Blockchain en crypto in China

Blockchain en crypto in China

Money, money, money, must be funny, in the rich man's world. Hoe populair Abba was of is in China weten we niet precies, maar het is zeker interessant om eens te gaan bekijken hoe ze in China omgaan met blockchain en crypto. En dat heeft ook met geld te doen.

Hieronder kun je een video bekijken over de DCEP, de nieuwe digitale Chinese valuta. Op dit moment wordt deze DCEP 'live' getest in China

 

Het is een ontzettend groot land, met veel potentiaal op velerlei gebieden. Een belangrijk aspect daarbij is de Chinese regering. Die is heel bepalend voor wat er wel en niet mag of mogelijk is in dit land.

Er is een communistisch regime, dus officieel zou er geen verschil tussen rijk en arm mogen zijn. Dat is dan jammer voor de 'rich man' in Abba's wereld, maar de realiteit laat intussen zien dat er zeker rijke mensen in China wonen, en die hoeven al lang niet meer prominente leden van de communistische partij te zijn.

Er is tegenwoordig een steeds grotere midden- en bovenklasse te vinden in China en veel Chinezen hebben bedrijven in privé-eigendom. Met alle bijkomende factoren, zoals winst en verlies. Vooral voor deze groep mensen is het potentieel interessant om zich te verdiepen in blockchain en crypto. Dat wordt dan ook op redelijk grote schaal gedaan in China.

Ter illustratie, in 2000 werd maar 3% van de bevolking tot de middenklasse gerekend. In 2018 was dit al gestegen naar de helft van de bevolking. We hebben het dan, met informatie uit die tijd, over ruim 707 miljoen mensen op een totaal bevolking van 1.4 miljard Chinezen.

We gaan dit alles eens goed bekijken, kom mee en leer meer over dit onderwerp.

Bekijk Snel

Hoe gaat de Chinese regering om met blockchain?

 

De Chinese regering staat positief tegenover blockchain en investeert samen met bedrijven veel in deze technologie. Ze herkennen gewoon het unieke potentieel van deze technologie. 

Ja, er zijn verboden geweest en er is hardhandig opgetreden, vooral tegen crypto en mining die in de pers nogal de nodige aandacht kregen. Maar in de tussentijd bouwt China stilletjes aan een compleet blockchain netwerk om de komende techno-economische revoluties van gedistribueerde grootboektechnologie (distributed ledger technology of DLT) te ondersteunen. 

China is daardoor een van de eerste grote economieën ter wereld die blockchain omarmt. Dit heeft enorme gevolgen voor de toekomst van de blockchain technologie als deze langetermijnplannen vorm aannemen.

Er zijn ook veel tegenstellingen in het gebruik van de blockchain technologie door de Chinese regering. Het CCID (China Center for Information Industry Development) publiceerde in 2018 toch vrij onverwacht de waardes van cryptocurrencies. Ethereum was het belangrijkste blockchain project op dat moment. Elke maand update de CCID sindsdien deze informatie.

Dit geeft aan dat de Chinese overheid het blockchain netwerk nauwlettend in de gaten houdt. Met blockchain kun je transacties goed traceren en het is veilig. Dit zijn twee redenen waarom de Chinese overheid is geïnteresseerd in de blockchain technologie. Het geeft de mogelijkheid om de Chinese economie beter te bewaken, te beveiligen en te controleren.  

In plaats van alle blockchain activiteiten in China te sluiten of te beëindigen, lijkt het erop dat de Chinese regering controle wil uitoefenen over de heerschappij van blockchain systemen. Door de toegang van Chinese burgers tot blockchain te beperken, kan de regering beslissen hoe blockchain ingevoerd wordt in China. Het ligt er wel dubbeldik op dat het uiteindelijke doel is om de belangen van de Chinese overheid te dienen in plaats van ze te ondermijnen.

Dit staat natuurlijk weer in totale tegenstelling tot de openheid, transparantie en decentraliserende aard van de blockchain technologie. Dat heeft de regering echter van zijn lang zal ze leven niet ervan weerhouden om zwaar te investeren in deze nieuwe technologie. Zo kan de Chinese economie onder de loep genomen worden en veilig worden gesteld.

Kun je met crypto handelen in China?

Image
Bitcoin verbod in China

Op dit moment kun je niet met crypto handelen in China. In het begin van de crypto geschiedenis, was het echter vrij eenvoudig om in China te handelen in cryptocurrency’s. Kopen, opslaan en verkopen was populair en eenvoudig. Veel toonaangevende crypto exchanges vestigden zich in China. Er was een goed inheems handelsvolume en de handelsplatformen floreerden.

In september 2017 kwam hier echter een einde aan. Initial coin offerings (ICO) werden in de ban gedaan en een algemeen verbod op het handelen in cryptos werd ingevoerd. Direct na de invoering van deze nieuwe wetten had dit gevolgen voor de wereldwijde crypto markt. Zoals al gezegd, veel exchanges waren gevestigd in China.

Dit is uiteraard niet het einde van het verhaal! Chinezen zijn vindingrijk en geleidelijk vonden de Chinese crypto liefhebbers andere manieren om toch te blijven handelen in Bitcoin en andere crypto's. Met als gevolg dat veel exchanges naar Hong Kong verhuisden. De wetten en voorschriften in Hong Kong zijn er een stuk gunstiger voor ondernemers en startups.

Het is een vrij natuurlijke keuze voor de Chinese Bitcoin industrie. Je kunt er min of meer hetzelfde eten, dezelfde taal wordt er gesproken en wat ook nog eens handig is, het is op een steenworp afstand van China.

Dit betekent dat Hong Kong nu een florerende blockchain en crypto industrie heeft, maar de doorsnee Chinees heeft nog steeds geen toegang tot deze exchanges.

Dit brengt ons terug naar de vindingrijkheid van Chinezen. Door het verbod op crypto trading moest de doorsnee Chinees die in crypto wil handelen een manier vinden om ten eerste, een deel van de markt te blijven, en ten tweede, tegelijkertijd zich ook aan het verbod te houden.

Nu doet de P2P of peer-to-peer zijn intrede. Deze online marktplaatsen samen met OTC exchanges (over the counter trading), hebben een ding gemeen, een crypto transactie gaat niet via een handelsplatform, maar verloopt direct tussen twee partijen. De koper en de verkoper.

De koper kan dan op verschillende manieren betalen;

 1. met credit of debit card
 2. Alipay
 3. WeChat
 4. Cash (ja hoor, dat kan ook nog!)

De meest gebruikte platforms in China zijn deze vier;

 1. LocalBitcoins;

Hier kun je Bitcoins en andere altcoins omwisselen met lokale valuta. Het hoofdkwartier zit in Helsinki, Finland maar het is een geliefd platform bij de Chinese handelaren.

 1. Paxful;

Wat aardig is bij dit platform, is dat ze wel 300 verschillende manieren aanbieden om mee te betalen. Bijvoorbeeld met Amazon Giftcards.

 1. Coinmama;

Dit is een P2P handelsplatform-exchange hybride. Je kunt betalen via debit of credit card en cash. Elke keer als je een credit of debit card gebruikt, betaal je echter 6% kosten.

 1. CEX.io;

Dit platform werkt hetzelfde als de andere drie. Het enige verschil zit hem in het feit dat als je met creditcard betaald, je meteen toegang tot je Bitcoin of andere altcoins krijgt.

En op deze manier kan elke Chinees, van beginner tot ervaren crypto trader in China in crypto’s handelen.

Als je meer wilt weten over de wetgeving met betrekking tot cryptocurrency in China, op deze website van een Chinees advocatenkantoor kun je goede en informatieve informatie vinden. En wees gerust, je hoeft geen snelcursus Chinees in het weekend te volgen, het is in het Engels.

Is er veel crypto mining in China?

Image
Bitcoin mining

Jazeker, China is op dit moment echt wel de onbetwiste leider in het mining van Bitcoin. Hoe het komt dat China zo een grote rol heeft op de wereldmarkt voor mining zien we zo meteen met 3 punten die uitgelegd worden. Eerst kijken we echter naar een recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

Die hebben een artikel geschreven met een nieuwe bitcoin-mining kaart die laat zien dat China goed is voor 65% van de wereldwijde hashkracht. Ongeveer de helft van de hashsnelheid van het land wordt op slechts één plaats geproduceerd, de zelfstandige regio Sinkiang, die 35,76% van het wereldwijde totaal uitmaakt. Gevolgd door Sichuan met 9.66%. 

Dit zijn ook redelijk groene provincies met milieuvriendelijke, hernieuwbare energie zoals waterkracht, zonne-energie en geothermische energie (aardwarmte). Dit laatste is de energie die zich bevindt in de diep in de aarde gelegen warmtebronnen. De energie kan worden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmte.

De kaart is gebaseerd op geo-locatiegegevens of IP-adressen van hashers die verbinding maken met de Bitcoin (BTC) mining pools BTC.com, Poolin en Via BTC. De pools vertegenwoordigen ongeveer 37% van de totale Bitcoin-hashkracht.

De hash-snelheid is een maatstaf voor de kracht van de computers die zijn verbonden met het Bitcoin-netwerk, die hun vermogen bepaald om nieuwe munten te produceren. Volgens de kaart, opgesteld door het 'University of Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF)', is de hashkracht van China negen keer zo groot als die van de VS, waarbij Amerika slechts 7,24% van het wereldwijde hashvermogen vertegenwoordigt, een verre tweede plaats. Met 6,9% staat Rusland op de derde plaats, gevolgd door Kazachstan met 6,17%, Maleisië met 4,33% en Iran met 3,82%. De rest van de wereld maakt 6% uit van de hash-snelheid.

3 redenen waarom China zo groot is in mining

 

Met de volgende 3 punten kun je zien waarom China een zo grote speler is in de wereld van mining. 

 • Ten eerste, de elektriciteit is er heel erg goedkoop. Chinese elektriciteit in industriële regio's wordt geleverd door waterkrachtcentrales of wordt gesubsidieerd door de staat. Op dit moment is er een wereldwijde energieconsumptie door miners van ongeveer zeven gigawatt aan elektriciteit. Dat is 0,21% van het wereldwijde aanbod. China alleen gebruikt daarvan ongeveer 4 gigawatt en dat staat gelijk aan energie die drie kernreactoren kunnen opwekken. Een gigawatt kan ook 830.000 Chinese huishoudens een jaar lang van stroom voorzien.
 • Ten tweede, ze hebben een overtollige hoeveelheid steenkool. Dat is wel heel goedkoop, maar meteen ook een stuk minder milieuvriendelijk. Het is algemeen bekend dat China helaas een relatief laks milieubeleid voert. De grote jongens in het Chinese bitcoin-mining hebben hun mining farms meestal direct naast de kolenmijnen gebouwd, zodat de logistiek gemakkelijk en een stuk goedkoper is.
 • Ten derde, ze zijn toonaangevend met bitcoin mining pools. Een mining pool is een samenwerking tussen verschillende miners om gezamenlijk een nieuw block te vinden. Ze bundelen de rekenkracht samen en verdelen de beloning naar ratio. Het resultaat is dat veel miners buiten China zich vanwege de omvang van de mining pools in China, aangetrokken voelen tot deze Chinese mining pools. Hoe groter een pool, hoe stabieler en voorspelbaarder de inkomsten van een lid zijn.

Dit zijn drie heel duidelijke redenen waarom China deze toonaangevende rol speelt in het wereldwijde mining.

Wat echter ook niet uit het oog verloren mag worden, is de centralisatie van mining in China. Er is een duidelijk nadeel aan de dominantie van de mining positie van China, en dat is centralisatie. Het feit dat zoveel mining macht in een enkel land is gecentraliseerd, stelt het Bitcoin-netwerk bloot aan een verontrustende mate van politiek risico. 

Mocht de Chinese regering besluiten om Bitcoin hard aan te pakken, omdat ze het misschien zien als een bedreiging voor hun economie of als een concurrent van hun eigen geplande digitale valuta (later meer hierover), dan zouden ze onnoemelijk veel schade aanrichten in het Bitcoin-ecosysteem. 

Er is echter reden voor optimisme. Gelukkig is het mining in China de afgelopen jaren aan het afnemen. Het hemelse rijk was ooit verantwoordelijk voor meer dan 73% van alle Bitcoin-mining. Nu worstelt het om 65% te bereiken en het lijkt onwaarschijnlijk dat die vermindering van de centralisering van het mining binnenkort zal stoppen.

Een ander interessant aspect is dat miners beginnen te verhuizen uit China. Het land is de onbetwiste leider ter wereld op het gebied van bitcoin-mining, dankzij de goedkope elektriciteit, goedkope arbeidskrachten en de productiemogelijkheden van het land. China heeft echter de handel in cryptocurrency’s en ICO's hard aangepakt en is nu van plan om achter bitcoin-miners aan te gaan. 

Om dit te doen, raakt China de miners waar ze het hardst geraakt kunnen worden, met een beperking in de stroomvoorziening. Het gevolg is dat zonder toegang tot elektriciteit, er geen nieuwe bitcoin kunnen worden gegenereerd. Dit heeft dan weer als gevolg dat veel miners uitwijken naar andere landen.

Wees echter maar gerust. In 2020 blijft China de koning van het Bitcoin-mining en dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Tenzij er dus grote veranderingen in de energieprijs optreden of China besluit om nog harder op te treden tegen Bitcoin-mining. Dit laatste lijkt echter vrij onwaarschijnlijk op dit moment.

Wat is de DCEP (Digital Currency Electronic Payment)

Image
Chinese vlag

DCEP staat voor 'Digital Currency Electronic Payment'. Dit is de nieuwe digitale valuta waar de Chinese regering op inzet. Dit is echter een 'central bank digital currency', of in het kort, een CBDC.

Het verschil met een Bitcoin of andere cryptocurrency’s is dat deze autonoom en gedecentraliseerd zijn. De DCEP is echter uitgegeven door de Chinese staatsbank, de 'People’s Bank of China' (PBoC). Hierbij wordt de status als wettig betaalmiddel vastgesteld door overheidsregulering of door een wet. Bij de DECP heeft de Chinese overheid dus de touwtjes heel strak in hun handen. De Chinese overheid is trouwens al in 2014 begonnen met onderzoek naar hun eigen digitale munteenheid.

Het uiteindelijke doel van cryptocurrency’s is de scheiding tussen staat en geld. DCEP is echter gebaseerd op het idee van centrale controle, en in dit geval de centrale controle van de overheid. De waarde van de Bitcoin is juist de decentrale karaktereigenschap en dat hij losstaat van het financiële systeem. 

Het grote verschil tussen de DCEP en cryptocurrency’s is dus hun wettelijke status. De DCEP kan in China als wettelijk betaalmiddel gebruikt worden maar het is nog steeds onduidelijk of je hetzelfde kunt doen met een cryptocurrency.

De marktleiders in het digitale betalingsverkeer zijn Alipay en WeChat Pay. Beide hebben smartphone apps die razend populair zijn. Covid-19 heeft daar ook nog eens een steentje aan bijgedragen en het aantal gebruikers van deze elektronische betaalmiddelen alleen maar verhoogd. Zeker in grote steden zoals Peking en Shanghai is het haast gemakkelijker om digitaal te betalen in plaats van met de papieren versie van de Yuan.

Met hun eigen digitale valuta kan de Chinese overheid de geldstroom door zijn economie beter volgen en daar vloeit dan weer uit voort dat ze betere planningsbeslissingen voor de lange termijn kunnen nemen.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat veel Chinezen nog geen bankrekening hebben. Zeker onder de plattelandsbevolking. In 2019 woonden ongeveer 848 miljoen mensen in stedelijke regio's in China en 552 miljoen op het platteland. Met de invoering van hun eigen digitale valuta kunnen meer van hen deelnemen aan de gewone economie zonder dure bankproducten en infrastructuur. Daar is dus nog veel voordeel te halen en controle te krijgen voor de Chinese regering.

Nog een voordeel van de digitale yuan is dat het de renminbi, een andere naam voor de digitale yuan of DCEP, naar de internationale reservestatus zou kunnen helpen stuwen. Na de laatste financiële crisis rond 2010, hebben internationale bankiers en economen steeds vaker gesproken over de mogelijkheid van vervanging van de Amerikaanse dollar voor internationale handel.

Dat is natuurlijk koren op de molen voor de Chinese overheid. Zo kunnen ze op een dag misschien zelfs het wereldwijde evenwicht van economische invloed laten verschuiven. Je kunt je zomaar voorstellen dat President Xi van opwinding nog nauwelijks kan slapen.

Voor alle duidelijkheid, de Amerikaanse dollar is nog steeds goed voor 88,3% van alle internationale afwikkelingstransacties, terwijl de renminbi slechts 4% heeft. Het valt dus op dit moment nog wel mee met die slapeloze nachten van Xi!

Op dit moment heeft de Chinese overheid een testprogramma gestart met een officiële digitale versie van de Yuan. Het is de bedoeling dat deze test zelfs flink uitgebreid gaat worden tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. 

Maar, zoals duidelijk is geworden, de DCEP is geen cryptocurrency zoals we die kennen en waarderen, en past daardoor ook niet in het rijtje van erkende cryptocurrency’s.

Conclusie

Image
China op de aardbol

We hebben gezien dat de blockchain omarmd wordt door Peking, maar dat cryptocurrency’s en het mining op dit moment niet zo een hoge prioriteit hebben of zelfs actief tegengewerkt worden.

Het ziet er naar uit dat China in de toekomst een belangrijke speler wordt in een nieuwe, door blockchain beïnvloede wereldorde en economie. Ze zijn nu al bezig om de blockchain technologie mee te ontwikkelen en dat geeft ze een voorsprong op andere huidige, grote machtsblokken.

Op deze manier kunnen ze meer controle en macht kan krijgen over de services en netwerken die zijn gebouwd op door China gesteunde gesloten blockchain.
Dit is dan wel weer duidelijk in tegenspraak met de transparante en decentraliserende ideeën van een groot deel van de blockchain gemeenschap.

Door het verbannen van cryptocurrency’s, maar tegelijkertijd zwaar en strategisch te investeren in de blockchain technologie, heeft China de maximale controle over hun blockchain netwerk en wordt het risico geminimaliseerd.

De regering heeft er veel werk van gemaakt met de stelling dat cryptocurrency een negatieve invloed op de samenleving heeft, en alleen maar uit scams en het faciliteren van fraude bestaat.

Dezelfde regering erkent echter wel dat de technologie achter deze valuta's krachtig is en de basis zou kunnen vormen van de toekomstige economie. Door samenwerking tussen de regering en bedrijfsinvesteringen, zal China in de blockchain industrie inderdaad een speler van groot belang worden.

Als je nog vragen hebt over blockchain en crypto in China, kijk gerust eens op onze Facebook groep van AllesOverCrypto en neem aan de discussies deel. Op die manier krijg je vast een antwoord op de vragen die je hebt na het lezen van dit artikel.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.