Cryptomunten en geldbiljetten hangen aan de waslijn om te drogen

Crypto gebruiken voor ransomware, witwaspraktijken en terrorismefinanciering, hoe zit het nu echt? Is het echt crimineel geld?

Laatst nog een plofkraakje gezet en moeite gehad om het geld daarna wit te wassen? Dan moet je in de wereld van crypto zijn, want dat zijn allemaal van die criminelen die dat vast wel kunnen regelen.

Haha, zo een vaart zal dat wel niet lopen, maar er zijn wel mensen die waarschijnlijk zo over de crypto wereld denken. Er zijn helaas ook voldoende voorbeelden hierover te geven. Zeker in het begin van het crypto-tijdperk, werd het vaak gezien als en vergeleken met een criminele wereld.

Aan de andere kant, rotte appels zijn er overal. Zie onze blog over alle gehackte exchanges die we gepubliceerd hebben!

Intussen is het zeker niet meer het Wilde Westen in de crypto wereld en dat proberen we ook uit te zoeken in deze blog. We gaan bekijken hoe dat nu precies zit met het witwassen van geld, ransomware en crypto en of crypto het terrorisme helpt terwijl crimineel crypto gedrag in het algemeen in de hele blog is terug te vinden. Er zit ook een uitstapje in naar het Darkweb, met de Silk Road als startpunt en dan in vogelvlucht over de opvolger(s).

Ben je er klaar voor, dan gaan we beginnen.

Coverfoto door mykhailo pavlenko/Shutterstock

Bekijk hier een korte video met uitleg over criminelen die Bitcoin gebruiken

Bekijk snel

Worden cryptomunten gebruikt om geld wit te wassen?

Ja, cryptomunten worden zelfs heel vaak gebruikt om geld wit te wassen. 

In 2019 vertegenwoordigde illegale activiteiten 2,1% van het totale transactievolume van cryptovaluta, of 21,4 miljard US-dollar aan transacties. In 2020 daalde het illegale aandeel van alle cryptocurrency-activiteit tot maar 0,34%, of $ 10,0 miljard US-dollar aan transactievolume. Een van de redenen, volgens Chainalysis, is dat het percentage illegale activiteiten is gedaald omdat de totale economische activiteit tussen 2019 en 2020 bijna is verdrievoudigd.

Het witwassen van geld is de sleutel tot op cryptocurrency gebaseerde criminaliteit. De belangrijkste doelen van cybercriminelen die cryptocurrency stelen of accepteren als betaling voor illegale goederen, zijn om de bron van hun geld te verdoezelen. Ze willen ook hun cryptocurrency omzetten in contanten, zodat het kan worden uitgegeven of bij een bank kan worden bewaard.

Het soort criminele activiteiten die hier mee samengaan zijn bijvoorbeeld cryptocurrency-adressen die verband houden met online-oplichting, ransomware-aanvallen, financiering van terrorisme (hier komen we nog op terug) en hacks. Dat is nog niet alles want ook transacties die verband houden met materiaal voor kindermisbruik en fondsen die zijn gekoppeld aan betalingen aan darkweb-marktplaatsen die illegale diensten aanbieden, zoals drugs, wapens en gestolen gegevens vallen hier ook onder. Dat is een hele handvol en we zitten ook meteen diep in de zware criminaliteit.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, vindt het witwassen van al dat geld uit zoveel diverse illegale bronnen niet plaats op een uitgebreid netwerk van verschillende diensten. Het is best wel verbazingwekkend dat maar een kleine groep van zo een 270 blockchain-adressen ongeveer 55% van de cryptocurrency in verband met criminele activiteiten heeft witgewassen.

Criminelen die hun geld in cryptocurrency vastzetten, hebben de neiging om geld wit te wassen via een klein cluster van onlinediensten. Dit omvat diensten zoals crypto-exchanges met een hoog risico (en met een slechte reputatie), online gok platforms en diensten voor het mixen van cryptocurrency. Verder zijn er ook financiële diensten die cryptocurrency-operaties ondersteunen met een hoofdkantoor in rechtsgebieden met een hoog risico.

Image
Screenshot can Chainalysis over riskante services
Grafiek van Chainalysis

Vergeleken met drie jaar geleden, toen criminele groepen gebruikmaakten van een breder scala aan diensten, is dit knelpunt bij het witwassen van geld goed nieuws. Het cryptocurrency-gerelateerde omgevingsveld van witwaspraktijken bevindt zich nu in een kwetsbare positie. Met maar enkele goed opgezette politieacties tegen een paar cryptocurrency-ondernemingen, kan het rondschuiven van illegale fondsen van veel criminele groepen in een keer praktisch stilgelegd worden.

Hierbij is het interessant om op te merken dat uit aanvullende analyse veel van de diensten die een belangrijke rol spelen bij witwasoperaties, ook tweedelijnsdiensten zijn die worden gehost bij grotere legitieme ondernemingen.

Op deze manier zou een politieoptreden niet eens nodig zijn. Als je namelijk een groter bedrijf kunt overtuigen om hun anti-witwasbeleid strenger uit te oefenen, zou dit leiden tot de sluiting van veel van de huidige hotspots voor het witwassen van cryptocurrency.

De volgende landen ontvangen het grootste volume aan cryptocurrency van illegale adressen. Dit is op basis van de uitsplitsing van de locaties van de gebruikers voor de diensten die deze fondsen ontvangen:

  • Verenigde Staten van Amerika
  • Rusland
  • China
  • Zuid-Afrika
  • Engeland
  • Oekraïne
  • Zuid-Korea 
  • Vietnam
  • Turkije
  • Frankrijk

Je kunt patronen herkennen wanneer je kijkt naar de geografische bestemming van fondsen per misdaadcategorie:

Image
Illegaal verkregen geld top 5 per land verdeeld
Screenshot van Chainalysis

Je kunt meteen de eerste trend zien die opvalt, namelijk dat Rusland een onevenredig groot deel van de Darknet-marktfondsen ontvangt, wat grotendeels te danken is aan Hydra. Hydra is qua omzet de grootste Darkweb-markt ter wereld en bedient uitsluitend Rusland en andere Russischsprekende landen in Oost-Europa.

Wat daarna opvalt, is dat China een onevenredig groot deel van het geld dat wordt verzonden vanaf adressen die verband houden met gestolen geld en ransomware ontvangt. Interessant hierbij is dat een deel hiervan afkomstig kan zijn van diefstal van cryptocurrency en ransomware-activiteit in verband met de Lazarus Group, een cybercrimineel syndicaat dat banden heeft met de Noord-Koreaanse regering. Deze groep is zeker ook een blog waard en we hopen binnenkort hierover te kunnen schrijven.

Verder valt nog op dat de Verenigde Staten enigszins oververtegenwoordigd zijn in fondsen die worden doorgesluisd van adressen die verband houden met oplichting en gestolen fondsen.

Wordt crypto met ransomware gebruikt?

Ja, helaas schijnt ransomware de nieuwe koploper te zijn in de criminele wereld, en de voorkeursvaluta om het losgeld mee te laten betalen is Bitcoin.

Cryptocurrency blijft aantrekkelijk voor criminelen, voornamelijk vanwege het pseudonieme karakter en het gemak waarmee het de gebruikers in staat stelt om overal ter wereld onmiddellijk geld te sturen, ondanks het transparante en traceerbare ontwerp van de blockchain. Vooral dit laatste ontgaat veel mensen. Alles op de blockchain is transparant, waarschijnlijk in tegenstelling tot wat veel mensen denken of vermoeden.

Maar het goede nieuws volgens Chainalysis is dat aan cryptovaluta gerelateerde criminaliteit in 2020 aanzienlijk is gedaald.

Image
Totale hoeveelheid illegaal ontvangen per entiteit
Screenshot van Chainalyis

De bovenstaande grafiek laat zien welke misdaadsoorten in totaal de meeste cryptocurrency hebben ontvangen van 2017 tot en met 2020. Wat hierbij dus opvalt is dat in 2020 de ransomware voor het eerst een goed zichtbaar deel van het plaatje uitmaakt. Uiteraard is ook duidelijk dat scams nog steeds het grootste deel uitmaakt van deze grafiek.

Hieronder kunnen we opdeling per maand zien voor 2020

Image
Grafiek van illegale geldstromen per maand in 2020
Screenshot van Chainalysis

Hier voert scams ook weer de lijst aan met 54% van de illegale praktijken, wat ongeveer 2.6 miljard US-dollar aan cryptocurrency vertegenwoordigt. Darkweb-markten waren opnieuw de op-een-na-grootste misdaadcategorie, goed voor $ 1,7 miljard aan cryptocurrency-activiteit, een stijging vergeleken met de $ 1,3 miljard in 2019.

Het grote verhaal voor op cryptocurrency gebaseerde criminaliteit in 2020 is echter ransomware. Dat klinkt misschien raar, omdat het maar 7% vertegenwoordigt of 350 miljoen US-dollar aan crypto van alle illegale inkomsten in 2020. 

Dit percentage vertegenwoordigd echter een toename van maar liefst 311% vergeleken met 2019. Geen enkele andere categorie van op cryptocurrency gebaseerde criminaliteit is zo dramatisch gestegen in 2020.

Zie onderstaande grafiek.

Image
Crypto gebaseerde criminele categorien in percentages tussen 2018-2020
Screenshot van Chainalyis

Hier kun je de 311% toename van ransomware duidelijk zien. De reden dat scams in 2020 een negatief percentage hadden, komt omdat er in 2019 een Ponzi-schema met het PlusToken in China plaatsvond. In 2020 was er ietsje minder omzet in scams zonder een van de grootste Ponzi-schema's tot nut toe.
Een Ponzi-schema is misschien ook wel bekend als een piramide spel. 
Een Ponzi-regeling is een frauduleuze investeringszwendel die rendement genereert voor vroege investeerders met geld dat van latere investeerders is afgenomen. Dit is vergelijkbaar met een piramidespel, omdat beide zijn gebaseerd op het gebruik van nieuwe investeerdersfondsen om de eerdere, vroege investeerders te betalen. Een Ponzi zal uiteindelijk altijd falen, omdat de toevoer van nieuwe investeerders zal afnemen. Er worden hele hoge winstuitkeringen beloofd. Zo hoog dat ze niet realistisch zijn, behalve voor de vroege investeerder.

In januari 2021 werd ook de NetWalker-ransomware-variant door de FBI uit de lucht gehaald. Behalve dat er rond de 500.000 US-dollar aan cryptomunten zeker werden gesteld, werd ook een lijst van 1.230 voorheen onbekende adressen die verband houden met betalingen aan NetWalker ransomware door de FBI gevonden. 

Analyse van deze adressen door Chainalysis onthult nog eens $ 21 miljoen aan ransomware betalingen door slachtoffers in 2020, wat een extra toename van 6% is op de eerdergenoemde 311% en dat is uiteindelijk goed voor 336% toename in 2020

Houd er ook rekening mee dat schattingen van ransomware altijd als lager moeten worden beschouwd vanwege onderrapportage.

Image
Computer scherm na een ransomware aanval
aisvector/Shutterstock

Wordt terrorisme gefinancierd met crypto?

In 2020 hebben overheidsinstanties over de hele wereld meer financieringsregelingen voor terrorisme ontdekt, onderzocht en vervolgd waarbij crypto betrokken is dan ooit tevoren.

Na een onderzoek naar verschillende campagnes voor het doneren van cryptocurrency, hebben Amerikaanse overheid instanties meer dan 1 miljoen US-dollar aan Bitcoin uit wallets kunnen halen die werden gecontroleerd door terroristische groeperingen en hun financiële donateurs.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei in januari 2020 dat cryptocurrencies die voor ongeoorloofde doeleinden worden gebruikt, een "groeiend probleem" zijn. 

In september 2019 arresteerde de Franse politie 29 personen die ervan werden beschuldigd een ingewikkeld plan te hebben bedacht om terroristen te financieren met behulp van cryptocurrency-coupons.

Eerder in 2019 kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan dat het drie afzonderlijke campagnes had ontmanteld om Al-Qaeda, Hamas en ISIS te financieren die cryptocurrencies gebruikten. Een ander VN-rapport zei dat Noord-Koreaanse criminelen, de Lazarus groep, mogelijk cryptocurrencies gebruiken of stelen om het kernwapenprogramma van het land te financieren.

De FBI onderzoekt ook of Bitcoin wel of niet werd gebruikt om binnenlands terrorisme in de VS te financieren. Dit naar aanleiding van een inmiddels overleden Franse blogger die 522.000 US-dollar in Bitcoin had gestuurd naar extreemrechtse figuren die mogelijk aanwezig waren bij de Amerikaanse Capitoolopstand op 6 januari 2021. Amerikaanse wetgevers vragen zich ook af of het cryptostreamingplatform DLive, een dochteronderneming van BitTorrent en de Tron Foundation, werd gebruikt om crypto donaties aan personen die aanwezig waren bij de opstand mogelijk te maken.

In maart 2021 stelt de politie in Pakistan dat het gebruik van digitale valuta, waaronder Bitcoin, voor internationale terrorismefinanciering, toeneemt. 

In het screenshot benden, van de Chainalysis website, kun je 5 zaken zien waar terrorisme groepen die crypto gebruikten, tegen de lamp zijn gelopen.

Image
Met crypto gefinancieerde terroristische netwerken
Screenshot van chainalysis

Al-Qaeda en ISIS

Land dat onderzoek doet: Frankrijk

Bestemming van de fondsen: Syrië

Datum van activiteit: 2019-2020

De Franse autoriteiten hebben 29 personen gearresteerd in een op cryptocurrency gebaseerde financieringsregeling voor terrorisme. Tientallen mensen in Frankrijk kochten cryptocurrency kortingsbonnen ter waarde van 11- 165 US-dollar. De coupons werden bijgeschreven op rekeningen die door in het buitenland waren geopend. Jihadisten hebben die vervolgens in cryptocurrency omgezet. Honderdduizenden euro's worden verondersteld te zijn geleverd via het netwerk, ten gunste van leden van al-Qaeda die zich nog steeds verborgen houden in het noordwesten van Syrië, evenals jihadisten van de Islamitische Staatsgroep.

ISIS

Land dat onderzoek doet: VS

Bestemming van de fondsen: Syrië

Datum van activiteit: 2019-2020

Hisham Chaudhary uit Leichester, Engeland zou Bitcoin verzameld hebben en overgedragen aan jihadistische groepen. Hierdoor konden gevangengenomen ISIS-militanten ontsnappen uit door Koerden gecontroleerde gevangeniskampen in het noorden van Syrië.

De al-Qassam Brigades (militaire vleugel van Hamas)

Land dat onderzoek doet: VS

Bestemming van fondsen: meerdere

Datum van activiteit: 2019-2020

Vanaf 2019 plaatsten de al-Qassam Brigades oproepen op hun sociale mediapagina’s voor Bitcoin-donaties om terreurcampagnes te financieren. Dit was voordat het verzoek werd verplaatst naar hun officiële websites en met een meer geavanceerde crypto-wallet infrastructuur.

Al-Qaeda en aanverwante terroristische groeperingen in Centraal-Azië en elders

Land dat onderzoek doet: VS

Bestemming van de fondsen: Syrië

Datum van activiteit: 2019-2020

Terroristische organisaties in verschillende landen, voornamelijk Syrië, maar ook in Centraal-Aziatische landen zoals Oezbekistan, verzochten om schenkingen van cryptocurrency. Dit gebeurde over de hele wereld, vooral op Telegram, maar ook op andere sociale mediaplatforms. Ze deden zich vaak voor als liefdadigheidsgroepen om het platformbeleid te omzeilen. Deze groepen deden het geld witwassen en verstuurden de fondsen met behulp van een in Syrië gevestigde exchange genaamd BitcoinTransfer.

Islamitische Staat Khorasan Provincie

Land dat onderzoek doet: India

Bestemming van de fondsen: India en Syrië

Datum van activiteit: 2019-2020

Kashmiri-echtpaar Jahanzaib Sami en Hina Bashir Beigh waren in Delhi op 8 maart om naar het verluidt met plannen om aanslagen in India uit te voeren. Het echtpaar wordt beschuldigd van het vragen van cryptocurrency-donaties naar een Bitcoin-adres dat zij ontvingen van een in Syrië gevestigde ISIS-agent. Sami besprak de mogelijkheid om de cryptocurrency-donaties te gebruiken om wapens en explosieven te kopen.

De zaak met de Franse blogger die 500,000 US-dollar aan crypto stuurde aan alt-right groepen of binnenlandse terroristen in de VS, is ook in een uitgebreid onderzoek van de FBI verwikkeld.

Wat is de Silk Road en zijn opvolgers?

Silk Road was een online zwarte markt en de eerste moderne darknet-markt, vooral bekend als platform voor de verkoop van illegale drugs.  Als onderdeel van het dark web werd het gebruikt als een verborgen Tor-service, zodat online-gebruikers er anoniem en veilig doorheen konden browsen zonder de mogelijkheid van potentieel monitoren van het verkeer.

De website is gelanceerd in februari 2011. De ontwikkeling was zes maanden eerder begonnen. Aanvankelijk was er een beperkt aantal nieuwe verkopersaccounts beschikbaar en nieuwe verkopers moesten een account kopen op een veiling. Later werd voor elke nieuwe verkopersaccount een vast bedrag in rekening gebracht. De Silk Road leverde goederen en diensten aan meer dan 100.000 kopers. 

Image
Hoe de betalingen op de Silk Road plaatsvonden
Screenshot van Wikipedia

In oktober 2013 sloot het Federal Bureau of Investigation (FBI) de website en arresteerde Ross Ulbricht op beschuldiging van de pseudonieme oprichter "Dread Pirate Roberts" te zijn van de site. Op 6 november 2013 kwam Silk Road 2.0 online, gerund door voormalige beheerders van Silk Road. Ook deze versie van de Sik Road werd stilgelegd en de vermeende operator werd op 6 november 2014 gearresteerd als onderdeel van de zogenaamde "Operatie Onymous".
Ulbricht werd veroordeeld voor zeven aanklachten in verband met Silk Road in het Amerikaanse federale gerechtshof in Manhattan. Hij werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis zonder mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating. In november 2020 nam de regering van de Verenigde Staten voor meer dan $ 1 miljard aan Bitcoin in beslag die verbonden was met Silk Road

In maart 2013 werden er 100,000 producten voor de verkoop aangeboden op de Silk Road. 70% van deze producten waren drugs, maar je kon bijvoorbeeld ook nagemaakte rijbewijzen kopen. Toen de Silk Road werd geopend werden er wel enkele regels opgesteld, zo kon je bijvoorbeeld geen kinder-pornografie, wapens, gestolen creditcards of moorden aanbieden.

Voor dit soort zaken waren er andere Darknet markten zoals Black Market Reloaded.

Agora was een darknet-markt die actief was in het Tor-netwerk, gelanceerd in 2013 en gesloten in augustus 2015.

Image
Tekst die in Europa verscheen als je op de Silk Road link klikte
Screenshot van Wikipedia

Conclusie

We kunnen vaststellen dat in de criminele onderwereld en het wereldwijde terrorisme het gebruik van Bitcoins en altcoins zeer beliefd is. De criminele wereld maakt graag gebruik van scams waar vooral Bitcoin bij wordt gebruikt. We zien echter ook de opkomst van ransomware. Als we kijken naar de groei in 2020, kun je het ergste verwachten voor de toekomst over deze praktijk.

Vandaag de dag is het Darknet nog steeds actief en zal ook vast gebruikt worden om allerlei illegale handelingen aan te bieden en/of te kopen. Ook daar is crypto nog steeds een geliefd betaalmiddel.

Het is onwaarschijnlijk dat criminaliteit in de toekomst zal verdwijnen. Het verstoppertje spelen met de autoriteiten en innovatief bezig zijn zal wel nooit stoppen.  Je kunt wel stellen dat de criminele wereld vernieuwingen vaak als een van de eersten omarmt en er voordeel uit haalt.

Heb je nog vragen over de relatie die criminelen en terroristen hebben met crypto of over de Silk Road? Kom op bezoek bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep of op het Crypto Forum.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.