor DeFi kan het nog ietsje langer duren. De mogelijkheden zijn echter ongekend. Het ziet er naar uit dat de dApps in de toekomst exponentieel zullen blijven groeien.

Wat is Defi Pulse?

DeFi Pulse is de toonaangevende hulpbron in onze wereld voor alles wat met DeFi of gedecentraliseerde financiering te maken heeft. 

We hebben DeFi net gedefinieerd en gezien dat dit een allesomvattende term voor gedecentraliseerde protocollen is, die over een verscheidenheid aan financiële diensten gaan. Denk aan kredietverlening, derivaten, betalingen, uitwisseling, enz. 

Bekijk hieronder een video met uitleg over DeFi Pulse

Hetgrootste deel van deze protocollen is gebaseerd op ETH, daarom is de opkomst van DeFi een enorme groeifactor voor Ethereum geweest.

De DeFi Pulse is waardevol hierin en je kunt het misschien het beste vergelijken met een soort van CoinMarketCap voor DeFi projecten.

Image
Screenshot van de main page van DeFi Pulse

De DeFi Pulse Index

Hierboven kun je een screenshot zien van DeFi Pulse, zoals jij dat ook ziet als je voor het eerst op deze pagina terechtkomt.

We gaan nu stap voor stap bespreken wat we zien.

 • Als eerste zien we de box met 'Total Value Locked' in US-dollar, of de totale vergrendelde waarde. Dit laat je zien hoeveel geld investeerders in totaal belegd hebben in de diverse DeFi projecten. Hoe hoger dit bedrag is, hoe meer de economie in DeFi projecten floreert. Als dit bedrag hoog is, beïnvloed het ook de ETH-prijs op een positieve manier.
  In begin maart 2021 zit er dus volgens dit screenshot 38.47 miljard US-dollar in. Dit is een grafiek over de laatste 90 dagen, dus je ziet dat er ondanks een momentele kleine dip, er over de 90 dagen een positieve groei is geweest. Iets minder dan een jaar geleden stond deze TVL op 3.06 miljard. Dit laat zien hoe populair de DeFi projecten zijn.
 • Rechts van de TVL zie je een grafiek die de dagelijkse progressie laat zien. Ten opzichte van de eerste dag dat deze grafiek begint met 13.73 miljard, op 7 december 2020, is er een stijging van maar liefst bijna 180%. Vergeleken met Juli 2020 is het 23 keer verhoogd! Wat is de TVL wel niet op het moment dat je deze blog leest? Dan zijn deze getallen weer nieuws van gisteren!
 • Onder het TVL-blokje heb je het grootste project, en dat is op dit moment 'Maker' met een dominantie van 15.37%.
 • Hieronder kun je dan weer de DeFi Pulse Index of DPI vinden. Dit is een digitale asset-index die is ontworpen om de prestaties van tokens binnen de gedecentraliseerde financiële sector te volgen. De index wordt samengesteld op basis van de waarde van het circulerende aanbod van elk token.
 • De DeFi Pulse Newsletter banner is een reclame banner voor hun nieuwsbrief. Als je daarop klikt kun je je inschrijven om deze te ontvangen.
 • Daaronder is weer een balkje met de verschillende categorieën die DeFi Pulse aanbiedt, namelijk: Lending (geld lenen), DEX (decentrale exchanges), Derivatives (derivaten), Payments (betalingen) en Assets (activa).

DeFi Pulse projecten pagina

Hieronder zie je een screenshot van alle DeFi projecten die bij DeFi Pulse in de index staan. Op dit moment zijn dat er maar liefst 79.

Image
Screenshot van DeFi Pulse pagina met alle projecten

De top 3 bestaat uit projecten die geld lenen. Die zijn het populairst. Als je echter op een van de tabbladen klikt, zie je de populairste projecten in elk van deze categorieën. 

Als we op Derivates of derivaten klikken, zien we de top 3 van deze categorie. Dus Synthetix ligt hier ruim op kop.

Image
Screenshot van DeFi Pulse met derivaten

Als je nu nog verder naar beneden gaat vind je enkele handige FAQ's. Waar onder andere uitleg aan gegeven wordt zijn onderwerpen zoals;
-What is DeFi?

-What’s the purpose of DeFi Pulse?

-How do we calculate total value locked (TVL)?

-How do I get involved in DeFi?

-How do I get my project listed on DeFi Pulse?

Heel handig dus.
En zo komen we aan het eind van de DeFi Pulse beschrijving. Kun je het nog een beetje volgen? Ik hoop het en ook dat je er enthousiast over kan worden. Ik ben dat in elk geval zeker! 
We gaan nu verder met de beschrijving van Defistation.

Wat is Defistation?

Defistation is een DeFi-leaderboard en analytics-website voor gedecentraliseerde financiële projecten die gebouwd worden en werken op Binance Smart Chain.  

De coole gasten van Cosmostation hebben dit project ontwikkeld en onderhouden het ook, maar het is gefinancierd door Binance. Het ontdekt en volgt de totale waarde van DeFi-projecten op de Binance Smart Chain (BSC) in realtime.

Met de statistieken en grafieken die op Defistation worden weergegeven, krijg je inzicht in de groeiende trends en bewegingen in gedecentraliseerde financiën.

Bekijk hieronder een video van het Cosmostation team over Defistation.

Wat is de Binance Smart Chain?

De Binance Smart Chain is een Ethereum Virtual Machine (EVM) -compatibel Proof-of-Stake-netwerk gebouwd door Binance. Zo, dat is een hele mond vol. Maar het betekent dat gebruikers ervan gedecentraliseerde applicaties en digitale activa kunnen bouwen op de Binance Smart Chain. Zo kunnen ze profiteren van de hoge transactiesnelheid en goede beveiliging.
Een groot voordeel is dat applicaties die oorspronkelijk op Ethereum zijn gebouwd, eenvoudig gemigreerd kunnen worden naar de Binance Smart Chain. Hierdoor kan een inclusief ecosysteem met een groot aantal use-cases (de interactie tussen mensen en technologie) groeien.
Gedecentraliseerde financieringsprojecten die op Binance Smart Chain zijn gebouwd, kunnen gebruikmaken van een snelle bloktijd van ongeveer 5 seconden en van de levendige ecosysteemtools die door Binance zijn gebouwd. Zo is er de Panama cross-chain transfer-functie en meer.

Defistation

Defistation is gebouwd met een focus op het verstrekken van nauwkeurige informatie. De gebruikers kunnen gebruikmaken van een naadloze gebruikersinterface UI / UX (UI is user interface en UX is user experience) tijdens het navigeren op de website.

Image
Screenshot van main dashboard van Defistation

Hierboven zien we het hoofddashboard. Dit biedt een uitgebreid overzicht van het Binance Smart Chain DeFi-ecosysteem.

 • De grote grafiek bovenaan geeft de historische verandering in TVL weer over 7 of 30 dagen. In deze screenshot staat hij op 30 dagen ingesteld.
 • Links beneden zie je de TVL.
 • Rechts daarnaast kun je de verandering in de laatste 24 uur van de TVL zien. Weergegeven in procenten, met een negatieve of positieve waarde.
 • Daarnaast zie je dan 'Total BNB' locked, dit is de hoeveelheid $ BNB vergrendeld in BSC DeFi.
Image
Screenshot van Defistation met alle projecten

Als je naar beneden rolt met de pagina, vind je een lijst van alle DeFi-projecten en hun respectievelijke categorie, TVL, aantal contracten en verificatiestatus. Dat kun je hierboven op de screenshot goed zien.

Als je dan op een van de projecten klikt, zoals bDollar Protocol, kun je de details van dit project zien, zoals hier beneden te zien is.

Image
Defistation screenshot met bDollar info
 • De grafiek laat weer over de laatste 7 of 30 dagen de ontwikkeling zien van elk project.
 • Rechts daarnaast kun je de projectbeschrijving en ecosysteemlinks zien zoals Github, Docs, Twitter, Telegram en Blog.
 • Linksonder van de grafiek zie je de TVL.
 • Rechts daarnaast de verandering in de TVL over de laatste 24 uur.
 • Dan komt het totaal aan BNB vergrendeld in het protocol. Op dit voorbeeld van bDollar dus 0.
 • Als laatste heb je de totale vergrendelde hoeveelheid BNB

Eigenlijk min of meer dezelfde informatie die ook op het hoofddashboard staat, maar nu gespecificeerd voor elk individueel project waar je op geklikt hebt.

Image
Defistation screenshot met project beschrijving

Als laatste screenshot hierboven zien we dan bovenaan het screenshot een korte beschrijving van het project. Daaronder kun je dan de dagelijkse informatie over de laatste 30 dagen van dit project vinden. De datum, TVL, TVL change 24 hrs, Total BNB locked en BNB locked 24 hrs.

Conclusie

DeFi is ontzettend interessant. Het was niet voor niets dé hype van 2020.  DeFi is here to stay! 

In deze blog heb ik het gevoel dat ik maar een beetje aan de oppervlakte van de top van deze ijsberg gekrast heb. Er is nog zoveel interessants te leren en te lezen over DeFi! 

Desondanks hebben we gekeken naar wat DeFi precies is en we hebben ook twee belangrijke websites onder de loep genomen: DeFi Pulse en Defistation. Twee websites die goede informatie geven om door de wereld van DeFi te navigeren, en zeker ook voor beginners van belang zijn. 

Hopelijk vind je DeFi ook interessant en kun je er na dit artikel warm voor lopen. Het heeft echt de potentie om de financiële markt op zijn kop te zetten. Dat zal dan echter nog wel een tijdje duren, want alle tussenpersonen zullen zeker niet zonder slag of stoot zomaar opzij stappen. 

De potentie van DeFi is enorm, dus we houden een vinger aan de pols. Een goed plan om dat ook zelf te doen!

In onze AllesOverCrypto Facebookgroep kun je nog meer informatie over DeFi vinden en ook je eigen vragen stellen als je er nog hebt.

Coverfoto Vladimir Kazakov/Shutterstock.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.